schimbare instalatie electrica (la bloc)?
Raspunsuri - Pagina 2
CorinaDani spune:
maru, nu confunda te rog : sistemul de facturare ptr energia electrica presupune plata unei sume (pe factura iti apare "rezervare"), la care se adauga plata unui consum mediu lunar ESTIMAT, si taxa radio-TV. la trei sau sase luni un reprezentant de la electrica vine si citeste contorul, abia atunci ti se face regularizarea consumului si afli exact cat ai consumat de la ultima citire, poti avea surpriza sa mai ai de plata destul de mult (daca consumul estimat este mai mic decat cel real) sau sa constati ca ai platit mai mult decat trebuia, caz in care in luna urmatoare poti sa nu mai platesti deloc sau foarte putin.
cand i-am intrebat pe cei de la electrica de ce nu introduc si ei sistemul de citire on-line, astfel incat abonatii sa poata comunica un consum real, au dat din colt in colt, ca e scumpa implementarea unui astfel de sistem, ca n-au call center, ca n-au optiune pe site...aiurea, ar fi nevoiti sa mai dea afara din personal si nu le convine. cei de la gaze cum au putut si astia nu pot ?
rufus, nu te contrazic, stiu ca te pricepi. uite insa ca la mine in bloc, construit in 1974, instalatia nu este trasa prin tuburi in pereti, pur si simplu firele sunt ingropate, nu mai zic nu sunt din cupru, ci din aluminiu (cred), asa ca sunt foarte fragile, orice schimbare de comutator sau de priza trebuie facuta cu mare gingasie, sa nu se "fractureze" vreun fir prin perete, ca nu ai ce face, trebuie sa spargi peretii si sa inlocuiesti conductorul, altfel nu mai poti folosi priza sau comutatorul respectiv.
Rufus spune:
Corina, eu te cred ca-i asa; exista insa legislatie in vigoare si aia nu tine cont de vechimea blocului si cum lucrau oamenii pe-atunci. Si tevile de apa (din OL) erau inglobate in tencuiala cu var...se mirau oamenii de ce se tot "impusca" tevile prin pereti (varul ataca fierul)...
Aparent sunt permise doar circuite de joasa tensiune.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
marumiha spune:
Corina,sper ca nu le-am confundat ,intr-adevar era suma consumului lunar ca dupa o perioada scurta sa vina si cealalta factura cu inca 150.ron pe care eu ii mai datoram celor de la IRE.
Tot acest sistem este si in IT.dar mi se pare o suma exagerata in conditiile in care o persoana consuma putin curent intr-o garsoniera.
Mami di MARCO
Poze
CorinaDani spune:
marumiha, consumul de curent poate fi influentat de mai multi factori. chiar daca ai impresia ca nu stai mult acasa si ca nu folosesti obiectele electrocasnice, tot se consuma curent. daca e cald, frigiderul merge aproape non-stop pentru a mentine in interior temperatura la care este setat. TV si calculator au stand-by, o fi mic beculetul/ledul acela, dar tot consuma 24h/24h. daca ai becuri normale sau spoturi, iarasi consumi mult curent, este recomandat sa pui becuri economice. mai pui un fier de calcat, o placa de intins parul sau un uscator de par, un sistem audio, si iata cati consumatori ai de fapt in casa. putin cate putin tot se aduna..
este posibil ca si contorul sa nu functioneze normal (eu am schimbat 2 buc pana acum, pur si simplu s-au oprit din functionare si n-as fi bagat de seama daca nu facea un zgomot ciudat, rotita de la cadran mergea "pe loc" si tacanea) . am auzit de cazuri in care se fura curent, de la tabloul general al blocului sau de la cel de pe scara, unde sunt sigurantele generale de la apartamentele de pe un palier, sau de la sistemul de iluminat de pe scara (bec sau intrerupator). in romania orice e posibil....
depinde iarasi, de tipul tarifului la care esti incadrat, la mine pe factura scrie tip factura estimat 1, tarif-tensiune CR JT. in perioada 15.06-13.07 anul acesta, factura mea de energie electrica este in valoare de 74,16 ron, din care doar kw estimati (144) costa 46,76 ron fara TVA. restul pana la 74,16 e reprezentat de rezervare, taxa radio, taxa TV, accize consum necomercial si contributie cogenerare inalta eficienta. moamaa, ce pompos suna ultima chestie...
marumiha spune:
Corina ,lucrul pe care nu-l inteleg eu de ce este atit de scump la noi ,ai dreptate si asta o stiu si eu pt.ca locuiesc la casa care este destul de mare (200m)unde avem 2 pompe ,calculatoare ,televizoare , si toate electrocasnicele care trebuie intr-o casa decenta ,cu leduri in casa si lumini aprinse si pe timpul noptii , consumul de lumina este mare ,suma platita de noi insa nu este atit de mare pe cit este consumul din casa noastra ,am schimbat aproape toate becurile cu cele economice .
Sa nu mai zic ca udam zilnic si gradina cu apa si pompa e pusa mereu in functiune.
Faceam comparatie cu garsoniera in care am locuit citeva luni ,fara electrodomestice si spatiul este mic ,unde consumul este minim insa pretul este destul de mare.
Subiectul este altul , nu vreau sa supar pe nimeni,asa ca scuzati-ma daca sint off topic.
Mami di Marco
Poze
carmaw spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marumiha Corina,sper ca nu le-am confundat ,intr-adevar era suma consumului lunar ca dupa o perioada scurta sa vina si cealalta factura cu inca 150.ron pe care eu ii mai datoram celor de la IRE. Tot acest sistem este si in IT.dar mi se pare o suma exagerata in conditiile in care o persoana consuma putin curent intr-o garsoniera. Mami di MARCO Poze |
Draga mea
Electricitatea e scumpa caci deja la cumparare pretul se pare ca i stufos dar sigur intre angrosistul de electricitate si consumator cred ca sunt multi intermediari
CORINA eu in BUc primesc pe email facturile de la apartamentele pe care le am inchiriate