Viatza In Germania - cap.72
Raspunsuri - Pagina 13
tinatache spune:
neatza, dau o virtuala, mai ales celor care m-au incurajat Multumesc mult, sa stiti ca ajuta. Nu am avut gripa, slava Domnului, doar o raceala, si avand in vedere ca la serv. nu ma asteapta nimic bun mi-am permis sa raman mai din timp acasa. Adica n-am asteptat sa devina serios. Si mi-a facut f bine, o baie fierbinte si alte cele si m-am pus pe picioare.
Cat despre restul, cam asa-i, o sa vina si vremuri mai bune, ca au mai fost, chiar asa de negru nu e draq. Numai ca sunt momente cand ti-e greu sa crezi din toata inima ca se poate si altfel, si sa accepti ca tb sa faci (din nou!) ceva ca sa se schimbe situatia.
Enza, ai dreptate, psihologic vorbind fiecare intamplare are proportia pe care o dam noi. Dar numai ca nu scrii/scriu undeva, sau nu spui sau sau sau, nu inseamna ca nu-i dai importanta. Numai ca nu te exprimi, ceea ce nu face deloc bine. Mie mi-a facut bine, recunosc, mai vb cu unu si altul, mai aflu ca si altii au trecut prin asta si ori si-au bagat picioarele ori au dat de mai bine... fiecare cu norocu lui. Eu probabil ca am sa ajung la prima categ. ca mare noroc sa-mi pice ceva din senin n-am avut Om trai si om vedea.
Kari, cum e, ai luat gripa? Sau te-a salvat si pe tine ziua vinerea libera? Fain sef ai, ce sa zic, nu-l imprumuti Nu pt mine, l-as pune sa dea lectii altora sa vada cum e... desi daca ma gandesc bine unii nu prea dau semne ca se vor schimba vreodata.
Andreia, imi pare rau :(( Nici nu-mi vine sa ma gandesc cum va descurcati voi 2 singurele si fara servici. Imi vine sa nici nu mai deschid gura, totul devine relativ... Iti tin pumnii si daca te pot ajuta cu ceva, ai adresa mea de email. Sanatate multa sa scapi de raceala asta pacatoasa ca iarna abia incepe.
Miriluta, multumesc! Cum e inapoi la servici? Sau te simti deja ca si cum ai avut concediu acum 100 ani?
Si mai am o intrebare ref. la asig.: are cineva la ARAG? Cum sunt cand se intampla ceva? ca cica maklerul ne-a gasit ceva bunutz ca pret la ei.
numai bine! va preg. deja de sarbatori? noi inca nu, am pus numai niste desene pe geam din spray cu zapada. Si facem liste pt Mos!
helbi spune:
Ah, Cristina...dracu nu-i asa de negru nici la noi...Sanatate sa fie, ca asta e cea mai importanta! Uita-te la Umanitare cite cazuri disperate sunt! Noi, si aici cred ca vorbesc in numele la multe dintre noi, chiar daca avem pb., nu se compara, zic eu, cu ce traiesc oamenii aia care au membri in fam,ilie (de cele mai mult eori copilasi de varsta alor nostri) grav bolnavi!
Te pup si, o sa itzi dau si un mail zilele astea (sa-mi mai treaca raceala).
DidiAlex spune:
Cristina (tinatache) ..face foarte bine sa impartasesti cu altii mai ales cand e vb de ceva relativ..dar io tot ma intreb acu de ce sarei cu asa cu vehementa sa ii apari pe cei care acu ii vezi nu in ape tocmai bune..?!
si aici imi aduc aminte de fata din Passau si experienta ei nu tocmai positiva.
in alta ordine de ideei nici localnicii nu vad situatia prea rosa.
tinatache spune:
Citat: |
citat din mesajul lui DidiAlex Cristina (tinatache) ..face foarte bine sa impartasesti cu altii mai ales cand e vb de ceva relativ..dar io tot ma intreb acu de ce sarei cu asa cu vehementa sa ii apari pe cei care acu ii vezi nu in ape tocmai bune..?! si aici imi aduc aminte de fata din Passau si experienta ei nu tocmai positiva. in alta ordine de ideei nici localnicii nu vad situatia prea rosa. |
am mai raspuns la intrebarea asta: atunci nu stiam ce stiu acum. Si nici acum nu stiu ce am sa stiu peste 10 ani. Fiecare povesteste din exper. personala de pana azi. Poate ma schimb iar peste 2 ani, cine stie. Da, am o perioada f proasta, sunt dezamagita, am senzatia ca pe plan profesional bat pasul pe loc, dar n-am fost tot timpul asa si poate (sper!) nici n-am sa raman. Ne schimbam, ca vrem ca nu vrem. Inca am exper. mele pozitive aici, si nu am ezitat nicodata sa le mentionez nici pe alea. Sistemul scolar, de sanatate (da, sunt medici buni si mai putini buni peste tot, tb sa cauti pana ramai la unu), cu asigurarile cand ai Schadenfall si apelezi la ele, nu am avut niciodata probleme, bat in lemn sa nici nu am. Altii au avut, unii pot scrie romane, eu nu. Eu asta am acum si cu asta scriu romanul meu. Cu vecinii de ex., iar bat in lemn, plec 3 sapt. de acasa si stau fara grija ca vecina vine zilnic si hraneste pisica, o ia la ea sa nu stea singura, aprinde lumina seara si o stinge inainte de a merge la culcare ca e obsedata sa nu sparga cineva casa... ce sa zic aici. Da' nu e ea sefa mea, e numai vecina si e la pensie
In plus, suntem cu totii adulti si fiecare hotaraste pt el, si eu am mai fost luata in balon pe forum, cu sau fara intentie. Asta e, riscurile meseriei. Nu asta e problema mea si asa ceva uit repede.
Aaa, v-am spus ca al meu pitic aproape s-a spanzurat joia trecuta la Mittagsbetreuung? A sarit de pe pervaz si i s-a infasurat atza de la storuri in jurul gatului. Norocul lui: atza s-a rupt. Are o taietura de jur imprejurul gatului, plus sperietura, a lui si a noastra. Storurile au disparut dar... ce naiba cauta pe pervaz... ma intreb si io ca prostu...??? A venit vineri de la scoala, il intreb cum fu: aaaah, sehr anstrengend, a trebuit sa povestesc la toata lumea ce am la gat
Andreia, ai dreptate
Enza spune:
helbi, probabil ca atat ar trebui sa dureze recunoasterea diplomei, cel mult trei luni. Dar se pare ca am o bafta nemaipomenita de a intalni numai idioti. Ca nu am avut noroc cu job-urile as mai putea intelege, dar recunoasterea diplomei tine de autoritati, e vorba de un minister. Eu am doua specializari (asistenta sociala si inca ceva), iar prima ar putea fi recunoscuta. Persoana care a primit dosarul meu nu a parcurs toate materiile de pe foaia matricola, acesta fiind motivul pentru care mi-au fost returnate actele de doua ori. A treia oara cand le-am scris, am facut un tabel in care am scos materiile de asistenta, insotite de numarul de ore. Doar astfel am reusit sa le trezesc interesul.
Imi pare rau ca ai avut si tu parte de imbecilitati. Exemplul tau
mi-a amintit un interviu de la inceputul anului. Erau doi "Arbeitgeber" si cautau personal pentru saloane de fitness si bodybuilding. Aveau o alura de parca ar fi recrutat agenti de spionaj. Erau imbracati foarte sic, si s-au hotarat pentru doua nemtoaice (cum de altfel?) imbracate in trening.
tinatache, sigur ca nu poti trece peste evenimente neplacute chiar asa de simplu, mai ales cand se succed. Dar nici discutia despre probleme nu m-a dus mai departe. Pentru ca sotul este german, am de-a face mai mult cu neamul lui. Iar in cazul lor am impresia ca ce le spui le intra pe o ureche si le iasa pe amandoua, asta ca sa ma exprim frumos si sa nu zic ca sunt tampiti. Voi din fericire aveti copii si sunteti cu atat mai motivate, dar eu nu am. Iar pentru asta le pot multumi tot "zeilor gotici", care au jucat rolul sortii si nici macar mustrari de contiinta nu au. Dar ma opresc aici, ca pentru azi ajunge.
kariguld spune:
Cristina (tinatache) n-am facut gripa, doamne apara-ma. dar sunt cativa la noi gripati-raciti si seful s-a alertat ca ne ia porceasca pe toti.
e un tip tare fain, destupat la minte si corect in toate. nu cere nimik ce nu-i in fisa postului, nu face crize, e numai bun de luat acasa.
sa dau din casa putin, in primavara sotul si-a schimbat jobul. dar intre schimbari doua luni jumate na castigat nici un ban. ne-am descurcat totusi din economii. asta aprpos de ce spunea Andreia mai sus, ca sunt in Ro atatia copi bolnavi si cu situatii materiale precare. aici daca unul din soti ramane fara job un timp, ne descurcam totusi si nu suferim lipsuri. cel putin eu nu ma pot plange deloc, n-am avut perioade grele in Germania. mie imi place aici, m-am simtit intotdeauna acasa si apartinatoare aici.
in alta ordine, am facut una bucata vecinei de deasupra. stam intr-o casa cu doua etaje si mansarda, la mansarda sta o fatuca cu doi copii. e pe Sozialhilfe. copila cea mica are doi ani si cateva luni. de ceva vreme o auzeam pe copila noaptea cum urla. nu strigate sau plans, ci urlete. ma trezeam si ma intrebam de ce naiba mumasa nu se duce la ea, nu-i face ceva. acum de vre-o saptamana seara de seara la ora 8 aceleasi urlete. si mentionez ca pereti sunt grosi, nu se aude cu usurinta. vineri seara nu m-am mai rabdat si am suant la usa ei. i-am spus direct "credeam ca sunt copii singuri in casa, cum se poate sa urle copilul si sa nu-i faceti ceva??" a aparut un tip, cu care s-a cuplat de ceva vreme si a inceput ala sa-mi spuna ca au pus-o la culcare si nu vrea sa doarma. si ca trebuie sa-i faca putina educatie, sa se invete sa doarma singura ca copii nu se iau in brate si se adorm, se invata rasfatati si , si, si..... io socata de ce auzisem, tot incercam sa-i spun sa stea cu ea pana adoarme, ea nervoasa imi spunea ca mi-o aduce la usa daca ma deranjeaza ca tipa. femeie, nu ma deranjeaza ca urla, m-am gandit ca s-a intamplat ceva grav, ca sunt singuri in casa. si ca nu-i normal sa lasi un copil sa urle in halul ala, mai mult de jumate de ora.
am coborat la mine si am sunat la Jugendamt. a doua zi sambata a venit o doamna la ei la usa. apoi ma sunat pe mine sa merg sa dau o declaratie. barbatul zice ca am facut bine sunand acolo, eu am ceva mustrari de constiinta. dar chiar ma doare sufletul de copil, ma doare cand o vad ca coboara scarile singurica si le urca la fel, ca ma'sa striga la ea "komm, komm" si ea se tarsete singura pe scari. de cateva ori am vazut-o in patru labe cum urca
of, nu stiu ce-i in capul unora, fac copii sa traiasca de pe urma lor...
Amonar spune:
Kariguld, te felicit pt curajul tau! Bine ai facut ca ai alarmat instantele. Nu stiu...dar eu m-am gandit la altceva cand am citit povestea ta. Sper sa fie adevarat ce spun parintii.....of, of ce groaznic e cand copiii sunt chinuiti..Nici eu nu inteleg cum o lasa pe o mama sa aiba inima asa acra cu copilul ei. Cu urlatul..nu stiu zau...un copil adoarme din plans....cine stie ce o fi acolo. Fii cu ochii pe ei!
kariguld spune:
io dupa a mea pricepere si stiinta, ca o closca batrana ce sunt, nu-mi pare normal sa lasi copilul sa urle pana adoarme. uneori seara pe la 10 coboara afara sa fumeze o tigara, doua , noua. si copii probabil ca dorm. probabil.
anul trecut, a fost sotul odata la ea la usa. baiatul batea mingia. dupa vre-o doua ore de sutat si dat goluri in pereti s-a dus sotul la ei. si la fel ia spus "credeam ca sunt copii singuri in casa". si ea ofuscata ia spus ca ea nu-si lasa copii singuri nicodata. si ca sa nu ramana mai prejos ia replicat sotului "aveti ceva cu mine ca sunt nemtoaica?" de rasu plansu.
doamna de la Jugendamt a spus ca vor sa cerceteze lucrurile serios, ca nu-i place cum arata copii. ma gandesc ca daca au venit asa repede, chiar a doua zi, nu-i o banalitate.
acum eu n-am nimik cu ea, am loc sa traiesc pe lumea asta si nu ma impiedic de nimeni. ma doare de copii aceia nevinovati.
