Viatza In Germania - cap.72

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Buna dimineata,fetele!

Bumbita,tu esti sigura ca i-ai facut Varilix-ul in Ro?
Din cite stiu eu,asta se face mai tirziu decit virsta fetitei tale,fiica-mii i l-am facut pe la 4 ani(Varivax)iar baietelului meu care e nascut in august 2009 nici nu s-a pus problema sa i-l fac,ma mai gindesc,deocamdata inclin sa nu dar oricum e un vaccin optional si se face mai tirziu...

Priorixul e MMR aici,asta se face cu rapel de minim 6 luni,eu la fiica-mea am lasat aproape 11 luni intre doze iar baiatului doza de un an i-am facut-o la un an si 4 luni si doza a doua vreau sa o facem inca anul asta,dar stiu ca e bine sa incerci sa le faci mai tirziu...ma rog,vaccinurile sunt fff discutate,am avut si eu sute de indoieli legate de ele,mai ales pe termen lung,in fine...

Iti zic cu siguranta ca aici compozitia lor e diferita putin de la firma la firma de aceea e bine sa faci rapeluri de la aceeasi firma mai ales la copii mici(exemplul cu Rotarixul,ma rog,alta mincare de peste dar exemplul e relevant).De la tara la tara cu siguranta difera concentratia (nu stiu daca sunt aceleasi ca aici,dde unde le importa,ce firme le fac,etc) de aceea si difera intervalul de vaccinare,nu e doar intimplator.

Acum nu prea mai ai ce sa faci doar sa fii foarte atenta in viitor si daca nu esti lamurita,poti spune clar ca intii vrei tu sa fii sigura ca iei decizia cea mai buna si apoi faci un nou termin.Nu te obliga nimeni aici, ai timp de gindire,brosuri,seminarii de informare si nici medicii nu stiu cum e in Ro,ce schema au ei,ce vaccinuri,cred ca isi imagineaza ca e ca aici de aceea tu trebuie sa fii pe faza .

Duminica faina!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bumbitza spune:

Fete dragi, multumesc pentru raspunsuri. Scriu pe fuga ca acusi vine copchila de afara si daca ma vede cu laptopul e jale...
Am tot googalit despre acest vaccin, am comparat cele doua prospecte de Priorix Tetra din De si Ro si-s la fel ca si compozitie si chiar si producator. De asemenea, noi am facut Priorix simplu in tara si Varilix, iar aici Priorix Tetra le contine pe ambele, insa compozitia e aceeasi.
Singura diferenta e ca:
- in Ro se face vaccinul pe la 1 an iar rapelul se face la 7 ani abia, atunci cand copilul intra in comunitate,
- in De se face primul vaccin 11-14 luni, rapel la 15-23 luni cu conditia sa existe min 3 luni de la prima vaccinare, rapel la 9-18 ani pt cei cu vaccinari incomplete sau nevaccinati pana acum contra ROR si varicela (nu stiu daca am inteles chiar bine ca google translate doar atat ofera iar germana mea lasa de dorit:)

Poate va sunt de ajutor aceste info si voua. Numai bine!

Mada mami de Ilinca frumoasa (31.03.2010)
Mami si tati te iubesc mult!

Mergi la inceput

Alina, sigur sigur am facut Varilix in Ro dar nu mi-am pus problema ca ar fi varsta prea mica pt ca din ce am citit si din ce mi-a spus pediatra era ok.

