am un spatiu, cum il mobilez?
am 3 incaperi de mobilat. initial nu au fost gandite ca pentru locuit, ulterior ne-am decis ca vor fi locuinta initial pt noi (pana vom termina casa "mare"), ulterior pentru vizitatori.
la capitolul decorare/mobilare/aranjare sunt varza, nu stiu cum se face dar nu "le simt" deloc .
spatiul ar fi urmatorul (scuze, e doar o schita, nu e cea "oficiala" dar respecta situatia locului):
https://picasaweb.google.com/107825656241916623264/CasaPlanuri?authkey=Gv1sRgCI-Av-2gw9miag#5623531128009084690
as aprecia in mod deosebit ceva idei...
Raspunsuri
Bee spune:
Eu nu inteleg la care spatiu anume din schita te referi. Sau e vorba la intregul spatiu?
Ca in schita apar living, bucatarie un dormitor. Detaliaza putin. Si in plus, cum te-ai gandit la mobila. Am aruncat o privire si ai spatii mari, deci ai putea sa faci ceva frumos. EU banuiesc ca te-ai referit nu la ce fel de mobila, culoare, stil, cat ce si unde anume sa le plasezi, in functie de usi, ferestre, deschideri.
Vivela spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Bee Eu nu inteleg la care spatiu anume din schita te referi. Sau e vorba la intregul spatiu? Ca in schita apar living, bucatarie un dormitor. Detaliaza putin. Si in plus, cum te-ai gandit la mobila. Am aruncat o privire si ai spatii mari, deci ai putea sa faci ceva frumos. EU banuiesc ca te-ai referit nu la ce fel de mobila, culoare, stil, cat ce si unde anume sa le plasezi, in functie de usi, ferestre, deschideri. Ana Teodora (22.12.2005), Razvan Dimitrie (26.10.2007) si Petru Octavian (11.08.2009) |
in special livingul ma intereseaza. vreau ca mobila sa fie destul de simpla, minimala, vreau sa-mi ramana spatiu in care sa respir si copiii sa aiba loc sa se miste.
intrebarea era - asa cum ai intuit, Bee - cum sa le asez tinand cont de ferestre si deschideri. livingul va avea clar o canapea (sau canapea-coltar), loc pentru servit masa (refuz sa mananc in bucatarie, in primul rand ca n-am loc, in al doilea ca in apropiere este o usa care da spre baie, mi se pare neigienic) si loc pt a aseza TV-ul (eventual o comoda pe care va sta, nu va fi suspendat pe perete). in plus, poate un fotoliu sau doua, dar cam atat, ca nu vreau sa cedez prea mult din spatiu . sau daca aveti alte idei, sunt deschisa la orice.
peretii sunt albi deocamdata, deci atmosfera e rece si cam neprimitoare. se impun niste tablouri sau decoratii care sa rupa atmosfera de spital si sa dea culoare si caldura. teoretic stiu asta, practic...
Bee spune:
Ok, sa incercam. Daca vrei un coltar, ar incapea in dreapta cum intri in living, pe colt intre cele doua ferestre? Daca vrei canapea, ai putea s-o pui nu chiar lipita de fereastra, ci cumva in fata ferestrei care se opune usii de intrare in living. Iar comoda de TV sa fie doar o comoda, ceva de sine statator, cu sertare, sau cu rafturi (nu corp din acela care include TV-ul si e mai mare, dar tb fixat in perete), eventual cu rotile sa-i poti schimba locul. Masa de sufragerie (pe care nu o pui in bucatarie, ai putea s-o pui in stanga, cum intri in living-pe peretele cu dormitorul. In bucatarie vad ca ai 2 metri lipiti de dormitor unde care ai putea face o masa de lucru, dintr-un material identic cu al blatului de la mobila de bucatarie. La o adica sa poti chiar lua si acolo o gustare rapida. In dormitor avand in vedere spatiul imens pe care-l vad, eu as pune patul pe peretele din spatele usii, pe dreapta cum intri. Astfel nu dai cu ochii de pat, daca lasi usa la dormitor deschisa. Pe peretele care se vede, luuung cum intri in dormitor, ori un sifonier, ori o biblioteca. Insa ma intreb, de ce nu ai facut spatii de depozitare la suprafetele alea. Eu cam la aceeasi suprafata am inghesuit 3 dormitoare rezonabile ca dimensiuni, o baie mare, si un living+ bucatarie care idem, mi se par mari. Tot in living, pe peretele care se vede cand vii din hol, ai putea pune, spre bucatarie un mic raft de biblioteca, sau ceav in care sa tii farfuriile si tacamurile (ca un credent). Depinde acum in ce stil vrei sa mobilezi casa, ce-ti face placere.
