Viata, moarte si imortalitate.
Raspunsuri - Pagina 3
My_Lady0091 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui capcaunul Dezbatem viata, moartea si imortalitatea organismului generic. Fie el bacterie, planta, tantar sau om. Pe cat posibil, sa nu introducem constiinta in dezbatere, caci ea se limiteaza (aproape sau in totalitate) la om. Asadar, de ce un organism viu oarecare trebuie in cele din urma sa moara? Care-i rolul mortii in natura? |
din punctul meu de vedere,al unui om care se lauda cu o "plasa de cunostinte modice" cred ca un organism viu nu trebuie sa moara insa nu are suportul fizic pentru a trai vesnic,adica nu exista ceva care sa-l conserve...poate teoria criogenari(dar pana s-or prinde cum functioneaza,n-avem nimic)...e vorba doar de evolutia si involutia materiei vii...ceea ce ma face sa cred ca unde e inceputul e si sfarsitul...moartea si viatza sunt doua limite intre care functioneaza mteria vie...dincolo de acestea e doar energie.Energia necesara pentru a naste,a muri si a asigura ciclicitatea!
*Blackmoon Lady 9+si lipistocul meu iubit
Citat: |
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
glimmer spune:
Pana voi avea timp sa comentez cu adevarat pe tema subiectului, vreau sa revin la meduza mea.
Eu nu am inteles deloc ca ar fi vorba de clonare.
"instead of sure death, Turritopsis transforms all of its existing cells into a younger state", ca sa citez din "sursa" mea. Deci celulele existente revin la un stadiu de tinerete. Exact asata mi s-a parut mie interesant la vietatea cu pricina.
capcaunul spune:
Criogenia nu prelungeste viata in sine.
Sa ne imaginam viata ca arderea unui chibrit. Cand arde, acesta traieste. Adica simte, reactioneaza, emite. Cand e stins, e inert, nu reactioneaza, nu misca.
Criogenia este precum stingerea temporara a chibritului. Il stingi si-l reaprinzi dupa un an. Dar flacara arde in total tot un minut, chiar daca intre prima aprindere si stingerea finala s-a scurs un an.
------
Criogenia este vazuta ca o solutie pentru oamenii (cu dare de mana pentru a fi congelati in azot lichid) care au o durata potentiala de viata limitata si spera ca vor fi dezghetati peste ani si ani, cand medicina va evolua suficient de mult pentru a le rezolva problemele medicale ce momentan ii impiedica sa traiasca mai mult.
Deocamdata sunt firme in US (Alcor) care congeleaza bogatani doar imediat dupa moarte. Nimeni nu s-a incumetat sa se lase congelat de viu. (Si cine s-ar lasa congelat? Daca se opreste curentul si se strica frigiderul?)
My_Lady0091 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui capcaunul Criogenia nu prelungeste viata in sine. Sa ne imaginam viata ca arderea unui chibrit. Cand arde, acesta traieste. Adica simte, reactioneaza, emite. Cand e stins, e inert, nu reactioneaza, nu misca. Criogenia este precum stingerea temporara a chibritului. Il stingi si-l reaprinzi dupa un an. Dar flacara arde in total tot un minut, chiar daca intre prima aprindere si stingerea finala s-a scurs un an. ------ Criogenia este vazuta ca o solutie pentru oamenii (cu dare de mana pentru a fi congelati in azot lichid) care au o durata potentiala de viata limitata si spera ca vor fi dezghetati peste ani si ani, cand medicina va evolua suficient de mult pentru a le rezolva problemele medicale ce momentan ii impiedica sa traiasca mai mult. Deocamdata sunt firme in US (Alcor) care congeleaza bogatani doar imediat dupa moarte. Nimeni nu s-a incumetat sa se lase congelat de viu. (Si cine s-ar lasa congelat? Daca se opreste curentul si se strica frigiderul?) |
sau daca se trezesc in perioada cand persoanele criogenate sunt servite ca aperitiv?
*Blackmoon Lady 9+si lipistocul meu iubit
Citat: |
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
My_Lady0091 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui corap eu cred ca trebuie sa moara ca sa supravietuiasca. c |
poti dezvolta un pic ideea?
*Blackmoon Lady 9+si lipistocul meu iubit
Citat: |
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
Sabina spune:
Capcaunu, pe mine ma intereseaza aceste article in original pt tocmai imi redactez teza de doctorat despre memorie si timp in muzica, iar la partea stiintifa intra numai bine informatii de genu (ca oricum sunt cu prigine sub nas, de exemplu)
Cum sa facem? pot sa-ti las o adresa de mail pe PM? sau?
