Cum crestem copii multilingvi

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

lai, uite cateva link-uri in care s-a discutat mult pe tema:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33915&SearchTerms=limba,materna
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=96461&SearchTerms=limba,materna
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=135759&SearchTerms=limba,materna
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=160925&SearchTerms=limba,materna

Eu nu m-am aflat in situatia de mama cu copil nascut in strainatate, Silvia avea 4 ani cand am venit in Suedia(de cea mare nu vorbesc, ea era mult prea mare sa intre aici in discutie). Insa era suficient de mica incat experienta noastra sa fie oarecum asemanatoare cu a copiilor nascuti in strainatate dar care au ajuns tarziu in colectivitate si pana atunci limba preponderenta era limba materna. Ea a avansat foarte repede cu limba suedeza si desi inca nu a trait aici atat cat a trait in Ro, gandeste in suedeza si face dezacorduri in vorbire in romana, datorita faptului ca traduce tot din suedeza in romana. Plus vocabularul limitat, pentru ca inca nu citeste si ne aude numai pe noi vorbind romana. Dar lucram la asta...Totul in ciuda faptului ca noi vorbim(si am vb de la bun inceput) numai si numai romana, copiii au la scoala profesori de limba materna(nu au multe ore dar tot e ceva...). Sunt constienta ca nu va fi niciodata super fluenta si corecta din punct de vedere gramatical. Dar pentru noi e important sa inteleaga si sa poata comunica, sa citesca si sa scrie.
Silvia a avut o perioada de criza, cam acum doi ani, cand nu mai dorea comunicarea in romana...raspundea in suedeza, nu mai dorea orele de romana de la camin, etc. A trecut insa, acum e tare mandra ca poate vorbi o limba pe care cei din jur nu o inteleg. Avantajul nostru a fost ca mama a fost destul de des la noi, noi am fost in Ro in fiecare vara cate 10 zile. Distractiv a fost cand am mers la niste prieteni si ea vorbea cu baietelul lor in suedeza in timp ce se juca . Nu stie sa se joace in romana. Nu dorea nici in parc la copii, ii era frica sa comunice cu ei. Totusi si-a facut niste prietene de cateva ore, e drept ca mai micute decat ea, dar macar a indraznit.

Despre citit si scris...a inceput profesoara cu ea abia dupa ce a inceput sa scrie si sa citeasca cursiv in suedeza. Inca nu stie grupurile de litere gen ce, ci, che, chi...le incurca. Dar imi place mult ca a avansat cu scrisul in romana. "Avantajul" nostru este ca eu sunt plecata mult de acasa si comunicam prin skype(nu vrea sa vb cu mine) numai prin scris. Numai in romana! Asa a dorit ea, nu i-a cerut nimeni. Si cu asta exerseaza si cititul in romana :).
Apoi jucam cand mergem in calatorii cu masina(si o facem des ) fazan sau rima. Iar la lista de cumparaturi mereu adauga ce doreste ea, in romana(pentru ca si eu scriu in romana). Sunt chestii care vin cu varsta, din curiozitate si apoi din dorinta de a stii o limba straina.

Sigur ca in cazul a trei limbi devine mai complicat, dar nu e imposibil, dupa cum au scris multe mamici.

Nastere usoara Lai si mult succes!


vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Ok daca trecem de la experiente personale la ce spun specialistii. Specialistii americani care au emigranti de generati. CAL= Center for Applied Linguistics spun ca limbile se stapanesc daca un copil este expus suficient calitativ si cantitativ la ele. Nici o alta regula.


Cu asta sunt perfect de acord. Dar nu inteleg atunci de ce nu e OK pentru tine ca fiecare parinte sa vb cu copilul in limba lui...sau mi-a scapat ceva? Recunosc ca am citit cam pe fuga, de pe mobil(nu eram acasa, acum am ajuns) si nu mai am rabdare sa reiau...


vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns jenn spune:

Saskia,merci!Asa ma gandeam,sa astept pana va fi la un nivel bunicel in olandeza si de abia apoi sa incepem cu romana-scris,imi lipsea un exemplu concret.Daca astept prea mult e f probabil sa nu mai vrea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Cu asta sunt perfect de acord. Dar nu inteleg atunci de ce nu e OK pentru tine ca fiecare parinte sa vb cu copilul in limba lui...sau mi-a scapat ceva? Recunosc ca am citit cam pe fuga, de pe mobil(nu eram acasa, acum am ajuns) si nu mai am rabdare sa reiau...


vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie



nu s-a spus ca nu e ok ca fiecare parinte sa ii vb copilului in limba lui, ci ca nu e unica posibilitate ca un copil sa invete alte limbi...

Mergi la inceput