am nevoie de sfaturi
Acum 1 an si jumatate locuiam in Pitesti impreuna cu familia si duceam o viata normala si linistita.. Sunt casatorita am 2 fetite pe care le iubesc mai mult decat orice pe fata pamantului. Parintii mei si toate rudele locuiau aproape. De 1 an si jumatate m-am mutat in Timisoara.Aici am inchiriat un apartament,care nu seamana nici pe departe cu apartamentul meu din Pitesti. Aici viata mi-a rezervat numai ghinioane. Nu ma regasesc in acest oras. La inceput am fost foarte incantata dar acum nu mai sunt.In momentul in care ne-am mutat in acest oras am venit impreuna cu bunica sotului meu in speranta ca ma va ajuta cu copiii. Nu s-a intamplat cum am sperat nu ne-am inteles deloc, ea a plecat inapoi in Pitesti. Mai tarziu ne-a dat in judecata pentru ca nu respectam contractul de donatie cu uzufruct ce l-am facut cu ea acum 3 ani (cand am facut acest contract ne-a zis ca nu are nici o pretentie).Am fost de acord sa-i renuntam la contract fara comentarii. Apoi pentru fetite am avut o bona ciudata care pleca sa-si plateasca facturile lasand-o pe fiica cea mare de 6 ani singura in casa. Acum am inceput gradi deci am scapat de ea.Acum cateva zile am aflat ca am de platit la intretinere 50 de milioane vechi deoarece chiriasii mei au lasat apa sa curga nejustificat.Acum pentru ca lucrez pe 2 schimburi,fetita cea mica care are numai 2 ani am dus-o la mama care locuieste la 500 km distanta de mine. Imi este foarte dor de ea si plang aproape in fiecare zi ca nu o pot tine in brate.Asta ma demoralizeaza mai mult decat orice pe lume.Sunt o familista si-mi doresc familia aproape de mine mai ales copiii.Dati-mi un sfat va rog ce sa fac?
Raspunsuri
clarmai spune:
Buna ,sa inteleg ca apartamentul din pitesti l-ai inchiriat si acum locuiesti in timisoara? Dar nu ai spus de ce ati luat hotararea sa va mutati in timisoara si nu ati facut invers,si bunica ce vrea ce contract de donatie?
Imi pare rau dar eu personal nu am inteles foarte bine povestea.V-ati mutat ,de ce? Sotul ce face ,nu poti sa mai stai acasa pt copila de 2 ani macar un an pana creste un pic mai mare?
Imi pare rau dar eu personal nu am inteles foarte bine si nestiind decat ca te doare ca te-ai despartit de copila ta,nu stiu ce sfat sa-ti dau.De ce esti nevoita sa duci copila atat de departe,si de ce nu poti sa cauti o bona in care sa ai incredere.Daca tot ai avut bona si iti permiti de ce nu incerci cu alta?
Ma rog,imi cer scuze dar as vrea sa povestesti mai detaliat.Poate altcineva intelege si te poate sfatui pe baza a ce ai povestit acum.
Imi pare teribil de rau ca esti departe de copila ta,eu una nu as putea.Mai bine caut o bona de incredere daca e neaparat nevoie sa merg la servici si nu ajunge salariul sotului.
Cat despre chiriasi ,nu ati facut un contract,pe ei nu ii obliga contractul sa-si plateasca daunele,nu stiu daca e corect,adica daca imi da foc la casa ,dau un ex,au voie sa plece fara sa plateasca nimic????
