Caucasian ovcharka-ciobanesc caucazian
Raspunsuri - Pagina 8
carmencat spune:
Amonar, ma bucur ca sunteti pe drumul cel bun, ca sa zic asa.
Cainii nu sunt toti la fel, aici e marea greseala pe care o facem noi oamenii, atunci cand ii alegem dupa aspect. De aceea pe site-urile de specialitate se spune clar, aceasta rasa de caine nu este destinata necunoscatorilor.
Amonar a primit feedback-urile potrivite atunci cand a decis sa ia aceasta rasa, doar ca nu i-a venit a crede la acel moment ca este altceva decat isi imagineaza ea un caine.
Chiar si cand era mai mititel i s-a spus.
E bine ca acum a luat deciziile corecte.
Cainele lui Amonar e OK, iar Amonar, in opinia mea, este o stapana foarte responsabila, doar ca nu a mai lucrat cu aces tip de caine.
Va fi bine.
Sa stai cu ochii pe el, sa ii descifrezi limbajul corpului si sa iei decizia adecvata devine a doua natura, nu este imposibil, nu este un efort permanent asa cum pare initial.
Pe de alta parte, cainele se va relaxa in momentul in care va constata ca stapanul detine controlul.
Doar ca... va fi un caine de curte si cam atat, nu prea vad sa poata fi dus la mare/la munte/in magazine. Am incercat sa spun asta in postarile mele anterioare. Mai exista o sansa, daca ar fi fost un exemplar mai putin dominant, dar el este ceea ce este, un ciobanesc caucazian, nu un caine de companie.
Cunosc pe cineva care, la un moment dat, a avut un mastino napoletano, un exemplar superb, mascul, dominant. Eu la acea vreme aveam numai bracul. Nu pot sa spun cum mi s-a parut alerta permanenta in care era stapana. Cu multa munca, acel caine a putut fi socializat, se plimba cu el in oras, mergea in concedii, dar nu a lasat niciodata garda jos. Un caine superb, pe care l-am iubit mult si l-am apreciat.
Dar, caucazianul este altceva.
Pur si simplu nu putem face comparatii.
Nu pot compara decat vag cu ciobanescul carpatin, pe care il am si il cresc.
Nu trebuie sa tragem concluzia ca este un caine "rau". Nu, el nu face decat sa se comporte asa cum se comporta de secole, nu face decat sa isi faca treaba, in conditiile in care e invatat sa o faca, datorita conditiilor in care s-a format si dezvoltat aceasta rasa.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
AB_AC spune:
Regasesc in ce spui tu carmencat ce am auzit cand copil fiind am vrut sa ma intorc din vacanta de la stana cu un pui de ciobanesc mioritic. Ciobanul ne-a explicat ca-s draguti cateii dar nu-s jucarii de tinut in apartament si ca oricat i-am dragali noi tot caini de stana vor deveni ... si ca asa trebuie sa fie ca iarna vin ursii si el nu sta sa dreseze cainele. Ciobanescul apara din instinct.
Eu cred ca de cand ciobanestii gen collie si popularizarea lui Lassie avem impresia ca orice rasa de caine poate fi animal de companie.
Amonar spune:
Carmencat, ai descris foarte bine situatia. Si faptul ca desi te documentezi inainte despre o anumita de rasa de caini, exista totusi multe pareri mai comune sau mai diferite, in functie de experientele oamenilor. Noi ne-am documentat cam 1 an de zile tot cititnd siteuri si forumuri, deci experiente personale. Unele pozitive, altele negative sau altele neutre.
In ceea ce priveste utilitatea unei rase decaini, la fel, ne-am documentat foarte bine, am stiut ca trebuie sa asiguram spatiu mare in care sa se poata desfasura si unde sa isi poata exercita rolul de bodyguard. Nu astea au fost problemele. Problemele apar cand rasa de caini este caracterizata prin faptul ca statutul de alfa este foarte greu de obtinut. In general, cainii de rasa 'comuni' nu sunt greu de scos din pozitia alfa, sunt mai 'domestici'.
Conditia unei bune convietuiri cu orice caine este pozitia de alfa, de conducator pe care omul trebuie sa si-o castige. Iar daca cainele are o anumita predestinatie/rol genetic, sa i se asigure posibilitatea de a-si desfasura activitatea. Un caine de vanatoare va fi cel mai fericit daca este dus la vantoare, un caine de paza daca poate pazi, un caine inteligent daca rezolva situatii cu care se confrunta stapanul ( cum sunt cainii care gasesc droguri sau gasesc urme) samd.
carmencat spune:
Ce mai faceti? Ma gandesc mereu la voi. Cum merge noua abordare?
