Nutritia in religiile lumii
Raspunsuri - Pagina 4
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc Ar mai fi de adaugat la ce a spus AB ca nu se consuma partea din spate a animalelor, cel putin la evreii ultraortodocsi. De pilda, picioarele din spate ale mielului. Motivul ar fi apropierea de organele sexuale, ceea ce le face impure. Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar) |
Organele sexuale si anus etc sunt excluse la taierea animalului alaturi de orice intestine, grasimi si tot ce-i mai susceptibil de a fi infectat,de ex si pipota, nah s-or mai fi:).... astea-s impuritatile.
Dar chestia cu spatele animalului e doar o comoditate. Ratiunea in spate e ca e in fapt este interzis in Torah/VT sa se manance nervul sciatic la animale. Scoaterea lui si a grasimii care-l inconjoara se numeste gid ha'nasheh sau nikkur (eventual traiber desi asta se refera mai ales la grasime) in Yiddish si este un procedeu complicat de facut. Traducerea inseamna ceva de genul "pe aleselea":)).
Nervul sciatic se duce de la coloana spre picioare si se desparte in minuscule ramnificatii.
Ca si in cazul ficatului certificarea lui ca fiind kosher e complicat de realizat astfel incat toti sa fie satisfacuti si rabinatele din comoditate nu se intrec sa o faca si atunci intrucat sunt destui clienti pentru piesele de muschi lungi din spate e mai simplu sa renunti.
Strabunica mea evreica ortodoxa cand taia vaca manca absolut tot ce era permis si shohetul(macelarul) asuda pana recupera tot. Chestie de epoca si comoditate.
Arata cam asa nervul sciatic:
http://www.steinsaltz.org/content.php?pg=Gid%20Ha-Nasheh&ID=101
Sursa restrictiei : lupta lui Iacob cu ingerul si redenumirea lui ca Israel.
Geneza 32:33 Therefore the children of Israel eat not the sinew of the thigh-vein which is upon the hollow of the thigh, unto this day; because he touched the hollow of Jacob's thigh, even in the sinew of the thigh-vein.
Recitind mai e ceva esential de zis. Orice produs de struguri nu doar vinul trebuie facut sub supervizare rabinica ca sa fie kosher. Si sucul si gemul. E specific strugurilor. Restul fructelor sunt ok cum vin daca n-au locatari:).
escu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui hannen Am intrebat,nu-i nicio restrictie legata de sexul animalului. Acum ma intreb de unde a aparut ideea. Eu nu auzisem despre ea,stiam ca nu-i(sau credeam) dar am vrut sa fiu sigura. ************************************ Whatever happens don`t let go of my hand! |
Cand am fost in Magreb (Maroc si Algeria), am vazut vanzandu-se numai berbeci, nu si oi. Toate macelariile aveau berbeci atarnati, cu testicole cu tot, nedesprinse de pulpele din spate, iar partea aia cu testicole era ultima vanduta, ca dovada ca nu a fost oaie.
Cand am intrebat colegii marocani de ce, mi-au zis ca ei nu mananca oaie, ca e foarte grasa si ca le face rau. Ca oile si caprele se pastreaza pentru procreere si lapte. Nu i-am intrebat atunci daca este de natura religioasa sau doar obicei.