Ne rugam pt VICTORIA - M&M mai-iunie 2008 (194)
Raspunsuri - Pagina 9
Doloress spune:
DESIREE- delicata problema, dar trebuie de dragul copilei sa intervii cumva, poate sa ii zica Daddy ca e tatal ei si poate are mai multa influenta. Explica-i despre obezitatea la copii, despre ultimele studii care indica din pacate ca procentul de copii obezi a crescut ametitor, uite aici:
http://www.cdc.gov/healthyyouth/obesity/
Din pacate in ziua de azi sunt copii de 12 ani cu diabet si boli cardio-vasculare si asta numai din vina parintilor! Pentru ca nu ii scot indeajuns sa faca miscare si ii indoapa cu toate prostiile posibile. Spune-i ca in loc sa-i dea biscuiti, poate foarte bine sa-i dea niste afine sau niste zmeura, ca tot sunt mici si o tine ocupata. Daca tot vrea cateva minute de liniste. SI eu mai faceam la fel, cand mergeam la cumparaturi, ca sa stea el cuminte in carucior (acum nu mai tine demult treaba, cand era mai mic) dar ii dadeam ori fructe sa bobineze, ori turtite de orez.
Din pacate ma uit si in jurul meu in parc si ma enervez la culme vazand copii band tot felul de bauturi verzi, roz sau turcuoaz cu o tona de zahar in ele, sau chiar bauturi energizante si cu cafeina la copii mici, tot felul de bomboane si gume de toate culorile. Apoi se intreaba de ce sunt asa de energici, ii duc la doctor si baga Ritalin la greu in ei sa ii calmeze.
Mai spune-i si despre faptul ca o dieta corecta se formeaza de mica, o sa ii para rau mai tarziu daca va avea probleme cu greutatea, poate fi foarte usor "bullied" la scoala sau ridiculizata, mai ales la fete fenomenul e mult mai accentuat.
Of, sper sa gasesti cumva o cale.
ALYSH- pai daca tu faci atata si te simti deficitara, apoi eu ma simt repetenta cu totul, am picat la toate probele.
Si inca Kevinul e cumintel si mic, deci de multe ori numai Patrick e centrul atentiei noastre si tot mi se pare ca si tine ca nu e de ajuns
1. Nu prea mai citim povesti in ultima perioada. Bine, el nu a avut niicodata rabdare sa-i citesc, trebuia mereu sa i le zic, varianta accelerata. Nu ii mai plac deloc cartile desi am tot dat cu carti in el de mic, l-am dus la biblioteca, aici sunt amenajate spatii pentru copii superbe, cu bancute mici pentru ei, cu statii speciale unde asculta muzica, povesti, vad filme sau desene pe care si le aleg ei. Nimic, dupa vreun sfert de ora se catara pe mese si sarea pe-acolo, a cazut, si-a spart buza si a trebuit sa iesim impuscati, n-am apucat nici sa-i fac permis. Cand ii zic hai sa citim o carte, deka o taie in alta camera. Nu stiu, asa e el, mai terre-a-terre. Si seara imi zice sa-i zic o poveste cu Patrick - cum s-a nascut Patrick, cum s-a dus la pescuit, cum se joaca in parc. Astea sunt povestile lui preferate. Ca si desenele, la calculator, ma pune sa pun filmulete cu el. Le vede de 100 de ori si tot nu se satura. Eu sper sa nu devina un narcisist. ![]()
2.Cat iesiti in parc?
Pai iesim mult, cum prindem ocazia, cum iesim. Cum vine de la gradi, pe la 5, il astept in fata casei, si o taiem in parc. Stam pana pe la 7-8. La gradi la fel, sta mai toata ziua pe-afara, daca e frumos. Si cand ploua, il imbracam cu haine de ploaie si sta si atunci afara.
3. Cat reusiti sa-i asigurati (in afara gradinitei) un meniu echilibrat)
E-he, aici la noi e buba mare ca stii cat e de mofturos. Daca n-ar fi gradinita cred ca ar muri de foame. Nu mananca mancare gatita, nu mananca fructe, nu mananca carbohidrati. NUmai legume crude (cateva, nu cine stie ce adica morcov, telina tulpina, ardei gras numai rosu, salata si spanac crud ) si peste - somon si creveti. In rest din cand in cand vrea ou prajit numai ochi, branza - rar de tot daca o da el pe razatoare, ia cateva guri, alune, paste. Mai bea suc de rosii si suc de portocale, numai daca il face el, sa il stoarca. SI cam atata. IN seara asta, in mod exceptional a mancat o bucata de paine, a luat tati o paine noua , alba ca noi mancam de obicei numai neagra. Si doua bete de telina, asta a fost toata mancarea lui. Nu pune gura pe nici un fel de fructa (decat rar mar, dar sa fie numai galben si taiat in mod rotund, felii subtiri, insa cum se coloreaza putin nu mai e bun sau zmeura), nu mananca carne deloc, nici iaurt, nici cereale. Dimineata nu mananca nimic. Prima lui masa e la gradi pe la 9-10, o gustarica. Bea lapte, cam 500 de ml, atata ii dau, ca normal ar bea un litru jumate, dar eu i-l combin cu apa, noaptea. Doctorul zice ca aici e problema, ca se umfla cu lapte/apa si nu are pofta de mancare. ORicum i-am facut analize si e OK, nu e anemic, o sa-i fac mai amanuntite si in Romania si daca ies bune chiar ca nu ma mai stressez.
