Alaptatul si fertilitatea
Baietelul meu cel mic are putin peste un an. Il alaptez la cerere (ohooo, si ce cerere!), intervalul dintre supturi rar depaseste 6 ore (ocazional, cand se intampla vreo minune si doarme aproape toata noaptea).
Din aceasta cauza (cred), menstruatia nu mi-a revenit, inca ma bucur de liniste pe frontul asta .
Stiu ca alaptatul functioneaza ca un contraceptiv natural daca sunt indeplinite anumite conditii (si nici atunci nu e foarte sigur), conditii care n-ar fi tocmai aplicabile in cazul meu - deci nu ma bazez pe asta.
Nedumerirea mea cea mare e alta: de vreo doua luni am toate simptomele ovulatiei (ma tin cam 3-4 zile), adica dureri de ovare, mucus foarte abundent si cu caracteristici fertile (adica cel care seamana cu albusul de ou)...
cand s-a intamplat prima data - acum vreo 5-6 sapt. am zis ca probabil am ovulat si ca va reveni CM. nu s-a intamplat. acum vreo saptamana, simptomele s-au repetat, cu dureri destul de mari (eu nu prea am stiut ce e aia durere de ovulatie, pana acum n-am simtit, am presupus insa ca de la asta e). acum stau si astept sa vad daca astea au fost semne de ovulatie sau pur si simplu niste dereglari hormonale.
la voi cum a fost? se poate sa fii fertila si totusi sa nu ai CM? (exceptand desigur probabilitatea destul de mica sa fie acela chiar primul CM dupa nastere)
Raspunsuri
pisi-pis spune:
Esti norocoasa, bebelina mea are un an, mananca inca laptic la 4-5, maxim maxim 6 ore. Si totusi mi-a revenit CM cand avea 7 luni si m-am intors la lucru, si cand a inceput sa manance ziua cam la 4 ore (mergeam la job 3 ore dimineata, 3 ore dupa-amiaza). Dupa cate am inteles, ca sa se mentina prolactina mare, si sa inhibe CM, trebuie stimulata productia prin alaptat la intervale de 3 ore ziua si max 4 ore noaptea, si l-a mine a fost exact ca la carte .
Poti sa te declari fericita ca nu ai avut ovulatie cu intervale de alaptat de 6 ore .
Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza
Vivela spune:
pisi-pis, exact asa s-a intamplat la primul copil, la 7 luni am primit in dar CM . si la fel alaptam de zor, uneori la jumate de ora, alteori cu pauze de 3-4-5 ore, uneori si 10 ore (dar ocazional, ca n-am avut eu noroc de copii care sa doarma noptile).
pt mine dilema era alta: pot sa am semne de fertilitate si totusi sa nu fiu fertila?
pisi-pis spune:
In general semnele pe care le ai sunt semne ca e vorba de luna in care se intoarce ovulatia. Eu am avut aceleasi semne si la 5 luni, cand m-am intors la lucru prima data. Ca o paranteza, aici postnatalul e de 5 luni, dupa care m-am intors la lucru, si a ramas sotul cu bebe pentru inca o luna, pana la 6 luni ale lui bebe, si apoi am intrat eu iar in concediu de odihna pentru inca o luna, pana la 7 luni ale lui bebe. Stateam la job in intervalele 9-12 si 14-17, deci am inceput brusc sa alaptez la intervale 3 ore si ceva, si acesta a fost primul moment in care m-au amenintat si pe mine simptomele respective. Dar alaptand totusi des si mult, bebe era inca exclusiv la san, am fentat CM in luna respectiva. La 7 luni cand m-am intors la job pt a doua oara, au reaparut simptomele, mai puternic, si intr-adevar s-a produs ovulatia. Dar totusi in luna urmatoare CM nu mi-a venit regulat, ci pe la vreo 45 de zile, semn ca inca aveam prolactina mare de la alaptat, care intarzia cumva ovulatia. Dupa inca o luna a revenit totul la normal , asta e.
Deci ca sa-ti raspund la intrebare, da, sunt semne ca revine ovulatia. Dar inca ai sanse sa o fentezi.
Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza
Vivela spune:
mda, misterul s-a rezolvat, a venit CM-ul. nu pot sa zic ca mi-e ciuda sau nu, ca n-am probleme deosebite in perioada asta. asta e...
pana la urma ma bucur ca organismul meu imi da semnale corecte .
OanaRusu spune:
nu am avut CM pana nu a facut cea mica 9 luni jumatate, dar ovulatie am avut mult mai devreme. La controlul post-natal, mi-a aratat medicul la echo ca ovulasem si m-a prevenit sa nu ma bazez pe alaptat pt contraceptie (si am ascultat :D )
CM a devenit regulat abia cand cea mica avea un an - deci era diversificata si nu sugea la intervale regulate, de-a dreptul haotic peste zi si o sing data noaptea (pe la 11) si pe la 6-7 dimineata.