"Calendarul" conservarii legumelor pt iarna
Raspunsuri - Pagina 14
SoriLea spune:
Mik, cu mare drag. O caut maine si o postez
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sorina Mamica fericita a ingerasului RAZVAN - IONUT (11 MAI 2009)
http://lb3f.lilypie.com/rxDAp3.png
Lucrul important este acesta...sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai, pentru ce ai putea sa devii. Charles Dubois
samira33 spune:
SoriLea,pai daca e mai dietetica...o asteptam cu interes.
a mea e asa:
-1kg gogosari
-0,5 kg de ardei Kapia
-3 morcovi
-o telina cu tot cu frunze
-o varza rosie mica
-o conopida mica
-250 gr.zahar
-1 lingura de sare
-200 ml ulei
-400 ml otet
-1 pachetel conservant
gogosarii si ardeii se toaca marunt-ca pentru ciorba
morcovii si telina se dau pe razatoarea mare
varza si frunzele de telina se toaca marunt
conopida se desface in buchetele minuscule
se formeaza din sare,zahar,otet,ulei o saramura si se amesteca bine cu toate legumele.
se lasa asa 2 ore,timp in care se amesteca din cand in cand
se pune la borcane si se capseaza
din cantitatile de mai sus ies cam 4 borcane de 800ml.
3 sarcini extrauterine
FVL pozitiv,heterozigot-gena1691A
3 FIV-uri nereusite
2 FET-uri nereusite
urmeaza FIV4... in toamna
SoriLea spune:
Salata dietetica
- 500 gr morcovi
- 500 gr ceapa
- 2 kg gogonele
- 2 kg ardei verde (gras sau capia)
- 2 kg gogosar
- 500 ml ulei
- 500 ml otet
- sare, frunze de telina si marar(tocate fin), foi de dafin
Eu dau toate zarzavaturile prin robot (razui morcovii si tai rondele restul - bine-nteles ardeii fara seminte), apoi adaug peste toate uleiul, otetul, verdeata tocata si sare dupa gust.
Fara conservant tine 2 luni, ca s-o pastrezi peste iarna, necesita un plic de conservant sau aspirina.
FASOLE VERDE PICANTA
- 1 litru otet
- 1/2 kg zahar
- o lingura sare
- 1 cana de apa
- boabe de piper
- 10-15 buc. ardei iute
- 2 kg fasole verde si frunze de telina.
Se un toate ingredientele (fara ardei si fasole) sa fiarba. Cand a inceput sa coloteasca se pune ardeiul (spalat ,curatat si taiat pe jumatate).
se lasa sa dea 3-4 clocote si se scoate. Apoi incepi si adaugi fasolea (spalata, taiata pe jumatate).
Se lasa pana isi schimba culoarea. Se aseaza in borcane ardei, frunze de telina apoi fasolea oparita, dupa care sa toarna saramura fierbinte. Se capseaza si se tin acoperite pana se racesc treptat.
E delicioasa...sper s-o faceti candva si sa vedeti ce buna e. Pana acum nu am intalnit pe nimeni caruia sa nu-i placa, chiar si cei care nu mananca fasole verde absolut deloc, au fost incantati de ea.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sorina Mamica fericita a ingerasului RAZVAN - IONUT (11 MAI 2009)
http://lb3f.lilypie.com/rxDAp3.png
Lucrul important este acesta...sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai, pentru ce ai putea sa devii. Charles Dubois
Mik spune:
Merci, Samira. Merci Sori.
Le notez pe toate, insa aici nu am de unde sa gasesc gogonele si din gradina la soacra mea n-am indraznit sa culeg ca s-ar fi crucit lumea.
Va scriu cind le-am facut.
tanima_i2002 spune:
Fetele gospodine,
Anul acesta am fost tare harnicuta si am pus la borcan cateva zeci de borcane cu legume ptr iarna(muraturi). Am insa ceva probleme cu ggogosarii, initial m-am gandit ca poate a fost de la vremea mai calduroasa din octombrie, insa celelalte s-au pastrat foarte bine pana acum: castraveti, ardei umpluti, gogonele...etc
Gogosarii i-am facut cu otet, zahar si putin ulei, dar desi nu au fiert s-au tulburat foarte tare si zeama s-a ingrosat, de parca am pus gelatina in ei. S-au si acrit cam tare, desi reteta era de gogosari dulcegi.
Vreo 10 borcane nu au nimic, inca vreo 20 le-am schimbat saramura si momentan sunt inca bine, dar mai am inca vreo 20 si deja mi-e groaza ca au inceput sa se tulbure si la acestia. In mare sunt dupa seriile cum le-am facut. Ideea este ca si dupa ce le-am schimbat saramura tot s-a mai depus un strat alb pe fundul borcanului. Aveti idee de la ce poate fi si cum pot impiedica fenomenul?
Eu banui ca gogosarii au cam fost tratati in exces, intrucat si zacusca care este facuta tot cu gogosari este parca cam apacioasa, are asa o tenta, nu s-a stricat, dar nu a iesit asa ca in alti ani. Am zacusca de anul trecut si arata mai bine decat cea de anul asta.
A mai patit vreuna dintre voi asa ceva?
Cum ati stopat fenomenul?
gogosel spune:
asa s-a intamplat si la mine insa doar selectiv.s-a despus un strat alb, gogosarii cred ca au fermentat ca nu au gust de murat ci de fermentat(acrit), sunt inca f crocantai.
ce am dedus pana acum :
- dpdv al prospetimii, la mine nu a fost cazul ca taieturile cozilor erau fff proaspete, deci aveau cateva ore de la taiere- probabil de seara taiati si adusi dimi urmatoare la piata
- i-am pus la borcane imediat insa dupa o alta reteta
- nu am schimbat capacele, am pus din cele folosite si borcanele au rasuflat si asta cred ca e principala cauza.
- caldura- nu pot sa spun ca sunt sigura insa poate a influenat putin fermentatia
mihaela_s spune:
Stiti cumva cate zile se tine varza la murat in casa, la caldura? Ajunge vanturata o data pe zi?
andacos spune:
Mihaela,sa stii ca si castravetzii mei s-au muiat,deci e al doilea an cind dau rateu la capitolul castravetzi!
Mau fac o incercare la anul,cu castravetzi la otzet!Daca nici astia nu tzin...nu mai pun!
Parerea mea ca nu sunt legumele proaspete(nu m-am uitat in borcanul cu muraturi,insa am avut si un borcanel micutz si s-au muiat si ele)probabil sunt depozitate pe perioada indelungata in camere frigorifice!
Conopida murata a iesit ecxelenta insa ,pe aia la otzet nu am probabt-o inca!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
mihaela_s spune:
Dana, eu am pastrat borcanul cu castraveti in frigider cand a inceput sa fermenteze, au fost foarte gustosi...s-au terminat demult deja.
Acum am varza in antreu, de sambata. Si miroase deja tare, de asta intrebam cat trebuie tinuta. Am impresia ca anul trecut am dus-o prea repede-din acelasi motiv, al mirosului-si nu s-a murat cum trebuie...