femei maritate cu barbati musulmani
Raspunsuri - Pagina 19
msl1 spune:
Cred si eu ca femeile musulmane au multe drepturi....teoretic! Ca practic...cite femei divorteaza intr-o tara araba? ca daca stai prin vest e mai usor, dar si acolo e destul de problematic....
si copii revin automat barbatului, ei sint a barbatului din clipa in care se nasc, nici intr-un caz nu vor reveni femeii asta intr-o tara araba caci daca divortul oficial este intr-o tara vestica primeste custodie comuna in cele mai multe cazuri.cred ca cea mai restrictiva tara e arabia saudita si mi se pare ca si yemen; acolo femeile nu au voie sa umble singure pe strada. si ocidentalele care merg in vizita pe acolo nu se acceptasa aibe bratele descoperite si capul descoperit.
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ela_04 Nu inteleg de ce judecam noi unde in rom violenta domestica este in top iar "femeii daca nu-i dai cate una din cand in cand zice ca nu o iubesti"... o societate in care barbatul te trateaza ca pe servitoare personala, se duce la pacanele sau bea banii familiei pe care uneori tot femeia ii obtine dar ii tine el ca ea e proasta. Unde e respectul in societatea noastra moderna minunata? Sunt 20% sa zicem barbati care isi respecta sotiile, care le ajuta si nu le trateaza ca si cum le-a cumparat de la piata... Barbatii nostri nu isi aloca dreptul de a sta comozi la tv in timp ce tu speli, faci mancare si schimbi si copilul?! Hai sa fim serioase! Si atunci...de ce sa-mi fie mila de femeile musulmane ???!!! Eu zic ca mai bine ne-ar fi mila de ale noastre saracele... Ce ipocrite suntem uneori noi femeile. Si ce ne mai place sa ne spunem ca se poate si mai rau...in felul asta barbati nostri chiar par mai buni nu?! |
Desi ai dreptate in ceea ce spui, totusi exista o diferenta ...majora. Femeile noastre au posibilitati de a iesi din aceste situatii - exista institutii si parghii sociale care le sustin in cazul in care decid ca statutul lor este de neacceptat.
Societatea moderna in general nu face presiune spre toleranta si resemnare ci din contra, militeaza pentru independenta, responsabilitate, stapanul propriilor decizii si exploatarea la maxim a potentialului nativ, indiferent daca esti barbat sau femeie.
Happy_in_TO spune:
Corinadana, o tot tragi intr-una cu crapatul (ce urit cuvint!). Si ce fel de om crezi ca esti tu de te uiti la altii in gura sa vezi cit baga sau cit nu? Este totala lipsa de bun simt! Aseara puteau minca atit cit vroiau, postul a inceput astazi dimineata, August 1.
Cu o seara inainte trebuie numai sa spui ca intentionezi sa tii post. Iti spui tie, nu trebuie sa trimbitezi la toata lumea.
Dimineata te trezesti inainte de a rasari soarele, cu mult inainte pentru ca nu este bine sa te grabesti. Te opresti in mincat si din baut cu vreo 10 minute inainte de a rasari soarele (azi dimineata a fost la 4:30 am), te speli pe dinti si incepi postul negru. Nu ai voie sa maninci nimic, sa bei nimic, sa fumezi, nu ai voie sa ai sex, sa birfesti, sa vorbesti de rau pe cineva, in general nu ai voie sa faci nimic rau unei alte persoane sau vreunui animal. Te rogi. In tot acest timp iti petreci ziua ca de obicei. Te duci la munca, faci mincare, faci curat, ai grija de familie.
Seara cind apune soarele (azi este la 8:43 pm) incepi sa maninci spunind "Allah, am postit pentru tine, in tine cred si ma opresc din postit cu mincarea orinduita de tine" De obicei incepi cu o cana de apa si doua curmale. Poti minca orice vrei, dar cu masura. Chiar daca bagi in tine de crapi, este treaba ta. Alcoolul este interzis.
Deci asta este treaba cu postitul la musulmani.
salcia spune:
Buflea, iti dau dreptate si in privinta piscinei, si in privinta limitelor impuse de crestinism femeilor. Discutia cu piscina si cu hainele nu e in fond relevanta, dar cand vezi o femeie cu nu-stiu-cate straturi de haine in valuri, si alaturi sotul care se simte in elementul lui in shorts, iti pui niste probleme... Cat despre femeile care nu au voie in biserica in anumite situatii, nici asta nu mi se pare deloc in regula. Dar aici si musulmanii si crestinii se aseamana, in discutii de genul asta devin ambii ofensivi daca ai alte pareri :).
Cat despre postul musulman, mi se pare foarte greu de tinut. Si ma intreb, daca ai un program incarcat, muncesti mult, cum rezisti? Dupa o perioada de post cred ca e foarte greu, trebuie sa fie un mare efort sa-ti faci toate treburile zilnice, adica ma gandesc daca e compatibil postul cu stilul de viata din zilele noastre (de ex. daca muncesti 10-12 ore/zi, mai ai si alte treburi, cred ca e foarte dificil).
Si in postul crestin teoretic nu trebuie sa te abtii numai de la mancare, ci si de orice fel de placeri lumesti si de la orice fel de a face rau, fie el cat de mic. Partea asta pare sa fie cea mai dificila (sa nu barfesti, sa nu te superi si nici sa nu-i superi pe altii etc.), o vad si in jurul meu la diverse persoane care tin post.
Happy , pentru calm, intelepciune, echilibru!
salcia spune:
Si inca ceva: problema femeilor in statele islamice nu e legata de Coran, nu e o problema religioasa, ci e o problema care tine de stat si de sistemul de guvernare. Cum spunea si AB, acolo unde guvernarea se bazeaza pe religie (mai precis pe anumite interpretari ale religiei), apar problemele. Inteleg ca daca intr-adevar aceste state ar guverna strict pe baza Coranului, situatia ar fi alta. Din pacate ei dau o anumita interpretare, care sa avantajeze o anumita categorie (barbatii), si sa dezavantaje alta categorie (femeile).
De fapt cred ca situatia ar putea fi asemanatoare si la noi, in lumea occidentala, daca am avea niste "guverne crestine" si nu am trai in state laice. Si chiar si in statele laice, acolo unde influenta religioasa e foarte mare (anumite state din America de Sud, si mai aproape de noi Irlanda, de ex.), femeile au anumite probleme (sa amintesc numai ca intr-unele din aceste state femeile nu au voie sa faca intrerupere de sarcina nici macar daca aceasta e rezultatul unui viol).
E nevoie de timp, educatie, toleranta, democratie, pentru ca lucrurile sa se schimbe. Din pacate nu toti doresc schimbarea, pentru ca atunci cei avantajati ar pierde din "privilegii", si cand te-ai obisnuit asa, e greu sa renunti. Lumea asta patriarhala (ca sa nu zic de-a dreptul misogina) arata o mare rezistenta la schimbare (si o spun la modul general, nu ma refer doar la statele islamice).
hannen spune:
Eu le multumesc celor care au avut interesul si placerea sa scrie doua vorbe de bun simt si celor care m-au tras de maneca sa nu ma enervez.Nu stiu cit au fost nervi sau cit a fost revolta pt. vocabularul folosit.
Nu doar in post,ci in general un musulman trebuie sa manince cu limita(este si specificat 1/3 sau 2/3 din capacitatea stomacului,nu retin eu exact).Profetul SAS isi punea o piatra pe burta atunci cind nu mai rezista de foame,in niciun caz nu dadea fuga sa crape in el.
Si se si specifica care sunt beneficiile pt. sanatate daca maninci cu limita si daca dimineata cind te trezesti bei un pahar cu apa!(si multe altele)
AC_usor,pt. anumiti comercianti Ramadanul este o oportunitate pt. afaceri,cam cum se intimpla peste tot in lume fie ca e Craciun,Sf. Valentin sau Paste.Nimeni nu pierde ocazia .
Insa masa musulmanului trebuie sa fie o masa normala,nu ai niciun folos spiritual daca te inbuibi (si sincer,nici nu poti!Dupa o cana de apa mai rezisti 2 ore fara mancare.Dupa un castronel de supa zici ca pocnesti!)In plus,citi musulmani nu sunt saraci lipiti pamantului???Ei ce pun pe masa la copii?Daca au o lipie si citeva curmale cu un pahar de apa ,sunt cei mai fericiti.
Iar daca eu am ocazia sa hranesc astfel de familii (de oameni sarmani in general,care nu au o bucata de paine) ce minunat!Ce satisfactie sa stii ca ai hranit un suflet!
Celor care se intreaba de ce barbatii musulmani merg in short la piscina,de ce ei au voie si noi nu.Uite ca de fapt nici ei nu au voie!Nu au voie sa-si arate anumite parti ale corpului in fata altor femei,asa cum si femeile au aceleasi restrictii.
