femei maritate cu barbati musulmani
Raspunsuri - Pagina 5
Lo_li_Ta spune:
Hai ca suntem pe drumul cel bun
Eu sunt curioasa la capitolul convertire. Adica, intr-un cuplu in care se pune problema de casatorie si copii, e clar ca trebuie stabilita o directie. Cele care ati facut-o, ati facut-o pt ca v-ati regasit mai mult in alta religie, sau pur si simplu din iubire?
A propos de relatia de cuplu, cel putin teoretic, in Coranul in stare bruta, se gasesc niste invataturi mult mai democratice decat in Biblie.
ioana spune:
Eu va recomand sa cititi cartea "Fetele din Riad", aparuta la editura Polirom. Prezinta societatea saudita a anilor 2000 si povestile a patru prietene. Si totul se petrece in mediul urban, in familii bogate, nici nu vreu sa-mi inchipui cum o fi in clasele inferioare...
corap spune:
e autobiografica pe alocuri.
ai citit-o? (nu e cine-stie-ce de capul ei ca literatura, oricum)
edit: dar nici nu are cine stie ce parti atat de horror incat sa fie interzisa in vo tara pe planeta asta. si totusi e interzisa.
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui hannen Ok,acum ca am ajuns la sentimente mai bune si ca ne-am lamurit cit de cit,doresc sa-mi cer si eu scuze pt. turnura pe care a luat-o subiectul. Recunosc ca am fost acida si imi cer scuze.Poate o sa intevin insa acum e "seara in familie" si sotul a mincat o punga de ardei iuti ascultind la fii`sa cum ii povesteste ca ii place unui baiat de ea. I-a cerut pe toti ca sa arda bine la limba ,sa treaca mai usor peste soc. ************************************ Whatever happens don`t let go of my hand! |
asta e doar inceptul, o sa tot manance la ardei iuti!
michelle
michelle-usa spune:
Pe TLC o sa fie un nou show despre viata a 5 familii musulmane.
http://tvguide.ca/TVNews/Articles/110722_tlc_muslim_show_MH.htm
michelle
msl1 spune:
Hannen,
probabil ca ai dreptate si era un caz de abuz; dar ambele cazuri de fapt am vazut/auzit si eu personal niste chestii mai ciudatele asa...de exemplu nu isi lasa fata sa se imbrace in pantaloni era obligata sa isi ia fusta pe deasupra la pantaloni? deja cred ca e cam exagerat...valul nu il punea pe fata dar nici departe nu era...nu se poate casatori cu cineva de alta credinta- mi se pare cam discriminatoriu sa zic drept, adica daca se indragosteste de cineva de alta credinta trebe sa renunte la familia ei pt ca o va renega, ca sa nu mai zis ca ce tam tam mare este la casatorie daca fata nu e virgina si nu isi flutura pinza in vazul lumii in noaptea nuntii...mi se pare si jenant si cam dezgustator sa faci asa ceva...deci sint multe chestii in defavoarea femeilor.inca nu am auzit chestii in defavoarea barbatilor, poate ca nu pot bea alcool eventual, dar sigur cine vrea o face si pe aia.
ioana spune:
E drept, ca valoare literara, are un nivel scazut. Dar ca fresca a societatii saudite contemporane, merita citita. Are cateva pagini foarte expresive, de exemplu capitolul de inceput: nunta uneia dintre cele 4 eroine principale, unde femeile si barbatii petrec separat, in sali diferite...
Si este scos in evidenta, pe parcursul cartii, rolul foarte important pe care il au mamele de baieti in alegerea miresei, dar si rolul celorlate rude, mai ales al celor de sex masculin: tatal, unchii, fratii...
