Semnati petitia impotriva titularizarii pe scoala
http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=157386
Sunt profesor titular,am sustinut un concurs national cu subiecte unice pe tara si am luptat cu 80 de candidati pentru un post.
De anul viitor scolar[mai exact,din sept 2012),ministrul Funeriu a introdus titularizarea la nivel de scoala.Directorul si Consiliul de Administratie vor hotari pe cine angajeaza,iar concursul va fi ''doar de ochii lumii'',subiectele elaborandu se in scoala si lucrarile candidatilor corectandu se tot aici.
Vom avea,deci,din ce in ce mai multi profesori incompetenti,care ani de a randul au luat note de 2 si de 3 la titularizare,dar care acum se vor trezi titulari ''in buricul targului''.
Raspunsuri
capcaunul spune:
Hai sa privim problema si din afara sindicatelor!
O scoala are tot dreptul sa-si angajeze profesorii dupa cum crede de cuviinta. Titularizarea pe scoala functioneaza in sistemul privat si se dovedeste a fi mai buna decat titularizarea de la stat. Ce tot atatea repartitii ministeriale, transferuri pe pile de la sat la oras si alte bazaconii? Scolile care vor manari titularizarile vor dispare datorita rezultatelor proaste. Si apoi, reprezentantii parintilor din conducerea scolii ce pazesc?
Ba vrem descentralizare si autonomie, ba ne opunem din rasputeri ...
Bettercy spune:
In nici un caz n-o sa semenez petitia asta! Mai are si cumnata mea sansa se fie titularizata. A terminat Universitatea din Bucuresti de matematica, ia note peste 8 la niste examene care se dau pentru suplinitori periodic dar nu poate sa se titularizeze pt ca nu are pile. I se ofera intr-adevar loc de suplinitor fara pile, doar pt ca e desteapta. Dar se muta de la o scoala la alta la cativa ani, este rau si pentru ea si pentru copiii carora le preda. Colegi de-ai ei se duc la Iasi sau alt oras din Moldova si se titularizeaza acolo, apoi se transfera la Bucuresti cu pile. Copiii o iubesc la scoala, parintii o iubesc si sunt parinti bogati care au dus multe fonduri in scoala din cauza ei, directorul ar vrea s-o angajeze pe viata daca ar putea...dar sistemul nu le da voie.
Poate se termina cu pielele de la stat si li se da o sansa si celor care iubesc meseria asta si o fac din pasiune, au o coloana vertebrala si nu dau si sa nu primesc mita!
Bettercy spune:
Monalac, cumnata mea spune exact invers. Ca majoritatea titularilor sunt niste invechiti si neactualizati, angajati pe pile care n-ar lua nici macar 2 la examenul pe care il dau suplinitorii. Acum nu stiu cine a are dreptate.
Te rog noteaza ca n-am folosit cuvantul incompetent la adresa titularilor. Ca doar n-or fi toti incompetenti.
capcaunul spune:
Scoala trebuie sa se subordoneze comunitatii, si nu invers. Comunitatea trebuie sa-si aleaga dascalii, nu sa le pice de la minister. Daca o comunitate va fi interesata sa-si educe copiii, va alege dascali buni; daca nu doreste, treaba ei, ea va suferi.
Dar de ce sa sufere o comunitate ce-si doreste o scoala buna doar pentru ca ministerul vrea sa-si plimbe pe-acolo niste pile?
Maria_1 spune:
De data asta subscriu la ce au spus si ceilalti. Presupun urmatoarele:
Directorul unei scoli are amici, preferinte pentru anumiti oameni. Din varii motive (eventual si pentru mita sau servicii personale). Tinand aproape niste oameni care s-ar dovedi incompetenti si lipsiti de darul pedagogic, directorul respectiv nu ar avea decat de pierdut. Rezultatele se vor dovedi slabe. Forurile superioare vor putea observa asta, parintii la fel. In timp....tinand niste cadre didactice doar pentru 'ochi frumosi', imaginea scolii va avea de suferit.
Directorului si Consiliului de Administratie li se transfera o reala responsabilitate.
Nu se vor putea plange (ca pana acum) ca mai au si profesori zurbagii, nebuni sau incompetenti. N-o sa mai poata spune.....eh asta e, aici au fost repartizati, ne-am captusit cu ei si mergem inainte cum putem. NU
Cei corecti si responsabili vor avea de castigat, cei care merg pe 'atentii' si 'ochi frumosi' vor avea de pierdut. Nici un parinte nu si-ar lasa copilul intr-o scoala care are rezultate mediocre spre slabe. Cei mai multi si-ar retrage copiii si i-ar scoli in alte parti unde rezultatele se dovedesc a fi mai bune.
Asadar, mutarea domnului Funeriu mi se pare foarte buna. Ii responsabilizeaza pe directorii de scoli, stimuleaza competitivitatea si buna practica pedagogica.
