Centrala pe combustibil solid
Am rugamintea, daca ati pus in ultimul an centrala termica pe combustibil solid sa imi impartasiti din experienta vostra. Care ar fi mai buna, cat v-a costat centrala + cate mai sunt de luat pe langa. Ce mai trebuie luat pe langa centrala propriu-zisa. La ce ar trebui sa fim atenti cand achizitionam un asemenea sistem, ce costuri ar mai trebui sa avem in vedere?
Mulmtumesc mult!
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Raspunsuri
ellinia spune:
Te referi la centrala pe lemne?
Daca e asa, mai sunt destul de multe de luat pe langa. Exceptand centrala care, pentru o casa obisnuita poate fi in jur de 5.000 - 6.000, iti trebuie un cos de fum facut din zidarie, inalt, iti trebuie un boiler ptr perioada de vara pentru apa calda cand nu va merge caldura. Si mai sunt accesorii, nu stiu exact cum sa le numesc, ca nu ma pricep. Pot sa-ti zic la o casa cu trei nivele, in suprafata cam de 340 mp toata afacerea a fost vreo 20.000 anul trecut. La o casa cu parter si etaj cu cate trei camere pe nivel investitia e de vreo 10.000. Acum depinde de cat de mare e casa, ptr ca de asta depinde puterea centralei, respectiv pretul, cat de mare va fi cosul de fum si instalatia auxiliara.
Mai este posibilitatea cu centrala pe peleti, este mult mai ieftin, aici insa nu am detalii, doar am auzit niste discutii.
Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)
BazarGeneral
Laura25 spune:
Multumesc, Cristina!
Da, de centrala pe lemne e vorba. Am vazut in ofertele de la Dedeman exprimarea 'cu combustibil solid' si cred ca e asa pt ca poate fi vorba de lemne, brichete, rumegus, peleti, in functie de centrala.
Casa ar avea cam 200 mp, parter + mansarda. Unde e casa nu este gaz, deci centrala pe lemne ar fi sigura solutie.
ellinia spune:
Pai cam 200 de mp au si prietenii astia ai mei care isi pun acum ca nu au finalizat. Daca ar fi puse caloriferele si facute instalatia ar mai trebui puse doar centrala, cosul de fum si facute racordurile, daca nu sunt calorifere si trebuiesc luate cred ca e mai mult de 10.000.
Investitia e mare la centrala pe lemne in schimb dupa aceea e mult mai usor, cumperi lemne se face focul dimineata si seara si cam asta e. La cat e de scump gazul merita. Ah, si ar trebui si o zona separata pentru centrala si toata minunile ei, se mai depoziteaza lemne ptr tura urmatoare, centrala in sine nu e foarte mare, accesoriile acelea trebuie fixate, nu e asa "curata" sau aspectuasa ca o centrala pe gaz pe care ai pus-o pe perete si atat.
Eu am avut si centrala pe curent electric si asta chiar ca te rupe la bani. Deci, daca e de ales intre lemne si curent, clar curentul trebuie eliminat.
BazarGeneral
Laura25 spune:
Cristina, pt apa calda ce solutie au ales prietenii tai? Boiler electric?
ellinia spune:
Da, pentru apa calda boilerul e solutia.
BazarGeneral
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui jenn Nu e mai economic boilerul pe butelie,care face apa calda instant? |
Multumesc de pont, eu nu stiam ca exista asa ceva. Ma voi interesa. Probabil ca pretul initial de achizitie e mai mare, dar currentul consumat costa mai mult decat o butelie.
valentinag spune:
Instantul pe gaz e vreo 700 de lei!Au finii mei si il folosesc pentru a face apa calda la baie si la bucatarie, consuma cam 2 buteli pe luna!
Centrala pe lemne au niste prieteni, stiu ca baga in foc cam de 3 ori pe zi dar costuri si alte cele n-as sti sa-ti spun, o au cam de 4 ani, nici ei nu cred ca mai stiu!
Ai mei, au una care merge pe motorina, dar se pot baga si lemne, doar ca lu tata ii convine mai mult asa cum e!
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
jenn spune:
Cu placere!Eu stiu de la cineva din familie-ei sunt 3 si tot cam asa consuma cum zice valentinag,poate vara chiar mai putin.
nma spune:
Laura, pt apa calda vara o alta solutie ar fi panoul solar pus prin programul Casa verde.
Noi avem centrala pe lemne + panou slar+ boiler trivalent (se incalzeste apa cu lemn, electric sau cu panoul solar)..
Centrala e Viessmann, cu gazeificare, 34kW. Nu mai stiu pretul. Suntem foarte multumiti de ea. in iarna noi am facut focul doar o data pe zi, seara. Dimineata plecam la birou/scoala/gradinita. sambata si duminica de doua ori. temeperatura constanta 22 grade.
Vara, pt apa calda, a fost ok cu panoul, electric doar acum incalzim apa.
Cel mai bine e sa vorbesti direc cu un instalator. Centralele cu gazeificare sunt foarte bune dar cam scumpe. Nu stiu care e bugetul vostru. Eu le recomand.