Banii "la comun"

Banii "la comun" | Autor: Selene_Bunny

Link direct la acest mesaj

Nu inteleg cum vine chestia asta.

Mi s-a reprosat, si nu o data, ca noi nu formam o familie, si asta din cauza mea. Ca eu sunt separatista si ca pun problema "banii mei/banii tai". Ca nu e un mod de gandire sanatos, ca sunt "dusa" si ca "nu tragem la aceeasi caruta".

Iata cum pun eu problema:

Consider ca, pentru a pastra situatia financiara in echilibru, daca eu, partenera, sotia, contribui la cheltuielile comune cu suma X, si el, partenerul, sotul, sa contribuie tot cu suma X, adica nu eu cu mai putin si el cu mai mult sau invers, sa avem ce ne reprosa si "scoate ochii" pe urma. Concret, D. plateste chiria, 400 de lei pe luna, eu aloc(am) tot 400 de lei pe luna pentru plata facturilor (gaz, curent, UPC, intretinere, mobile).

Sigur ca nu mereu am putut contribui in mod egal, insa am vazut pe propria piele ce se intampla cand balanta se inclina mai mult sau chiar foarte mult intr-o directie. Apar discutii nu tocmai placute, reprosuri.

Am fost intrebata si ce m-as face daca D. nu ar avea bani pentru oaresce si eu as avea, nu i-as da? Ba normal ca i-as da.

De asemenea, D. ma lasa pe mine sa administrez salariul lui. Tin o evidenta foarte clara a cheltuielilor, asa mi se pare normal, asa am facut dintotdeauna, si cand eram singura.

Ce nu as face:
- sa iau din salariul lui D. bani si sa-i consum exclusiv pe mine, gen: haine, cosmetice, coafor, manichiura, pedichiura, epilat...

Nu inteleg cu ce gresesc, daca gresesc.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

selene,in privintza asta(a banilor)fiecare familie isi are regulile ei,stabilite de comun acord intre parteneri!

deci daca asta e soultzia la voi,go for it!

Ce spune unul sau altul,e efectiv treaba lor!Important este ce decidetzi sau dupa cum vad,ce atzi decis voi si important e sa si functzioneze!daca nu functzioneaza,trebuiesc gasite alte reguli sau adaptate la noua situatzie cele vechi!

Discutzii de genul asta au mai fost pe forum,eu sunt adepta conturilor separate,fiecaruia revenindui anumite cheltuieli!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

noi nu avem banii mei si ai tai, sunt ai nostri

rata la banca e tot a noastra, mancarea tot, gradinita tot, nimic nu e doar al cuiva

de platit plateste cine are atunci bani - si da, daca pe cardul meu nu mai sunt, ii cer lui pt coafor, tampoane, oja sau un suc. ca si eu ii platesc daca e nevoie un deodorant sau o spuma de ras. sau haine, incaltaminte...

nu consider astea cheltuieli personale, ca orice om trebuie sa se tunda si sa se ingrijeasca, e la necesitati, la fel ca sapunul si hartia igienica.

nu ne scoatem ochii ca sunt cheltuielile noastre platite din banii nostri. ok, nu consum EXCLUSIV pe mine din "banii lui" dar daca am nevoie astazi si el mai are pe card si eu nu ... iau cu incredere

important e sa nu sar calul cu sa zic pantofi de 500 de lei - astea le negociem inainte

mama de Carol (29.12.2008) si Patrick (04.07.2011)
blog
http://s288.photobucket.com/home/cristi_2003

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Si banii de mancare, pentru Daria din care bani ii scoateti: ai tai/ai lui?

Exemplul nostru: banii lui si banii mei la un loc, in sertar, nu pe card, alaturi de lista de cheltuieli (banuiesc ca ti-am mai spus ca eu am evidenta cheltuielilor si a banilor, chiar in avans pe 3 luni). De cate ori se plateste o factura, indiferent cine, indiferent din ai cui bani, se taie pe lista cheltuiala respectiva. El primeste salariul in 10, eu pe 25. Prin pura intamplare, din banii lui platim facturi si traiul zilnic, din banii mei chiria si diversele asigurari (de viata, studii, masina). In momentul acesta, in portmoneu am 7 ron, al meu sot 20. De obicei, iau bani cu mine doar daca stiu ca fac in mod expres o anumita cumparatura, altfel nu. Nu ma apuc sa reprosez sotului ca am luat ceva din banii "mei", dar nici invers. Lunar, pastrez banii separat pt iesirile sotului (tenis, fotbal) si manichiura mea. Daca vrem (noi, adultii) ceva boarfe noi sau incaltaminte calculam cine are prioritate si suma maxima alocata. Pt copil, nu se pune problema asa. Pt el, nu exista cuvantul economie, dar nici nu ne spargem in figuri. In rest, cumpar in cantitate mare cand sunt oferte (detergenti, sampon, hartie igienica la bax mare; cosmeticalele imi dau comanda si le platesc cum am banii).