Miriluta spune:
Kari ai facut foarte bine ca ai sunat la Jugendamt. O alarma falsa e de o mie de ori mai buna decat lipsa oricarei reactii in cazuri serioase.
Despre sistemul german....am luat-o si eu in bot de curand, noroc ca m-am trezit la timp. Se duce ''seriful'' cu masina la service sa ii faca Wintercheck si sa rezolve cu o eroare la computerul de bord. Nea caisa de la Service (Partnerwerkstatt VW) ii spune ca Wintercheck si schimbat de ulei si ce mai gaseste el pa acolo costa vreo 450€ si ca pnetur eroarea de bord il suna in cursul zilei sa ii spuna cat costa. Dupa cateva ore suna tipul si spune ce si cum. Sotul il intreaba cat costa in total si nea caisa zice ca 1150€. Sotul zice ok sa ii dea drumul (fara masina sunt moarta).
Seara ne intalnim amandoi la service sa luam masina. Nea caisa ne informeaza ca au terminat tot ce era de facut si ca ne costa knapp 2000€. Am crezut ca lesin, sotul meu se inrosise ca un rac de nervi. In fine, ne infigem amandoi in nea caisa...care o da in balbaiala si spune ca numai eroarea la comupter costa 1150....si cu restul ce au mai facut...a aporoape de 2000€. L-am anunat taios ca nu platim, vrem sa vorbim cu managerul si imi sun avocatul. Brusc si -a dat seama nea caisa ca de fapt a socotit o chestie de 2 ori si ca de fapt totul costa 1500€. I-am spus ca nu platim nici un cent mai mult de 1150 si ca vreau sa vorbesc cu managerul pe loc. Managerul nu mai era in birou insa ne-a sunat a doua zi. I-am spus ca e o nerusinare felul in care trateaza clientii si ca in nici un caz nu concep sa platesc 2000€ cand am stabilit sa platesc jumate din suma. Managerul a ramas uimit pt ca ne-a caisa l-a ''asigurat'' ca nu ne-a ceurt nici o secunda cei 2000€ ci 1500€. I-am explicat politicos ca am avut un martor cu mine -pe sotul meu- si ca o sa vorbesc cu avocatul meu si o sa anunt VW. Intre timp l-am numit si Abzocker
Finalul: si-a cerut scuze, a spus ca platim 1150 cat am stabilit la inceput si ca spera ca vom contunua sa venim la ei.
Seful meu s-a stricat de ras cand i-am povestit. A zis ca sunt naiva sa imi imaginez ca service-urile autorizate sunt corecte.
Panseluta spune:
neata fetelor,
Miriluta, ca sa vezi cum sunt si astia: incearca si ei, daca merge bine, daca nu nu...Mai ales in domeniul asta, cred eu ca sunt cei mai mari mafioti...Ma bucur ca nu sunt nevoita sa am de a face cu ei. Are faptul ca nu am masina si avantajele lui...
Pt noile mamici, pun aici un site cu caantecele pt copii in germana. Poate intereseaza pe cineva (la subcapitol Aktivitäten/Lieder und Spiele).
http://www.taschis-knuddelzwerge.de/
Eu recunosc, pt ca nu am nici o idee de cantece romanesti (stiu doar cateva), incet incet ma gandesc ca macar in germana sa invat cantece si sa ii cant.
Mi-a trimis mama niste carti faine din Romania, cu povesti Disney...ce mai, toata colectia. Din neatentie le-a aruncat sotul pe toate !!!
Imi puteti recomanda voi ceva carti cu povesti sau cantecele in romana?