Cei care vor proceda cum spui tu, adica vor face concursuri de 'ochii lumii', vor avea mai mult ca sigur de pierdut. Cine va angaja profesori slab pregatiti, profesori care iau note proaste la titularizare o va face punandu-si la bataie propria piele. Prestigiul scolii, imaginea proprie si ....remuneratia. Putini vor fi aceia 'din buricul targului' care vor face astfel de compromisuri. Pentru ca nici o scoala nu vrea sa isi piarda elevii de dragul unor amicitii sau preferinte. Nimeni nu vrea sa fie tras la raspundere pentru asa ceva.
Cei slabi pregatiti, pilosii si coruptii vor avea de pierdut elevi pana la disparitie. Eu daca as avea un copil, nu as permite pentru nimic in lume sa il tin intr-o scoala care nu are rezultate bune, participari la olimpiade nationale si/sau internationale cu rezultate multumitoare.
Capul sus monolac! Cine este bine pregatit, cine a luat si pana acum note bune si a avut rezultate bune va avea doar de castigat. Sa ii multumim asadar domnului Funeriu pentru aceste initiative.
Sunt directorul unei scoli. Am cunostinte, am amici si oameni care imi plac mie personal sau imi aduc anumite servicii (ex: Mita). Ei bine....ii angajez pe ei. Sa zicem ca am puterea sa conving Consiliul si merg cu oamenii mei inainte. Dar daca se dovedeste ca sunt dezinteresati, incompetenti rezultatele scolii mele vor fi proaste. Forurile superioare vor vedea asta, la fel si parintii. In timp....voi avea numai de pierdut, nimic de castigat. Pe de alta parte
ChristieV spune:
Descentralizarea si autonomia nu prespun trecerea de la finantarea prin minister la cea comunitara?
monalac spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Bettercy Monalac, cumnata mea spune exact invers. Ca majoritatea titularilor sunt niste invechiti si neactualizati, angajati pe pile care n-ar lua nici macar 2 la examenul pe care il dau suplinitorii. Acum nu stiu cine a are dreptate. Te rog noteaza ca n-am folosit cuvantul incompetent la adresa titularilor. Ca doar n-or fi toti incompetenti. |
Concursul de titularizare a fost,pana acum,unic.Deci si in Iasi si in Moldova si in Bucuresti,au fost aceleasi subiecte.Cei care au luat la titularizare sub 5,au dat concurs pt suplinitori unde subiectele au fost mai usoare si s a corectat pe plan local.
Cum sa ai pile la titularizare?Eventual,sa ii cunosti pe cei din Minister care fac subiectele.Cate sanse sunt sa ii cunosti exact pe acestia?
monalac spune:
Citat: |
citat din mesajul lui capcaunul Hai sa privim problema si din afara sindicatelor! O scoala are tot dreptul sa-si angajeze profesorii dupa cum crede de cuviinta. Titularizarea pe scoala functioneaza in sistemul privat si se dovedeste a fi mai buna decat titularizarea de la stat. Ce tot atatea repartitii ministeriale, transferuri pe pile de la sat la oras si alte bazaconii? Scolile care vor manari titularizarile vor dispare datorita rezultatelor proaste. Si apoi, reprezentantii parintilor din conducerea scolii ce pazesc? Ba vrem descentralizare si autonomie, ba ne opunem din rasputeri ... |
Nu se transfera nimeni pe pile de la sat la oras,exista,in metodologia miscarii personalului didactic, o etapa care se numea ''pretransfer''.Pana acum cativa ani nu exista posibilitatea asta,pt ca,la tara,te puteai titulariza cu nota 5.Dar,de cativa ani,pt a te titulariza,tb sa ai nota peste 7,indiferent ca postul era in mediul rural sau in mediul urban.Si atunci,daca luai peste 7,dar anul acela nu era niciun post titularizabil in oras,nu era normal ca anul viitor,daca apareau posturi,sa te poti muta pe unul dintre ele?Unde vezi tu pile?
monalac spune:
Sunt curioasa cati dintre cei care au dezaprobat mesajul lucreaza in sistem,ca sa vorbeasca exact in cunostinta de cauza.
Sunt scoli ,in mediul rural,care vor prefera sa angajeze consateni,doar pt a nu mai cheltui din bugetul local pt decontarea navetei.
Credeti ca intereseaza pe cineva performanta?
Hai sa fim seriosi!
Mentionez ca s deja titulara in oras si ca nu vb in interesul personal,ci pentru ca si copiii mei vor merge ,in curand,la scoala.
marius spune:
Daca se va intampla astfel institutia respectiva se va devaloriza. Probabil nici un manager nu va prea dori sa procedeze astfel pentru ca in 3-4 ani nu va mai dori nimeni sa vina la acea scoala care lasa de dorit.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa