A ce miroase hartia?

A ce miroase hartia? | Autor: karula

Link direct la acest mesaj

Stiti, gestul ala plin de dragoste, cand iei cartea in mana si iti vine mai intai s-o mirosi...

Mi-am dorit toata viata sa pot avea indemanarea de a rasuci hartia in fel si chip si sa iasa din ea coifuri, barcute, solnite si ghiocuri, mori de vant sau indraznete zmee. N-o am. Dar iubesc hartia si ma joc cu ea asa cum ma pricep. Cu fetitele mele. Am reusit sa facem asa ceva: http://www.craftandfabriclinks.com/kidcrafts/paper_bag_puppet.html sau cate ceva de pe aici: http://www.allkidsnetwork.com/crafts/fall/ (fetitele sunt mici, eu neindemanatica...)

Dar azi am facut ceva ce vreau sa impartasesc cu voi: am facut prima carte impreuna cu fetita cea mare (5 ani). Am legat foile cu sfoara si astfel a invatat ce si cum e cu cotorul cartii, cu copertele interioare si cele exterioare. Am numerotat paginile si, ca la orice carte dadaista, ne-au iesit 13 :D
A pus titlul si autorul. Am incropit un sumar si am linistit-o spunandu-i ca musai va avea si o erata. Si poate si o editia a 2-a...

Acum buchiseste la primul capitol, dar am dat fuga sa scriu asta pentru ca inainte sa inceapa truda creatiei, a luat "cartea" in maini, a mirosit-o si m-a intrebat: "A ce miroase hartia?"

Si cu inima plina, trag speranta ca mai aflu de la voi ce mai pot face o mama neindemanatica si doua fetite mici cu hartia si parfumul ei?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Ce dragut! Spune-i sa-si inchida ochisorii si sa spuna ea a ce miroase !

Pe mine ma duce cu gandul la copilarie cu "Nu, nu, nu baga ziare in soba!" (culmea este ca aici, sotul meu, invariabil, pune iar copiii il ajuta cu entuziasm sa le rupa fasiute , la spalat de geamuri, Craciun si Pasti, la caietele de caligrafie si scartaitul stiloului pe foaie, la scrisorile pe care le scriam si nu le mai, la gustul de lipici de pe plicuri si timbre, la cartile si caietele imbracate cu drag de tata (le facea mereu 3 pliuri verticale, f. frumos ieseau; de atunci am inceput sa urasc copertile din plastic), la ierbare si plantele adunate la bunici in vacanta, la jurnalele din liceu cu flori presate de la prima iubire), la bucatelele de hartie rupte din carti :(, :(, :( sau ziare de bunicul meu ca sa-si puna sub ochelari drept "tampon", pe nas (aici imi vine sa rad cand mi-l amintesc cu hartiuta pe nas), la dictionarele tatei mititele, mititele de latina, germana si franceza din timpul regelui, la magica sugativa (da, da, imi este tare dor de sugativa, sa o ating! Musai ii voi spune mamei sa-mi trimita , copiii mei nu stiu ce este), la hartia lipicioasa pentru muste atarnata vara de becul din bucataria bunicilor de la tara, la cornetele de seminte rasucite de o vecina cam negricioasa din foile unei carti ingalbenite, la cea careia ii dadeam foc in curte cu lupa, o foloseam ca baza pentru cerneala magica din zeama de lamie sau o ungeam cu ulei ca sa devina transparenta, sa pot copia desene si, mult mai tarziu, la foile de calc pe care desenam harti cu "rotringul" sau penita.

Ma intorc cu alte cateva povesti, poze si idei pt. fetitele tale. Scuze, daca nu asta cautai si am luat-o pe aratura .

La tzara americana (poze)


"Un fluture (de noapte) pe zi si alte " (tot poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karula spune:

ML, exact, dar exact asta cautam! M-ai facut fericita! Mi-era teama ca se va discuta (mai mult) despre complicatenii pe care doar le admir, de realizat nu voi reusi in veci, stiu ce spun! Dar mi-ai trezit atatea mirosuri... :)
Si atatea idei minunate: de maine facem coperte de carti, cum de am uitat de asta?! si ierbar cu toate culorile de frunze. Scrisori si liste "scriem" de multa vreme, si cornete am facut pentru semintele de roscova.
La Muzeul Taranului Roman (stii, acasa mea...) se tine un atelier mirific de confectionat hartie manuala. Dar fetele mele erau prea mici...

De curand au vazut Sunetul muzicii si le-a placut foarte tare. Ma gandeam sa facem note muzicale din hartie, dar as cauta un suport mai ingenios, nu un portativ liniat pe foaie. Ma mai gandesc, poate tot cu sfori sau snururi de piele ceva. Si ma mai gandeam sa facem albume pentru poze.
Multumesc mult ca ai scris! Si astept orice idee, doar sa fie in stare mainile mele stangi sa faca...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Eu am gasit nenumarate galerii pe picasa cu reviste cu idei de activitati plastice de facut impreuna cu copiii. iti dau un limk, ce-am gasit la prima strigare, am la serviciu mai multe bookmarkuri...

https://picasaweb.google.com/111644488197775689287



Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karula spune:

Multumesc! Pornind de la frustrarea asta a mea de nepricepere, mi-am dat seama ca pot impartasi cu copiii pasiunea pentru hartie (carte, scris si tot ce mai decurge de aici) pornind de la lucrurile simple, dar esentiale :D
De aici ideea cu cartea (si e esential sa pricepi cartea si ca obiect in sine, nu doar mesajul ei), cu melodiile (ca in film, daca stii cum e cu notele muzicale te poti juca la infinit cantand), sau arte vizuale, unde hartia e suportul fara de care nu se poate realiza produsul artistic. Transformarile hartiei asa, empiric, cum zicea ML: cu lupa la soare, cu ulei (mi-am amintit cum scoteam ulei din semintele de floarea soarelui presandu-le in hartie), cu flacara mistuitoare...
Origami si celelalte forme de art&craft sunt minunate, dar pana la ele ma gandeam sa ne jucam mai mult cu simturile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Karula, hai, spune, pastaile de roscove atunci cand le desfaci au in jurul boabelor un miez dulce, acrisor si lipicios de culoare verde? La noi in curtea scolii cresteau copaci cu astfel de pastai, cred ca erau roscovi. Ma fascinau semintele lucioase si mi-as fi dorit sa stiu sa fac margele din ele. Miezul il scobeam cu degetele si mancam (ciudat, cate chestii necunoscute mancam pe atunci, nici prin gand nu-mi trecea sa-mi intreb parintii daca sunt "safe" :)).

Am promis poze, dar nu ma lasa Photobucketul sa le incarc. Mai incerc.
Azi, cu gandul la tine, m-am jucat putin, asa cum o faceam cu copiii mei cand erau mici si imi era teama sa le dau foarfecile pe mana. Nu cine stie ce inovatie, insa cred ca se incadreaza in categoria de joaca/experiment/imaginatie, asa ca voi povesti, apoi, cand ma lasa, pun pozele.

Aveti nevoie de o foaie de hartie (poate pentru imprimanta), un creion bine ascutit si un prosopel curat, dar nu nou. Desenati pe hartie ceva cat mai simplu (o casuta, o floare fara tulpina si frunze, etc.) -eu am facut o rata, nu tocmai mareata -, doar cu cateva detalii in interiorul conturului.
Asezati hartia pe prosopel si intepati pe urmele desenului cu varful creionului, la intervale egale (daca se poate) si cat mai apropiate (din nou, daca se poate :) si copilul are rabdare). La terminare, intoarceti foaia pe dos, inchideti ochii si pipaiti usor intepaturile . Cand v-ati plictisit, o intoarceti la loc si incepeti sa o rupeti cu grija pe unde ati perforat cu varful creionului (nu si in interior).

La sfarsit vedeti ca si un creion te poate ajuta sa tai hartie, gauricile (cu putina imaginatie) devin arici, ca ramane in urma o forma negativa (poate chiar mai interesanta decat originalul) iar daca il ridici in soare (originalul) lasa lumina sa intre prin ferestrele casei, mijlocul florii sau ochisorul ratei, in cazul meu.

Eh, nu este mare lucru, dar, cu siguranta, un mod de a starni imaginatia copilului (mie mama imi arata taaaare demult :) ca poti sterge urma unui creion (poate nu foarte apasata) cu miez de paine in loc de guma iar copila mea a descoperit incantata, dupa vizita unor prieteni care ne-au cadorisit cu doua sticle de vin, ca dopurile din cauciuc inlocuiesc si ele, cu succes, gumele cumparate de tati )).

Revin acum la ultimul tau mesaj... da, mi-a povestit cineva drag despre atelierul de confectionat hartie, am vazut si niste poze pe Net. De altfel, in urma cu doi ani, de ziua fetei, i-am cumparat un set de facut hartie cu mixer manual, tavita si cateva "rame" cu plase, etc. He, he, tare greu a fost, dar ceva ne-a iesit. Maruntirea hartiei in mixer ne-a venit de hac (sigur ca o poti pune in blender sau robot, dar macar nu de la prima incercare). Asa ca merge confectionata si in casa.

Uite, o sa presam si noi seminte de floarea soarelui (altceva, apropo de ulei si hartie... fata ma intreba cate tipuri de ten exista si ce fel de ten are ea. I-am spus ce am stiut apoi mi-am adus aminte ca mama, daca isi punea un servetel subtire pe frunte si il apasa, ramaneau urmele degetelor imprimate pe el uleioase, asa de gras este (imi pare rau ca n-am facut experimentul asta cat a fost la noi ). Tenul meu este mai uscat decat hartia!).

Tot in categoria experiment, as pune si transferarea formei in relief a anumitor obiecte pozitionate sub o foaie de hartie (monezi, scoarta de copac, frunze, hartie de impachetat cu "buline", etc), prin frecare cu creionul (bunica isi trecea rapid prin par o lingura de aluminiu si apoi repeta operatia pe o bucata de panza. Dedesubt se afla un model de broderie pe care vroia sa-l copieze cat mai simplu si fidel ). Sau electrizarea bucatelelor de hartie cu ajutorul unei rigle din plastic. Cam atat imi amintesc acum.

Am sa trec totusi si cateva linkuri cu crafts (unele mai vechi, s-ar putea sa le stii), oricum sunt nu chiar greu de realizat si destul de... jucause . Se joaca mai putin cu simturile si mai mult cu mintea/imaginatia.


La tzara americana (poze)


"Un fluture (de noapte) pe zi si alte " (tot poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Citat:
citat din mesajul lui ML

Karula, hai, spune, pastaile de roscove atunci cand le desfaci au in jurul boabelor un miez dulce, acrisor si lipicios de culoare verde? La noi in curtea scolii cresteau copaci cu astfel de pastai, cred ca erau roscovi. Ma fascinau semintele lucioase si mi-as fi dorit sa stiu sa fac margele din ele. Miezul il scobeam cu degetele si mancam (ciudat, cate chestii necunoscute mancam pe atunci, nici prin gand nu-mi trecea sa-mi intreb parintii daca sunt "safe" :)).

si eu mancam miezul de la roscove

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Asa arata cum le descriu? Mi se pare tare ciudat ca, pe atunci, nimeni nu avea habar ce sunt roscovele si acum carobul face valuri (roscovele, sunt materia prima pt. carob, asa-i?).

Mancam si "clei" de la copaci iar in guma de mestecat adaugam zahar tos cand ii trecea gustul si varfuri de creioane colorate ca sa nu ne plictisim de acelasi alb . Cred ca nu intrebam parintii pt. ca restul copiilor faceau la fel, prin urmare trebuia sa fie "comestibile".
Cred ca am molfait si cateva filme foto (aveau un gust dulceag-amarui) si mancam jir, in padure la tara, tata insa ni-l cojea, simteam pe loc ca suntem una cu porcii mistreti, ba cred ca ne cresteau si niscai colti .

La tzara americana (poze)


"Un fluture (de noapte) pe zi si alte " (tot poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karula spune:

Ooo, ML, esti o comoara, dar stii asta deja!
Uite, vin cartile astea de colorat de-a gata si uiti cum era cu conturul perforat de varful creionului sau stampilele cu moneda de 1 leu ;)
Semintele de roscova le-am descoperit in Cismigiu de cand era cea mare mica-mica. Prin tarana (ca nu pot sa-i zic nisip) de la locul de joaca, deci gata coapte si bronzate bine, lucioase, margelute fermecate care de atunci ne-au dat de furca prin toata casa si mai ales in masina de spalat, ca nu mi-a trecut multa vreme prin minte sa caut in buzunarele copilului de doi ani :)) Roscovul din Cismigiu era simandicos numit pe o tablita de identificare "gladita" (imi place si asa!). Intr-una din primele vizite in Stadtpark, copila scoate din buzunar o semincioara, sapa cu degetele o gropita la marginea unei pajisti si o planteaza fericita. O sa avem si aici roscove

O sa incercam ghirlande de "scara pisicii", sper sa mai stiu sa fac. Se fac cu doua sau cu trei fasii? Si o dantela din hartie impachetata, taiata pe alocuri as mai incerca, dar trebuie sa-mi asum dinainte esecul :))

Oricum, pentru azi avem de lucru. Astept poze, cand ai timp. Si modele simple de craft, evident.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karula spune:

Citat:
citat din mesajul lui ML

[size=1]Asa arata cum le descriu? Mi se pare tare ciudat ca, pe atunci, nimeni nu avea habar ce sunt roscovele si acum carobul face valuri (roscovele, sunt materia prima pt. carob, asa-i?).



Da, da, asa arata, doar ca noi n-am gustat, ca nu stiam care parte de comestibila

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

, eu n-am stampilat cu banuti pana acum, am sa le spun copiilor.
Apropo de stampilat, daca va place si impachetati cadouri sau faceti felicitari (nu fancy, ceva pentru voi sau rude), pe langa jumatatea de cartof clasica sculptata, puteti folosi si jumatati de bame (ies un fel de floricele mici), partea de jos de la cozile de telina sau salata ( http://beautifulinspirationdesigns.blogspot.com/2011/09/celery-stamped-curtains.html ), gume noi de la creioane prinse in manunchi cu un elastic -vor forma un cerc- (tot flori) sau amprente de degetele ( http://www.edemberley.com/pages/main.aspx?section=db -cauta thumbprints, de alfel, toate sunt interesante). Apoi puteti adauga detalii cu carioci subtiri, in creion sau ce vreti voi. Dupa cum vezi, ideile nu-mi apartin, dar le-am aplicat in trecut cu succes.

Nici despre denumirea de "gladita" nu am auzit. Noroc fetitei tale cu semincioara .

Dar scara pisicii ce este ? Sunt cumva ghirlandele obtinute prin plierea tip acordeon a fasiei de hartie pe care urmeaza sa o decupezi si, in final, desfaci?

Trec un link cu blogul lui Joel , un tatic istet, handsome si priceput, imposibil sa nu gasiti ceva pe plac acolo. Chiar daca multe dintre ele sunt pentru copii mai mici cum sunt ai lui, pe unele eu le-as incerca cu ai mei, de fapt, i-as ajuta (la nevoie) sa le construiasca chiar ei. Uite aici un iepuras topaitor (vezi si alte traznai in dreapta, la TAGS):

http://madebyjoel.com/2011/03/tumble-bunnies.html

Inspirati de cutia lui de cereale cu bilute rostogolitoare am gasit pe Net cateva filmulete tip cauza si efect si, folosindu-se de carti, sinele de lemn de la trenulet, piese din alte jocuri, paharele de hartie si bilute (marbles), copiii au construit si ei doua modele, mai usoare dar originale, plus ca am ras pe rupte. Dar deja am trecut la altceva si am uitat hartia, asa ca ma opresc.

La tzara americana (poze)


"Un fluture (de noapte) pe zi si alte " (tot poze)

Mergi la inceput