MELANOM MALIGN-ATENTIE LA ALUNITE (3)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ddaas spune:

trista poveste :(

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ddaas spune:

Poate ar trebui deschis un alt subiect pentru a nu veni noi cu problemele noastre minore langa o asa drama.


Putin background: inca de mic copil am avut mai multe alunite. De asemenea au fost episoade in copilarie cand m-am ars destul de rau la soare (piele sensibila + lipsa cremelor in vremea aia + greseala parintilor). In familie nu exista niciun caz de cancer de piele.


Acum vreo 10 ani am inceput sa-mi verific alunitele, o data la cativa ani. Medici diferiti, niciunul nu a ramas impresionat in vreun fel, doar ca sa le urmaresc.

Acum circa 2 ani mi-a aparut la sfarsitul verii pe piept o alunita noua, negra care nu parea periculoasa dupa ABCD-ul alunitelor.

Acum circa 3-4 luni mi s-a parut ca incepe sa se extinda, sa capete ca niste colturi putin mai deschise. Am mers la 2 medici diferiti (unul prof. - sef de sectie dermatologie Colentina - Dnul Tiplica). Mi-a spus ca alunitele, mai ales la sfarsitul verii dupa soare mult, pot acumula pigment nou si pot creste fara sa fie neaparat o problema si ca asa cum arata ea (ca si vascularizare) nu indica probleme.

Am mers la Bioderm si dnul Lucian Russu a scos-o cu laser. I-au facut biopsie la Victor Babes si a iesit nev displazic. Atat dnul Lucian Russu cat si celalalt medic profesor la care am fost, au spus ca nu trebuie sa mai fac nimic si nici griji prea mari sa-mi fac dar sa le verific la 6 luni.
Pe raportul de biopsie scrie "nev displazic, rezectie integrala".

Acum problema mea este: stiu ca regula este de a se scoate chirurgical daca exista riscuri si pt. a nu se compromite tesutul.

Dnul Russu in schimb spune ca nu este niciun dezavantaj cu laser daca este tipul corect de laser, dovada fiind si biopsia alunitei scoase cu laser care a fost indepartata integral si ca inclusiv melanomul se poate scoate cu laserul in conditii optime. Spune ca cei care scot chirurgical nu au laser (costa foarte mult cel corespunzator - zeci mii euro) sau sunt de moda mai veche.

Prof. doc Tiplica spune de asemenea ca sa le scot cum vreau daca vreau eu(neavand din partea lui indicatie de a scoate vreuna) doar sa fac biopsie orice ar fi, si ca laserul cu CO2 este un bisturiu luminos. Dar ca el recomanda chirurgical si ca laserul este un moft care costa bani, nu este necesar dar nici clar contra-indicat daca se doresc mofturi.

Ma puteti lamuri cum sta problema: laser vs. chirurgical in cazul alunitelor posibil periculoase? Ma gandesc sa nu fi gresit ca am scos-o cu laser.

Apoi, iesind nev displazic (inteleg moderat cumva, nu este f. clar) oare sa-mi fac griji (ca acum imi fac )?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Sotul meu si le-a scos chirurgical. Ca trebuie examinate pe urma si zice ca daca le facea cu laserul nu mai aveau ce analiza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ddaas spune:

deci depinde de tipul de laser. Eu le-am facut biopsie si totul a fost ok din pdv al probei. Am inteles ca laserul respectiv este exact ca un bisturiu, dar luminos.

Am de exemplu niste papiloame virale care intr-adevar se cauterizeaza sau se "rad" cu un alt tip de laser care le distruge.

Probabil ca asta e diferenta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Daca la biopsie a iesit ok nu ai de ce sa iti faci griji. Mergi anual la control si keep an eye on them.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

Ddaas, eu am 4 alunite excizate. Pe primele 2 le-am scos din motiv de pozitionare. Interventia a fost facuta cu laser, tesutul a fost analizat, totul a fost ok.

In cazul celorlalte doua, recomandarea de a fi scoase s-a bazat pe faptul ca la dermatoscopia anuala, au aparut ceva modificari atipice fata de poza precedenta. De data aceasta interventia s-a facut cu bisturiul. Biopsiile au fost ok.

In principiu, folosirea laserului nu inseamna ca nu se va putea face biopsia, chiar daca vorbim despre o alunita mica. Mi s-a explicat ca acest lucru depinde foarte mult de tehnica folosita pt interventie. Din cate am inteles, folosirea bisturiului aduce un plus de precizie, recomandata in anumite situatii, pt a elimina riscurile de orice fel.

In principiu, important este sa faci contralele periodice in acelasi loc, la acelasi medic, pt a putea monitoriza in timp evolutia alunitelor.

Mergi la inceput