Desfiintarea unei clase-e legal?

Desfiintarea unei clase-e legal? | Autor: flaviutza

Link direct la acest mesaj

Tocmai am primit un telefon, se pare ca vor sa desfiinteze clasa fi-mii , pentru ca nu au loc din toamna pentru aceste clase 0. deocamdata e neoficial, asa ne-a spus domnisoara, inca nu e sigur dar e una din variante. dansa fiind ultima venita in scoala, anul acesta , e posibil sa-i desfiinteze din toamna clasa, copiii (acum a I-a, din toamna a II-a ) vor fi redistribuiti la alte clase si domnisoara va prelua clasa 0. Sunt 19 sau 20 copii in clasa. Ei au mai fost defavorizati o data. din lipsa de spatiu, clasa lor functioneaza intr-o fosta magazie micuta, amenajata ce-i drept dupa toate standardele, singura, separata de corpul scolii, in curte. nu s-a tras la sorti care din cls a I-a vor functiona acolo, a fost aleasa domnisoara fiind ultima venita.
Mi se pare nedrept. copiii o iubesc. Le cere destul de mult,mai mult decat cer la celalalte clase I din scoala, dar nu stiu cum face ca toti o iubesc, se duc de drag la scoala, e foarte blanda cu ei si glumeata, nu e genul distant si/ sau sever.
Eu va intreb, in situatia in care se trece de la simpla idee la practica, noi ca parinti, cum ne putem opune? avem vreun cuvant de spus?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Nu stiu prevederea exacta a legii dar da, daca nr de copii este sub 20 parca la ciclul primar si sub 24 la gimnaziu se poate desfiinta si redistribui.
In scoala noastra s-a intamplat la o clasa a sasea anul acesta, erau 23 de copii si s-a desfiintat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Eu stiu ca o clasa din ciclul primar se desfiinteaza daca are sub 16 copii..la noi la scoala s-au desfintat de doua ori doua clase a 2a.

Probabil ca exista si alte prevederi legale cand se poate desfiinta o clasa. Probabil ca atata vreme cat prin comasarea claselor numarul total de copii/clasa nu depaseste limita impusa de lege...o pot face.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Bun si noi ca parinti nu putem face nimic?? o desfiinteaza pur si simplu?? si copiii nostrii care deja s-au imprietenit si se simt foarte bine asa cum sunt si mai ales nu vor alta doamna , nici gand, nicicum decat pe asta? chiar acum vorbesc cu parintii la telefon si toti copiii o vor pe domnisoara, deja sunt panicati la ideea de a merge la alta clasa. ce start in scoala primesc ei daca li se face una ca asta????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns analias spune:

In scoala noastra s-a desfiintat o clasa peste vara si in septembrie copiii au fost redistribuiti la celelalte clase ramase. Invatatoarea lor era suplinitoare si nu a mai primit catedra in scoala, plus ca plecasera cativa in timpul anului si colectivul ramasese sub numarul minim admis. Eu personal am aflat la festivitatea de deschidere, insa se pare ca zvonuri au existat chiar de anul trecut. Parintii din clasa desfiintata erau foarte ingrijorati cum vor fi primiti copiii lor de noile invatatoare si noii colegi, copilasii erau ingrijorati ca nu isi vor mai face prieteni, invatatoarele erau ingrijorate ca vor primi elevi noi sub nivelul clasei etc. Ei bine, dupa o luna se uitase totul: copiii s-au integrat imediat, s-au imprietenit repede si s-au adaptat noului ritm de munca.

Sunt sigura ca lucrurile se vor rezolva pana la urma si va fi bine.