Doctora pe care o avem aici este romanca de asemenea, este la curent cu ce e in Ro cat de cat ceea ce e bine, am incredere in ea, insa totusi canad vine vorba de copilul tau si de sanatatea lui sufli si-n iaurt...
Producatorii am vazut ca sunt aceiasi, GSK.
Acum sa dea Domnul sa fie bine, oricum o s-o stresez maine cu un telefon :D
Multam de rasapuns

Mergi la inceput

Bumbita ,scriu si eu pe fuga.
Nu am auzit de Priorix tetra,aici nu este asa ceva,noi am facut Priorix simplu care e acest MMR iar Varilixul e optional si se face mai tirziu,nu stiu incepind cu ce virsta,eu inca la 2,3 ani ai baiatului inca nu mi-am pus problema de el...
Nu stiu ce sa zic,sincer am lucrat mult cu compozitii de materiale()drept e ca nu vaccinuri)si cam stiu ca ce e in prospecte si pe net e o formula restrinsa iar calendarul de vaccinare e unul international si totusi trebuie sa fie o explicatie de ce in Ro se face asa tirziu rapelul...intrarea in colectivitate nu mi se pare un motiv,sincer.
In 2009 au fost probleme cu firma producatoare de Rotarix si nu s-a recomandat Rotarixul de la alte firme tocmai pt ca compozitia nu ar fi fost 100 % identica,ma rog,discutii sunt multe.

Mergi la inceput

Alina, ce pot spune...decat ca sper ca e totul ok. Maine voi suna pediatra si ma va lamuri cu siguranta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

DidAlex,
aerul nemtesc din Eifel imi prieste in mod deosebit. Nu mi l-ar prii daca ar fi trebuit sa locuiesc intr-un oras ca in oricare altul pe care il pot gasi in orice tara. Noi ne-am mutat la natura si avantajele de a nu trai in ingramadeala. Daca ma interesa sistem, oras si alte chestii ramaneam in Olanda, fii sigura. Sunt bucuroasa ca pot alege. Altii nu pot. Noi am venit chiar numai pentru aerIn nordul Germaniei exista colonii intregi de olandezi care si-au construit case in Germania dar lucreaza in Olanda. Pentru ca este ieftin si mult spatiu. Si au posibiltatea sa aleaga intre doua sisteme si sa se bucure de avantajele respective.

In alta ordine de idei, daca doctorul de casa mi-ar fi spus: hai sa vedem care este diferenta dintre vaccinul olandez si cel german si DUPA ACEEA, luam o decizie as fi ascultat fara sa clipesc. Dar cand el vine si imi spune ca asa e in Germania si basta....nu mai sunt acasa. Si am observat ca in general nemtii nu prea iubesc comparatiile cu alte tari si alte sisteme. Tocmai lucrul asta imi place in Olanda, deschiderea si flexibilitatea. Daca ceva nu functioneaza, schimbam macazul. SI de aici si dezvoltarea inaintata a unei tari asa de mici. In concluzie, eu prea putin am de a face cu mentalitatea nemtilor pt ca nu lucrez aici si nu am nevoie de sistemul social pt mine personal. Doar copilul este integrat in sistemul lor. Dar si aici putem sa facem schimbari daca nu ne mai convine. Mie imi convine ca invata limba germana la perfectie..ii va folosi in Olanda cand va face cariera sau international. Asa cum a facut fiica dentistului nostru olandez, A facut scoala aici pana la universitate si la universitate s-a dus in Olanda. Acum are o cariera internationala stralucita la Philips.

Mergi la inceput

Amonar,tocmai ca Bumbita a scris ca pediatra ei de-aici e romanca deci nu se pune problema sa iubeasca comparatiile cu alte tari sau sisteme asa ca nu stiu ce sa zic...eu am fost la pediatru neamt cu baiatul si niciodata nu mi-a pus ceva sub nas fara sa-mi explice sau sa-mi dea sa citesc sau sa ma trimita la seminar despre vaccinuri si mai degraba nu s-ar fi intimplat asta cu un pediatru roman .

Bumbita,cred ca degeaba suni,nu cred ca pediatra va zice ca nu a procedat corect sau ca nu trebuia facut asa ca mai bine te linistesti singura.
Dar macar ti-a zis ca Varilix-ul e optional?Asta mi se pare o inf obligatorie.
Varivoxul (Varilixul) nici nu cred ca mai trebuie sa-i faci vreodata daca deja ai facut 2 doze,stiu ca se fac 2 doze,la interval de ani.
Tie ti-a dat carnetul galben al copilului?
Acolo sunt scrise toate vaccinurile care trebuiesc facute si data aprox.
Succes si gindeste pozitiv,oricum numai ai ce face acum.
Sa ne tii la curent!

