Alei de ciment
Salutare,
as dori sa adresez cateva intrebari in leg cu aleile de ciment pe care vreau sa le fac la curte.
1. e obligatoriu ca ele sa "urmareasca" toti peretii casei (in ideea de a se scurge apa de langa ei)
2. care e inaltimea corecta pt stratul de pietris, respectiv pt cel de beton?
3. si unde as putea gasi in Bucuresti sau Ilfov materiale mai ieftine (mai ales ciment).
4. am pe cineva care ma ajuta si as dori sa stiu cat ar fi un pret corect pt manopera pe zi la o astfel de lucrare.
Pt zona din fata garajului, ce-mi recomandati sa pun in ciment, la suprafata, ca sa nu inghete/alunece iarna si sa fie cat de cat rezistent in timp? (Nu vreau pavele sau beton amprentat)
Va multumesc.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
Raspunsuri
gogosel spune:
liviana, draga, hai sa iti impartasesc cate ceva din "vasta " mea experienta cu aleile de beton!
nu stiu cati cm de pietris se pun,iar grosimea lui depinde de loc, adica pt trotuarul din jurul casei poti sa il faci mai subtire,5 cm sa zic, insa pe cel pe care intri cu masina trebuie mai gros (in jur de 7,cam asa au si pavelele) si noi am pus si armatura.
trotuarul din jurul casei te ajuta in sensul caa mergi pe ceva neted si ca apa care ajunge pe peretii casei si pe el , se scurge la o distanta mai mare ai nu poate patrunde in fundatie. cel putin logica asta am gasit-o eu!
materiale gasesti prin diverse filiere cam la 100 lei metrul cub, ceea ce e f mult. noi am gasit cu 500 lei 8 metri cubi, o basculanta.
ciment nu stiu unde ar fi mai ieftin,am preferat sa luam betonul gata facut (200 lei metrul cub de la statie, 120 lei...intelegi tu )
daca ai forta de munca e super, noi nu am gasit asa ceva la un pret decent (nu dadeam nici 100 lei/zi, insa nici 300)
dar din exp mea cu cimentul...as pune dale. pt ca oricat de concentrat ar fi, tot se macina si apoi... dalele vin intr-un anume fel. asa ca am decis ca vom pune peste dale, dar atunci cand om avea cash!
asadar, eu iti doresc...spor la munca!
lbelciug spune:
Gogosel, multumesc mult pt info, si la noi bugetul e restans, de asta am ales sa platim un om la zi care vine la lucrare cu betoniera lui. Pt aleea din fata garajului sotul inca nu e decis, se gandeste ca poate va pune niste pietre in beton pt aderenta si rezistenta mai mare.
giulia71 spune:
Da, e firesc sa turnati trotuare imprejurul casei, musai sa le dea panta sa nu balteasca apa.
Ca sa reziste trebuie armat, fie ca sunt alei pietonale sau de trafic greu.
In timp se macina, si can zic timp, ma refer intr-un an, doi. ATunci va fi mai complicat ca trebuie scos betonul si turnat din nou, alta Marie cu alta palarie.
Armati acum si faceti o treaba ca la carte. Nu e musai sa turnati cu cifa, dar un singur om..hmmm e cam putin pentru turnat betoane.
In ultimul rand, nu lasa cimentul asa. Noi l-am turnat acum doi ani si fara sa circule nimeni era mancat de ploaie, zapada.
De ce nu doresti pavele?
uneori gandesc prea mult....
lbelciug spune:
Giulia, multumesc pt input. Nu vreau pavele pe alei pt ca-s prea scumpe. Sotul a decis ca vom avea alei de beton, le va face un meserias (are el betoniera) cu care am mai lucrat si care ne-a garantat ca lucrarea va fi rezistenta.
Inca nu am decis ce punem in fata garajului...
gogosel spune:
Liviana, e mare panta din fata garajului? La mine e acceptabil insa nu am avut nicio problema.
Daca e panta ca cea de la subterane, atunci rezolvi cu niste bare groase de fier , rasucite, prinse in beton la suprafata....nu stiu cum sa iti explic mai bine! Sunt sigura ca ai vazut la garajele subterane.
lbelciug spune:
Nu e mare deloc, gogosel, as putea zice ca e la nivel cu garajul. Acum avem piatra rotunda pusa pe pamant si va trebui scoasa, poate si sapat ca sa facem panta.
alintaroma spune:
Liviana ma alatur si eu vocii generale sa zic ca indiferent de calitatea cimentului vor crapa/macina in timp. Nu in doi ani dar in citiva, da. Trotuare am avut si noi acasa in RO si alee lata pina la garaj, cu beton facut de noi cu concentratie mare de ciment, armatura, turnat de noi, bibilit, ce mai facut asa ca pentru noi. Si din pacate cam la 5-6 ani a inceput sa se macine la suprafata de ziceai ca l-a batut cineva cu ciocanul. Noi am plecat intre timp dar ideea e ca ar fi trebuit refacut, sau gasita alta solutie ca arata foarte inestetic. In schimb in fata casei aveam o alee lata de 2-3 m si lunga de vreo 12-13m iar acolo am pus strat de nisip am tasat si pus pavele. Pavele facute de noi. E drept ca a durat ceva timp. Aveam undeva la 40 de matrite de plastic cauciucat cumva, si faceam ciment tot asa in concentratie buna cu nisip fin cam 70% si restul de 30% avea alta textura si o calitatea inferioara, deoarece veneau rasturnate upsidedown ca un tort :) si fata conta. Era migaleala nu gluma dar imi amintesc cu drag. Ungeam fiecare forma cu ulei ca sa iasa usor si sa nu se rupa, apoi turnam le vibram sa se compacteze si le lasam la uscat citeva zile. Le intorceam si bateam cu un ciocan de cauciuc sa iasa si de la capat ... Am avut citeva sute bune sa facem aleea aia si ne-au mai si ramas citeva. Unele le-am si colorat cu rosu si am avut ceva model. Am poze pe undeva ... Ia ca m-am luat la povesti ideea de baza e ca arata ca noi si in ziua de astazi. Stiu ca e un efort financiar mare dar cum zice vorba "suntem prea saraci sa facem treaba de mintuiala sau sa luam lucruri ieftine" cam asa si noi ...
Succes in luarea celei mai bune decizii
lbelciug spune:
Multumesc frumos Alintaroma. Probabil ca atunci cand se vor macina, vom pune piatra de rau sau vedem noi... O sa insit la sot sa punem pavele macar in fata garajului. Aveam si noi o cunostinta care tot asa, si-a facut singura pavelele, deci stiu cata munca e. Bravo voua ca le-ati putut face.
gogosel spune:
atunci cand cimentul se macina la suprafata se scliviseste ,adica se curata bine suprafata, se uda si apoi se pune un strat cu mult ciment, nisip si apa. iar pe deasupra se da cu "lapte de ciment". si arata ca nou. nu e nevoie sa spargem cimentul vechi ca sa turnam altul.
eu ma refeream la dale/pavele ca arata muuult mai bine o suprafata pavata comparativ cu una turnata cu ciment.
noi anul asta nu reusim sa punem nimic insa daca strangem suficienti, as pune dale patrate, mari, cu particule maro pe la suprafata. caa sa nu zic ca m-as pune pe scos cimentul si as pune beton amprentat. asta chiar ca arata intr-un maaaaare fel! dar ce pacat, nu vrea husbandul!