Mergi la inceput

Eu mi-am dat copilul la scoala aia, la recomandari la invatatoarea aia. restul care sunt acolo nu ma intereseaza, nu va fi nimic ok in situatia in care copilul meu va nimeri la oricare din doamnele care au clasa 1 acolo. In ultima instanta va trebui sa caut alta scoala, alta invatatoare si va fi al naibii de greu, acum cand clasele sunt deja formate.
Domnisoara nu e suplinitoare, clasa nu e sub 16 elevi, ar functiona foarte bine daca dansii ar rezolva altfel problema clasei 0.
Adica singurul motiv pentru care vor sa desfiinteze aceasta clasa este faptul ca nu reusesc sa gestioneze problema clasei 0.O vor in scoala, pentru ca, asa cum stiti, primesc fonduri per cap de elev, dar cu costuri minime.adica sa desfiinteze o clasa 1, cand ar putea bine mersi pana in toamna sa construiasca 3 clase, nu una, lipite de clasa fetitei mele, ca si asa acea cladire de 6/6 mp troneaza aiurea in mijlocul curtii.
Am cautat si eu pe net situatia claselor desfiintate, am gasit numai exemple de clase subdimensionate sau de clase unde au fost conflicte cu invatatoarea si s-au retras atatia copii incat au ramas la fel, subdimensionate.

Daca se va ajunge pana acolo suntem hotarati sa mergem pana in panzele albe,cu televiziuni si tot tacamul cu copii care plang dupa colegi si domnisoara . sa vedem daca ii convine domnului director de la cea mai bine cotata scoala din oras un asemenea scandal lacrimogen.am parlamentat astazi toata ziua, suna tel ca la centrala , au mai aflat si copiii stand pe langa noi cand vorbeam si jelesc de numai. Fi-mea nici nu concepe sa se desparta nici de invatatoare si nici de colegul ei de banca si cei 4 prieteni din grup.Daca domnul director i-ar vedea cum se imbratisaza dimineata , sau cum au intampinat-o si pupat-o pe Diana cand a venit dupa o saptamana de absenta poate n-ar mai gandi asa.

Eu si restul parintilor nu suntem absurzi, intelegem situatii. din cate stiu eu, un tatic chiar ii ura respectivei domnisoare sa se marite ca e frumoasa foc si sa faca un bebel. Inteleg sa ramana gravida si sa intre in CO, inteleg sa se mute din motive personale un cadru didactic sau sa se pensioneze dar nu inteleg motivatia acestei desfiintari. De ce nu desfiinteaza o clasa a 4 -a, sau de ce nu trag la sorti desfiintarea unei clase 1, de fapt de ce sa desfiinteze clase??? Eu am inteles ca in scoli, invatatoarele care au acum cls a patra, vor avea la anul unele cls 1, unele cls 0.
Cum sa desfiintezi o clasa , un colectiv gata format ,care indeplineste toate normele pentru a functiona, asa, cand exista si alte solutii?

Mergi la inceput

Am vb o ora acum cu invatatoarea. luni directorul e dispus sa negociem, dar in principiu e hotarat sa desfiinteze aceasta clasa precum si una de a IIIa, ati ghicit care are o invatatoare de...24 ani. singurul motiv invocat este sa faca loc claselor O.
Asta in conditiile in care , pana anul trecut Scoala Alexandru Stefulescu din Tg Jiu, functiona cu doar 5 clase 1, anul acesta a fost angajata prin concurs noua invatatoare, e titulara pe post si tot anul acesta au inceput sa functioneze 6 clase 1.
Va rog din suflet, daca aveti cunostiinte juridice, avem vreo sansa legala impotriva conducerii? Motivul invocat este spatiul insuficient infiintarii a doua clase 0, au enorm de multe cereri atat pentru clasa 1, cat si pentru clasa O.Anul trecut si in anii precedenti au avut la fel, cereri peste capacitate, este scoala cu cele mai bune rezultate, drept urmare au luat decizia de a angaja pe domnisoara noastra si a creea o clasa suplimentara 1.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Stiu ca si la noi la scoala s-a dorit desfiintarea unei clase anul trecut. Invatatoarea era ultima venita in scoala, dar foarte apreciata de copilasi si de parinti. Au facut memorii la directiune - nici macar nu le-au semnalat in consiliul profesoral, desi erau obligati. Pana la urma, una din mamicile din comitet care avea "relatii" a reusit prin inspectorat sa se impuna "de sus". Acum, pentru ca si inspectoratele sunt presate sa fac aloc claselor "0" probabil ca nu prea mai tine pila la inspectorat...
Din pacate, legal nu ai ce face. Daca prin repartitia la alte clase nu se depaseste numarul legal de copii in clasa - se poate face.

Mergi la inceput