Tuburi ureche (Ear tubes) - Otite recurente
Martea viitoare, pe 18 octombrie, fetita mea de 3 ani si 9 luni este programata la spital pentru operatia de scoatere a amigdalelor, a vegetatiilor adenoide, precum si instalarea tuburilor in urechi in urma otitelor recurente.
Am discutat cu chirurgul care o va opera si dansa insista sa-i punem aceste tuburi in urechi.
Noua ne este insa teama de eventualele complicatii pe care acestea le pot genera, incluzand o posibila pierdere a auzului de-a lungul timpului, in caz ca ele ies inainte de perioada scontata si trebuiesc reinstalate in ureche. Cu alte cuvinte, se fac incizii peste incizii in timpan pentru a reinstala tuburile. Unii copii, la gradinita fetitei mele, au avut pana la 6-7 incizii de acest gen.
Ce parere aveti despre aceste tuburi in urechi? Cunosc avantajele, insa as vrea sa stiu daca medicii in tara le prescriu ca aici, pe banda rulanta, la majoritatea copiilor care fac otite recurente.
Multumesc anticipat pentru pareri.
Raspunsuri
andacos spune:
La noi nu se pun tuburi!
Baiatului (la cea de-a doua operatzie d epolipi)i-au facut"gauri in timpan"(imi pare rau ca nu cunosc termenul medical in romaneste)insa nu i s-au pus tuburi!Gaurile se inchid singure dupa un anumit timp!
Sanatate!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
anca74 spune:
Merci, Dana, pentru raspuns.
Da, si aici ni s-a spus ca se refac inciziile astea in timpan odata ce tuburile ies (singure sau scoase de chirurg). Pe mine exact asta ma streseaza: daca se refac, auzul va fi ca inainte sau diminuat?!
Of..... Sunt pe aici mamici ai caror copii au avut tuburile astea puse in urechi? Sunt OK copiii vostri? Aud ca inainte, mai bine, mai rau?
andacos spune:
anca,auzul nu e afectat!
Timpanul se reface fara diminuarea auzului!In definitiv inciziile conteaza(zic eu)tubul cred ac e mai putzin important!
oricum ,daca auzul nu a fost afectat inaintea interventziei chirurgicale,gaurile facute intentzionat(pentru eliminarea lichidului acumulat in spatele timpanului,el diminuind calitatea auzului)nu afecteaza!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
miha81 spune:
Anca eu am avut tuburi Diabolo in urechea stanga din cauza unei otite seroase, care a cauzat o pierdere a auzului cu 70% la suta. Daca e vorba de acelasi lucru de care intrebi tu si daca te intereseaza (tinand cont ca eu am 30 de ani) spune-mi si iti dau detalii.
pozeBianca
miereamara spune:
Baietelul meu are aproape 14 luni de cand i-au fost puse tuburile.
Daca inainte de operatie a facut in jur de 8-10 infectii in 6 luni de zile, practic a luat antibiotic non stop, isi pierduse auzul partial din cauza infectiilor, dupa ce i le-am pus, in 14 luni a facut doar 2 infectii superficiale care s-au rezolvat in trei zile fara nici un fel de medicatie.
Noi suntem extrem de multumiti de interentia asta, fara tuburi probabil acum ar fi fost surd si cu retard major in vorbire (nu auzea si din cauza asta nici nu vorbea, a inceput sa vorbeasca la 1 si 10 luni imediat dupa operatie).
Pana acum nu i-au iesit, mergem la control la sase luni (plus ca il controlez si eu acasa, mi-am cumparat otoscop), ultima oara am fost in septembrie si totul arata bine. Nu stiu exact ce decizie as lua daca i-ar iesi, probabil ca le-am pune inca o data, dar nu mai mult de 2 interventii de genul acesta, depinde si cum evolueaza copilul, poate nu mai face infectii si atunci nu mai trebuiesc puse.
Sanatate multa si sa treceti cat mai repede peste interventie.
Tiny baby gator
Baby gator
anca74 spune:
Merci mult! Asteptam sa-mi scrii si tu aici fiindca mi-am adus aminte ca si baietelul tau a avut acelasi tip de probleme ca si fetita mea cu urechile. Ne-am mai scris noi doua la un alt subiect similar acum ceva vreme.
Pe cuvant, mi-ai dat curaj acum! Ma tot framant de cateva zile de cand ne-au programat la operatia asta, ma trezesc ca nebuna cu noaptea-n cap si stau si citesc avid pe net despre tuburile astea in urechi. Parerile sunt impartite: unii spun ca-s o binecuvantare, ca diferentele sunt enorme de pe o zi pe alta la copiii care au probleme cu lichid in ureche si otite recurente, altii spun ca nu ar trebui sa fie puse cu atata usurinta, ca riscurile de pierdere a auzului exista totusi, etc.
In fine, ... pot sa te mai intreb un lucru, miereamara?
Cum ai grija sa nu-i intre apa in urechiuse baietelului tau cand ii faci baie sau dush? Am inteles ca apa nu trebuie sa intre in ureche sub nicio forma in perioada in care tuburile sunt puse in urechi.
Sau daca intra totusi, imediat trebuiesc puse picaturi speciale sa evite infectii.
Cum il speli pe cap in asa fel incat sa nu intre apa deloc in urechi?
Mie mi se pare aproape imposibil.
alice2004 spune:
Anca, poti incerca varianta dopurilor speciale pentru urechi, cum sint cele pe care le poarta sportivii care fac innot ! Asta daca fetita ta suporta asa ceva in urechi ! La noi baietelul meu a avut otita acum doi ani si ca sa nu ii intre apa in urechi, ii puneam o casca din aceea de plastic de dush - dar nu pe cap, ci ca pe un fel de masca, de la o ureche la alta, peste gura (sper sa intelegi imaginea !!), si i-o lasam mai jos pe sub barbie, dar sa fie urechile acoperite si il rugam sa tina capul cit mai aplecat pe spate, sa pot da cu dushul far sa ii intre apa in urechi !
Sanatate multa zinei mici !!
Alice si Andrei
"Seen it all. Done it all. Can't remember most of it"
www.youtube.com/watch?v=DybPQjeBQF0" target="_blank">By an ion
miereamara spune:
Anca, iti spun cu toata sinceritatea ca nu am tinut cont de chestia asta. Unii medici recomanda sa se fereasca copilul de apa in urechi si la dus, noua ne-au spus sa avem grija la piscina doar, am ales sa nu il mai ducem vara asta.
La dus/baie nu am tinut cont, ii spal parul normal si la sfarsit curat excesul de apa din urechi cu un betisor cu vata, dar doar canalul exterior, nu intru in adancime, atata tot. Nu am avut probleme din cauza asta pana acum. Am incercat niste dopuri la inceput, dar copilul meu nu le suporta asa ca am renuntat. Poate fetita ta e mai intelegatoare, al meu este/era inca micut atunci si nu am mai insistat daca am vazut ca nu se intampla nimic.
Tiny baby gator
Baby gator
anca74 spune:
Merci mult pentru sugestii, fetelor! (Alice am inteles cum procedezi si tu )
O sa incerc cu dopurile acelea pe care le poarta sportivii in urechi, desi nu stiu daca se fac in marimi de copii. Daca nu, ne-om chinui intr-un fel oarecare sa nu-i intre apa in urechi la spalat.
Si eu care o inscrisesem la cursuri de inot din ianuarie... Trebuie sa mai asteptam pentru asta.
jenn spune:
Anca,incearca sa-i speli parul ca la coafor.Cu jetul potrivit,dureaza mai mult la clatit dar nu intra apa in urechi.Sanatate!