despre instalatia electrica
Sunt cu casa la rosu si cu instalatia electrica partial facuta (canalele in tencuiala, cabluri trase peste tot prin tevile de plastic, carcasele de doze , prize , intrerup si cutiile panourilor de sigurante) . Nu sunt facute legaturi, nu sunt montate sigurantele, aparatajul in prize, intrerupatoare.
Nu stim cum e mai bine : acum, inainte de a tencui peretii , trebuie facute legaturile si montarea sigurantelor ? Sau dupa ?
Un electician ne-a spus ca sigurantele s-ar monta dupa tencuit, ca sunt destul de sensibile la praf .
Altul , din contra, zice sa facem legaturile, sa montam acum sigurantele si sa verificam cu aceasta ocazie toate circuitele, inainte de tencuit, sa fie ok .
Deasemenea pretul de 800 ron pt legaturi si montare sigurante, pt casa de 150 mp (nu stiu fix despre cate sigurante e vorba) , pare ok sau nu ?
Multumesc anticipat pt sfaturi !
Raspunsuri
kokiy spune:
Si noi suntem la montat instalatia electrica...la o suprafata de 143mp mana de lucru 1600ron,asta include si montatul de sigurante ,legaturi ,cablare ,absolut tot ce tine de electrica...o sa ne ramana sa punem noi dupa terminarea casei intrerupatoarele,prizele lampile/neoanele .Poti face si inainte de tencuiala verificari la instalatie cu aparate de masura,lampi de masurat...noi montam sigurantele dupa,dar merg si inainte,ca doar le vor proteja cu ceva...
Rufus spune:
Ordinea ar putea fi urmatoarea:
-se monteaza tubulatura de protectie (teava) pe zidarie; coturile se fac tot din teava, nu din copex (tubulatura aia moale, gofrata), cum le este lor mai usor; pe tubulatura se trage sarma subtire (de fierar) si se lasa cu capetele afara.
-se tencuie
-se baga conductorii pe tuburi (se trag cu sarmele alea subtiri), se pozitioneaza dozele mari si cele mici (intrerupatoare, prize), se scot circuitele prin ele (nelegate); in momentul asta, se poate incepe cu gletul
-se leaga firele in dozele mari, se verifica legaturile pe circuite(cu aparatura de masura)
-tabloul (tablourile) de sigurante se pot monta peste zugraveala chiar, cu specificatia ca mai pot fi necesare cateva retusuri (se mai murdareste zugraveala pe langa tablou)
Nu uitati sa trageti si instalatia de joasa tensiune, cu tablou separat (eventual) (telefon, cablu tv stradal sau/si satelit, interfon, alarma, internet, instalatie audio); e foarte neplacut sa incepeti sa trageti fire pe pereti pentru ca ati uitat ceva; nu uitati de lumini exterioare (pe gard, in curte); cereti circuite separate (cu protectie in tablou) pentru consumatorii mari (boiler, aer conditionat, masini de spalat) si nu uitati de pozitionarea prizelor acestora
Si rasfatul suprem: trageti circuit si instalati lumini exterioare sub acoperis (la imbinarea saceacului cu peretele casei), gen "sarpele" ala luminos, pe tot conturul casei; instalarea "sarpelui" se face ulterior, cand aveti montata schela pentru termosistem, e singura ocazie cand puteti face asta (circuitul trebuie, insa, tras in prealabil).
Vine si Craciunul, nu?
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
kokiy spune:
Rufus, cateva intrebari,ca vad ca te pricepi
Mi-au spus ca centrala nu are nevoie de circuit separat,nu ar consuma mult,asa ca e pe aceeasi circuit cu frigiderul si celelalte maruntisuri din bucatarie(blender,mixer,cafetiera ....).Cuptorul electric,plita si hota pe un circuit,iar pe al treilea circuit sunt masina de vase si cea de rufe ...E ok asa?
Pentru net nu am pus cablu,ne-am gandit c-o sa montam wireless.O fi bine?
Rufus spune:
Centrala cu celelalte merge; si masinile de spalat; cuptorul, plita si hota mi se par cam multe. Ce conductor au pus? de 2,5 sau mai mare? Ce siguranta vor sa puna (de cati amperi)?
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
kokiy spune:
Conductorul are 2,5(mi-a spus ca mai mare n-ar fi) si siguranta are 16 amperi.Plita n-o sa fie electrica,o sa fie pe gaz cu aprindere electrica,clar nu e consumator.
Rufus spune:
Da, asa merge. Credeam ca si plita-i electrica. Si daca si hota era cu doua motoare... Nu uita: sigurante cu diferential.
Internetul wireless e ok, banuiesc. Eu am prin cablu, mi se pare mai sigur.
kokiy spune:
Hota o sa fie cu 1motor ,cu turbina. Ce rau imi pare ca n-ai spus mai demult de instalatia aia de Craciun
Rufus spune:
De ce, kokiy? E gata fatada? Cu vopsea cu tot?
kokiy spune:
Nu Rufus, nu e gata casa ,dar electricieni pana sambata termina si pleaca.Au tras toata cablaraia ,au montat panoul,mai au cateva retusuri de facut.
Clar nu se mai poate sa traga un circuit doar pentru rasfatul asta .
Ar fi alta munca pe capul sotului meu(construim in regie proprie), sa-l pun iar la masurat ,apoi la trimis de cumparaturi de cabluri luminoase ...
Poate merge un subterfugiu ceva...avem afara scoase cabluri pentru 3 lampi...unul la intrarea principala,iar celelalte doua sunt puse in doua colturi ale casei ...
Am monopolizat subiectul fetei ,mai bine scriam la case
Rufus spune:
Atunci mai ai timp. Nu trage circuit separat, foloseste circuitul de la lumina exterioara; pune-i, insa, intrerupator separat, eventual langa cel pentru luminile exterioare. Chiar daca nu-ti fac ei, intreaba-i pe electricieni cum sa o faca sotul tau. Nu-i greu.