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
Amonar spune:
Carmencat,
Amscris un mesaj lung, o parte o am in draft si o parte s a dus. Nu mergedraftul sa il plasez aici. Imi apare un mesaj de eroare si imi xpune ca nu pot saplasez mesajul in mai putin de 60 desecunde dar a trecut mai mult timp de atunci. Poate voi reusi maine. Scriu de la otableta pe conectie wi fi asa ca nu mergeasa de bine. Revin.
ingridnen spune:
sper ca santeti OK ! Astept si eu cu nerabdare "aventurile" voastre cu Ursu
Ingrid si Cristi 9 ani
Amonar spune:
Am reusit in sfarsit sa intru si sa scriu normal..Tableta mea aveaceva la setari si nu puteam sa scriu,imi compldta singura cuvinte. Acum nu am laptopul la mine fiindcasunt in vacanta.
Oricum, am avut de gand mai cemult sa intru sa povestesc despreUrsu. Am ajuns la concluzia ca este adevarat ce se spunedespreaceasta rasa. Cineva mi a spus "o data un caucazian, toataviata caucazieni". Este un caine e xtraordinar. Am tot respectul pt el, esteun urias cu o inima de om si nu exagerez. Eu sunt convinsa ca multi stapani nu auajuns la concluziaasta pt ca , poate dinnerabdare, de frica, sau alte motive, nu au ajuns sa isi cunoasca cainele. Din cauza faptului ca este un caine strict pt paza, deci pt munca, multi stapani se opresc la acest nivel. Nu zic ca acest caine nu este o provocaresi nervi si timp dar ce obtii e un prieten devotat care nu se lasa stapanit cu desavarsire. De cand m am intors m am axat mai mult pe psihologie. Pe de alta parte este adevarat ce se zice si anume acest caine isi incearca stapanul din punct de vedere fizic si a tariei psihice. Orice urma de frica sau ezitare, este folosita.
Eu am ajuns atat de departe ca pot sa intervin in timp ce el isi exercita functia si anume de a apara terenul care ii apartine. Si asta cand trec cei 2 dusmani ai lui pe langa casanoastra, cei2 caini devanatoare. Pur si simplu ma duc la el, il iau de lesa si ii spun sa vina cu mine. Se conformeaza fara sa protesteze. Se conformeaza in general la tot ce ii cer. Dar folosesc metode ajustate pe noi, nu standard. Il citesc, dupacare iau o decizie. De multe ori trebuie sa ii dau timp de gandire sau il las sa aleaga intre 2 alternative. De obicei cea care nu este atrgatoare nu exte ce vreu eu de la el. Intelege perfect, este f inteligent si de aceea il las pe el sa ia deciziile.
Amonar spune:
Revin incurand, nu am conectie buna mereu sau imi dispare mesajul daca nu sunt atenta. Multumesc Ingrid.
In alta ordine de idei, m am indragostit iremediabil de 2 puiuti persieni. Niste bijuterii pe care le iau acasa cu mine. Plus un birmanez siunmain coon....Sotl zice ca am innebunit....Cine mai are 7 pisici si 3 caini.:-) Noroc ca am spatiu si timp....va pup. AAAA......si.....merg cu ursula eurodog ag in octombrie, la bucuresti!
carmencat spune:
Ma bucur mult de vesti! Mult succes la concurs!
Sa fii atenta la trecerea pe langa ceilalti caini.
In ring sa fii atenta sa pastrezi distanta fata-spate fata de ceilalti.
Va trebui sa ii arati dintii. Exerseaza cu el treaba asta. Cand se apropie arbitrul si iti spune ca vrea sa vada dintii sa ii spui ca ii arati tu. E mai sigur asa.
Arbitrul trebuie sa il pipaie. Pe spate, pe laterale, sa verifice daca are 2 testicule complet coborate in scrot. Obisnuieste-l si cu asta.
Lasa persoane straine sa puna mana pe el? Daca nu, incepe si exerseaza incet incet. Nu mai ai mult timp.
Iti trebuie lesa de concurs. Cumpara si exerseaza cu ea. In ring nu trebuie decat sa stai pe loc, sa mearga la pas, sa alerge.
Veti alerga in cerc in grup, aici e mai dificil, se pot isca altercatii si te elimina din ring, de aia ti-am zis sa fii atenta la vecinii fata-spate, sa ai suficient spatiu. La examinarea fiecarui exemplar o sa te puna sa faci o tura de ring in alergare si o alergare inainte si inapoi pe o diagonala sa il vada din fata si din spate.
Orice agresivitate fata de alti caini sau fata de oameni in ring duce la eliminarea din concurs.
Tu trebuie sa fii linistita si fara emotii, altfel ii transmiti si lui.
Mult succes!
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.