- Ii duceti la un sport?
Nu il duc, am incercat primavara asta si a fost un fiasco. La inot s-a speriat si in plus a racit si el si tac-su, ca doar sunt amandoi prematuri sensibili, aici apa nu e chiar calda. Asa ca pe el l-as mai fi dus dar pe taica-su n-am mai putut sa-l conving, mai ales ca are el un stol de pasarele pe creier sau o gasca de pitici, cum ca apa aia ar fi plina de microbi. Cum eu nu am avut cum sa merg cu el, pentru ca il aveam pe cel mic legat de tzatza... mai astept pana la toamna. Atunci sunt hotarata sa ma duc cu el, Kevinul o sa fie diversificat, il las cu tati si eu ma duc cu cel mare.
L-am dus la gimnastica, dar aici de la 3 ani trebuie sa intre singur in sala, desi era un geam mare pe unde il putea vedea pe tati, nu a vrut sa intre si pace de unul singur. Dar el a fost si destul de traumatizat in perioada asta, a schimbat trei gradinite in decurs de cateva luni si acum dupa concediu o sa o inceapa si pe-a patra, deci va fi greu in continuare.
Oricum din toamna sunt hotarata sa il duc, la inot si inca la ceva, poate dans, poate circ, poate gimnastica, oricum ceva dinamic, ca el nu e cu arts and crafts.
-Cat timp interactionati efectiv cu ei intr-o zi? Adica fiind acasa cat le raspundeti la intrebari, cat va jucati cu ei, cat le explicati, etc?
Pai cam tot timpul. Ca altfel nu se poate. Eu cu tati nu putem discuta de exemplu mai nimic. Cum incepem sa vorbim unul cu altul se supara pe noi. Pe de o parte il inteleg, petrece cam toata ziua la gradi, e dorit de noi. Desi incet incet incercam sa-l facem sa inteleaga ca avem si noi dreptul sa vorbim unul cu altul. De aceea in week-end nu prea o sa ma vedeti pe forum, ca pur si simplu de dimineata pana seara suntem langa el. Pe Kevin din pacate il lasam pe planul doi mai mereu. Eu sper sa nu fie asa tot timpul, sa mai creasca si el si sa mai se joace si singurel. Imi pun ceva sperante si in gradinita noua pe care o sa o inceapa in octombrie, e gradinita Montessori.
Ii place mult sa mearga si sa experimenteze lucruri noi, sa mergem pe strada si sa observam, avem un santier aici aproape si toata ziua e acolo sa studieze excavatoarele, tevile, gropile si pietrele. Am mers la Festivalul de Jazz, ii place mult la concerte, la pescuit, la teatru. Mai avem in plan la muzeu si la circ. Bineinteles ca e in peruoada de ce? deci explicam la greu de dimineata pana seara.
Gata ca e deja tarziu....
gabitzam spune:
Felicia, dar Nadia nu a spus ca nu-si permite sa o spuna personal, ci a spus ca nu stie cum sa o faca intr-un fel mai delicat ca sa nu jigneasca. Si pentru asta ne-a cerut sfatul. Nu ne-a expus problema lor ca sa-i judece. Oricum nimeni dintre noi nu o cunoaste pe Chelsea, nici macar nu vorbeste romaneste ea sau cineva apropiat lor, ca ea sa ajunga vreodata sa spuna ca toata lumea stie de problemele din casa ei. Altfel nici nu ne spunea Nadia, sunt absolut sigura.
Alysh, sa incerc sa raspund si eu:
- Cat timp va dedicati cititului povestilor intr-o zi?
Sincer, nu prea mult. Celui mare intr-o vreme ii citea taica-su la culcare, dar a cam rarit-o in ultima vreme. Dar am inceput incetisor pregatirea pentru scoala. Raducu nu are el rabdare inca sa stea la citit.
- Cat iesiti in parc?
