Banii "la comun"
Raspunsuri - Pagina 16
CorinaDani spune:
ooo, cleo, la noi la bloc e ca la nimeni...o gramada de dusi cu capul...la carcoteala sunt primii, dar cand e vorba de facut ceva in folosul tuturor, sa ne fie mai bine, incep sa dea din colt in colt si sa caute nod in papura...de aceea nici nu rezista prea mult un administrator in functie, la noi la bloc, i se face lehamite de rautatea si rea-vointa unora...
rautatea suprema ar fi fost ca unul dintre carcotasi s-o reclame pe d-na profesoara ca da meditatii, incaseaza bani, fara sa declare veniturile si sa plateasca impozitul aferent...
blackgirl0 spune:
De cand sunt fiscalizate si meditatiile mi se pare normal sa le declare la finante, sa plateasca impozit. Ce-i atat de anormal? Au dreptate vecinii. Este aceeasi treaba ca si banii dati la medic fara chitanta in loc.
JuliaSM spune:
Sa le declare,da,dar sa platesti impozit pentru toata gamalia de ac ce iti intra in casa mi se pare aberant pentru o economie normala(asa cum nu este in Romania,din pacate).
In Austria,de exemplu,doar de la un anume plafon esti supus impozitarii,ca liber profesionist sau venit suplimentar,deoarece se presupune ca pana a atinge acel plafon,ai nevoie si tu de bani ca sa iti platesti hrana,locuinta,strictul necesar.In Romania e invers,intai platesti impozitul,indiferent daca ai sau nu ai de unde,si apoi te descurci,nene,daca poti.Tocmai pentru ca impozitarile sunt exagerate si nu se are in vedere binele comun,care asigura linia de plutire,oamenii nu se inghesuie sa isi declare veniturile.Pentru ca ramai cu mai nimic,dupa ce platesti 20-40% din venit.
escu spune:
Eu stiam ca in Romania impozitul este 10%. Gresesc? Daca-i asa, este cel mai mic din europa...
Laura25 spune:
Impozitul pe venit este de 16%. La asta se adauga contributii obligatorii la sistemul de pensii, sanatate, somaj.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
blackgirl0 spune:
Daca esti un profesor cu adevarat bun, faci bani frumosi din meditatii, nu doar de cosul zilnic. Pe vremea cand ma meditam la matematica pt bacalaureat, profesorul de-atunci lucra pe pachete promotionale (zau ). 3 milioane (acum 13 ani erau bani seriosi) pt reusita la bacalaureat, sedinte din 2 in 2 zile sau zilnice timp de-o luna, cu lectii stricte, cu teste de balaureat facute acolo, teme de casa. Lucra pe grupuri de cate 5-6 elevi, in paralel cel putin 5 grupuri. Era profesor de mult timp, avea talet si metoda. Avea pachete pt admiterea la facultate (diverse facultati), corijente, olimpici, bacalaureat. Era extrem de cautat, intrai la el doar dupa ce aveai referinte bune (familie, stare financiara). Era ca o adevarata fabrica de matematica. Insa am reusit (mi-am triplat nota la mate la bacalaureatul din toamna in doar 4 saptamani).
Am observat acelasi stil (de meditatii en gros) la profesorul de anatomie din facultate (ma meditam la el la biologie). Si-a ridicat "numai" o casa din meditatii, iar ai mei au platit pt meditatii "numai" suma pt o masina noua pe vremea aia.
In concluzie, nu le plang de mila profesorilor, cel putin cei pe materii cautate (limba romana, matematica, limbi straine). Daca au spirit anteprenorial, se vor descurca mai mult decat onorabil financiar.
P.S. Eu nici acum nu stiu de ce Selene nu s-a dus la examenele de titularizare. Program relativ lejer, serviciu decent, facea ceea ce stia si putea sa aleaga orice de la gradinita la clase de liceu (cu ce se simtea ea confortabil sa lucreze). Si de-acolo avea pepiniera pt meditatii. In fine, cateodata in viata mai este nevoie si de curaj, nu doar de in spatele monitorului.
escu spune:
Si 16% impozit este cel mai mic din europa, asa ca nu inteleg de ce cauta lumea sa triseze.
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui escu Si 16% impozit este cel mai mic din europa .. |
Nu e chiar asa. In Irlanda de ex 12.5%, in Bulgaria e 15%. Plus ca in alte tari europene sunt tot felul de deduceri ce se pot face la impozitare, ceea ce in Romania nu prea exista. Plus TVA-ul care in Romania e printre cele mai ridicate din Europa acum.
Binenteles ca asta nu justifica fuga de plata, doar spuneam ca nu suntem tocmai avantajati, asa cum sugerai tu.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
JuliaSM spune:
Eu nu tin partea deloc celor care triseaza,nici nu le caut scuze si pretexte,spuneam doar ca sistemul este gandit strict pentru a impozita chiar si aerul respirat,daca se poate.O chestie abuziva este cotizatia dubla la fondul de sanatate,presupunand ca esti angajat(ca profesor,sa zicem) si in paralel oferi meditatii,fiind impozitat ca pfa.Orice pfa plateste pentru sanatate,chiar daca pe numele sau se mai plateste o data aceeasi cotizatie,ca angajat.
O fi 16 % cel mai mic impozit din Europa(desi REAL nu cred sa fie asa,pentru ca nu se iau in calcul numai cifrele,cum ca 16 e mai mic decat 25 sau decat 40,logic matematic,de altfel.Mai sunt si alte considerente economice si financiare de bagat in seama,pentru o concluzie reala, nu doar una de genul 'hai,mai,oricum platiti cel mai mic impozit din Europa si tot nu sunteti multumiti,mama voastra!'...).
Cum spuneam,se poate si impozit 0 (aka zero),nu doar un minim pe Europa de 16% ,deci nu e chiar cea mai roz situatie cea a impozitarilor din Romania...