Care e scopul gradinitei?
Raspunsuri - Pagina 11
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui corap a... deci nu ma vrei la piatra [persoana cu botu' pus] |
ba sigur ca da! Dar daca zici ca nu te simti bine in orase mici, te astept in Piatra doar in vacantza.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Vauva Laura, chiar foarte frumos acest "curs de sentimente". Felicitari educatoarelor pt asemenea activitati mai ales ca e o gradinitza de stat |
Initiativa a fost din partea doamnelor psiholog (optionalul e platit de parinti, dar pretul este f. f. mic - 5 lei /ora - cam 1.1 euro) dar e de apreciat ca a gasit cadru prielnic. Doamnele educatoare au fost foarte receptive, de altfel ele stau in clasa cu copiii la ora aia si probabil mai 'fura' si ele cate ceva (modul de abordare a problemelelor de psiholog, modul de a discuta cu copiii).
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
terishka spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Laura25 De anul acesta fac insa un optional de o ora pe saptamana ce se numeste 'curs de sentimente'. 2 doamne psiholog vin si vorbesc cu ei despre sentimente: ce sunt, cum le recunosc la ei si la ceilalti, cum sa reactioneze , cum sa si le tina 'in frau'. Copii sunt f. f. incantati. Nu stiu exact cum decurge o ora, dar de ex, ieri au vorbit despre frica si au facut printre altele un joc pe care a trebuit sa il repetam cu ei acasa, la cererea lor, pt ca le-a placut ideea. In fiecare miercuri, cand au acest optional, cum intra pe usa in casa incep sa imi povesteasca amandoi, plini de entuziasm, despre ce au facut, ce au vorbit la ora aia. Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Asta dovedeste ca unde sunt oameni informati si cu mintea deschisa se poate face ceva bun, unde nu, nu. Cum or putea unii, in interiorul aceluiasi sistem, sa ii tina pe copii cu mainile la spate si altii sa faca curs despre sentimente? Admirabila idee, zau.
boticelina spune:
cursul de sentimente se preda de la grupa mica in alte tari
Uitati aici caietul de lucru pt primul trimestru de grupa mica...
Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"
monica70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui terishka Asta dovedeste ca unde sunt oameni informati si cu mintea deschisa se poate face ceva bun, unde nu, nu. Cum or putea unii, in interiorul aceluiasi sistem, sa ii tina pe copii cu mainile la spate si altii sa faca curs despre sentimente? Admirabila idee, zau. |
Educatoarea cea mai in varsta de la fiica-mea, e si ceva "indrumator" (nu stiu cum se cheama exact) pentru educatoarele incepatoare si se tot plangea ca educatoarele ce au terminat ultimii ani,deci cele care au terminat colegiul de educatori,nu-s pregatite defel,sau cel putin nu la nivelul celor care au absolvit un liceu pedagogic cum era pe vremuri.O fi si asta o cauza,pe langa calitatile si talentele individuale de "dascal" ...
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
Tanti Zavaidoc spune:
Cursul de sentimente e o idee grozava. Pacat ca initiativa nu e preluata pe scara larga...
Are mare legatura cu ce spuneam eu ca inteleg prin gradinita la loc de educatie, nu de invatamant. Nu inteleg ce rost au caietele de lucru la matematica atunci cand vorbim de un copil de 3 ani. Chiar asa, Selene, tu de ce le-ai cumparat?
In gradinitele suedeze exista locuri, niste camarute sau un colt din ´clasa´unde e amenajata o camaruta in miniatura. Exista masa, scaune, aragaz, fructe si legume de plastic, cesti, farfurii, tacamuri, etc.
Exista chiar si un cuier cu haine ba chiar si pantofi mici cu toc, umbrela, palarie.
Copiii se joaca impreuna cu educatoarea de-a mersul in vizita si afla in felul asta cum e bine sa te comporti cand mergi la cineva in vizita, dar si cum sa primesti pe cineva cand vine la tine. Oferi o cafea, un fruct, etc. Ca in bancul cu Clementina: fetelor, nu beti o cafea?
In dupa-amiezele cand ploua rau sau e foarte frig si copiii raman in interior, de obicei li se citesc povesti sau danseaza. L-am gasit anul trecut pe fiu-meu imbracat cu o rochie roz (fusese in vizita) si dansand pe Mamma mia de ABBA. Daca nici asta nu e egalitarism, nu stiu care mai e
Ei incearca in felul asta sa le imprime deprinderi utile pe termen lung.
Mi se pare important inclusiv ca un copil sa aiba simtul ritmului, sa se miste dezinvolt, sa danseze, nu sa stea crispat cand aude muzica.
Ca am ajuns la partea cu dansul, aici educatoarele danseaza cu copiii, inventeaza jocuri si fac tot felul de lucruri care de fapt nu costa nimic (asta ca tot auzeam ca in gradinitele de stat din Romania `nu sunt bani`).
Exemple:
- in curte le aduc o galetusa cu putina apa si pensule si ei ´vopsesc´gardul, cladirea, casutele de jucarie din curte. Se vopsesc si unii pe altii si nu se supara nimeni. E doar apa.
- pe o bucata de lemn, ii invata sa bata cuie. Mi se pare important si pentru fete, si pentru baieti, sa fie in stare sa bata un cui corect intr-un perete. Eu nici acum nu reusesc sa le bat putin oblic, asa cum ar trebui.