Cam in fiecare zi, dar nu eu, ci Costi iese cu ei zilnic.
- Cat reusiti sa-i asigurati (in afara gradinitei) un meniu echilibrat)
Cat pot si eu, gatesc chestii destul de usoare si pe care stiu ca le mananca. Ma mai inspir si din meniul de la gradinita. Nu le-am refuzat dulciurile, doar le-am pus limita. Le dau cereale si fructe in fiecare zi. Peste obligatoriu o data pe saptamana. Legume crude nu mananca, dar le pun mereu in mancare. Nu le dau mezeluri decat f.f. rar. Ou cel putin o data pe saptamana.
- Ii duceti la un sport?
Nu.
-Cat timp interactionati efectiv cu ei intr-o zi? Adica fiind acasa cat le raspundeti la intrebari, cat va jucati cu ei, cat le explicati, etc?
Pai cam tot timpul, ca daca nu le raspund stau gramada pe mine pina le raspund
De jucat efectiv eu personal, mai putin, ca se joaca mult impreuna, dar explicatii si intrebari sunt tot timpul, le merge gura toata ziua.
Luminel spune:
Hello!
Ma bag si eu in vorba![]()
Fecian, nu e cazul sa fii asa dura cu Nadia; ea si-a exprimat doar ingrijorarea in legatura cu starea nepoatei ei si faptul ca nu stie cum sa abordeze problema, nu a vrut sa o barfeasca pe Chelsea. Si cum zice si Gabi, oricum Chelsea nu ne cunoaste pe niciuna dintre noi, nu stie romaneste deci faptul ca se vorbeste aici de problema fetitei ei nu o afecteaza cu nimic!!!
Alysh
. Iti dai seama ca nu mai avem rabdare pana vine tati! mai ales Cristi; mereu imi spune ca-i aduce tati ciocolata, papusa, masina si jucarii![]()
Incerc sa raspund si eu la intrebarile tale, dar in primul rand vreau sa-ti spun ca nu este cazul sa-ti faci probleme; dupa parrerea mea te ocupi exemplar de copilasii tai; pai spre deosebire de tine, eu par mama denaturata![]()
- Cat timp va dedicati cititului povestilor intr-o zi?
nici 5 minute
Cristi nu e interesata deocamdata si nu are rabdare
- Cat iesiti in parc?
zilnic ramane frate-sau cu ea in IOR dupa ce o ia de la cresa; ajung pe la 9 acasa; in week-end to el iese cu ea cateva ore.
- Cat reusiti sa-i asigurati (in afara gradinitei) un meniu echilibrat)
dimineata, nu am cum sa-i dau ceva suplimentar, ca plec devreme, ea nici nu e treaza; seara mananca iaurt simplu sau cu cereale, cascaval (uneori cu rosii), ou fiert, fructe (banana, piersici) rareori mancare gatita (dor pilaf, care-i place mult); asta pentru ca mananca si la cresa seara la 6; aaa, si bineinteles, inevitabilele Barni sau Felie de lapte;
in we e alta poveste; in general eu zic ca are o alimentatie sanatoasa, fara mezeluri sau mancaruri grele, fara dulciuri prea rafinate (inafara de Barni) cu fructe si legume (astea mai mult in mancare) si cu lapticul cel de toate zilele(cel putin 600 ml)
- Ii duceti la un sport?
nu, dar mi-ar placea sa o duc la dansuri...nu stiu insa cand si cum
seara, dupa ce vine acasa dar nici atunci prea mult ca mai am si treburi de facut; oricum, ea e mai intarziata, n-a intrat inca in faza cu "de ce"
Va pup!
Lumi si zulufina Elena Cristiana (26.05.2008)
www.onetruemedia.com/shared?p=733a9f9f274d6633afc942&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Montaj
Alysh spune:
Hei, fetelor,
Doloress, Fecian, Gabitam, Luminel, sunteti nemaipomenite. Multumesc mult pt raspunsuri
Sunt convinsa ca fiecare dintre noi face cat de mult poate pt copilul ei. Dar cum eu is mai complexata din fire, mereu ma gandesc sa nu-l neglijez, sa nu-mi scape multe lucruri pe care ar trebui sa le fac cu un copil de varsta lui, etc. de-asta v-am intrebat.
