Help! Retete speciale pentru copil cu alergii
Buna,
Am nevoie de ajutor pentru nepotelul meu, care are foarte multe restrictii alimentare. El nu are voie sa manace in acest moment decat alimentele din lista de mai jos, e alergic la gluten, lactoza si urmeaza un regim special, in pasi.
Problema e ca nu mai avem idei de ce anume ii putem gati,ca sa nu se plictiseasca, si va solicit ingeniozitatea culinara pentru a ne ajuta cu idei - pentru combinatii de felul intai, doi si dulciuri....
Raman recunoscatoare celor care isi vor rapi putin timp pentru a ajuta un baietel care se chinuie rau cu mesele.
A, copilul are 7 ani, a aflat de curand ca are probleme si ca are un regim atat de strict de urmat si deci, evident, sufera dupa vechea alimentatie.
Lista lui de alimente permise:
Branza de vaci (facuta in casa, o reteta speciala)
Carne de vaca sau pui
Peste
Ulei
Zahar
Fasole verde
Legume fierte – morvoc, ardei, dovlecel, conopoida
Fructe- struguri si piersici
Morcov crud
Oua
Drojdie
Cereale – orez, hrisca, amidon de porumb,malai,tapioca
Gem de cirese, visine si de prune
Lapte de orez
Raspunsuri
msl1 spune:
Mi se pare o lista destul de buna se pot face destul de multe combinatii.
Citeva exemple: supa/ciorba de legume cu/fara carne, friptura cu legume la gratar, orez cu legume, "fried rice", legume scazute, legume la abur, peste la cuptor, peste pane, pui la cuptor, pui pane, snitele de vita, legume pane,mamaliga, iar ca desert se pot face budinci din tapioca sau amidon, budinca de orez cu fructe, mamaliga dulce la cuptor su sirop de zahar ars pe deasupra, salata de fructe, compoturi de fructe...sint f multe combinatii, nu vad asa de restrictiva lista...
magghyc spune:
Citat: |
citat din mesajul lui msl1 Mi se pare o lista destul de buna se pot face destul de multe combinatii. Citeva exemple: supa/ciorba de legume cu/fara carne, friptura cu legume la gratar, orez cu legume, "fried rice", legume scazute, legume la abur, peste la cuptor, peste pane, pui la cuptor, pui pane, snitele de vita, legume pane,mamaliga, iar ca desert se pot face budinci din tapioca sau amidon, budinca de orez cu fructe, mamaliga dulce la cuptor su sirop de zahar ars pe deasupra, salata de fructe, compoturi de fructe...sint f multe combinatii, nu vad asa de restrictiva lista... |
Msl1
Poti un pic sa detaliezi la deserturi?
Cum ai face tu budinca de orez? Noi tapioca nu am folosit inca, probabil ca de aia sunt mai in ceata
Edit: am uitat sa spun "Multumesc!!!!"
vickip spune:
--dovlecei umpluti cu carne de pui sau cu branza de casa
--pasta de conopida (conopida fiarta pasta, maioneza de casa, usturoi-dc are voie)
--piept de pui umplut cu struguri
--piept de pui cu piersici
--sandwich-uri facute din paine fara gluten cu piept de pui si ardei copt
--pasta de peste (peste fiert si pasat, sare, piper, maioneza de casa)
--paste de orez fara gluten (am vazut prin magazine) cu piept de pui si legume si cu un sos facut din ardei copt, dovlecei fierti si morcovi fierti
--supa crema de morcovi
--chiftelute din piept de pui la cuptor
--pui gril
--budinca de conopida
diana_jors spune:
Sora mea a avut o problema similara, dar se intampla prin anii '80, asa ca posibilitatile au fost mult mai limitate... si cum carnea nu i-a placut, a trait vreo 2 ani doar cu supa de morcovi, mancare de orez, si peste
Acum gasesti in magazine si paste (taitei, spaghete, macaroane) din orez, si paine fara gluten, faina fara gluten - puteti face si prajituri/tarte cu ea...
Alte idei: spaghete (chiar de orez) cu dovlecel (razuit) si ulei de masline; mamaliga rece, taiata felii, cu gem/branza de vaci/lapte de orez; Alex e innebunit dupa supa de morcov cu chimen (are voie chimen?)