Un musulman adevarat nu va merge la plaja niciodata.In primul rind ca nu se poate dezbraca el,in al doilea rind nu are voie sa se uite la o femeie straina dezbracata.
Religios are aceleasi limite ca si o femeie!Ca nu le respecta asta e treaba lor,nu dau femeile socoteala pt. faptele lor.
Zicea cineva de societate "patriarhala".Are dreptate!!
Si eu am explicat acelasi lucru,NU religia e cu nedreptatea,ci cel care alege cum sa o "manauiasca" in favoarea lui.
Salcia,numai cine a incercat sa tina post stie cum e.In tarile islamice totul e mai lent in post.Anumite institutii au program scurt iar afacerile care-si permit sa nu lucreze ziua
vor deschide de la lasarea serii.Nu toata lumea isi permite insa.Cel care are o familie de hranit,munceste.
Ca sa nu mai zic de cei care locuiesc in alte tari.Imagineaza-ti ca liber nu iti poti lua,concediu nici atit iar daca-i zici sefului ca o luna de zile vii noaptea la munca probabil ca a doua zi iti cauti de munca ...
Eu m-am suparat pe atitudinea si pe cuvintele folosite in legatura cu postul in primul rind pt. ca judeca!Judeca ce nu stie,judeca doar pt. ca a vazut aseara un grup care a facut gratar!
Si chiar si asa!Care e problema ei ?Atit timp cit religios nu iti este interzis sa faci gratar...Poate fiecare a avut o bucatica de "ceva" si gata!.Si eu am avut aseara o bucatica de piept la grill cu salata asortata.Atit!Fara paine,fara orez,fara cartofi...Nu am putut mai mult.
corinadana,pt. ca insisti!Fa un experiment,tine post o zi si apoi vino sa ne zici cam cit ai putut manca.Si cu burta aia plina stai vreo 2 ore in picioare la rugaciunea de noapte.
Tot ii dai inainte ca asta nu e post.BA E!E post negru!Daca ti se pare floare la ureche ,incearca!Nu o sa ti se intimple nimic,decit ca seara(daca rezisti) cind o sa pui apa in gura o sa PLINGI de bucurie si de multumire ca Dumnezeu a creat apa ca tu/eu/noi sa bem .Si ca o avem!In timp ce milioane de copii din intreaga lume NU o au.Poate asa o sa apreciezi ce ai si nu o sa ti se mai para ca nu-i mare scofala.
Degeaba zici ca intelegi suferinta umana,din vorbe toata lumea intelege.Asadar arata si cu faptele tale si fii macar o zi solidara cu cei din Africa care mor de foame si sete!
E vorba de "self control".
Whatever happens don`t let go of my hand!
escu spune:
Da, interesant ce spui tu aici Hannen. Thx . Sunt lucruri pe care nu le stiam, anume restrictiile pentru barbati, limita la mancare (sa nu-ti umpli tot stomacul) si apa dimineata. Eu abia de un an am realizat beneficiile apei baute pe stomacul gol la sculare.
Mai aveti voi o chestie interesanta si as vrea sa o stiu. Care dintre fructele de mare (seafood) sunt interzise si care nu? Ca mi se pare ca este si aici o logica.
hannen spune:
escu,cind nu stiu,recunosc!Uite despre seafood chiar nu stiu.Sotul meu traia cu impresia ca nu avem voie caracatita.Apoi am aflat pe un site islamic ca nu e interzisa.Am mai auzit ceva de balena,dar iti dai seama ca nu suntem consumatori noi toti in general,asa ca nu m-am stresat.
Sincer,nu stiu despre asta!Poate daca am ocazia sa gasesc ceva informatii o sa-ti zic.
Sunt multe alte chestii interesante,uite eu am auzit mult timp vorbindu-se despre "black seed"(o samanta neagra care vindeca orice).Abia recent am aflat de Nigella Sativa si o cautare pe net te va lamuri.
Eu de aici http://nigellasativa.org/ am aflat ca este mentionata in Biblie dar si in literatura Islamica ,intr-unul din Hadithurile lui Sahih Bukari de medicina Islamica se relateaza ca Prophet Muhammad has once mentioned that the black cumin seed is capable of curing every disease except death. He said:
“Hold on to the use of the black seed, for it has the cure for every illness except death.”
Whatever happens don`t let go of my hand!
Adela99 spune:
din cate stiu io, shiitii imamiti nu consuma fructe de mare
Biblia zice si ea sa nu mananci vietuitoarele din ape care n-au aripi si solzi