Cum pastrez muscatele peste iarna?
Am cumparat in primavara 20 de ghivece cu muscate curgatoare care sunt o minunatie!Acum inca le mai tin afara insa ma gandesc ca peste putin timp trebuie sa le aduc in casa!Ce ar trebui sa le fac pentru a se mentine mai bine peste iarna?Oare trebuie sa le tund?Sper sa le mentin in viata pana-n primavara cand le scot iarasi afara si uite-asa fac economie si nu mai cumpar altele
Raspunsuri
gogosel spune:
cosmina, eu AM CITIT ca cele curgatoaare se tund scurt si se tin in camera racoroasa si luminoasa, udandu-se atunci cand e cazul. Cele care nu sunt curgatoaare, se tund si se pot baga in beci, pe intuneric, fara udare.
Eu voi proceda asa pt ca am din ambele soiuri!
gabitzam spune:
Cand am mai cumparat flori am intrebat si eu pe domnul de la sera ce sa fac cu muscatele si la fel mi-a zis, taiate scurt, cam la 3-4 ochiuri de la baza si se pot pune undeva inauntru, in cazul meu pe scara blocului unde nu este absolut intuneric, dar nici prea lumina.
cosmina_p spune:
Eu m-am gandit sa le pun intr-un hol,in casa.Mi-am pregatit un suport metalic si farfurii pt ghivece;urmeaza sa le tund cand se mai raceste afara!Oare e vreo problema ca temperatura in holul respectiv e in jur de 23 grade???
Ninia81 spune:
Toamna, inainte de inghet, trebuie duse īn casa, in camere racoroase, cat mai apropiate de fereastra. Iarna, muscatele trebuie udate maxim o data pe luna sau chiar mai rar. Sa nu va fie mila de ele, pentru ca lor asa le place! Acest tratament din timpul iernii garanteaza o inflorire abundenta si timpurie in anul care urmeaza.
Daca va trece prin minte sa le tineti peste iarna in beci, parasiti gandul! Datorita lipsei luminii, cat si umiditatii ridicate vor putrezi pana in primavara.
De pe la sfarsitul lui februarie incepeti sa udati planta (2 ori pe saptamana), pentru a stimula intrarea in vegetatie. Totodata, taiati ramurile batrane la 3 ochiuri, pentru a favoriza indesirea ramurilor.
Sper sa fie de folos!
marumiha spune:
Eu procedez in felul urmator ,le duc in garaj unde este lumina ,le pun linga fereastra sau cit mai aproape de sursa de lumina ,nu le-am tuns pina acum niciodata toamna ,ci primavara pt.ca imi era frica ca ingheata si m-am gindit ca frunzele uscate le tin mai cald ,in garaj temperatura e destul de scazuta ,5-10° ,cele curgatoare nu am reusit sa le pastrez ,de citiva ani am renuntat la ele ,nu le mai cumpar ,insa celelalte le am de vreo 5 ani ,frumoase ,mari si le scot primavara in curte .
La inceputul primaverii le elimin toate frunzele uscate ,le tai din crengitele mai mari si mai lungi ,le pun pamint bun si ingraseminte la 15 zile.
Nu prea le dau apa in timpul iernii ,f.putina ,nu stiu daca e procedura corecta dar asa am reusit pina acum sa le mentin.
Asa cum a spus si Ninia81 au mare nevoie de lumina.
Poze
valentinag spune:
Noi le tundem si le tinem in beci, pana acum nu mi-a putrezit niciuna!E adevarat totusi ca atunci cand nu este ger afara mai tinem usa intredeschisa, ca sa se aeriseasca!
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
gogosel spune:
personal nu am tinut in beci, insa bunica-mea numai asa le tinea. si avea o frumusete de muscate ! dar avea din ceele "verticale" nu curgatoare.
otau spune:
Si daca nu am beci sau camera racoroasa ce fac? Eu stau in apartament la bloc si iarna sunte toate camerele incalzite.
Acum muscatele stau bine mersi pe balcon (inchis cu fier nu cu termopan). Iarna ingheata in balcon, iar in casa nu prea am loc. Ce fac? Pe holul blocului nu e o solutie buna.
ligia13 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui otau Si daca nu am beci sau camera racoroasa ce fac? Eu stau in apartament la bloc si iarna sunte toate camerele incalzite. Acum muscatele stau bine mersi pe balcon (inchis cu fier nu cu termopan). Iarna ingheata in balcon, iar in casa nu prea am loc. Ce fac? Pe holul blocului nu e o solutie buna. |
cumperi altele la primavara