"Calendarul" conservarii legumelor pt iarna
Raspunsuri - Pagina 9
andacos spune:
Miha,eu stiu ca varza se pune normal tirziu,spre sfirsitul lui octombrie,inceputul lui noiembrie!De fapt trebuie sa cada bruma pe ea!
Eu nu cred ca ai facut nimic gresit a doua oara,doar ca a inghetzat repede si n-a avut timp sa se mureze!Cind se dezgheatza se moiae,insa ea este buna de mincat!De mirosit miroase...ca doar e varza!
Eu am cumparat ieri de la un magazin rusesc catravetzi si dupa ce-si face sotzul amiazatrecem la pus castravetzi in saramura!
Ieri am pus conopida la otzet si la murat in saramura cu morcov si sfecla rosie,si muraturi!Da...tot la magazinul rusesc am gasit,la un pretz foarte bun comparativ cu magazinele turcesti!(informatzia e valabila mai mult pentru fetele din Germania)
Despre castravetzii taiatzi si pusi la borcan,drept sa spun nu stiu cite sanse ai sa tzina ,ca astia lungi sunt plini de apa!Daca vrei sa risti totusi(citeva borcane acolo potzi incerca ,spun eu)e aceasi retzeta ca la castravetzii la otzet!(parerea mea bineintzeles,ca n-am pus niciodata,ins anu vad de ce ar fi alta retzeta)
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
mihaela_s spune:
Dana, la noi nu cred ca ccc cade bruma pe varza, cred ca asta creste in sere...dar nu stiu sigur. Varza sigur ca miroase dar miroase a varza murata. A mea mirosea urat, putzea...nu mirosea a varza murata. Cred ca o voi pune la mijloc de octombrie, sa nu patesc ca ingheata prea repede...si eu ma gandesc ca asta a fost motivul. Oricum la noi deja e racoare, nu a cazut bruma inca, dar de stricat nu se strica. Eu am pus doar de doua ori varza murata, de asta nu am alti termeni de comparatie, decat anul trecut(cand nu a iesit) si acum doi ani(cand a fost buna, toata, am si pastrat in congelator dupa ce a venit primavara...).
Nu, nu castraveti lungi vreau sa pun, ci din aceia normali, care se pun in borcan. Doar ca sunt destul de mari, nu sunt asa marunti cum ne plac noua, din aceia nu gasesc aici. Cum pui Dana castravetii in saramura? Sunt pentru iarna? Daca da, ma intereseaza si pe mine reteta...
Eu tin minte ca mancam castraveti taiati pusi in otet, cand eram in Ro, din aceia bulgaresti...poate totusi stie cineva...
andacos spune:
Da Miha,in saramura pun,cu ce gasesc si eu pe aici!
Pai daca-s mari n-au nimic,eu am intzeles ca de aia lungi vrei sa pui!
Eu pun castravetzii in borcan(impropriu spus ca am ceva ca o galeata cu capac insa)cu usturoi,hrean,ardei iute(noi mincam mai picant)acum(da...acum cind scriu astept sa fiarba apa ,saramura de fapt)am pus si marar verde dar cu tot cu creanga,nici la mine nu e usor de gasit mararul cu floare(negasind la timp n-am avut cum sa pun la uscat),eu cam asta pun in general la castravetzi!
Fierb saramura(la un litru de apa o lingura de sare mare neiodata)si asa clocotita o torn peste castravetzi!In felul asta nu necesita procesul de vinturare!
Anul asta am pus la fiert un amestec de boabe de mustar,coriandru,flori de marar si ma rog alte condimente,amestecul asta este normal pentru castravetzii la otzet,insa eu am pus si la saramura,rau n-are ce sa fie!
Anul trecut din pacate am aruncat tot borcanul,nu au fost catsravetzii proaspetzi cred,am mincat doar ce am pus intr-un borcanel in bucatarie!
Anul asta sper sa nu se mai strice si castravetzii sunt mai buni si i-am si selectat cu mult mai multa atentzie!
Mai vreau s apun niste varza cu morcov si tzelina(frunze),de fapt e umplutura de la ardei cu varza,insa cum eu nu am ardei ca in Romania,pun in borcane numai amestecul cu varza!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
andacos spune:
Miha,daca nu-tzi da nimeni retzeta,tzi-o pot da eu dar e copiata de pe pachetul cu condimentedeci nu e incercata de mine!
Si da castravetzii sunt pentru iarna,acum 2 ani au tzinut(in garaj)fara probleme!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
mihaela_s spune:
Dana, am sa incerc atunci reteta ta de castraveti in saramura, nu are de ce sa nu fie buna...pai zici ca ai facut si anul trecut de ce zici ca nu e incercata? Pun numai un borcan anul acesta sa vad cum ies. Eu insa trebuie sa ii tin in bucatarie...in garaj ingheata.
andacos spune:
Eu vorbeam de retzeta pe care tzi-o doresti tu,pentru castravetzi bulgaresti!
Aia o am pe pachetul de condimente si pe aia n-am incercat-o!
Castravetzii in saramura se vor face mai repede daca-i tzii in bucatarie ,ca e mai cald,insa se vor si minca mai repedeasa ca nu-s sanse sa se strice!La otzet se fac undeva intre 3 si 5 saptamini,la saramura daca e cald se fac si-n citeva zile!
Cred insa ca ...calitatea castravetzilor joaca un mare rol!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
valentinag spune:
Sambata am pus si eu un borcan de 5 kg si 4 de 800 de gr de gogosari, morcovi si conopida!
Urmeaza sambata gogosar umplut cu varza.
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
lulu77 spune:
in week-end am mai prestat cate ceva: inca cateva pungi cu fasole pastai oparita ptr congelator, zmeura la caserola, catsraveti +sfecla rosie+morcov+telina+conopida la saramura si hrean-3 borcane.