Constipatia pe fond psihologic (copil 10 ani)?

Constipatia pe fond psihologic (copil 10 ani)? | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Stiu ca trebuie sa ai o alimentatie adecvata pt. a evita constipatia, dar cum il inveti pe un copil mare, copil de 10 ani, sa-si asculte instinctul de a se opri din ce face si... aseza (si inca relaxat) pe WC ?

De mititica fata a avut o predispozitie spre constipare si intuiesc ca parte din schema este firea nervoasa si in continua miscare interioara (cand furioasa cand exuberanta, in permanenta preocupata de ceva care o multumeste: desen, citit, vorbit, crafts, bucatariseala, experimente, joaca cu cateii... pe scurt, prea ocupata de ce are in cap ca sa-si goleasca burta).
Amana pana nu mai face, apoi incepe sa o doara, ii piere pofta de mancare si are senzatie de voma (simptomuri tipice colonului iritabil), ii afecteaza somnul ba ii apar si tot felul de mancarimi si iritatii pe piele din cauza acumularii toxinelor.
Suparator este si ca, la scoala, daca ii vine..., profesoarele cu greu ii lasa sa se duca la WC in mijocul unui test sau al lectiilor mai... importante si in pauza ori amana vrand sa se joace ori este prea tarziu caci i-a disparut nevoia.
In ultimul timp, acasa, isi ia cartea pe toaleta si este atat de absorbita de ce citeste, n-aude, n-avede, cred ca 80% din timp se simte cuibarita inca in fotoliul din sufragerie, nu pe "tron".
I-am explicat cum stau treburile si cum se leaga intr-un cerc vicios, dar pe-o ureche-i intra pe ailalta iese.
Eu am avut experiente asemanatoare (spun asemanatoare pentru ca in copilarie si adolescenta nimeni nu mi-a povestit despre salate, prune uscate si ascultarea instinctelor ) pana la 20 de ani cand m-am trezit cu ditamai hemoroizii. Asta da dus rece !
Apai nu vreau s-o las s-o ia pe calea grea, dar cum sa o opresc din iuresul in care isi petrece ziua? Uite, de ex., fata in special, imi spune exact in ultimul moment, dupa ce-i dragalesc de culcare si ma pregatesc sa ies din camera, ba ca o doare urechea, ba ca o mananca pielea, ba ca are nu stiu ce de dus maine la scoala... Urasc timpurile astea cand masa nu mai e masa si toti alergam precum gainile fara cap prin viata.

Poate ati avut experiente asemanatoare, cum ati scos-o la capat?

P.S. Acum dimineata am gasit doua filme f. utile pe Net in care iti spune cum sa stai pe tron in functie de ce suferi, sa pui un scaunel sub picioare sau nu, cum sa-ti faci masaj la "burta", etc. ; am sa trec linkurile, treaba este, din nou, cum ajunge mesajul in mintea copilului?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

ML, n-ar putea medicul pediatru sa-i explice, cu poze sau filmulete sugestive, cum stau lucrurile cu digestia, ce se intampla cu mancarea de cand intra in gura pana iese pe partea cealalta si cat de important este sa ai un scaun regulat, ce sa mananci pentru a preveni constipatia, etc. ? ah, si insistat asupra faptului ca a face kk nu este rusinos sau mai stiu eu ce, ca este modalitatea organismului de a se debarasa de o parte dintre deseuri, ca este absurd sa te abtii cand iti vine sa faci, doar pentru ca esti in mijlocul nu stiu carei activitati sau mai stiu eu ce...dr. oz are o astfel de abordare, pana la urma este vorba despre o functie normala a organismului nostru.

poate un medic s-ar face mai bine ascultat...

pana una-alta, daca are o tendinta spre constipatie, aici poti interveni, in dieta si obiceiuri alimentare. n-are rost sa le insir, cred ca le stii deja. ar trebui sa verifice un medic daca fetita are sau nu vreo fisura anala, pentru ca predispozitia spre constipatie si abtinerea timp de zile intregi duce la formarea unor scaune tari, voluminoase, care produc fisuri in momentul iesirii; fisurile fiind dureroase, copilul se abtine sa mai faca iar cercul vicios se inchide...

