Bebe nu vrea san
Buna ziua
sunt mamica proaspata de 1 saptamana si bebe nu vrea sa ia sanul.
L-a refuzat inca de a 2a zi din spital (am nascut prin cezariana). Initial am pus problema pe seama faptului ca nu imi venise inca laptele, si nu se satura, dar acum am lactatie si problema nu s-a rezolvat.
Am citit ca bebelusii se nasc cu acest instict dar al meu se pare ca nu il are. Eu nu am probleme cu sfarcurile singurele inconveniente sunt ca mameloanele sunt ca mari iar gurita bebelusului micuta si mandibula un pic retrasa.
Laptele acum il trag cu o pompa si il hranesc cu biberonul.
Reactia copilului la san este: da din cap numai sa nu ia sfarcul, daca reusesc sa i-l dau plange si ii da drumul imediat, dupa care incepe un plans crunt.
Va rog sa imi spuneti daca a mai trecut cineva prin asta si ce este de facut (sunt foarte suparata din aceasta cauza :(
Multumesc!
Raspunsuri
JuliaSM spune:
E super ca esti din Bucuresti! Ai putea lua legatura cu una din consultantele LLL din Romania, Rox de pe Alapteaza-ma, mami!ti-ar putea spune mai multe despre asta ori te-ar pune in legatura cu cineva care ar fi disponibil sa se intalneasca cu tine. Stiu ca sunt multe persoane cu experienta atat in alaptare, cat si in incurajarea si ajutarea proaspetelor mamici pentru a alapta. Cred ca o intalnire face to face cu cineva priceput si pregatit sa te indrume ar putea sa-ti raspunda la intrebari, sa vada bebelusul si gurita lui micuta :) si sa va ajute in mod practic!
Ramonika spune:
in primul rand incearca sa nu-i mai dai laptele cu biberonul, ci cu lingurita. si nici suzeta. in asa fel bebe nu-si va satisface nevoia de supt, pe care totusi cred ca o au toti bebelusii. poate incet-incet va accepta sanul. bafta
Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz
diamat spune:
buna marioara,
in primul rand felicitari pentru bebe, in al doilea rand felicitari pentru ca nu te lasi asa usor
intr-adevar, toti bebelusii se nasc cu acest insinct, de a suge, insa suptul la san e diferit fata de cel la biberon si cel din urma e mult mai usor.
mai intai, eu as investiga un pic cum e mandibula retrasa. adica sa fiu sigura ca stiu sa atasez copilul bine si ca nu sunt probleme. nu zic ca sunt, ci tocmai ca eu una nu stiu si, in locul tau, as intreba pe cineva cu experienta. [julia a zis bine de rox de la LLL - si consultatiile sunt gratuite, mai e georgeta musat de la elias si fetele de la ANNA, care sunt certificate ILCA - consultatii pe bani, sau dr ana culcer de la municipal - foarte ocupata si tot pe bani]
eventual, pana ajungi sa vorbesti cu una din ele, poti incerca mameloane de silicon. dar numai pana vb cu ele, nu as lua-o ca pe o solutie finala. asta in ideea ca e obisnuit cu plasticul tetinei si poate asa accepta sanul.
Roberta84 spune:
Inteleg f bine prin ce treci. Multe mamici ai caror bebelusi au supt san spun ca trebuie sa insitam , ca pana la urma accepta. Nu e intotdeauna asa. Eu am incercat in toate felurile posibile , toate pozitiile se supt , cu mamelon de silicon , fara ,Infine m-am chinuit f mult insa bebelusul meu nu a vrut sanul de la inceput si nici azi , la 6 luni si un pic nu vrea . L-am incercat in fiecare zi insa reactiile lui au devenit si mai ferme odata cu cresterea , urla , ma impinge , ma plezneste mai nou , face orice numai sa isi indeparteze sanul de guritza. Ce am facut? M-am muls , din prima zi si pana acum . la inceput la fiecare 2 ore , Apoi productia de lapte a crescut mult , eu nu reuseam sa scot tot cu pompa , am facut mastita , a fost un cosmar pt mine prima luna . apoi m-am consolat cu ideea ca nu va suge si am incercat sa nu mai gab in seama toata lumea care spunea nu se poate , trebuie sa suga!!! Si mi-am luat pompa electrica cu care ma mulg mult mai usor , am continuat cu mulsul zilnic la 4 ore si noaptea la fel si sunt multumita ca bebelusul meu nu a pus gura pe LP .Mi-ar fi fost mult mai usor sa suga , dar daca nu a vrut , e bine ca am putut sa ii dau laptele meu cumva. Deci daca nu vei reusi , nu te invinovati , nu esti singura . eu mi-as fi dorit mai mult ca oricine sa suga ca doar eu sunt cea care ma chinui daca nu o face , dar nu s-a putut , asa ca sa nu aud " nu ai incercat de ajuns!" sau : lasa-l flamanda mai mult timp si va accepta!" e o prostie .
Eu iti doresc din suflet sa reusesti pt ca nu este usor sa te mulgi atatea luni , dar pana la urma important este sa primeasca lapticul tau ..
smaranditza spune:
Roberta, nu stiu daca ai nascut prin cezariana sau nu. Eu am doua cezariene, deci stiu ce inseamna chinul de a-l pune pe bebe mic la san dupa ce i-a plouat in gura prin gaura de la biberonul cu lapte praf.
