Amenajare gradina
Buna,
Am si eu nevoie de cineva sa amenajez curtea.... o firma care se ocupa de tot, aducere pamant, plantare gazon, pomi, flori, etc.
O firma serioasa si convenabila ca si pret..:)
Raspunsuri
b.nica spune:
Nu uita sa te uiti si pe TOATE postarile "gradinareselor" pt. ca intrec orice firma de profil prin experienta,inspiratia si munca lor!
Tala spune:
Absoluta, cat de mare este gardina ta? si cam la ce te-ai gandit pt ea? si cam in ce buget vrei sa te incadrezi?
absoluta spune:
Am 300 mp cu tot cu casa. Vreau in primul rand adus pamant si pus gazon....si dupa aia amenajat cu alei din piatra, cu pomisori si diverese flori...
Tala spune:
Daca as avea ceva timp m-as ocupa eu de gradina ta (ma atrag f tare proiectele care incep chiar de la zero astfel incat sa vezi la final o mare deosebire). Insa neavand in spate decat experienta gradinii mele (de care sunt mandra) si nici timp...vin doar cu sfaturi: ierbicideaza acum (stiu, suna dur dar altfel muncesti in timp f mult si nu stiu daca esti dispusa). Astepti 2-3 saptamani, sapi si scoti radacini de buruieni. Abia apoi aduci pamant (si sa ai mare grija sa fie bun, nu din fundatii). Nu e mare scofala cu gazonul (daca l-ai pune tu ti-as explica). Ce plante cumperi sa fie cu balot de pamant (avand in vedere ca nu e tocmai sezonul de plantat). Vrei umbra sau soare? flori sau fructe? parfumuri sau culori? Asta e partea cea mai grea...nu ai spatiu f mult, depinde si de cat de mult esti dispusa sa te ocupi apoi de gradinarit.
Vivela spune:
intrasem sa deschid si eu acelasi fel de topic, asa ca a picat la tzanc.
curtea mea e destul de mare, am 1500mp cu tot cu casa, sa zic ca imi raman cam 1000 mp daca scad corpurile de casa (am 2 corpuri) si aleea betonata, din fata curtii pana in spate.
am facut o mare greseala (cred), in primavara, cand nu era nici fir de planta aici am pus gazon. mult! si peste tot. ce o fi fost in capul meu, nu stiu . eram asa de ahtiata dupa ceva verde incat nici n-am mai gandit.
rezultatul: acum am in ditamai curtea niste balauri de balarii mari cat mine. cele vreo 20 de feluri de floricele (din cele la plic) n-au mai avut unde sa iasa, asa ca nu a rasarit nimic!
casa e inca in contructie, e finalizata doar partial (in sensul ca am amenajat 2 camere, baie si bucatarie si putem locui aici, sa fim mai aproape de constructie si sa facem in timp tot ce e necesar). curtea insa e ca o jungla, mi-e si frica sa ma duc in spatele curtii, ca misuna prin iarba soparle, broscute, serpisori, gaze de toate soiurile, brrr...ca sa nu zic ca ma intep in toti ciulinii.
recunoscandu-mi esecul, ma gandeam si eu sa apelez la o firma specializata, nu atat ca sa se ocupe de tot, cat mai mult sa-mi dea idei despre cum ar arata mai bine, cam pe unde sa pun alei, unde sa pun plante/pomi, ce specii ar fi indicate - care se agreeaza, care se "cearta", care sunt iubitoare de lumina, care de umbra...
care ar fi pasii de urmat, ce ar trebui sa fac prima data? banuiesc ca inainte de toate trebuie sa cosesc (sa tai lighioanele cat de cat), apoi sa ierbicidez.
aici intervine dilema: ce ierbicid, cum, cat? e toxic? am copii mici, un caine si o pisica, n-as vrea sa pateasca niciunul nimic.
pls, niste sfaturi mi-ar prinde tare bine .
Tala spune:
Ah! ce tentant!
Vivela, nu prea trebuie sa cosesti inainte pt ca ierbicidul are efect daca e stropit pe frunza, ori daca tai si ramane tulpina buruienii e mai greu. In principu dozajul e scris pe butelca. Evident ca nu e cel mai bun lucru ce i se poate intampla pamantului, apei, mediului, insa altfel...e tare tare greu. Eu mai am inca o sticla de ierbicid in casa neatinsa, luata pt alei (tot ies buruieni printre pietre) insa nu ma indur si imi rup degetele smulgand la ele si tot aman spre anulare momentul ierbicidarii. Dar e alta situatia la 1000mp.
