scurgere roz-maronie la contact sexual
Buna ziua,problema mea suna in felul urmator: in urma cu aproape 3 ani am nascut pe cale naturala,destul de greu.In urma nasterii m-am trezit cu o infectie de toata frumusetea(un cheag de sange format in uter,din cauza ca nu se eliminau lohiile).
La aprox. 1 an dupa nastere am fost la un control de rutina .Mi s-a descoperit o rana pe col,doctorita spunandu-mi ca,probabil,a aparut in urma nasterii din cauza traumei.Am urmat tratament cu ovule si pastile pt o ciuperca ce intretinea rana,insa nu s-a imbunatatit situatia.Am facut Testul Papanicolau la care a iesit inflamatie nespecifica,bifate toate cele 3 casute pt inflamatie,in rest nicio infectie,totul normal.
Am facut o cauterizare,iar la aprox. o luna jumatate de la cauterizare,era vindecata rana in proportie de 80%,iar doctorita mi-a spus sa nu mai urmez deocamdata niciun tratament,sa las locul sa se usuce bine si sa vedem,poate se vindeca de la sine restul de rana(mi s-a spus ca tot din cauza nasterii,o mica portiune din endocol era iesita in exocol,ca o buza intoarsa-am inteles ca se numeste ectropion cervical).Incepand cu a 2-a luna de dupa cauerizare am inceput sa am cu vreo 2-3 zile inainte de menstruatie o scurgere roz-maronie care se finalizeaza cu ciclul menstrual.In aceasta perioada care preceda ciclul am si dureri de sani.Am facut si o ecografie abdominala pt a exclude existenta unor chsturi ovariene si totul e ok,nimic la uter,nimic la ovare.Probabil scurgerea apare din cauze hormonale.
Acum,la un an de la cauterizare,ma pregateam sa merg la ginecolog(programasem pt inceputul lui iulie),insa in ziua 24 spre 25 a ciclului am avut un contact sexual si am observat pe prezervativ o scurgere roz-maronie.Acum,pana voi ajunge la medic in saptamanile care vin,as dori sa aflu o parere...se poate ca acea scurgere sa fi aparut din cauza ca se apropie ciclul menstrual si implicit acele scurgeri dinaintea ciclului?(luna trecuta a venit la 26 de zile),e posibil sa fie din cauza ranii care nu era complet vindecata sau sa incep sa ma pregatesc pt ce e mai rau?Mentionez ca doream sa merg la ginecolog fiindca am o usturime in timpul actului sexual si de asemena,la urinat,ceea ce probabil inseamna ca exista o infectie.Mai doream sa stiu daca e posibil ca testul Papanicolau sa nu fi fost concludent din cauza ca lipseau celulele din zona de jonctiune(acolo se dezvolta majoritatea cancerelor,din cate am inteles,iar in cazul meu,nu se recoltasera din acea zona,ci doar de pe suprafata a colului).Am uitat sa precizez si faptul ca la testul Papanicolau de anul trecut am sangerat in timpul recoltarii si am fost nevoita sa revin a doua zi pt a mi se recolta din nou.De asemena,sangerez la controlul cu valvele,doctorita mi-a spus ca sunt ceva mai sensibila,de aceea sangerez mai usror,dar nu-mi amintesc sa fi avut aceste probleme inainte de a naste.Se poate ca motivul problemei mele sa fie acel ectropion cervical?S-a mai confruntat cineva cu asa ceva?Am uitat sa mentionez ca am 23 de ani.
Va multumesc si daca aveti vreo parere sa vreun sfat pana ajung la ginecolog,le astept aici.
Raspunsuri
XIO spune:
Cel mai probabil scurgereea de dupa contact sexual e scurgerea pe care o ai tu lunar, ca din cate am inteles s-a intamplat in acea perioada premenstruala.
Ectropionul nu apare doar de la nastere, poate apare si la femeile care nu au nascut dar iau anticonceptionale sau alti hormoni. Din aceasta cauza se poate sa sangerezi.
papanicolaul se recolteaza de pe col, deci a fost recoltat bine la tine, pt. jonctiune tu te referi la recoltarea cu periuta speciala, care nu se face in mod uzual. Testul screening pt cancerul de col este babes-papanicolau.
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
yasminaaa spune:
XIO,multumesc pentru raspuns!Scurgerea nu a aparut dupa contactul sexual,ci in timpul contactului,iar anticonceptionale/tratamente cu hormoni nu am luat niciodata.Ce-i drept,am trecut si inca mai trec printr-o perioada foarte stresanta si am observat ca toate modificarile din corp au inceput sa apara de cand cu stresul dus la extrem.Si da,scurgerea a aparut in ziua 24 spre 25 a ciclului,mie de obicei imi aparea cam in zilele acestea acea scurgere ce preceda menstra,dar e posibil sa se fi declansat in momentul actului sexual?tot de atunci am inceput sa am si crampe usoare ca inainte de ciclu.Repet,luna trecuta menstruatia mi-a venit la 26 de zile,nu e un ciclu care sa vina ceas,vine cam la 26-30 de zile,acesta e intervalul.De cand cu scurgerea ce preceda mestra,am inceput sa am si dureri de sani tot in aceasta perioada premenstruala,de aceea am pus scurgerile pe seama unei dereglari hormonale.Alte scurgeri sau sangerari in afara ciclului nu am avut niciodata.