Am gresit intrebarea ref la cat raspundeti la intrebari, normal ca raspundeti la toate...si eu la fel, incerc pe cat posibil sa acopar toata nevoia de informatii a lui Vlad. Problema e ca Vlady nu suporta sa ne vada/ auda vorbind si de fapt cam aici vroiam sa ajung, daca le mai puneti frana celor excesiv de vorbareti. Noi am inceput sa-l rugam sa ia o pauza atunci cand vrem sa vorbim intre noi. Uneori intelege, alteori face inadins sa nu ne lase sa vorbim. Daca mai vine si Luca cu niste ragnete ne lasam pagubasi, vorbim noaptea cand ne mai intalnim la bucatarie![]()
Daca l-as fi avut pe Luca putin mai linistit cred ca as fi facut mult mai multe pt Vlad. Nu vreau sa dau vina acum pe copil pt neputinta mea, dar adevarul e ca fac mult mai putine pt Vlad fata de acum un an....exact cum spunea Doloress, astept sa creasca Luc, sa inceapa sa vorbeasca , sa nu mai urle asa la disperare si sa se mai linisteasca apele, sa le pot citi povesti amandurora, fara ca cel mic sa traga de carti din plictiseala, sa ne putem juca lego, fara ca cel mic sa ne strice constructiile, sa alergam pe sinele de tren fara ca "cineva" sa le dezmembreze. Ca de-aia il apuca nervii pe Vlad si-l mai altoieste ca ii strica toate jucarelele dupa ce el se chinuie sa construiasca ceva. Nu mai spun cand incercam sa desenam pe masuta de activitati cum Luca fura pe ascuns pensula sau carioca si mazgaleste peste toata opera lui Vlad. Sa vedeti crize atunci de ambele parti.
Cu sportul. Asta a fost si problema la noi, ca si la voi, Doloress, n-a vrut sa ramana singur. La inot am dat de o antrenoare, vai mama ei . Deci, m-a luat la zor de cum am intrat ca s-a schimbat programul (nu ma anuntase nimeni nimenica de asta), apoi ca nu primesc copilasi de 3 ani (ori eu abia incheiasem contractul cu ei pt Vlad, dar ea era pe dinafara saracuta) si in fine dupa ce s-a hotarat sa-l ia , a spus sa ies imediat de acolo si sa ma duc in sala de asteptare. Am rugat-o sa ma lase 10 min pana se obisnuieste Vlad cu ea, dar n-a fost chip, mi-a spus ca e interzis sa ramana parintii....asta fiind un club privat, preturi piperate, ma asteptam sa nu mai stie ce sa faca pt mine si copilul meu. Bineinteles ca Vlad nu s-a simtit in largul lui cu o persoana necunoscuta, prea putin binevoitoare si care l-a aruncat intr-o piscina cu apa adanca....i-a atasat doar niste aripioare si stiu ca asta da senzatie de nesiguranta.si a inceput sa planga, sa vrea la mami, nu l-am convins nicicum sa se intoarca acolo. M-am certat cu patronul, mi-a inapoiat banii....deci fiasco si la noi cu inotul, astept sa mai uite si incercam iarasi. Cel mai probabil vara viitoare.
Va pup, mai povestim diseara ca Luc vrea sa doarma, pupici si mersiiiii!
Victoria_mami spune:
Of, Fecian! Intentia mea nu e nici pe departe nici sa o barfesc, nici sa o judec. Vroiam doar sfaturi cum sa abordez problema in asa fel sa nu o fac sa se simta ca o mama rea. Nu cred deloc ca nu e mama buna, cred doar ca e tanara si are nevoie de timp pentru ea si cum nu o ajuta nimeni sa stea cu fetita, ea a ales o metoda nu prea buna de a o tine ocupata. Cum ii explic eu (mai ales eu, mama vitrega) ca nu e ok pentru fetita faptul ca e over-weight? Ai si sfaturi sau doar critici?
Edit: daca as fi stiut cum sa o intreb daca 'am voie' sa va intreb pe voi cum sa abordez problema, as fi abordat-o direct...
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella
22.05.2008
Victoria Isabella, Printesa Noastra Perfecta!
Victoria_mami spune:
Doloress, multumesc pentru link. 
Gabitza si Luminel, multumesc ca mi-ati inteles intentia.

_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella
22.05.2008
Victoria Isabella, Printesa Noastra Perfecta!
Lorich spune:
Nadia chiar nu era vreun efort sa "citesc" intentia ta, ca era una buna.In paranteza fiind spus, eu am mai vazut metoda asta "ii dau o punga de pufuleti ca sa stau de vorba cu alta mamica in parc" sau "biscuiti ca sa ma lase un pic". Inchid paranteza. De abordat cu mama fetei e dificil, pt ca in prezent orice spui e luat ca "vrei s aspui ca nu sunt o mama buna???"...trebuie mult tact, multa diplomatie, eventual poate o discutie despre alimentatie.

Alysh m-ai facut sa rad cu "stilul la care se scrie aici"...cu chestionarul, revin ca ma capiaza doi iezi.