Insa conteaza mult sa trageti in acelasi sens si fara reprosuri, fara sa va simtiti frustrati. Noi facem economii in perioada asta, cel putin 12 luni, caci avem niste datorii de platit (10.000 euro) si...asta este. Speram ca dupa aceea sa respiram mai usurati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

intrebare : CINE ti-a reprosat ? pentru ca daca e altcineva decat partenerul tau, chiar nu e treaba lui/ei. daca tu si D. sunteti ok cu acest mod de administrare a veniturilor voastre, nu vad de ce si-ar baga nasul unii si altii, comentand nepotrivit.

noi avem banii la comun, din salariul meu platim utilitatile (am contract de plati directe furnizori, pentru ca n-am timp si urasc sa stau la coada la ghisee ptr plata facturilor) si gradinita fetitei, din salariul lui platim cu cardul la cumparaturi.

am tot timpul evidenta soldurilor pe conturi (nu tinem bani in casa). si daca raman bani intr-un cont sau altul, inainte de virarea salariilor, ii transform in valuta, deoarece economisim din timp pentru vacantele de vara. daca apar cheltuieli neprevazute, nu mai cumparam euro in luna respectiva. oricum avem niste economii puse deoparte, de care facem abstractie, ca si cum n-ar exista, sunt bani albi pentru zile negre.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Dar totusi nu inteleg de unde apar discutii daca tot tu administrezi salariul lui?

Administreaza-l si gata, fara prea multe explicatii sterile. Oricum spui ca pui la comun tot atatia bani cat pune si D., deci...

Referitor la situatiile pe care le tii, eu pot sa-ti spun ca mie personal mi s-ar parea deranjant ca partenerul de viata sa scrie orice cheltuiala, eventual sa se considere obligat sa-mi prezinte bilantul. Daca o faci si nu ti se cere, fa-o doar pentru tine, fara sa mai arati cuiva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Cine mi-a reprosat... Rudele si "sefa" mea, adica persoana care imi trimite de lucru, de tradus, adica...

Rudele respective nu stiu exact care este situatia din casa noastra, pentru ca au o atitudine oarecum batjocoritoare fatza de munca pe care o fac eu (traduceri freelance), si, desi au incercat sa ma descoase vizavi de cat castig eu lunar, eu nu le-am spus nimic, nici de bine, nici de rau. Insa cred ca m-au auzit vorbind ceva de genul "pun 200 de lei din banii tai si 200 din ai mei". Cred ca asta i-a deranjat, folosirea cuvintelor "tai" si "mei", nu s-au mai gandit ca "tai" + "mei" = "noi".

Iar "sefa" stie pentru ca, de la inceputul anului incoace, traducerile au mers mai mult decat prost, s-au decalat datele de plata, ieri am intrebat-o daca stie ceva de banii pe iunie, pe care inca nu i-am primit, D. fiind obligat ca, in lunile iulie-august, sa achite el singur toate cheltuielile noastre.

blackgirl0, pai si eu tot asa scriu, ca si tine, cu lista, cu taiat de pe lista...

A_Iulia, D. stia de cand "m-a luat", vorba aia, cum tin eu evidenta banilor. Nu l-a deranjat niciodata, chiar ma ajuta sa notez ce si cum. Cand are nevoie de un decont exact, stie de unde sa-l ia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns NinaB spune:

menajele functioneaza la fel de bine si cu banii "la comun" si cu ei "separat"
problema consta in consensul partenerilor

tot voi doi trebuie sa negociati/gasiti o solutie

edit completare: nu e treaba nimanui altcuiva

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Banii nostri intra in acelasi cont, nu exista banii mei sau ai lui. Avem amandoi carduri la acelasi cont. Sotul meu castiga considerabil mai mult decat mine, dar eu cheltui considerabil mai mult decat el . Facturile se platesc automat, pentru cheltuieli curente gen mancare, cosmetice, haine la copii, cheltuieli de weekend raman bani in cont, restul merge in economii. Tot ce e in afara de cheltuieli curente ne sfatuim si hotaram impreuna daca sa cumparam sau nu. Nu conteaza cine castiga mai mult, eu de exemplu ma ocup de lectiile copiilor, asta nu se plateste dar e o contributie la familie. Mi se pare aiurea sa ti socoteala la cat castiga fiecare, ar trebui sa ti socoteala si la ce contributie are fiecare in casa.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balanta_tm spune:

Nu este treaba rudelor sau a sefei tale cum va administrati voi banii. Soacra mea este extrem de curioasa cat castigam noi (eu si al meu), daca avem ceva bani economisiti si ori de cate ori are ocazia incearca sa ne intrebe, dar nu ii spunem. Nu este problema ei.
La noi, eu administrez banii (banii ii tinem in comun). Liste nu tinem; nu este cazul la noi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

A, inca ceva, daca tot vorbim de bani.

Fetei asteia - "sefa" mea, care e si ea mama - i se pare normal ca D. sa plateasca absolut totul din salariul lui, adica sa ma intretina si pe mine. Ca nu e vina mea ca banii vin atat de tarziu, la intervale de doua luni, si nici ca sunt mult mai putini decat inainte. Degeaba i-am explicat ca, in doua luni, noua ni se aduna doua chirii, doua ture de facturi, plus mancarea si ce-o mai fi, daca mai are de unde sa fie. Tot n-a priceput de ce ii vine lui greu sa faca asta si de ce spun ca ne e greu si nu ne descurcam in ritmul asta, fiind nevoiti sa ne imprumutam mereu de la soacra-mea.

Voua vi se pare normal, adica sunt lucruri care se accepta asa, fara niciun stres, cu zambetul pe buze?

Lucrusoare de vanzare...

Mergi la inceput