Suedia (4)

Raspunsuri - Pagina 26

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Depinde si aici de zona, la noi pare mai ieftin si instrumentul, e la privati dar tot cu coada...1 an, doi...depinde de instrument.

In rest cum spune anja, gratuitati. Activitati la copii mici aproape deloc, e joaca cea care primeaza pana pe la 8-9 ani.

Cum spuneam, Diana face handbal gratuit. A facut inot ca sa invete sa inoate(aici pe insula e obligatoriu la scoala sa stie, au probe de inot) cand am ajuns aici, a costat 250 pe termin.

Insa copiii au o viata frumoasa, copilaresc si nu au griji. Asta e cel mai important dupa mine .

Frumos Parisul, dar asa cum spui pisicanu, ca turist! Mie si kalmarul mi se pare aglomerat , la cei 65 000 de locuitori cati are...

Frumos si la noi azi, eu insa sunt sclava casei si a invatatului. Poate ies putin pe terasa...sa ma aerisesc.

Mergi la inceput

Am mai vrut sa spun ca ai mare noroc pisicanu ca nu ai platit nimic la scoala in Ro...peste tot unde citesc toti se plang cati bani dau sa cumpere manuale, rechizite si tot felul pentru scoala, sa stranga bani pentru schimbat geamuri, parchet si te miri ce in clasa copiilor....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisicanu spune:

atunci trebuie sa recunosc, in urma celor scrise de anja, ca macar la categoria "instrument-nivel profesional", avem avantaj RO, cu zero contributie financiara pe tot parcursul scolii vocationale si ritm intensiv de lucru cu participari anuale la concursuri internationale etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anja spune:

Nici eu nu as da Lund-ul pe Paris:) dar l-as da pe un orasel in Elvetia, sau sudul Germaniei, sau Franta/Austria- zona Alpilor, numai si numai pentru vremea mai blanda.
Mor de ciuda in fiecare an, cand in Martie prin Germania, Elvetia, Franta sunt 16 grade si pe aici abia de ajung la 5-6. Si pe cuvant, ca nu sunt genul care se vaita/deprima de ploaia scandinava:)
Cel putin anul trecut, nu m-as mai fi intors acasa de la ski.

M-am hotarat, mai am 2 mtg-uri si la 13.00 plec si lucrez de acasa de pe terasa:)si ofer o cafea virtuala!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui pisicanu

atunci trebuie sa recunosc, in urma celor scrise de anja, ca macar la categoria "instrument-nivel profesional", avem avantaj RO, cu zero contributie financiara pe tot parcursul scolii vocationale si ritm intensiv de lucru cu participari anuale la concursuri internationale etc.

Undeva trebuie sa fie echlibrul, ca nu se poate sa fie totul la superlativ!

Uite eu neavand tangenta cu asa ceva, nu am stiut cum e...nici in Ro nici aici. Am notat insa.

Mergi la inceput

da, si chestia cu temperatura ma cam sperie caci mult mai multe iti vine sa faci cand e soare si frumos afara, si altfel te simti cu moralul pe lumina si caldurica...dar cum bine spune mihaela, nu le poti avea pe toate la superlativ...acum, depinde de fiecare ce considera mai important sa puna pe talerele balantei! si iar zic ca pana nu vin sa testez terenul, n-are rost sa mai emit pareri.
Dar subscriu cu ardoare faptului ca pt copii este important sa-si traiasca copilaria prin joaca la maxim si nu sufocandu-se cu lectii si culegeri de tot felul inca din cls a 1a.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corianai spune:

ziua buna,
acum am aterizat la job, de dimineata am fost cu eva la lund. Nu am gasit parcare decat langa fostul meu job, m-au cuprins multe nostalgii, sa vad straduta pe care am batut-o zi de zi... numai ca ne-a dat peste cap mirosul... cred ca au facut ceva la fabrica de biogaz, era sa lesinam de doua ori, si la dus si la intors.
Pisicanu, stiu ca in sudul europei sunt problemele pe care le descrii tu. dar cred ca le poti evita la fel cum aici poti sa nu locuiesti in Rinkeby (cartier tipic de emigranti in Stockholm)daca te straduiesti putin. Mie imi plac tarile din sud si cred ca m-as simti mai acasa decat aici. Numai daca ma gandesc ca pe acolo mi se vorbeste in limba respectiva si toti ma cred de-a lor... aici nu am nici o sansa, daca ma pui in linie cu 15 suedeze ma gasesti din prima si sa nu crezi ca emigrantii mai ales cei brunetei (sau svartskale pe suedeza ) sunt prea indragiti pe aici. daca esti sarac se uita chioras ca traiesti din taxele lor, daca esti mai rasarit decat multi suedezi e si mai naspa ca nu li se pare corect sa te realizezi in tara lor. Asta e... noi suntem aici si nu avem de ce sa ne plangem, dar putem sa visam, nu-i asa?