Problema pe care o vad eu e urmatoarea: tu spui ca te-ai muls inca din prima zi si i-ai dat cu biberonul. E de apreciat dorinta ta de a-l alapta cat si munca pe care o depui. Problema e ca undeva, cineva nu te-a sfatuit corect sau nu te-a sfatuit deloc.
Mie medicul cu care am nascut mi-a spus ca pt suptul la biberon bebe face doar doua miscari cu gurita, iar pt suptul la san trebuie trei miscari si mai cu forta. Deci, in cazul meu, la un bebe care "s-a prins" in 24 de ore care e "tehnica" de papa (la biberon), mi-a luat ceva timp si nervi sa-l invat ce vroiam eu (care era mai greu pt el).
NU spune nimeni ca trebuie lasat bebe flamand in ideea ca va reveni la san. Nuuu, in nici un caz! Va fi mai agitat, va urla fara incetare si nu se va apropia de el nici sa-l miroase macar.
Foarte bine ca te-ai muls si nu ai recurs la lapte praf. Problema e insa urmatorul pas: cum a fost dat laptele muls. Cred (pe baza experientei) ca daca ai fi dat laptele muls cu lingurita sau seringa, incet-incet copilul revenea la san, pt ca se naste cu reflexul suptului, si nu ar fi stiut nimic de biberon.
Chiar si acum eu zic ca nu e tarziu sa-l readuci la san, daca ai o fff mare ambitie si gasesti pe cineva dispus sa te ajute. Erau si ceva filmulete pe youtube cum se face asta. E super ca ai lapte inca, dar te cred ca e un chin sa-l scoti cu pompa zi si noapte.
Gandeste-te ca sunt cazuri de mame adoptive care au reusit sa alapteze. Tu inca ai lapte, problema e doar sa-l readuci la san.
Fug ca ma striga pisicuta.
Mami de Timi nazdravan si micuta Dora pisicuta
Roberta84 spune:
Smarandiitza , aici ai dreptate. Eu am nascut natural si lapticul a venit a2a zi , problema este ca in maternitate , eu ma luptam ziua sa il pun la san iar noapte i se oferea biberon fara ca eu sa stiuiar pe mine ma puneau sa ma mulg ca cica aveam sanii prea tari si din acest motiv nu sugea. La 3 zile a facut cter si a fost bagat la incubator pt 5 zile , timp in care nu aveam voie sa il scot nici pt alaptat , i se dadea laptele meu cu bibe. pt 5 zile am facut curse la spital dupa ce ma mulgeam sa ii duc laptic cat de des puteam.deci da , nu numai ca nu am fost ajutata , ba chiar au facut sa nu mai reusesc , pt ca dupa o saptamana cand am venit cu el acasa , nici nu vroia sa auda de san. iar acum e destul de puternic si se impinge singur oricat de mult as incerca , ma apuca cu manutza de sfarc si strange , ups , fug ca sa trezit!
nelia spune:
Marioara, te-ai uitat in gurita bebelusului sa nu aiba probleme? Pediatrul ce spune? Faptul ca il refuza se poate sa fie si din cauza faptului ca are o suferinta cind incearca sa ia sinul in gura, care poate avea diverse cauze, acestea ar trebui investigate impreuna cu doctorul lui. Un alt motiv ar putea fi faptul ca stie ca are alternativa, biberonul, din care se suge mai usor. Eu i-a scoate biberonul macar un timp si as incerca sa-l alaptez culcata linga el, lasindu-i sinul la gura, aproape de buze, dar fara sa i-l dai tu, sa-l ia el cind e pregatit, in pozitia in care se simte el confortabil.
Roberta, imi pare rau ca nu ai reusit totusi sa-l faci sa suga, ti-ar fi fost mult mai usor asa. Dar ma bucur ca ai ascultat totusi de copil si totusi i-ai dat lapticul tau, pentru asta meriti o . Probabil ca nu vei afla niciodata de ce ti-a refuzat sinul, insa atit timp cit tu ai laptic si acesta ajunge la micut, totul e in regula. S-a uitat pediatrul la voi cind alaptati sau un consilier in alaptare bun? Spuneam si mai sus ca atunci cind se intimpla ca bebe sa refuze sinul, trebuie vazute cauzele si de multe ori copilul are o suferinta atunci cind incearca sa suga. De exemplu, ar putea sa aiba ceva in gurita, afte, o ciupercuta luat la nastere sau chiar in git... si normal ca il impiedica sa suga, e munca sa sugi de la sin, din biberon lapticul vine mai usor, cu mai putin efort.
Roberta84 spune:
Nelia , multumesc de sfaturi , da am apelat si la medic insa nu m-a ajutat cu nimic ... nu e o problema medicala ci cred ca e vorba doar de comoditate .. si f mare ambitie cred , a lui mai mare ca a mea, asa ca a "castigat" el . pana la urma e bine ca am avut lapte , desi m-am chinuit si ma chinui inca cu mulsul .
Marioara , ce ai mai facut? ai reusit sa il pui la san?