Ioana.
kariguld spune:
eu nu pricep ce-i asa special daca o femeie se casatoreste cu un barbat musulman? de cand lume si pamantul oamenii s-au tot casatorit mixt.
apoi fiecare natie are traditiile si trasaturile specifice lor. "asa-i la ei" e foarte simplu. fiecare cultura are parti pozitive si negative. si asta nu de ieri de azi.
ce numai barbatii musulmani isi tin sotia in "supusenie"? sunt multe alte popoare care au practica asta. familii fericite exista de-a lungul si de-a latul pamantului, in fiecare tara. la fel si familii in care se petrec diferite forme de abuzuri, sunt peste tot.
femeia sau barbatul care isi ia un partener de alta nationalitate trebuie sa se astepte la schimbare, sa fie gata si deschis sa o faca. mai ales cand se merge intr-o tara total diferita de cea natala.
ptr mine e intersant sa aflu cum traiesc diferite popoare, obiceiuri si traditii. cu unele aspecte pot sa agreez, cu altele insa deloc. si daca eu nu agreez sau nu sunt de acord cu modalitatile lor de viata, ii afecteaza cumva? nu. si nici pe mine.
cred ca tot ce tine de cultura si traiul altor natii ar trebui sa ne intereseze doar la nivel informativ, nu mai departe. oricum nu schimbam noi cultura unui popor si traditiile de sute de ani.
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
buflea spune:
citat din mesajul lui ioana Eu va recomand sa cititi cartea "Fetele din Riad", aparuta la editura Polirom. Prezinta societatea saudita a anilor 2000 si povestile a patru prietene. Si totul se petrece in mediul urban, in familii bogate, nici nu vreu sa-mi inchipui cum o fi in clasele inferioare... |
citat din mesajul lui corap e autobiografica pe alocuri. ai citit-o? (nu e cine-stie-ce de capul ei ca literatura, oricum) edit: dar nici nu are cine stie ce parti atat de horror incat sa fie interzisa in vo tara pe planeta asta. si totusi e interzisa. |
Mda, am citit-o ... si chiar mi-a placut pentru ca descrie foarte bine mentalitatea femeii secolului 21 crescuta si educata in tarile musulmane. Si ma abtin sa spun ca e bine sau rau la ele sau ca ei, dar totusi trebuie sa recunoastem ca este o diferenta majora culturala astfel incat ceea ce pentru noi pare inacceptabil, pentru ele reprezinta normalitatea.
Si de aceea cred ca a mixa aceste doua lumi este ceva "special" ...
Am mai citit o carte biografica a unei doamne crescuta intr-un harem cu 7 neveste si 34 de copii, ea fiind a 16 a ... extrem, extrem de interesanta ca mod de viata (fiecare nevasta avea casa ei in care locuia cu copiii ei, barbatul locuia songur intr-o casa numai a lui si cele 8 case impreuna formau un "compound"), ca mod de implinire in cuplu, relatia dintre sot si neveste, dintre tata si cei 34 de copiii, datoria sotului de a le asigura tuturor un trai de viata decent, de a pune copiii in scoala ...
Mie mi se pare inutil sa spunem ca in comunitatile musulmane se traieste, se gandeste, se respecta ca in orice comunitate crestina - pentru ca nu e asa - sunt lumi diferite, cu reguli diferite, cu ierarhii diferite, cu prioritati diferite, cu responsabilitati diferite - si nici una nu este mai buna ca alta.
Exemplele individuale mi se pare iar inutile - daca vecina mea e vegetariana, asta nu inseamna ca romanii sunt vegetarieni ... daca bunica mea a fumat pana la 85 de ani si a murit de batranete, asta nu inseamna ca fumatul este sanatos ...etc.
De asemenea musulmanii crescuti "acolo" si educati mai tarziu in alte tari sunt mai "corciti" - si e normal sa fie asa, orice mediu in care traim, mai mult, in care ne formam la un moment dat are influenta asupra modului in care gandim si evaluam viata.
Victoria_mami spune:
citat din mesajul lui hannen Recunosc ca am reactionat de la inceput ca un arici.In asta m-a transformat cum ziceam,atitia ani de Ca sa vezi,nu de mult am fost acuzata ca duc pe aici un razboi sfint. Chiar sunt curioasa ce curiozitati aveti si de ce vi se pare un subiect interesant. am sa citesc si daca o sa consider ca discutiile sunt diferite de ceea ce am vazut pina acum,poate o sa mai intervin. Nu vreau sa va mai bruiez. ************************************ Whatever happens don`t let go of my hand! |
De ce te incapatanezi tu sa schimbi conceptiile lumii? Tu cu musulmanii si Xio cu doctorii. De ce nu te poti limita la a spune "Sotul meu e musulman si NU e asa!", in loc sa duci ani de zile munca de lamurire?
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
Victoria Isabella, Printesa Noastra Perfecta!