Retete pentru colon iritabil
Buna dimineata,
Sunt intr-o mare pana de idei in ce priveste meniul zilnic. Sotul meu a fost diagnosticat cu sindromul colonului iritabil si diskinezie biliara.
Alimente interzise: carne grasa, prajeli, grasimi, mezeluri, afumaturi, fasole uscata, mazare, linte, ceapa, usturoi, castraveti, rosii, bulion (marturisesc ca din asta mai pun cate o lingurita la o oala de ciorba sau la un sos), varza cruda/murata gatita, condimente ca piperul, boia, ardei iute, otet, mustar, branzeturi fermentate, alcool, sare in exces, si altele de genul celor care baloneaza sau suprasolicita aparatul digestiv.
S-a cam saturat de cartofi (indiferent sub ce forma), orez si paste .
Mentionez ca din ce gatesc, papa si bebita noastra de 1 an si 3 luni.
Marea problema este insa meniul de la micul dejun si cel de la cina . Baza este branza putin sarata si cate un ou la cateva zile. Acum am incercat sa fac "mezeluri" de casa (din muschiuletul ala fraged de porc). A iesit ceva gen pastrama/muschi file acceptabil. O sa fac si din piept de pui.
Va multumesc anticipat pentru idei .
PS. Azi, de exemplu, am facut o ciorbita a la grec cu piept de pui, iaurt si zeama de lamaie, si voi face un gratar cu piure de cartofi si salata de varza cruda.
Atunci cand oamenii sunt liberi sa faca ce vor, de obicei se imita unii pe altii...
Raspunsuri
glimmer spune:
Eu si familia nu mai consumam de multa vreme mezeluri din comert, asa ca a trebuit sa gasesc altceva pentru micul dejun...
- piept de curcan sau de pui, condimentat cu ce este permis, apoi pus in craticioara cu apa+ulei de masline si fiert. Din el tai dimineata felii, le pun pe felii de paine cu cate o felie de cascaval deasupra si le bag la cuptor pana cand cascavalul incepe sa se topeasca. Se poate manca cu frunze de salata;
- "hamburgeri" din piept de pui sau curcan si branzeturi. Pieptul tocat, amestecat cu braza+cascaval date pe razatoare, eventual si un ou. Modelez hamburgeri, rotunzi si plati, si bag la cuptor pe hartie de copt. De asemenea se pot servi cu salata;
- o chestie pe care eu o numesc pretentios "pizza quatro formaggi": pe felii de paine mari, taiate foarte subtire, sau pe lipii subtiri pun tot felul de branzeturi, (cascaval, parmezan, mozzarella, roquefort etc), deasupra pun rondele de masline, ardei gras si ciuperci si pun la cuptor in tava cu hartie de copt, pana se topesc branzeturile. Aceeasi chestie o mai fac cu bucatele de carne de pui facute la cuptor sau la gratar, taiate cubulete, sau peste (ton in apa, de exemplu), puse pe felii de paine sau lipii, adaugate branzeturi, ciuperci, ardei gras si tot asa la cuptor;
- ouale ochi, ca sa nu le prajesc, le fac in apa sau la cuptor pe hartie de copt si adaug apoi putin ulei de masline;
- salata de dovlecei, care poate fi o garnitura pentru orice carne la gratar: dovlecei necuratati de coaja, taiati cuburi de marime medie. Fierb apa si, cand clocoteste pun dovleceii si ii las sa fiarba cam 7 minute, sa nu se inmoaie de tot. Intr-un vas pun marar tocat, rastorn dovleceii fierbiti, scursi de apa, peste el, pun un capac si las sa se inabuse. apoi adaug putina lamaie, sare dupa gust, ulei de masline.
- pate de ficat de pui, il prepar asa: o ceapa, 5-6 ficatei, o jumatate de piept de pui. Pun putin ulei de masline in cratita, numai cat sa fie unsa, pun ceapa, ficatul, pieptul taiat cubulete, pun sare si las la foc foarte mic, cu capac, astfel incat practic ingredientele nu se prajesc, ci se inabusa in suc propriu. Cand s-au facut, pun toata compozitia in vasul de la blender si fac pasta.
Sper ca iti sunt de folos ideile mele. Daca imi mai amintesc ceva... Si eu sunt in cautare de idei noi.
Littlelight spune:
Glimmer,
Multumesc mult de tot . Am sa incerc cele propuse de tine.
