reteta de chec sa iasa sigur
Ultima reteta de chec incercata mi-a iesit dezastru!
Parca era un fel de piine dulce indesata....
Daca aveti o reteta de chec care iasa sigur va rog sa mi-o spune-ti si mie, de cite ori am incercat sa fac chec niciodata nu a iesit, decit daca foloseam premixuri gata facute dar acelea sint pline de chimicale.
Raspunsuri
Serialbastre spune:
Reteta mea e asa:
8 oua
2 cani zahar
1 cana lapte
1 cana ulei
3 cani faina
2 pliculete praf de copt (10 g fiecare)
coaja de portocala, zahar vanilat
un praf de sare
Se bat ouale cu un praf de sare, zaharul si aromele. Apoi se adauga laptele si uleiul.
Punem si faina amestecata; cu praful de copt. Aluatul va arata ca o smāntāna groasa.
Am pastrat putin aluat pe care l-am amestecat cu 1 lingura de cacao, pentru un aspect marmorat. Am pus aluatul īn tavi tapetate cu hīrtie de copt. L-am copt la programul de aer cald, cam 35 de minute (se īncearca cu scobitoarea).
Mie imi iese indesat daca pun prea multa faina, ce-i drept depinde si de faina, nu e toata la fel de absorbanta.
Eu am reteta si pe blog (cred ca am voie sa pun linkul): http://in-bucataria-mea.blogspot.com/2010/07/chec-ca-la-mama-acasa.html
Spor la bucatarit!
Andreea si Cezara - Ilinca (2.06.2009)
In bucataria mea
POZE
msl1 spune:
Multumesc pt reteta.
Sint cam multe oua...vai de colesterolul meu! se poate face cu mai putine oua?doar cu 2-3 oua? de asemenea am nevoie de o cantitate mai mica sa imi iasa cam o tava dreptunghiulara din aceea mica. se pot face si cupcakes din reteta asta?
A_driana spune:
eu fac intotdeauna reteta asta si imi iese tare bine, si ii f usor de facut
- 4 oua
- 2 cani de zahar
- 1 cana de lapte
- 1/4 cana ulei
- 3 cani faina
- o lingurita de bicarbonat
Albusurile se bat separat. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, laptele, uleiul, faina si bicarbonatul pana se omogenizeaza. Apoi se adauga albusurile batute spuma. Se da la cuptor pana trece testul ,scobitoarei'. Se pot pune orice fel de fructe, ciocolata, etc.
editez sa spun ca din cantitatile astea iese o tava mare dreptunghiulara de 28x40 cm, si creste cam de 3 degete. daca faci intr-o tava mai mica sau vrei sa iasa mai putin, fa doar din jumatate de cantitate.
Adriana, mamica pufarinului David
Soleil spune:
-2 oua
- 1/2 cana lapte
- 1/2 cana ulei
- 1 cana zahar
- 2 cani faina
- 1 plic praf de copt
Daca vrei, cacao.
Tot daca vrei - arome: vanilie sau coaja de lamaie sau ce vrei tu.
Arunci in castron ouale intregi (dar fara coaja ) si zaharul, le bati un pic pana se spuia o pauzasc putintel la suprafata.
Pui laptele, uleiul si aromele si mai mixezi iar un pic pana se omogenizeaza bine.
Pui faina si praful de copt si iar omogenizezi.
Daca vrei, imparti in 2 aluatul si pui cacao intr-unul din ele cacao, amesteci bine si le pui in tava de chec, pe hartie de copt, dupa cum iti pare mai dragalas. Eu mai infig si bucatele de ciocolata in el dupa ce-l asez in tava.
La cuptor la foc mediu cam 30-40 de minute. Eu coc la treapta 6 pentru 10 minute si apoi scad la treapta 5 din 8 (n-am grade la cuptor).
Cantitatile astea sunt pentru un singur chec.
Daca ai timp si vrei chec in 2 culori - eu fac urmatoarea chestiune:
jumate de aluat il amestec bine cu cacao si le torn in tava catinel, dupa cum urmeaza:
1-2 linguri de aluat alb fix in mijlocul tavii de chec, una peste alta
1-2 linguri de aluat maro fix in mijlocul tavii de chec, peste gramajoara de aluat alb
1-2 linguri de aluat alb fix in mijlocul tavii de chec, peste gramajoara de aluat maro-alb
si tot asa.
Aluatul fiind moale, se deplaseaza singurel spre margini.