cat despre cititul "pe toaleta", stai linistita, sunt atatia care fac asa...e ceva des intalnit...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Lorena, nu stiu cum sa va ajut, noi suntem ok cu partea asta, chiar daca nu li se intampla la scoala, copiii au oroare sa faca nr 2 in deplasare. Cunosc insa foarte bine un caz asemanator in care fetita respectiva nu era agitata deloc, ba dimpotriva. E o fetita care manca putin, avea scaun o data la trei zile, si numai cu ajutorul compotului de prune si al insistentelor bunicilor(acestia o cresc, parintii avand job in alt oras si venind acasa doar in we). A fost internata in spital, i-au facut si colonoscopie, pentru a investiga daca nu exista vreo piedica in calea evacuarii intestinelor. Fetita cu pricina refuza mancarea gatita, refuza si fructele, era insa mare amatoare de dulciuri uscate, prajiturele, biscuiti. O tensiune interioara se simtea insa si la ea, exista evident dorul de parinti si cred ca o stresa si relatia dintre bunici, bunicul foarte critic fata de bunica deseori in fata fetitei.
Acum lucrurile s-au imbunatatit, in sensul ca accepta mai multe feluri de mancare, inclusiv varza, fasole, salate, macar sucuri de fructe daca nu fructe si rezultatele se vad, tranzitul intestinal e mult mai bun. Parintii incearca sa treaca pe la ea si in cursul saptamanii, o mai iau cu ei in vacante chiar si la job.
Poate si fetita ta are un stres la care nu stie cum sa se adapteze, o problema din fata careia se refugiaza in agitatia de care povestesti. Incearca sa ai cu ea discutii despre lucrurile pe care zici ca ar vrea sa ti le zica exact inainte de somn, poate tocmai pentru a amana somnul, sau poate abia atunci simte nevoia sa se descarce de ele. Si incearca sa operezi schimbarile necesare si in meniul zilei, ca doar stim bine cand mananci ceva care te trimite la toaleta urgent, nu prea ai sanse sa te tii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

ca sa raspund direct la titlu, daca exista constiuaptie pe fond psihologic. Da, asa cum exista si diaree pe fond psihologic (cine nu a auzit de diareea studentului de ex)

se poate lucra pe doua parti: o data pe parte psihologica si apoi pe parte fizica. Pe parte psihologica se pot indeparta pe cat posibil agentii stresanti, e in pragul unei varste dificile, si se poate discuta deja despre instituirea si respectarea unui program de igiena ca sa zic asa. Adica o ora in zi cand indiferent ce alte preocupari are, le pune obligatoriu pe PAUZA si sa se duca "sa mediteze pe tron". Asta ajuta si la relaxarea si deconectarea mintala si la formarea unui program de evacuare.

tot pe parte psihologica i se poate explica la anii ei cand deja cred ca e preocupata f mult de aspectul fizic ca atunci cand evacuarea nu se face cu regularitate, tenul devine palid, pamantiu, gura urat mirositoare si pe piele apar tot felul de iritatii neplacute...cred ca asta o s-o faca mai receptiva.

Pe parte fizica se poate actiona cu tarate de grau inmuiate in apa si apoi mancate cu iaurt, cu iaurt activia de baut, smochine, prune uscate etc. sau chiar in momente dificile cu debridat, microclisme cu ulei de musetel etc. Asta spun din experienta noastra.

bafta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Multumesc tuturor, chiar daca intuiam una, alta, ma ajuta mult mesajele voastre.

Corina, cu exceptia unei asistente de care suntem foarte multumiti, nu am intalnit in oras medici care sa isi ia timpul sa-ti explice. Dar retin ideea, sper sa gasesc un film pe Net pe tema digestiei.

Nu-i este rusine de "procesul" in sine, deci nu are astfel de inhibitii iar cu cititul este OK (si eu iubesc revistele pe tron :)) atata timp cat realizezi ca esti acolo nu sa citesti in primul rand. Seara, cand au terminat cu toate de peste zi, le amintesc ca este timpul de facut dus, spalat dintii si mers la WC, in ce ordine prefera :). Fetei i se intampla sa ia cartea cu care se cuibareste in fotoliu in sufragerie si se muta cu ea in baie, nu chiar in transa, dar pe aproape. Si asa se face ca uita de misiune .

Dar pana la urma, cum spuneti, ar trebui sa fiu mai atenta si la ce mananca. Din pacate anumite alimente care ar ajuta-o nu le agreeaza (iaurt), altele nu le gasesc decat saturate cu conservanti (prunele uscate) s.a.m.d.

Si, desi salatele sunt pe primul loc la ea (ii plac inclusiv fructele), la fel si dulciurile (uscate adesea), precum fetita din povestea ta, Olympia. Da, s-ar putea sa aiba momente in care este stresata, poate chiar eu le creez uneori din teama (de cand mama s-a operat in urma cu doi ani de cancer la colon sunt poate prea atenta la problema ei...). Nu se inhiba la scoala la baie si mananca destul de bine, nu mult dar nici putin.
Ah, imping amandoi "secretele" pana seara tarziu pentru ca nu se pot dezamorsa mental decat atunci cand sting lumina, ii apuca somnul si stiu sigur ca ziua a trecut, deci e prea tarziu pentru ei sa se ocupe de alte chestii tentante gen sarit in pat si batut cu perne.