Mergi la inceput

Alina, eu am citit ca pediatra din Ro s-a mirat pt decizia pediatrului din DE si ca este intrigata (indiferent daca cea din DE cunoaste sau nu sistemul din RO).

Cand a fost intamplarea cu repetarea vacinului am fost cu carnetul de vaccinuri olandez la doctorul de casa iar o asistenta foarte zeloasa ne-a spus ca acel vaccin trebuie repetat. Pe schema de vaccinuri din Olanda apare doar o singura data. Sotul i-a spus chestia asta dar ea i-a spus ca sistemul german este altfel si ca TREBUIE repetat. Altfel vom avea probleme la scoala. Sotul a zis ca pe el nu-l intereseaza sistemul nemtesc si ca pe el nu-l obliga nimeni sa se conformeze nici unui sistem. O alta asistenta mai prietenoasa a venit sa-i spuna ca ea stie ca sistemul in Olanda este altfel dar ca vom avea probleme la scoala, la inscriere. Noi nu ne-am conformat. Vom vedea ce va fi. Oricum nu ne place abordarea asta obligativa. NU suntem obisnuiti.
Poate in landul vostru este o alta mentalitate. Mai flexibila si mai customer-minded. La noi nu, deocamdata.

Mergi la inceput

Amonar, exact asa ne-a zis si noua, ca pe schema nemteasca se fac mai multe rapeluri si ca trebuie repetat, ca ea nu poate decat sa respecte schema asta si ca oricum ne va trebui cand o vom inscrie la scoli si alte minuni... Acum ce sa mai zic, eram singura cu fata, sotul n-a venit, sunt total nefamiliarizata cu felul in care tre sa te comporti in alte tari, ce sa intrebi, ce sa faci, de-acum voi avea grija sa intreb tot pana ma lamuresc si sa am curajul sa si aman/refuz daca ceva nu-mi suna bine.

Alina, nu mi-a dat carnetul inca, mi-a spus ca data viitoare cand ne vedem ca nu e graba, avea sala de asteptare plina :(
Cat despre Varilix, nu stiam ca e optional, presupun ca a vrut sa il facem pt ca era inclus in Priorix Tetra asta.

In fine! Sa dea Domnul sa fie bine!

Mergi la inceput

Bumbita,
Tu sa accepti ceva doar cand esti convinsa ca sprijini 100% cu toata fiinta ta acel punct de vedere. Nimeni nu te poate obliga sa faci ceva impotriva convigerilor tale, mai ales in occident. Numai daca tu permiti acest lucru. Chestia cu probleme la scoala, mi se pare de rasu-plansu, adica bagam frica in parinti si ei ne asculta orbeste....
In conventia drepturilor omului exista un punct fundamental si anume, ORICE copil are drept la scolarizare si educatie. Ma pufneste rasul cand ma gandesc ca din cauza unui vaccin fiul meu nu ar putea urma scoala.... Asa ca nu stiu in ce fel ar putea avea urmari nevaccinarea fiului meu corespunzator sistemului german in cazul in care el are varsta de scolarizare. Imi vor spune: 'alegeti, vaccinul sau fara scoala ?' Ma apuca rasul, ce gluma buna.....

Edit, sa nu se inteleaga gresit. Eu nu consider nici un sistem superior altuia. Sunt convinsa ca orice sistem este construit pe baza de argumente bine fundamentate. Daca as fi inceput cu sistemul de vaccinari din Germania si as fi emigrat in alta tara nu as fi acceptat trecerea la alt sistem fara sa analizez si sa respect sistemul german cu care am inceput un traiect. Amestecarea asta a unor lucruri atat de importnate, fara analiza si cercetare, doar de dragul sistemului imi provoaca indignare si ma revolta. Nu am nici o prejudecata, doresc doar ca o decizie sa fie fundamentata pe cercetare.

Mergi la inceput