Si noi mai avem multe de facut, insa ce urmaresc e sa adun lucruri care sa-mi placa mult. Living-ul meu are o canapea, un fotoliu, o comoda TV, o masa mare si un corp mic de biblioteca. Bucataria nu am apucat s-o mobilez cum tb. Dormitoarele au un pat si un sifonier (inca nimic cumparat nou, ca nu am avut bani). Pt dormitor e suficient. N-am loc de dressing-uri sau debarale, insa tu ai avea.
Vivela spune:
Bee , multumesc mult de idei. cred ca o sa rotesc obiectele prin casa mult si bine, noroc ca n-am prea multe variante .
nu stiu de ce ti se pare tie spatiu atat de mult, eu tot am impresia ca n-am loc suficient . si doar sunt crescuta la bloc, deci in spatii stramte rau. baia si bucataria mi se par chiar mici rau (de-aia pt bucatarie am vrut spatiu deschis, comun cu livingul, ca mi se pare ca n-am loc).
pt depozitare avem camera din stanga (deocamdata neamenajata), care va avea multe rafturi si dulapuri. vom pastra in camerele locuite doar hainele din sezonul respectiv si obiectele folosite frecvent. din cauza asta n-am vrut sa ma incarc cu dressinguri si debarale.
si avand in vedere ca am doi copii mici trebuie sa am in vedere in primul rand siguranta lor, adica sa aiba spatiu de explorare cat mai sigur. prefer mobila cu rafturi pe care pun carti si alte obiecte (pe care invariabil le vor da jos de 100 de ori pe zi) decat sertare in care se vor urca sau manere de care isi vor trage mobila peste ei.
ca si coloristica, eu sunt fan orange, deci as face livingul cu nuante portocalii (covor, canapea, tablouri). dar pt bucatarie (mobila e inchisa la culoare - wenge, iar gresia gen piatra caramizie) parca as opta pt o nunata contrastanta la accesorii - ori galben aprins, ori verde deschis.
nu prea pot sa-mi imaginez insa cum s-ar vedea orange-ul din living si verdele/galbenul din bucatarie...trebuie sa fie o armonie intre ele, ca din hol apar ca fiind o singura unitate, vizual as vrea sa le separ cumva prin culorile accesoriilor, insa n-as vrea nici sa fie total anapoda combinatia.
CorinaDani spune:
alta varianta :
1. pe hol, cum intri in stanga, un cuier-dulap. daca mai ai nevoie de ceva spatiu de depozitare, mai poti pune unul pe peretele cu usa de la dormitor, langa patratica unde scrie scara acces mansarda
2. living : cum intri, in coltul din dreapta, poti pune rafturi suspendate sau o mini-biblioteca
tot pe dreapta, urmatorul colt - o canapea coltar, eventual extensibila, poate va vin mai multi musafiri si e bine sa aveti unde sa-i culcati.
spui ca nu-ti place sa mananci in bucatarie, ai doua variante : fie faci un blat tip bar in zona de trecere dintre living si bucatarie, fie amplasezi o masa (extensibila sau nu) cu scaune, pe coltul livingului, pe dreapta cum te uiti spre bucarie; de ce ? presupun ca acolo unde scrie mobila bucatarie, pe acea parte, va fi aragazul, chiuveta, dulapul cu vase si tacamuri. in acest fel iti va fi mai usor la servitul si stransul mesei, nu stai sa faci nu stiu cate curse prin casa pana pui/strangi masa.
pe coltul din stanga al livingului, cum te uiti spre bucatarie, poti pune un TV cu diagonala mare, jucariile copiilor sau ce crezi ca iti mai trebuie (poate un dulap sau comoda)
3. bucataria : frigiderul pe stanga cum intri, iar pe coltul dinspre baie ai putea sa pui un coltar si o masa mica rotunda, nu e vorba ca mananci acolo, dar poate bei o cafea sau un suc cu cineva, de ex. daca n-ai deloc scaune/canapea in bucatarie, n-o sa poata sa stea nimeni cu tine, de vorba sau sa te ajute cu diverse chestii.