Daca vrei putem sa ne intalnim candva sa vorbim despre gradina. Repet, nu sunt vre-un expert insa sunt extrem de pasionata si am pierdut multe nopti pe internet si prin carti de specialitate.
Daca ti-e greu sa ne intalnim incearca sa trasezi tu aici niste linii generale pe care ai vrea tu sa le respecte gradina ta: vrei sa mananci din ea sau sa o admiri? sau ambele? Cred ca oricine isi doreste idealul: infloriri constante, culori si parfumuri. E important si ce culori preferate ai; daca iti place soarele sau umbra, daca esti mai conservatoare sau iti place schimbarea, noutatea, surpriza, etc..
Vivela spune:
Tala .
in primul rand cred ca ar trebui sa tin cont ca nu o sa am foarte mult timp sa ma ocup de gradina. o s-o fac cu drag, dar cu 2 (poate 3?) copii, plus idealul de a ma si intoarce la serviciu candva, cred ca n-o sa-mi fie foarte usor. dar cum ziceam, as face-o din pasiune daca as vedea si ceva rezultate...(recunosc ca m-am demoralizat cand am vazut ca-s depasita de situatie).
la cei 1000 mp cred ca imi permit si umbra si soare. adica acum, fiind vara, normal ca imi doresc sa am umbra. iarna si primavara o sa jinduiesc dupa soare, si tinad cont ca ar fi destul loc, cred ca nu gresesc zicand ca e posibil sa le am pe amandoua.
cu agricultura nu stiu daca o sa ma complic, poate niste ierburi aromatice, cativa pui de capsuni, cativa pomi fructiferi. dorinta mea expresa e sa am cel putin un brad (ba chiar mai multi) si o salcie, nu stiu de ce, dar asa arata in visele mele orice gradina .
gardul, pe toata lungimea curtii e din lemn (mama cat am muncit la el, plus dat cu ulei...unora nu le place, insa eu il ador pt ca e o culoare calda, seara la apus iti da o senzatie de caldura si liniste). pe ici pe colo ma gandeam sa-l "imbrac" cu plante agatatoare.
evident, va fi si partea de gazon + loc de joaca cu nisip pt prichindei (cred ca o sa aduc de la mare o bena de nisip de scoici ) si un foisor de lemn pt lancezit vara afara.
in general nu vreau s-o incarc mult, sa fie mai degraba aerisita decat incarcata.
revin la ierbicidul asta ca tocmai ma gandeam sa chem pe cineva la cosit, dar daca zici ca n-ar fi bine, nu-l mai chem. cum se imprastie? cam ce cantitate ar trebui sa cumpar sa-mi ajunga? cand e bine sa dau, acum sau sa astept mai spre toamna? dupa aia ce fac? trebuie sa sap? e toxic pt copii/animale?
scuze de avalansa de intrebari.
ps: cu mare drag m-as intalni cu tine, nu stiu cum sa procedez, casa e in Caciulati (Moara Vlasiei, langa Balotesti). ne-am mutat aici si mi-e un pic greu sa ma deplasez, inca n-am masina mea (ca am vandut-o sa cumparam terenul ). plus copii care stau cam non-stop lipiti de mine ca scaiul ...
