La France (2)

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns delphin spune:

La noi, in grand GS, intr-o scoala privata, franceza, din Djibouti, o maitese frantuzoaica a folosit la methode alpha, adica la planete des alpha. Al meu Seb, e atras de lectura si incepusem deja cu el ceva silabe, cert e ca, aceasta metoda l-a atras caci in decembrie GS stia sa citeasca. Nu cursiv, dar recunostea toate literele si o majoritate de sunete.
Per total, eu cred ca metoda silabica e cea mai buna. Sunt niste carti de la editura Broché, j'apprend a lire et j'apprend les sons care sunt super.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ica 1975 spune:

Vin si eu la subiectul vostru daca ma primiti

Noi suntem in Canada, Montréal si fiica noastra merge la Stanislas. Chiar m-am gandit zilele astea sa intru sa vad daca voi scrieti ce fac copii vostri la scoala si mai ales cum ii ajutati. Chistine e in CP, sincer nu stiu ce sa lucrez cu ea, un pic nu mult, pentru ca nu inteleg ce se asteapta de la copii. Aici metoda clasica in sist québécois e cu invatatul pe de rost, insa personal gasesc metoda asta ... nu pre inteligenta. Poate e doar o prejudecata insa nu inteleg de ce pe de rost. Am gasit aici Tout mon CP care nu stiu cat e de bun, si restul cateva cartulii dupa programa Québecului care e diferita de cea a Stanislasului. Daca aveti sfaturi in privinta asta va rog sa le impartasiti si cu mine


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

marox, ma bucur ca si voi il aveti tot pe kimamila in ghiozdan, mai facem schimb de experienta. Cautai azi la virgin carticelele cu povesti dar evident ca nu sunt, voi le aveti? cred ca trebuie sa fac un drum pana la nathan pentru ele ca nu se gasesc in comertul normal, pentru "parinti".

si eu m-am speriat cand a venit in prima zi cu tema sa citeasca fraze intregi: C'est kimamila, c'est petitou un ami de kimamila. mai erau si colorate, fiecare cuvant cu alta culoare, am ramas masca, metoda asta de memorizat pe dinafara cu culori o foloseam si io... in facultate.
Acu m-am mai linistit ca din cate zici tu si ne zise si maitressa la sedinta nu e vorba chiar de metoda globala (de care fuge toata lumea din cate inteleg) ci e o combinatie. Mai am deci un pic de rabdare sa vad ce urmeaza.
Delphin avusetati noroc, si io as fi preferat silabica pura dar se pare ca aici e la moda asta mixta.

ica, bine ai venit! ce e stanislas? e scoala franceza? da, si mie mi se pare aiurea metoda asta cu recunoscutul cuvintelor ca pe desene de parca invata chinezeste. Nici io nu prea stiu cum sa o ajut, deocamdata noi incercam sa aflam ce a facut la scoala si mai facem asa in joaca seara cam aceleasi lucruri (scris, recunoscut cuvinte, despartit in silabe etc) Am vazut si aici tot felul de carti pentru CP dar voiam sa o iau chiar pe aia pe care o folosesc la scoala ca sa n-o ametesc de cap si mai tare. Am gasit cate ceva pe net despre "un monde à lire" dar sunt doar fisele folosite de maitresse nu si povestile, d'aia ziceam ca trebuie sa ajung la librariile nathan.

azi a fost prima zi la étude, am aflat ca sunt 7 clase de étude, raman cate 22 in fiecare clasa. ea face étude tot in clasa ei si tot cu maitressa ei si aprox tot cu copiii din clasa ei ceea ce nu e prea rau deocamdata.


_
vacante

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bb_alinus spune:

Iaca am intrat asa din intamplare pe subiectul vostru ( mi-era dor ca odata activam si eu la frantuzoaice, dar nu cred ca va mai amintiti voi :)) si m-ati facut sa zambesc, ba chiar m-ati linistit.
Am inceput si noi CP-ul, suntem la scoala franceza din Haga ( sistem si profesori neaosi, adica 100 la suta francezi). A venit fii-mea in prima zi cu 3 randuri sa mi le citeasca. La noi e cu Justine....Si mi-a citit asa pe cuvinte, urmarea cu degetelul si parea ca citeste nu ca recita. Sa cad pe spate. Am luat-o pe sarite, ii aratam cuvinte si mi le spunea fara sa clipeasca sau sa ezite. Nu inteleg cum e sistemul asta. Fii-mea are memorie scurta si oroare de invatat cantece si poezii. Ei bine citeste cele 3 randuri. Azi mi-a venit cu exercitii. Citea propozitii si cand nu isi aducea aminte se intorcea la cele 3 linii si cauta cuvantul. Deci ea nu citeste pe litere ci are in memorie cuvantul intreg. Se descurca bine dar nu pricep pe ce se bazeaza metoda asta. O singura ezitare a avut la teme, la sfarsit avea o propozitie: Justine est une grande fille, ori in text era Justine est une petite fille.....si apoi Elle va a une grande ecole. Si citeste fii-mea: Justine est une grande ecole! (Bang)

