conserva morcov, telina, pastarnac - cum?
are careva idee cum se pot conserva impreuna? fara rosii!!!
am incercat anii trecuti reteta urmatoare: morcov, telina, pastranac maruntite cu robotul, puse in ceaun cu ulei, sare grunjoasa , cateva foi de dafin, cateva boabe de ienibahar si piper- totul lasat sa dea in clocote bune si sa scada putin.
am pus compozitia fierbinte in borcane calde, sterilizate in cuptor si am lasat la racit in paturi.
1 an a tinut figura, 2 ani nu.... cred ca in anul in care a tinut n-am pus telina sau pastranac ...efectiv nu retin si nu m-am gandit nici 3 secunde sa notez...
stiu. pot incerca sa le tin in stare naturala: impachetate in foi de ziar sau in galeti cu nisip. nu e o solutie care sa-mi convina.
am scotocit net-ul si , cel putin la prima vedere, n-am gasit o reteta .
Raspunsuri
CorinaDani spune:
cel mai simplu ar fi sa le tai cubulete si sa le pui la congelator, fie in pungute separate, fie deja amestecate, gata pentru a fi utilizate pentru pus in mancare.
NinaB spune:
nu mai am loc. asta e adevarul. am depozitat deja fasole verde taiata marunt, vinete pt salata, ardei copti si alte cateva maruntisuri
CorinaDani spune:
eu sunt adepta "cat mai putin efort, cat mai multe rezultate"
asa ca o a doua varianta ar fi sa deshidratezi aceste legume. dar cum ?
edit, c-am gasit o metoda :
"Prin aceasta metoda se conserva frecvent in mica gospodarie:morcovii, patrunjelul, telina, mai ales cand nu se dispune de spatii de depozitare.Zarzavatul se spala bine de pamant cu spalatorul din plastic, se curata si, apoi, fara sa se mai spele, se taie in felii de 1/2 cm sau mai groase, sau se lasa intregi (radacinile subtiri).Intregi sau felii, se suprapun in 2-3 randuri cu spatii intre ele (ca gratarul ), intr-o tava captusita cu hartie de ziar. Tava se introduce in cuptorul bine incins, unde se lasa 10 minute (cu usa cuptorului inchisa), ca sa se distruga microorganismele (bacterii, mucegaiuri). Dupa aceea, focul se stinge si tava se lasa la cuptor ca zarzavaturile sa se usuce in continuare, la orice sursa de caldura (pe calorifer, pe soba de teracota si la soare, cand sint conditii). Daca, intre timp, apare o substanta lipicioasa pe zarzavat, inseamna ca acolo a inceput sa fermenteze; deci, tava se va introduce din nou in cuptor, la foc tare 10-15 minute si, apoi, se lasa in continuare, la foc mic sau cu usa cuptorului deschisa, schimband pozitia bucatilor de zarzavat; cele alterate se arunca.Dupa ce s-au uscat foarte bine, se pun in saculet din tifon, atarnat de un cui, intr-un loc uscat.Inainte de intrebuintare, zarzavatul se spala bine cu apa calduta de zaharul care s-a caramelizat pe suprafata lui; altfel, supa de carne se va inchide mult la culoare.Zarzavatul proaspat (morcovul) se poate combina cu cel uscat (patrunjel, telina) sau conservat cu sare."
pe vremuri, mama si bunica puneau aspirina in borcane, pe post de conservant. o fi ok ?
P&ANA spune:
Eu as face asa : rase ,pus cantitatea de sare , umplut borcanele si sterilizate la cuptor . Adica fara ulei si nefierte initial.
LA compozitia asta , eu mai adaug rosii + verdeata , amestec pt ciorba si in fiecare an imi ramane si peste vara , adica rezista perfect.
NinaB spune:
ori nu stiu eu, ori rehidratate in mancare n-au gust bun si nu atat de gust cat de consistenta e problema, parca rumegi...sunt "buretoase". am incercat cu niste legume deshidratate cumparate dela un magazin naturist.
sugerezi sa pun si o aspirina in fiecare borcan folosind reteta veche?
exact din comoditate le-am lasat la racit in paturi. fiertul la bain-marie e tare incomod.
plus ca, aceeasi reteta aplicata la rosii sau ardei sau combinatia lor tine perfect. asta ma descumpaneste....
NinaB spune:
@alina71
cat? cum? sterilizezi la cuptor.
admit ca ma tenteaza si mai mult ideea asta, e mai comoda...
am rosii si ardei sau combinatia separat.
nu pun rosii la toate ciorbele/supele, iar ocazional mai arunc o lingurita din combinatia asta (tare dulce si parfumata) si prin alte mancaruri...
CorinaDani spune:
probabil ca amestecul ce contine rosii/ardei are alt Ph decat cel format din radacinoase; sa nu uitam ca morcovul contine zaharuri, acestea or fi de vina pentru fenomenul de fermentatie.
eu una n-am nici chef, nici timp de conservareala, nici nu am unde sa pastrez borcanele fara sa fermenteze/mucegaiasca.
de aceea, indiferent de anotimp sau daca uit sa cumpar radacinoase de la piata, am intotdeauna in congelator o punguta cu legume congelate pentru ciorba traditionala - morcov, telina, pastarnac, cartof, rosii, mazare, fasole verde, ceapa. e un amestec de legume taiate cubulete, produs la noi, e perfect pentru ciorbita si economisesc si eu timp cand gatesc. mie mi se par gustoase, normal ca nu se compara cu cele proaspete, de la piata. insa pentru mine reprezinta solutia ideala.
dar nu ai pe cineva care ar putea sa-ti "gazduiasca" pungutele cu legume, in congelator ? mama asa face, imi aduce mie cand in congelatorul ei nu mai este loc. dai si tu "chirie" o punguta-doua de legume sau vinete
NinaB spune:
eu n-am scuzele astea
si-n plus in catva timp o sa mi se deverseze iar un sac de morcovi, unul de pastranac si ce-o mai ramane telina ...
si mi-e cam mila sa le las de izbeliste. mai ales de obrazul unchesului si a sotiei lui care fac efortul de a le cultiva si chiar de a ma ajuta sa le conserv.
n-am gasit nici "cu chirie" ...
ma pun pe studiat Ph-uri si zaharuri
P&ANA spune:
Nu are nicio legatura cu adaosul de rosii &co :)
sarea , stii tu - 1 lingura /litru . Eu o pun ochiometric , mai gust si las toate ingredientele tocate cca o ora , ca sa-si lase zeama si sa se topeasca sarea.
Precizez ca zarzavatul asta l-am fiert numai la bm , cam o ora .
Te asigur ca se pastreaza OK si fara aspirine , etc.