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Adela99 spune:
ia sa arunc si io un vreasc fie el si umed :)
un articolash citit zilele trecute:
noi, oamenii, traim in medie, aproximativ 80 de ani, dar sunt putine celulele care sunt de aceeasi varsta. musculatura scheletica, muschiul cardiac si neuronii ii avem pe tot parcursul vietii, dar materialul din care sunt confectionate este actualizat continuu. singurul loc in organism - unde avem molecule pe care le avem de la nastere - este lentila ochiului, cristalinul. celulele de pe suprafata gastrointestinala, de ex, se inlocuiesc saptamanal.
celulele care mor, o fac in conditii controlate. acest lucru este numit apoptoza sau moarte celulara programata. fiecare celula "stie" de cate ori se poate diviza si forma o noua celula-fiica. exista structuri chimice numite telomeri, care sunt cu atat mai prelungite cu cat o celula se poate diviza de mai multe ori, astfel incat capacitatea celulei de "a sti" este parte a acestei structuri chimice, si depinde de durata pana la inceperea apoptozei.
celulele pot muri, de asemenea, fara control, adica necroza. pentru ca o celula sa functioneze, are nevoie de o membrana in jurul ei si proteine si energie, care sa poata asigura ca mediul in celula este pastrat intact. concentratia de ioni si molecule / substante in interiorul celulei este diferita de modul in care se afla in afara celulei.
este teoretic posibila tineretea fara batranete?
celulele care nu se divizeaza pe o durata de viata, trebuie sa fie capabile a se reinnoi si sa reziste mai presus de toate la actiunea devastatoare a radicalilor liberi de oxigen . sistemul de protectie al celulelor ar trebui sa fie mai eficient; in teorie ar putea fi posibil. consumul de antioxidanti poate ajuta.
celulele care se divid des, o fac de obicei, din cauza uzurii fizice si necesitatea de a-si extinde telomerii. exista o enzima care-si extinde telomerii, dar care nu este activa in mod normal decat in celulele maligne. acestea pot fi numite nemuritoare - ele se divid mai repede decat mor - dar, din pacate, este vorba despre celulele canceroase.
raspunsul este de fapt "traieste sanatos"! mananca potrivit de mult si variat, utilizeaza muschii si oasele, lasa perioadele de stres sa fie urmate de perioade de liniste si recuperare. asta da, reteta de tinerete fara batranete :)
capcaunul spune:
In inginerie, fiabilitatea unui produs este probabilitatea de functionare corecta functie de timp. La inceput probabilitatea este aproape 1; in timp ea descreste spre 0. De regula, graficul probabilitatii este destul de orizontal la inceput pana la un timp care este durata medie de functionare. Dupa acest moment graficul cade, mai mult sau mai putin abrupt, spre 0 (0 sigur la t = infinit).
Unele produse se strica mai repede, altele functioneaza mult peste durata medie de functionare. Contabilizand timpii pana la care produsele s-au stricat obtinem acest grafic al fiabilitatii, cu atat mai fidel cu cat luam in considerare mai multe prioduse (sute, mii, milioane).
Fiabilitatea unui produs este direct proportionala cu calitatea lui. Materiale mai bune, finisaje mai bune, prelucrari termice, chimice, mecanice mai de durata samd. Adica, fiabilitatea unui produs este direct proportionasla cu costul acestuia.
Sistemele complexe (un televizor, o masina etc) au foarte multe produse diferite. Sute sau mii de componente diferite (carcasa, suruburi, circuite integrate, butoane, tapiterie, bujii, catalizator, unele componente au la randul lor subcomponente samd). Sistemele foarte complexe (avion, satelit, accelerator de particule, supercalculator) au sute de mii, chiar milioane de componente.
Ar fi economic ineficient ca in timp ce unele componente au o anumita durata medie de functionare, altele sa aiba o durata de functionare mult mai mare (prin urmare mult mai scumpe decat trebuie). Componentele sunt proiectate sau alese sa aiba cam aceeasi durata medie de functionare.
Adica, de indata ce incep sa crape una-alta, este de asteptat sa cam crape toate celelalte.
Analog, intr-un organism viu, eficienta (energetica) face ca toate celulele sa aiba cam aceeasi "durata medie de functionare". Adica, la batranete cam incep toate sa scartie.