paine de casa (nu la masina!)
Salutare gospodini si gospodine,
pt cei mai experimentati in cele culinare, am o intrebare:
Cum fac painea de casa in asa fel incat dupa coacere sa nu mai aiba coaja tare si sa fie mai crescuta? Nu folosesc masina de copt, totul il fac manual, am incercat retete diferite, insa tot tare iese crusta.
Dupa ce se framanta painea e mai bine s-o lasam la crescut pusa in tava sau dupa ce creste o mai framantam si pe urma trebuie mutata in tava?
Mie imi place sa adaug si seminte intregi sau macinate in aluat, mai ales daca nu am faina integrala.
Astept sfaturile voastre.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
Raspunsuri
Darria spune:
Aluatul sa nu fie prea tare, "pietros"(prea multa faina). Il las mai "molcut" si folosesc faina la modelat, ca sa nu se lipeasca de degete. Nu pot sa dau cantitati fiindca fac ochiometric.
framantat -> asteptat sa creasca -> modelat(nu framantat iarasi) - pus in tava si asteptat sa creasca -> la cuptor(incalzit) la foc mic.
Am observat ca la foc mare se face coaja tare si se rumeneste dedesupt.
Darria spune:
Liviana: sper sa nu te superi ca intreb la subiectul tau dar nu as vrea sa deschid altul avand in vedere ca tot despre paine este
Va rog sa-mi spuneti cum se face painea din faina de orez?
Am incercat sa fac din mixt de faina(orez cu cartofi) cu un agent de crestere dar a iesit o "chestie".
Nu as vrea sa stric faina incercand pana reusesc
selina-d spune:
Noi mancam doar paine facuta in casa, masina de paine nu am, doar un robot care ma ajuta la framantat. Eu fac paine cam la 2 zile si imi iese o paine crescuta si moale la mijloc, fara crusta tare.
Fac asa: 600 gr faina alba, 20 gr drojdie proaspata, 2 linguri de ulei, 250 gr apa calduta, o lingurita sare si un ou. Toate le framant la robot minim 10-15 minute. Daca framanti cu mana e important sa framanti mult, pana aluatul incepe sa faca besici. Las aluatul in castronul in care s-a framantat la crescut acoperit cu folie alimentara pana se umple castronul (mai mult de dublu), asta durand minim vreo ora. Se poate si in cuptor, doar la caldura care o da becul, sau daca nu ai bec cuptorul ff usor incalzit, dar stins, sau langa un calorifer...
Cand e bine crescut scot aluatul din castron ajutata de putina faina si formez in maini o paine care sa incapa in tava ca de cozonac. Eu pun si hartie de copt in tava, dar nu stiu daca e chiar necesar. Mie im place sa rasucesc aluatul pentru ca apoi structura painii e foarte frumoasa inauntru ( asa ca si cum ai stoarce o haina). Tava cu aluat o pun in cuptorul stins si mai astept sa creasca inca o data pana se umple tava (vreo 30 de min). Coc exact 50 de minute la 175 de grade doar la rezistenta de jos a cuptorului. Daca las prea mult iese coaja tare. Dupa ce se raceste pe un gratar o bag intr-o punga curata si gata e painea.
Pare mult de lucru, dar defapt nu e. Sunt doar multi timpi morti in care bineinteles poti face alte lucruri.
Sper ca te-am ajutat.
marius spune:
Lasa focul mai domol. Nu de tot Eventual pune o tigla ceramica in partea de jos a cuptorului sa uniformizeze caldura. Dar daca lasi focul la mediu ar trebui sa iasa.
Insa vezi sa fie bine dospit alutatul cand il bagi in cuptor.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
kariguld spune:
eu framant un kg de faina, cu drojdie , adaug si un ou, ulei de masline, seminte de in cand si cand, sau seminte de floarea soarelui. framant cu lapte si apa, cam jumate jumate. apa si laptele le aproximez, o cana si ceva. aluatul trebuie sa nu se lipeasca de maini, dar nici prea tare. las la crescut.
apoi pun in tava de cozonac, modelez cu mana doua paini. le las si in tava sa creasca, apoi pun la cuptor. eu am unul electri foarte bun, coace super.
cand painea s-a copt, aproximativ dupa 40-45 minute, o scot pe tava si o las la racit. coaja intradevar e crocanta. dupa ce s-a racit complet, cam dupa doua ore -eu las la bucatarie cu geamul deschis- pun intr-o punga de plastic apoi intr-un saculet de panza. si pana a doua zi coaja nu mai este crocanta, devine moale si e perfect taiabila cu cutitul.
deci secretul asta este, racirea completa si punerea intr-o punga de plastic apoi intr-un saculet de panza.
Alex@Sara spune:
Este pe un site(nu stiu daca am voie sa zic,asa ca va dau doar titlul retetei,va trimite gogule unde e postata)o reteta de paine ff buna,super buna iese..si nu trebuie framantata,doar asteptat minim 12-14 ore sa dospeasca.
Numele retetei este Paine artizanala
Spor la brutarit acasa
Luminita,mami de 3 nazdravani:
tero Stefan-Alexandru 02.09.2005
shoricica Sara-Maria 30.05.2008
trompetzica Daria-Ioana 03 08 2009
Merita sa bagati un ochi ....
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Alex@Sara Este pe un site(nu stiu daca am voie sa zic,asa ca va dau doar titlul retetei,va trimite gogule unde e postata)o reteta de paine ff buna,super buna iese..si nu trebuie framantata,doar asteptat minim 12-14 ore sa dospeasca. Numele retetei este Paine artizanala Spor la brutarit acasa Luminita,mami de 3 nazdravani: tero Stefan-Alexandru 02.09.2005 shoricica Sara-Maria 30.05.2008 trompetzica Daria-Ioana 03 08 2009 Merita sa bagati un ochi .... |
Pai la 14 ore doar dospitul normal ... as manca oricum ar fi dupa atata asteptat
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
marinela79 spune:
Nu sunt o specialista, dar m-am nascut intr-o familie de brutari. Ca sa ai coaja moale si mai putin crocanta, scoate painea din tava cand e gata si acoper-o sau impacheteaz-o intr-un prosop. Ca sa fie pufoasa, aluatul trebuie sa fie mai moale si eventual folosesti faina mai multa la modelat, o dospesti bine si inainte de modelare si dupa. Inainte sa o bagi in cuptor si dupa ce o scoti o poti uda putin. Inainte o uzi ca sa nu iti ramana faina de la modelare, iar dupa va ajuta coaja sa nu se intareasca.
Succes.
lbelciug spune:
Va multumesc mult raspunsuri, am retinut foc nu prea tare, apa pusa sub tava in cuptor, faina mai putina, invelita painea in prosop.
Sper sa nu se considere reclama, dar intre timp am descoperit un site cu niste informatii despre paine atat de fascinante incat m-am hotarat sa fac si eu paine cu maia de casa. Am pornit deja starterul, din faina integrala.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)