- educatoarele si-au pus intr-o zi basmale pe cap si au revenit in clasa, dupa ce le spusesera copiilor ca ele trebuie sa plece putin si le vin doua educatoare noi. Initial copiii nu le-au recunoscut, apoi s-au prapadit cu totii de ras. Au si facut poze cu reactiile copiilor, pe care le-au afisat in gradinita, pe un panou.
Mi se pare util sa scriu toate astea. Poate citeste forumul si cineva care lucreaza in gradinita si aplica vreuna din idei. Daca vi se par plictisitoare, ma opresc.
terishka spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monica70 Educatoarea cea mai in varsta de la fiica-mea, e si ceva "indrumator" (nu stiu cum se cheama exact) pentru educatoarele incepatoare si se tot plangea ca educatoarele ce au terminat ultimii ani,deci cele care au terminat colegiul de educatori,nu-s pregatite defel,sau cel putin nu la nivelul celor care au absolvit un liceu pedagogic cum era pe vremuri.O fi si asta o cauza,pe langa calitatile si talentele individuale de "dascal" ... MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE "10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla" |
Eu nu cred ca tine de varsta, fiica mea a schimbat educatoarea - anul trecut a fost una mai in varsta, acum are 2 tinere - era mai in regula cea in varsta din punctul meu de vedere.
O cauza pentru care nu se reformeaza sistemul cred ca sunt si parintii si asteptarile lor.
Eu la sedinta cu parintii de anul asta m-am crucit: parinti care rugau educatoarele sa aplice pedepse cand fac "prostii", ca si acasa sunt pedepsiti, cu mai mult decat coltul chiar; parinti care ardeau de nerabdare sa "iasa" urmatoarea poezie, ca sa o copieze de la avizier sa o repete acasa cu copilul; parinti care se lanseaza in organizarea serbarii de Craciun in septembrie.
In acelasi timp, nimeni nu intreba despre cum s-au adaptat copiii, daca are vreunul probleme, daca au vreun plan sa viziteze ceva special in vreo zi, ce activitati fac la gradinita etc. Ah, si discutate indelung o gramada de aspecte practice - cand se plateste masa, eterna imi raceste copilul la gradinita ca altii il aduc racit - care evident ca trebuie si astea vorbite, dar din pacate ele primeaza.
mihaela_s spune:
Vai, am uitat cum vopseau gardurile cu apa . Si cum bateau cuie . Si la Silvia la camin erau haine intr-o incapere si mereu erau copiii imbracati in te miri ce cand mergeam dupa ei :)).
Dar de lectii de recunoastere a kk-ului de animale ati auzit?
La scoala invata cum sa gateasca dar de la a 3-a in sus. Nu va spun ce incantati sunt copiii, apoi aseaza masa si mananca ce au gatit. Am asistat la o ora din asta la zilele portilor deschise la scoala fetei mari. Mi se pare ceva deosebit.
Apoi alterneaza orele de gatit cu orele de lucru in lemn-fata mea a facut linguri de lemn, funduri de lemn, un dulapior pentru chei si o cutie pentru condimente-cu orele de lucru in gips, metal si cu cele de cusut/tricotat. Mereu isi aduc acasa ce muncesc, o geanta din material, o bluza, un fular tricotat, etc.
Cursul de sentimente e foarte misto. Bravo initiativei, educatoarele acelea sunt faine de tot.
Vauva spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui monica70
Educatoarea cea mai in varsta de la fiica-mea, e si ceva "indrumator" (nu stiu cum se cheama exact) pentru educatoarele incepatoare si se tot plangea ca educatoarele ce au terminat ultimii ani,deci cele care au terminat colegiul de educatori,nu-s pregatite defel,sau cel putin nu la nivelul celor care au absolvit un liceu pedagogic cum era pe vremuri.O fi si asta o cauza,pe langa calitatile si talentele individuale de "dascal" ... MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE "10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla" |
Eu mai degraba cred ca nu e vina lor ca nu sunt pregatite ci a nivelului invatamantului in care ele se formeaza la ora actuala in RO. Programele se schimba de la an la, de la guvern la guvern, de la ministru la ministru etc.Ce stabilitate exista la ora asta in invatamantul romanesc? Ca dovada si ideea cu grupele pregatitoare pe care vor sa le mute la scoli.Ei vor sa implementeze legea asta dar conditiile nu exista inca. Normal e ca aceste grupe sa fie separate de grupele de elevi sa aiba efectiv un corp separat, cu intrare separata si curtea lor de joaca. Sunt curioasa in cate scoli se aplica asta?
Selene_Bunny spune:
Tanti Z., sunt dragute caietele, "personajul principal" e un pitic care ii roaga pe copii sa faca diverse: sa deseneze CU NEGRU semintele de pe o capsuna, pentru a o face mai gustoasa, sa uneasca printr-o linie niste puncte, sa spuna daca 4 alune sunt suficiente pentru 5 veverite, sa denumeasca animalele...
Am spus ca nu sunt usoare pentru ca Daria nu are rabdare/nu intelege/nu respecta ce spune piticul acolo.
Daca doreste cineva, pot scana o pagina din fiecare, sa vedeti cum arata.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...