taina-chimia cozonacului

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

abia astept sa fac cozonacii.

voi cate oua puneti la un kg de faina? ca am auzit diverse pareri, de la 4-5 pana la 10-12

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria_alexia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramonika
-ce fel de drojdie e mai buna? eu in general folosesc granulata de la dr. Oetker. e ok pt. cozonaci? folositi un plic la 500 g faina, cum scrie pe plic?
-am auzit ca nu se pun albusurile batute spuma in aluat, ci in umplutura de nuca. eu puneam jumate din albusuri in aluat (mi se pare ca ii confera "pufosenie") si jumate in umplutura de nuca.
-umplutura de nuca trebuie oparita cu lapte?
-folositi zahar pudra pt. aluat?
-cate oua se pun la un kilogram de faina?

- eu folosesc drojedie uscata dr. Oetker, e ok. cu cea proaspata nu am destula experienta si am mai dat si rateuri (probabil nu ma pricep ce sa cumpar)
- albusurile fac aluatul mai pufos, dar parca ii dau si o structura mai rigida - se usuca mai repede, asa mi se pare mie. eu folosesc o reteta in care se pun jumatate de albusuri in aluat si cealalta la umplutura de nuca, sa nu se piarda.
- nuca e mai buna daca o oparesti cu lapte, se dizolva si zaharul frumos. doar un strop de lapte. apoi o amestec cu albusurile batute spuma + eventual un strop de cacao. obligatoriu rom.
- zahar tos, nu pudra.
- depinde de reteta.

Utile si sfaturile tale urmatoare .
La nr 9: eu ii ung cu un ou batut, cu ulei chiar nu am pomenit. eventual presarat zahar inainte de a da la cuptor - se caramelizeaza si fac o crusta mai inchisa la culoare. eu nu pun.
Doar cu nr. 13 nu sunt deloc de acord - daca nu ii scoti din tava imediat, cozonacii transpira si apoi se strang.

Sa cozonaciti cu spor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

maria multumesc.

inca o intrebare: cum se da focul la cuptor? am citit undeva ca in primele 10 min. se da focul mai tare, apoi se da la mediu pana se coc. in alta parte am citit ca la foc mediu de la inceput la sfarsit. cum o fi mai bine?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria_alexia spune:

foc mediu de la inceput. in prima faza ei cresc si in cuptor, daca e focul prea mare incep deja sa prinda crusta care ii impiedica sa ajunga la apogeu; plus ca pot sa se mai si arda - inclusiv baza.

Am mai citit din urma: reteta de cozonaci babani e ok; normal ca ies atat de mari din moment ce face doar 2 bucati dintr-un kg de faina!

si o impresie pur personala: intr-adevar cei mai buni cozonaci ies cei de sarbatori, ganditi si pregatiti cu grija. Am facut unul de pofta acum cateva saptamani - n-a avut deloc farmecul celor de Pasti sau de Craciun .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Voi nu va uitati prin arhive?http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=88241&whichpage=1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Voi nu va uitati prin arhive?http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=88241&whichpage=1

nu

apropo, mi-au iesit foarte buni cozonacii, chiar au crescut prea tare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

asa

mie din mai multe incercari mi-au iesit cei mai buni cu
- faina dobrogea 000, altele ies ok dar nu la fel
- drojdie proaspata una cu ambalaj galben
- toate ingredientele la temp camerei - ma rog, prima data le frmant pana ajung la temp camerei, apoi abia pun maiaua

la framantat mai adaug ulei cald- nu unt- si trebuie sa ai grija prin framantat sa tot pui un strat peste altul, ca si cum ai impacheta aluatul, ca atunci se fac fasiile acelea care se desprind si bulele de aer. cam maxim 20 de minute, ca nu am rabdare mai mult

mai mult de atata niciodata nu mi-am batut capul, ii fac pur si simplu si cresc

din 1 kg de faina, 3 oua, 400 gr smantana si ceva zahar, plus o drojdie facuta maia, ies cam 8 cozonaci daca am faina buna, sau 5 daca am alta faina.

Mergi la inceput