Sa inteleg ca Papanicolaul e in regula chiar daca in dreptul casutei celuleor din zona de jonctiune e trecut "absente"?Ma gandeam ca poate daca nu sunt prezente,nu prea a avut ce interpreta,de aceea nici nu a aparut vreo infectie,absolut nimic,doar o inflamatie crunta.Tinand cont ca acest Papanicolau de anul trecut a iesit bine,singura problema fiind inflamatia colului,exista sanse sa se fi dezvoltat un cancer care sa fi galopat atat de tare intr-un singur an incat sa provoace aceste scurgeri la contact?Din ce m-am documentat am inteles ca mai intai se dezvolta celulele precanceroase carora le poate luat 10-20 de ani pana sa se transforme in cancer,sau am inteles gresit?Pentru a ma face mai bine inteleasa,acesta e rezultatul de la Pap-ul de anul trecut:
Satisfacator pt evaluare
Calitatea frotiului: celule din zona de jonctiune -absente
Fondul frotiului: inflamator, cu mucus, celule inflamatorii XXX,hematii X
Celule epiteliale normale: superficiale,intermediare,parabazale si bazale
Negativ pt leziune intraepiteliala sau maligna
Flora: bacili,coco-bacili
Concluzii: inflamatie nespecifica
Restul casutelor nu au fost bifate,ce am scris aici a fost bifat.
Ceea ce mi se pare ciudat e faptul ca inainte de a naste nu am avut niciodata sangerari atunci cand colul intra in contact cu ceva anume.Am fost de multe ori la doctor si inainte de a naste si in timpul sarcinii,mi s-a facut tuseu vaginal de multe ori,nu am intampinat vreo problema.Totul a inceput din momentul in care am nascut,mi s-a spus ca nu eram potrivita pentru o nastere normala,dar am fost convinsa ca natural inseamna si sanatos,dar se pare ca nu e intotdeauna asa.
XIO spune:
In protocolul cancerului de col scrie ca la 3 rezultate normale se\ recomanda ex Babes Papanicolau la intervale de 2-3 ani. Tie lama ti-a iesit ok. Sangerezi de la ectropion.
Oricum du-te la medic si acesta te va sfatui dupa ce te consulta.
eu iti scriu doar ca sa te linistesc in privinta cancerului de col.
**Fur is for petting***
www.adoptiipisici.ro
yasminaaa spune:
Multumesc frumos pt raspuns,sper sa nu inebunesc pana ajung la doctor si mai ales,sa nu inebunesc dupa ce ies din cabinetul doctorului
In cazul in care ectropionul e problema,tratamentul consta in cauterizare,asa e?E vreo problema daca am mai facut o cauterizare?la ultimul control mi s-a spus ca acel ectropion se poate sa imi ramana acolo ca o amprenta pe care mi-a pus-o nasterea.Restul de rana care inca nu era vindecata se afla tot in varf,in zona ectropionului.
mcoca spune:
Xio, protocolul de care vorbesti este ultra mega invechit. Eu imi fac papanicolau anual, asa mi-am facut intotdeauna. Anul trecut am facut la 1.9 ani, si surprize cancer in situ. Nici nu vreau sa stiu ce se intampla daca stateam 3 ani, avand in vedere ca in 20 de ani toate papurile au fost bune!
Yasmina, problema mea a fost la zona de jonctiune. Papu daduse mici anomalii, nimic grav. Prin urmare am facut colposcopie si aici s-a fazut crocobaurul, nici macar in intregime. ABia dupa operatie, cand au analizat tesutul am avut diagnosticul complet.
Parerea mea este ca la tine s-au facut mai multe erori : nu colposcopie, si apoi cauterizare, deci nu s-a mai putut analiza tzesutul. Du-te repede la doctor si mai ales cere o colposcopie.
Vicky si Printzesone
XIO spune:
Nu este ultra-mega-invechit, abia acum a fost preluat, ca pana acum noi recomandam efectuarea citologiei de 2 ori pe an.
Asta este noul protocol din Romania, facut dupa ghidul international.
**Fur is for petting***
www.adoptiipisici.ro
Anca Wish spune:
Yasinaa, sangerarea poate fi determinata si de prezenta unor polipi cervicali. La mine asta a fost cauza.
Sanatate multa!