Revin, s-au intors de la scoala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nati spune:

ML, incearca sa ii dai Chlorella, ajuta mult, mai ales ca e responsabila cu scoaterea metalelor grele din organism, precum : mercur, aluminiu, cadium, nikel si altele. E cam scumpa chlorella asta in comparatie cu coriandru/cilandro care are aceleasi calitati, numai ca, coriandru are un gust care nu toata lumea il accepta. Am cumparat ieri o sticla de chlorella cu 1550 de pastilute in ea si am dat 16$.
Chlorella ajuta mult la constipatie si pastilutele nu sunt rele la gust. Dar cel mai bine citeste pe net despre chlorella asta si hotarasti daca e ok pt voi.

Din cate am citit pe net despre chlorella, e bine sa fie organica si cu calitati de curatare la nivel celular.
Coriandru nu ajunge la nivel celular, dar ajuta totusi, mai ales ca e ieftin.
Eu am fost constipata toata viata mea, ieseam undeva la 4-5 zile, nu iti pot spune ce dureri aveam in dreptul colonului, efectiv nu ma puteam misca.
Dar de anul trecut in iarna am inceput sa beau sucuri facute in casa si am mai scapat cat de cat, dar cum mananc paste, paine, alimente care au porumb iar ajung la constipatie.
Dar de cand cu chlorella asta nu mai am treaba cu constipatia, plus ca am mai multa energie, iar transpiratia nu mai miroase.
Eu una sunt multumita de produsul asta, care e algee.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Dorsilia, sunt f. de acord cu ce spui , pana la urma am sa-mi fac o listuta cu toate cele amintite de voi si-i mai povestesc pe parcurs una, alta...

Nati, chiar am sa caut alga ta, nu stiam ca ajuta si la constipatie iar coriandru am in casa, i-am dat intr-o zi pentru balonare.

Din nou multumiri tuturor, sper sa fie mai bine (deja am inceput sa-i dau dimineata o lingura de stafide lasate la inmuiat peste noapte si apa in care le-am tinut; in loc de prune...).

P.S. M-am razgandit, nu voi mai pune linkurile cu cele doua filme aici, parca nu-si au locul. Daca vrea totusi cineva sa le vada sa spuna. Sunt in engleza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana MC spune:

ML,
recomand Psyllium Whole Husks sau semintele de in. Eu prefer psyllium. Il gasesti pe amazon.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Lorena, poate problema fetitei e legata mai mult de ce mananca decat de factorul psi. Pranzul il mananca la scoala? Din ce am vazut eu, daca exista macar o masa calda pe zi in care predomina alimentele lichide si semilichide(supa, ciorba, mancare gatita cu sos)constipatia nu prea apare. Si inca ceva, sa nu manance foarte sarat, ca stiu persoane care se plangeau de constipatie cronica si cand am luat masa impreuna m-am speriat cat de sarat mancau, desi ele ziceau ca nu-i asa , deh, perceptii diferite.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Da, Oana, ii dau Psyllium, dar nu prea are efect la ea. De cand era mica ii puneam intr-o lingurita cu ceva miere deasupra (ca sa-l faca mai de dorit) si apoi ii dadeam un pahar cu apa. Stiu ca se amesteca in lichide si nu se adauga neaparat miere, am incercat asa ultima data, nu i-a placut, l-a luat totusi. A ajutat, dar putin.

Olympia, mananca la scoala, ii dau eu pachet, asa-i nimic cald... Paine, ou, branza, sunca, nimic junk, dar uscate toate. Si fruct, apa si desert, ca-i musai :). Si mananca sarat, n-am mai auzit ca sarea sa constipe, dar poate ai dreptate. Nu renunta la sare, tare o iubeste.
Cineva imi spunea mai demult pe forum ca pofta pentru mancare sarata vine de la lipsa de magneziu. N-am verificat inca, asa sa fie?. Am citit insa ca si nelinistea, constipatia, somnul agitat au legatura cu magneziul. Ii dau uneori magneziu cu calciu si o ajuta enorm cu somnul si buna dispozitie, este mult mai echilibrata si calma fara toane asa cum are cand este obosita, de fapt este alt copil! Cu constipatia nu m-am convins inca.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Lorena, incearca sa dai mancare calda si mai lichida macar la cina. Cred ca in scurt timp se va vedea rezultatul. In privinta sarii nu stiu sa explic mecanismul, dar are efectul de care vorbeam. In copilarie cand ma deranjam la burta, pe langa ceaiurile de menta bunica-mea imi dadea masline, branza uscata sarata si dupa cum ti-am zis prietene ale mele care se plang frecvent de constipatie mananca sarat, pun sare inainte sa guste mancarea. O fi ca retine apa, ca poate distruge ceva bacterii de prin intestin?

Mergi la inceput