olympia spune:
Ma bag si eu un pic in vorba. Vivela poate ar fi bine sa-ti faci mai multe copii ale planului curtii cu constructii cu tot si sa te joci intai tu cu el. Daca langa casa vrei pergola, terasa cu plante cataratoare-trandafiri, caprifoi, glicina- daca ai soare. Brazii deseneaza-i mai departicel de casa si poate iei in calcul si cativa pomi fructiferi din aceia de talie mai mica ca-s mai usor de cules, poate meri. Pe langa gardul de hotar poti pune zmeura, asta odata adusa se tot intinde, nu necesita mare ingrijire si e minunata pentru copii. Sunt frumosi arbustii decorativi, dar ce folositor ar fi si un coacaz. Apoi trebuie sa gandesti totul in perspectiva, aduse ca pui ca asa-s mai putin costisitoare, plantele cresc mult in timp si trebuie avuta in vedere marimea finala pentru a stabili distantele. Exista si prioritati, in functie de nevoi imediate si de buget. Poti amenaja intai locul de joaca al copiilor, undeva in apropiere pus poate un pomisor pentru umbra. Trasezi aleea principala, serpuita e mai estetic stabilesti locul foisorului si te ocupi intai de astea doua. In rest, cosesti faci curat, completezi planul. Pomii si arbustii trebuie sa aiba locul fixat, rezervat ca ei impun apoi restul. Flori se achizitioneaza in timp, sunt unele ce cresc rapid si chiar se inmultesc singure pe un razor trasat. vEi schimba de 1000 de ori florile, la pomi nu-i asa de usor sa te razgandesti.
Tala spune:
Bune sfaturi Olimpia Intr-adevar este esential sa iei in calcul faptul ca betele pe care le cumperi initial devin in scurt timp (1,2 sau 3 ani maxim) adevarate tufisuri, pomi etc.
Trebuie sa-ti faci timp intr-o zi sa observi ce lumina ai in curte. Banuiesc ca stii unde sunt punctele cardinale, dar conteaza mult cat sta soarele intr-un loc. Majoritatea plantelor iubesc lumina si au nevoie de minim 6 ore pe zi de ea. Acolo unde nu sta atat (din cauza gardului, vecinilor etc) trebuie sa stii si sa iei in calcul plante pt umbra sau care cresc spre soare. Asa ca eu iti recomand sa faci o poza de undeva de la etajul casei in care sa incadrezi curtea cat mai bine, o scanezi si marchezi pe ea, sau pur si simplu faci o schita a curtii.
Ca si avertizare: oricum nu vei fi multumita niciodata , eu una am mutat anul asta niste tufe de 3 ori si e doar un mic exemplu. Am momente cand as muta si brazii si casa.
Trebuie sa-ti gasesti un magazin de fitosanitare cu care sa te 'imprietenesti'. Al meu este cam departe, in Jilava (m-am atasat de dna de acolo care cu rabdare ca un medic de familie imi trateaza plantele). De acolo cumperi si ierbicidul si vanzatorul iti da cele mai bune explicatii de utilizare. Se imprastie cu un pulverizator (se gasesc din cele cu capacitate de 15l, de pus in spinare, la 50 sau 60 de lei parca). In principiu cred ca iti ajunge 1l de ierbicid, sau 2 - dizolvati in apa. Astepti 3 saptamani timp in care ai sa vezi cum se ingalbeneste si arde tot ce e verde. Periculos pt oameni si animale este mai ales atunci cand e inca ud pe planta (trebuie sa te asiguri ca nu ploua urmatoarele 6 ore dupa ce stropesti ca sa aiba efectul dorit). Apoi trebuie greblat ce rezulta, sapat si scormonit dupa radacini, adus pamant eventual daca se doreste, nivelat frumos, semanat gazon - nu prea e timpul acum pt ca e prea cald si in primele 5 zile pamantul nu trebuie sa se usuce pt ca sa incolteasca semintele de iarba. Pomii trebuiesc luati cu balot de pamnt, bradul musai la toamna iarna, altfel e riscant (cu cat mai mici cu atat mai mari sansele de prindere). Pomi, doar sa te gandesti ce ti-ar placea sa ai in cos in bucatarie. Iti faci o mica livada unde poti sa pui si un leagan la un moment dat.
Trebuie sa intri pe cateva site-uri ca sa-ti dai seama ce ai vrea. Pt inceput intra pe backer si siebertz. Cataratoare iti poate da oricine niste liane de caprifoi si pipa turcului (inclusiv eu) se prind usor in toamna. Primavara poti semana si zorele si mai sunt destule cataratoare.
Mai sunt multe de spus dar e cam tarziu acum.
Poate iti fac o vizita o data, cine stie, eu am biroul in Baneasa
Vivela spune:
Olympia , Tala , va multumesc mult pentru sfaturi, numai gradini si flori am in cap de cateva zile.
ati incercat cumva si varianta de erbicid natural (apa+otet+sapun)? e eficienta? pare mai putin nociva decat erbicidele chimice obisnuite.