CorinaDani spune:
care este motivul mutarii voastre la Timisoara ?
cu chiriasii, aveti contract de inchiriere ? tu, ca proprietar, poti cel mult sa platesti doar cheltuielile care iti revin pe cota-parte de proprietate, restul cheltuielilor (apa, curent electric, gaze, intretinere, cablu, etc.) le platesc cei care le folosesc, adica acei chiriasi. cine ti-a spus ca trebuie sa platesti 5000 lei ? chiriasii sau administratorul blocului ? mi se pare o suma uriasa, este echivalentul a aprox 500 mc apa rece. o familie normala (2 adulti+1 copil) consuma in medie 8-12 mc apa rece/luna. poate nu au achitat intretinerea iar suma respectiva este cu tot cu penalizari de intarziere. trebuie sa verifici ce s-a intamplat cu adevarat.
discuta cu sotul tau, daca este posibil sa va intoarceti in Pitesti, alaturi de parinti si rude. rezolvati si problema cu chiriasii si datoriile acestora, nu puteti lasa situatia asa, e posibil sa aiba de suferit si restul locatarilor din bloc, sa le fie oprite utilitatile pentru ca sunt restante la furnizori.
ai spus ca pe fetita cea mare ai dat-o la gradi, iar tu lucrezi la 2 schimburi. cu cine sta fetita cand vine de la gradi, iar tu esti la schimbul 2 ? daca se imbolnaveste, cine sta cu ea acasa ?
asa cum ai descris tu situatia, cel mai bine v-ar fi sa va mutati la Pitesti, cu conditia sa aveti din ce sa traiti (job) si sa rezolvati problema cu chiriasii (nu am inteles daca acestia inca sunt in apartamentul vostru, pe ce perioada l-ati inchiriat, daca ati facut forme legale sau nu, etc.).
roxy spune:
Melanik este foarte important sa precizezi asta cu chiriasii daca ati facut contract de inchiriere sau i-ati lasat sa stea pur si simplu in apartament , si sa plateasca o suma lunara.Este foarte important pentru ca daca ai contract cu ei in acel contract se specifica clar ca ei trebuie s aplateasca totate cheltuielile facute in acea peioada , plus sa intretina apartamanetul si sa-l predea daca nu mai bun macar la fel cum l-au primit.In acest caz ei trebuie s aplateasca tot si daca au fugit, nu mai sunt de gasit, ii dai la politie si ei rezolva treaba, iar tu nu platesti nimic.
Daca in schimb nu ai contract cu ei, asta presupunand plata impozit si declaratii venit..., i-ai lasat pur si simplu in casa si luai o suma pe luna, atunci da, esti tu cea care trebuie sa plateasca tot, ei nefiind acolo de fapt, orice ai zice .Plus ca daca te mai parasca vecinii cei binevoitori mai ai probleme si cu finantele ca ai fentat fiscul.De aceea bine ar fi sa ai contract.
In privinta copiilor, e mai greu, cu bonele sunt experiente mai mult sau mai putin frumoase.Si cu gradinitele dupa cum vezi nu esti scapata de griji , asa ca daca ai avut posibilitatea sa o trimiti la cineva de incredere e mare lucru.Noi nu avem aici pe nimeni si stiu cum e cu doi copii si singuri intr-o oras mare.Mama ta nu poate sa vina la voi pana face fata 3 ani sa mearga la gradinita?
Cu pauze, adica de vacante, de cate o saptamana cand va luati voi liber si ea poate merge inapoi acasa la ea, sa-si rezolve ce are, si dupa ce face fata 3 ani o dai la gradinita.Deci nu e ceva definitiv.
Sora mea si-a lasat tot asa fata la mama noastra un an , ea locuind in Bacau si mama la Suceava , se visitau cat de des puteau, da nu vorbeau la telefon ca incepea fata sa planga.Asa stia ca vine mama sambata si era ok.
In timpul asata o luau acasa in vacante si cand mai puteau, si mergea tata sau mama si statea acolo.Deci se poate si asa si asa, daca exista intelegere.
In privinta celorlalte probleme nu ma pricep, dar sigur daca staia sa clama si te detasezi (macar putin ), faci o ierarhie a problemelor si incerci pe hartie sa scrii solutii pentru fiecare , vezi daca nu iese si o idee acceptabila pentru voi.
Hai un an nu e mult cu fata, vine apoi langa voi , curaj cu restul sa se rezolve sa vii aici sa scrii ca acum totul e limpede si frumos.