In felul asta, tot checul are o textura marmorata si este mult mai pufos decat daca as turna cele 2 tipuri de aluat una peste alta in intregime.
msl1 spune:
soleil am sa incerc reteta ta azi;
dar albusurile vreau sa le bat spuma si sa le pun la sfirsit ca sa iasa pufoasa;crezi ca iasa asa? sa vad daca imi vor iesi albusurile spuma....
de asemenea cit este un plic de praf de copt? cam cite lingurite intra intr-un plic? cit sa pun la cantitatea aceasta o lingurita e de ajuns?visez la un chec pufos.....nici nu pot spune cite ingrediente am stricat cite incercari am facut si n-a iesit nimic....dar sper ca pina la urma sa gasesc o reteta care sa-mi iasa bine!
Edit: intre timp am facut reteta ta; am pus doar o lingurita de praf de copt nu a crescut extrem de mult dar a crescut destul; a iesit bun la gust si destul de pufos; singurul inconveninet e ca se cam sfarima, oare de ce se sfarima cind il tai?
am sa pastrez reteta si probabil va fi cea de baza la urmatoarele incercari este singura care a iesit pina acum. Multumesc!
alintaroma spune:
http://joyofbaking.com/PoundCake.html
Uite reteta faina de chec. Iese pufos si bun . Vezi ca mai are si alte retete pe acolo cu cacao, mac etc.
Serialbastre spune:
Am uitat sa specific ca varianta mea era pentru 2 tavi de chec. Fac si eu cu mai putine oua, sau albusuri ramase de la ceva + 1 ou, dar iese mai sfaramacios (parca nu e legat destul). Si, da, fac si briose din aluat de chec. Praful meu de copt are 10 grame, deci eu pun 20 grame la doua checuri.
Andreea si Cezara - Ilinca (2.06.2009)
In bucataria mea
POZE
Soleil spune:
1 plic de praf de copt inseamna 2 lingurite. Eu am o dracie din aia de masurat cu lingurita/5ml, lingura/15ml si inca o chestie mai mare de 100ml, legate intre ele. Cu lingurita aia ies fix 2.
Da, e usor sfaramicios, dar mie una imi place mai mult asa decat textura aia clasica de chec care mi se pare putintel cam indesata.
Poti sa mai pui 1-2 linguri de faina in plus si iti iese mai dens.
Sau sa mai reduci din cantitatea de ulei si o inlocuiesti cu lapte.
Cu albusurile spuma n-am incercat niciodata ca de fapt eu imi doream un chec pe care sa-l arunc repede-repede in tava, nu sa stau sa mermelesc la el . Da' nu vad de ce n-ar iesi. Cred ca daca bati albusurile spuma poti sa pui ceva mai putin praf de copt pentru ca
deja checul are aer in el de la albusurile alea.
Pofta buna!
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Soleil -2 oua - 1/2 cana lapte - 1/2 cana ulei - 1 cana zahar - 2 cani faina - 1 plic praf de copt Daca vrei, cacao. Tot daca vrei - arome: vanilie sau coaja de lamaie sau ce vrei tu. Arunci in castron ouale intregi (dar fara coaja ) si zaharul, le bati un pic pana se spuia o pauzasc putintel la suprafata. Pui laptele, uleiul si aromele si mai mixezi iar un pic pana se omogenizeaza bine. Pui faina si praful de copt si iar omogenizezi. Daca vrei, imparti in 2 aluatul si pui cacao intr-unul din ele cacao, amesteci bine si le pui in tava de chec, pe hartie de copt, dupa cum iti pare mai dragalas. Eu mai infig si bucatele de ciocolata in el dupa ce-l asez in tava. La cuptor la foc mediu cam 30-40 de minute. Eu coc la treapta 6 pentru 10 minute si apoi scad la treapta 5 din 8 (n-am grade la cuptor). Cantitatile astea sunt pentru un singur chec. Daca ai timp si vrei chec in 2 culori - eu fac urmatoarea chestiune: jumate de aluat il amestec bine cu cacao si le torn in tava catinel, dupa cum urmeaza: 1-2 linguri de aluat alb fix in mijlocul tavii de chec, una peste alta 1-2 linguri de aluat maro fix in mijlocul tavii de chec, peste gramajoara de aluat alb 1-2 linguri de aluat alb fix in mijlocul tavii de chec, peste gramajoara de aluat maro-alb si tot asa. Aluatul fiind moale, se deplaseaza singurel spre margini. In felul asta, tot checul are o textura marmorata si este mult mai pufos decat daca as turna cele 2 tipuri de aluat una peste alta in intregime. Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face. Ca nu toata lumea are aceleasi gusturi. |
si eu fac reteta asta. merge la sigur! o mai folosesc cateodata si pentru blat de tort sau cupcakes.
michelle
silvi_2005 spune:
Asta e reteta mea preferata chec in doua culori si iti mai dau o reteta foarte populara in Franta quatre quart care nu e foarte pufos dar e cu gust bun de unt.