Sper ca nu v-am plictisit!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

bb_alinus, io imi amintesc cand stateai prin sud p'aci, te-ai mutat la nordici?:)
haha, m-am amuzat cu justine care e o grande école... si io am impresia ca nu intelege (sau nu se gandeste) la ce citeste ci recita ca pe poezie! am facut exact acelasi lucru ca tine, am pus-o sa citeasca cuvintele pe sarite si le-a stiut... Da nu stiu cat o sa inteleaga din fraze mai complexe daca invata cuvintele papagal asa. Eu astept sa treaca perioada asta cu globalul si vad ce fac in continuare. Poate ne zice Marox ce urmeaza si in cat timp vor fi capabili sa citeasca (si sa si inteleaga ce citesc).
Din cate am priceput io trebuie ajutati mai mult acum in faza asta de descifrat altfel nu invata sa citeasca si raman pe dinafara sistemului.

Oricum pentru mine a fost un soc sa o vad dupa 4 zile de scoala ca vine acasa si citeste fraze intregi, asa cevaaaa

_
vacante

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delphin spune:

Teoretic pana in decembrie trebuie sa stie sa citeasca un text mic de 5 fraze. Practic, nu toti copii reusesc, dar si la silabic si la global, in decembrie trebuie sa stie sa citeasca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Pentru ai mei baieti nu m-am ocupat cu cititul au invatat singuri inainte de a ajunge la scoala. Cu cea mica metoda era cea de la CNED, cu recunoscut silabe si grupuri de sunete; se pleca de la premisa ca literele erau stiute. Ritmul va fi acelasi ca pe vremea noasta in clasa 1 : doua-trei grupuri de litere (sunete) pe saptamina.

Doruletz, la inceput e normal sa invete cuvinte "global" caci altfel nu pot face fraze.

Carti : va recomand carticele din Ecole des Loisirs. In scoli se propun abonamente (1 carte/luna).


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ica 1975 spune:

doruletz, da e o scoala ptr francezii stabiliti aici, ideea e ca mutatul sa nu afecteze copii cu schimbatul scolii/ sistemului de invatatman si pe langa mai primesc si alti copii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Doruletz, nu cred ca e necesar sa cumperi carticele respective, o sa le primeasca pe rind de la scoala si le da inapoi. La noi au lucrat mai ales dupa execitiile concepute de invatatoare si lipite pe caiet. Partea cu cititul cartii era doar asa, in plus. Baza era silabele, au inceput cu "pa" sau "ma" si faceau tot felul de combinatii - pa-pa, pa-pe, pa-po, samd, n-are importanta ca nu insemna nimic. Eu i-am luat un joc de scrable si-i faceam eu silabele.

Alex ne-a speriat cind s-a incurcat la "il" si "elle", nu-i intrau deloc in cap. Asa ca am vazut o logopeda in urgenta. Ne-a linistit, a zis ca e normal, copilul stie ca L se citeste "EL", asa ca I-ul de dinainte il zapaceste, iar ELLE e la fel, de ce sa fie atitea litere cind scrii L si se citeste tot asa?! Tot ea ne-a spus ca exista copii, cam 10-20%, care citesc inca din decembrie, 60-70% pina-n mai-iunie si restul dupa vacanta.

Cartea "J'apprends à lire" am folosit-o in vacanta de iarna, ca sa mai variem exercitiile din clasa si sa citeasca si altceva. E cam acelasi lucru cu ce facea la scoala. "Tout sur mon CP" am cumparat-o la sfirsitul anului, cica sa revizeze in vacanta de vara, dar pina la urma n-am folosit-o, am preferat carticelele de vacanta, mai ludice (si mai usor de carat in bagaje!).

Ceea ce am folosit cu succes a fost colectia de Tchoupi, avem vreo 20 volumase, scris mare, putine propozitii pe pagina si simple. Luam cartea si citeam impreuna, eu sau sotul meu incepeam si ne opream la cuvintele pe care stiam ca Alex le invatase si trebuia sa le citeasca el.

La sfirsitul anului scolar, Alex citea relativ bine lectiile. Dar declicul l-a avut in vara, cind a inceput sa-i placa sa citeasca si tot citind a capatat cursivitate. Insa in CE1 mi-a zis ca la el in clasa sint doar 3 copii care citesc fara sa descifreze silabele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delphin spune:

Asa e Marox, acelasi lucru mi-a povestiti si mie Seb cand era in CE1. Spunea ca el stie sa citeasca cel mai bine, caci citea cursiv. Nu prea l-am crezut, zicandu-mi ca el se lauda...
Noi citim cu drag(si spor :)) din colectia Cabane Magique sau Bus Magique. Orice. Sunt super faine.
Cred ca o carte de invatat sunetele e tare buna. Eu am luat si in CP si in CE1 "Tou tmon..." si lucram cu el. eram putin mai avansati de la scoala, ii explicam eu, avea si explicatia invatatorului din clasa apoi si o aplica pe cea pe care a inteles-o mai bine. Acum scot fiche de pe net.
O carte buna Dictée CE1, noi am terminat-o cu succes. A lucrat bine pe ea.

Mergi la inceput