4. dormitor : dressing sau dulap cum intri in camera, pe stanga
pat de mijloc, cu capatul pus pe peretele comun cu debaraua, optionat noptiere si eventual un TV suspendat pe peretele din fata patului; daca iti mai incape, in coltul din stanga-sus al dormitorului, vis-a-vis de intrarea in baie adica, poti pune un fotoliu, sau un mic birou cu computer.
5. in baie presupun ca ai destul loc sa pui masina de spalat. daca nu, poate merge amplasata in bucatarie.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Vivela spune:
Corina, multumesc .
varianta cu televizorul pus pe coltul dinspre bucatarie a fost prima mea alegere, insa nu cred ca e ok pentru ca bate lumina in el din toate directiile. desi ferestrele nu sunt mari (initial am zis ca facem acolo doar magazie+garaj ), spatiul e foarte luminat. daca as pune acolo tv-ul n-as putea sa ma uit la el decat cu storurile/draperiile trase si obligatoriu din coltul opus camerei.
e drept ca mie mi se pare ca acel colt al livingului (cum intri, in dreapta fata) parca cere un coltar...
m-am gandit la varianta cu tv-ul in acel colt (pe o comoda), in coltul opus, langa bucatarie (pe stanga) - o canapea, iar in fata ei, pe peretele din dreapta masa cu scaune sau ceva gen coltar cu masa (desi nu-s tocmai impacata cu astea).ma gandeam chiar pe acel colt, pe peretele existent sa pun un perete de rigips inalt de cca 80-100 cm, lung de cca 1m, sa separ zona bucatariei (deasupra sa pun blat lat 30-40 cm). dar ma mai gandesc.
f interesanta ideea pt dormitor , nu stiu de ce dar eu m-am gandit mereu ca dulapurile/sifonierul va sta chiar vizavi de intrarea in baie. imi dau seama ca intr-adevar nu e o alegere f buna, camera e mai degraba lunga decat lata, iar sifonierul parca s-ar aseza mai bine asa cum zici tu.
o sa vad si varianta asta, patul va fi unul obligatoriu mare, am 2 copii mici si o vreme (pana vom amenaja si mansarda) vom dormi toti la gramada (a se citi vai de sufletul nostru! dar ce noroc si bucurie pe copii). probabil sotul va evada pe canapeaua din living...
baia e deja mobilata, intra din fericire si masina de spalat.
CorinaDani spune:
iti mai vand un pont :
sa presupunem ca ai deja o parte din mobila.
ei bine, ca sa aranjezi cat mai bine totul, faci o schita la scara redusa a camerelor, si la fel procedezi pentru obiectele de mobilier, desenezi pe o hartie de matematica patratele/dreptunghiuri/arce de cerc, reduse si ele la scara cu aceeasi proportie cu care ai redus dimensiunea camerelor.
obiectele le decupezi, schita o faci pe o coala de matematica, si pe urma te joci cu amplasarea obiectelor de hartie prin camera desenata, pana le gasesti cel mai potrivit loc.
cat despre tv in coltul acela prea luminos : pai nu e obligatoriu sa-l pui pe un perete sau altul, ci poti sa-l pui pe diagonala (daca intelegi ce vreau sa spun), poate va faceti un coltar pe comanda, sau pui TV pe suport pe perete si il mai reglati voi.
daca nu, poti pune coltarul/canapeaua pe coltul din stanga, vis-a-vis comoda cu TV-ul, iar masa o vei putea pune in capatul celalalt al livingului, ceea ce cred ca nu prea iti surade, pentru ca e prea departe de zona bucatariei, vei avea probleme cu servitul si debarasatul mesei + mizeria aferenta (nah, firimituri, mancare pe jos, apa, suc, doar ai doi copii mici); daca pui masa in living cat mai aproape de bucatarie, scutesti mult efort si nervi.
ah, o solutie radicala ar fi sa desfiintezi/blochezi/maschezi usa de acces in baie, aflata in bucatarie. in felul acesta elimini pericolul "neigienic" si poti folosi acel perete pe toata lungimea lui
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Vivela spune:
Corina, multumesc inca o data .
m-am mai jucat putin in softul acela de la ikea si intr-adevar, dormitorul arata mult mai bine asa cum ai zis tu, Corina .
incerc sa fac ceva similar si pt living, sa vad daca imi iese schita.