Mergi la inceput

corianai, pai ce ma fac, ca sunt "tigancusa" cu parul negru si cret pe deasupra ? mai are vreun rost sa-mi incerc sansa in suedia? se pare ca nu voi fi iubita, neagra cum sunt ...dar nici blonda nu ma fac, doar de dragul lor cel putin, voi fi o aparitie printre atatea blondine si lumea va intoarce macar capul dupa mine, voi fi vedeta ,nu?
daca la Paris eram luata drept italianca sau portugheza, imi dau seama ce vor crede suedezii dar tot trec eu pe-acolo, si va zic
cat despre evitarea problemelor prin "cazarea" departe de emigranti, nici o sansa...ei sunt mult prea multi, misuna peste tot si te lovesti de ei la tot pasul, tre sa stai cu ochiii in patru, cu mana pe geanta, cu copiii de mana...nu mai poti sa te misti de ei, si de-aia sunt scarbiti francezii la maxim
poate de-aia te simti mai bine acolo ca roman, ca e ca acasa ...si nicaieri nu-i mai bine ca acasa, nu? dar ce inseamna acasa? pt mine e locul unde sunt cu familia si ma simt bine si atat. Nu am probleme de adaptare si nici nu ma leaga niste pereti de nici un loc de pe Pamant, asa ca daca nu ma vrea Suedia, am o planeta la dispozitie sa aleg

Mergi la inceput

Eu cred ca oricine isi vede de job, e serios si vrea sa munceasca/munceste, nu pierde vremea taind frunze la caini pe banii celor care muncesc(si nu e cazul romanilor, caci noi nu primim ajutoare sociale) sau nu se lauda cu ceea ce are si face, e apreciat indiferent de culoarea pielii sau parului. E evident parerea personala, in urma a ceea ce am vazut in jur. Dar insula se pare ca e un loc primitor, cel putin asa spun cei care vin din alte zone ale Suediei. :)

Fetelor, la voi s-a dat caldura? Ca la noi e destul de rece in casa si nu imi amintesc de vreo toamna in care sa imi fi fost asa frig...atiu regula cu trei zile consecutive sub 10 grade, la noi au fost nopti cu 8-9 grade...dar nici nu s-au incalzit caloriferele deloc. Sau o fi de la faptul ca e prima toamna cand stau toata ziua acasa...:)).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns en_kvinna spune:

Despre ce vorbiti aici imi aminteste despre o intamplare petrecuta vara aceasta. In Grecia m-am dat drept suedeza, nu ca m-asi fi codit sa zic romanca, dar fiind cu sambo-ul care parea mai suedez decat suedezii (ca el e pe jumate finlandez)raspundea mereu ca e suedez, ca venim din Suedia de fiecare data cand eram intrebati, fie la receptie, fie de chelneri sau alte persoane intalnite. Asa ca ma dadeam si eu suedeza ca sa nu complic dsicutiile, numai ca, la un moment dat, intr-un restaurant dupa ce m-am dat suedeza si in timp ce sambo-ul s-a dus la toaleta un chelner mai in varsta m-a intreb de unde sunt. Eu i-am zis ca Suedia, iar el cu un zambet m-a intrebat de unde sunt de origine ca eu nu par suedeza, si i-am zis ca sunt romanca.Tare mirat a mai fost ca pe insula aceea nu se prea duc romanii. Cu o alta ocazie cand am fost intrebati de unde suntem sambo-ul a raspuns, eu am dat din cap afirmativ dar interlocutorul m-a intrebat de doua ori daca sigur sigur sunt din Suedia. In fine, ideea e ca si pe mnine ma puteti alege usor dintr-un rand de suedeze fie ele si cu parul vopsit. Trasaturile sunt tipic central-est europene: ochii rotunzi si mari (desi albastri nu pacalesc pe nimeni), parul saten inchis si cret si o anumita imbinare a trasaturilor fetei care denota clar originea. Da's mandra foc. Ce ma amuza e ca inca se bate pasul pe ideea de stat-natiune care din pacate exista doar in foarte putine locuri. Pot sa fiu de alta nationalitate si sa traiesc in alt stat poate chiar cu cetatenia sattului respectiv, si nu inteleg de ce e interesant ce nationalitate sunt.
Cat despre cartierele de imigranti, adevarul e ca sunt un pic ocolite si sunt si mai ieftine tot din cauza asta. Dar eu inteleg nevoia imigrantilor de a sta intr-o comunitate unde se cunosc, isi traiesc viata dupa aceleasi cutume, e greu sa te adaptezi dintr-o tara intr-alta, nu mai spun de continente.

Mergi la inceput