Pe de alta parte, mama stiu ca i-a facut surorii mele un tratament cu propolis, in pasi, iar la finalul tratamentului a putut largi aria de alimente permise. Eventual, daca vreti, o intreb exact in ce a constat exact tratamentul.
Ar mai fi varianta homeopatiei, eu am facut un tratament homeopat anti-alergic si a functionat perfect.
Insanatosire grabnica!
Diana de Alex (23 aprilie 2007)
Alerg 42 pentru o sansa
"When you cross that finish line - no matter how slow, no matter how fast - it will change your life forever." (Dick Beardsley)
magghyc spune:
Multumesc Diana si vickip!
Diana, da, ma intereseaza tratamentul, de ce nu?
Ne-ati dat idei bune, chiar daca pare ciudat dar cand mereu spui copilului ca nu are voie aia, nici ailalta parca intri si tu in pana de idei...E o schimbare mare de alimentatie..
Inghetata are cineva idee daca ar merge doar din fructe, un pic de branza si lapte de orez?
Idei de tort de ziua copilului?
Cu drag,
Magda
vickip spune:
Citat: |
citat din mesajul lui magghyc Multumesc Diana si vickip! Diana, da, ma intereseaza tratamentul, de ce nu? Ne-ati dat idei bune, chiar daca pare ciudat dar cand mereu spui copilului ca nu are voie aia, nici ailalta parca intri si tu in pana de idei...E o schimbare mare de alimentatie.. Inghetata are cineva idee daca ar merge doar din fructe, un pic de branza si lapte de orez? Idei de tort de ziua copilului? Cu drag, Magda |
Nu stiu cum e laptele de orez, dar inghetata poti face doar din fructe . Pasezi fructele in blender, adaugi putin zahar pudra si dai la congelator. De asemenea poti adauga linistita si branza dulce.
diana_jors spune:
+ salata de dovlecei sau conopida fierte, cu maioneza de casa (in genul salatei de vinete)
msl1 spune:
budinca de orez cu piersici am facut-o asa:
am fiert orez cu apa (cred ca poti sa il fierbi cu lapte de orez)cu zahar vanilat dupa gust ( eu l-am facut mai dulce); am pus piersici decojite taiate bucati intro tava si le-am pus zahar pe deasupra si le-am lasat la cuptor sa se caramelizeze, dupa care am pus orezul pe deasupra, se poate amesteca si un ou sau 2, si am pus stafide si le-am lasat la cuptor pina a facut un pic de crusta deasupra; cred ca poti sa pui lapte de orez daca ti se pare prea uscata cind o pui in tava sau apa; se poate face si cu mere si scortisoara; reteta nu este de nici unde este inventata de mine pe vremea cind fata-mea mai minca cite ceva; noi nu sintem la regim, este ea doar extrem de mofturoasa maninca acum aprox 5-6 lucruri; de aceea mie lista mi s-a parut chiar generoasa in comparatie fata de cite lucruri maninca fata-mea.
despre cum sa folosesti amidonul: pe vremuri se gasea zeamil si se facea o budinca f buna pt copii din el nu stiu acuma daca mai este? acela este amidon(cred ca de porumb?), si cred ca se amesteca cu apa si se fierbe nu mai stiu exact proportii; se pot adaoga esente sa dea gust; tapioca se foloseste tot cam asa, dar aceea are deja un anume gust nu stiu sa-l explic. poti face chestii de patiserie din faina de orez sau hrisca
alra spune:
Poate manca orice fel de mancarea gatita cu carne si legume.
Prajituri luteti face folosind faina de orez in loc de cea de grau si lapte de orez, soia sau cocos. Clatitele cu lapte de cocos sunt suuuperrr.
Nu ai nevoie de retete speciale, doar substitui ingredientele. In loc de paine poate manca niste napolitane de orez expandat, le gasiti la mega image sub marca lor.
Si eu tin aceeasi dieta, nu e un capat de tara, doar ca nu mai pot manca toate tampeniile care erau la indemana si care imi placeau de altfel :)))