Atunci cand oamenii sunt liberi sa faca ce vor, de obicei se imita unii pe altii...
vickip spune:
Poti sa mai faci:
--pasta de peste (din conserva), dar e mai sanatos din peste proaspat fiert
--pasta de branza
--salata cu de toate (gratar din pui/porc/curcan, banza, ou fiert, salata verde, lamaie, ulei de masline)
--legume la gratar (vinete, dovelcei, ardei, cartofi, ciuperci, morcovi, poti sa adaugi chiar si ceva fructe: mere, gutui)
--frigarui de legume
--dovlecei umpluti cu branza
--ciuperci umplute cu branza
--chiftelute de legume (cartofi, morcovi, ciuperci, fasole verde)
--sushi cu somon afumat
--file de peste la cuptor
--frigarui de pui
--pireu in 3 culori : carofi albi, cartofi dulci sau morcovi si spanac
--rulada de pui sau de curcan cu fructe
--rulada din omleta: care sa o umpli cu banza, ciuperci, bucati de gratar, etc
--garnituri poti sa faci si din fructe: mere, gutui, visine, ananas, compot de fructe exotice.
Pt micul dejun mai poti face: pancakes, diverse placinte cu branza dulce, mere, visine, etc.
Ca sa mai schimbi gustul cartofilor poti sa faci cartofi umpluti cu branza si verdeturi, sau gratin de cartofi.
Orezului ii poti schimba gustul folosind retete orientale: de ex orez cu sofran si stafide, sau orez prajit cu legume.
Din paste poti sa faci o lasagna cu legume (dovelcei, ardei, vinete), sau de ce nu lasagna cu carne de pui sau curcan.
O alta idee ar fi andivele, eu nu am gatit pana acum, dar am mancat la cineva si avea un gust delicios -- erau umplute cu branza si mai ceva dar nu am retinut exact ce.
Littlelight spune:
Multumesc, Vickip, voi incerca si ceva din ideile tale . Retetele cu ciuperci si sushi, din pacate, cad, ca n-are voie somon nici simplu,nici afumat , iar cipercile nici atat.
Omleta pentru rulada o pot face si dintr-un ou intreg si restul albusuri?
Atunci cand oamenii sunt liberi sa faca ce vor, de obicei se imita unii pe altii...
vickip spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Littlelight Multumesc, Vickip, voi incerca si ceva din ideile tale . Retetele cu ciuperci si sushi, din pacate, cad, ca n-are voie somon nici simplu,nici afumat , iar cipercile nici atat. Omleta pentru rulada o pot face si dintr-un ou intreg si restul albusuri? Atunci cand oamenii sunt liberi sa faca ce vor, de obicei se imita unii pe altii... |
Da poti sa faci omleta dintr-un on si in rest albusuri, doar sa nu bati foarte mult albusurile ca sa nu se umfle prea tare.
Poti sa o mai diluezi cu lapte de soia simplu (din cate stiu laptele de soia este chiar benefic pentru sindromul de colon iritabi, dar atentie ca soia uscata nu e recomandata), sau poti sa pui banza dulce mai grasa sau crema de branza in compozitie.
Burtocika spune:
Si eu am fost diagnosticata cu sindrom de colon iritabil, care se manifesta (la mine) in momentul in care mancam ceva foarte gras (gen prajeala) si in general gatit la restaurant (probabil din cauza uleiului folosit de ei).
In general ti-as putea sugera sa incerci diferite retete, unele pot fi tolerate mai bine decat altele, chiar daca alimentele sunt permise / interzise. Ideea e sa vada ce suporta.
Ca idei de preparate:
MIC DEJUN:
- omleta pe teflon / ochiuri pe teflon = fara grasime; nu e prajita, dar e mult mai rapida decat la cuptor; plus ca vara sa dau drumul la cuptor ...
- cas, urda, telemea light sau normala
- pasta de branza de vaci gen Almette = freci branza de vaci cu pasatorul (cel cu care faci mancarea pt bb) cu marar sau ceapa verde (daca are voie; incearca sa o cultivi tu pe balcon, eu aveam arsuri de la ceapa verde, dar cand am mancat ceapa "naturala", crescuta de cumnatul meu in curtea proprie, am suportat-o foarte bine)
- masline
DEJUN / CINA
- budinca (gen sufleu) din legume cu branza de vaci, la cuptor; de ex. fasole verde / alba + branza de vaci, cu topping de ou batut cu cascaval (sau fara topping); conopida+broccoli + branza de vaci;
- "musaca" din cartofi fierti + spanac (in spanac poti amesteca cubulete de cas sau telemea slaba)
- lasagna cu legume (morcovi+ardei+dovlecei+branza vaci)
- pizza din paine = chifle scobite si umplute cu carne tocata (slaba, nu amestecul din comert, ii pui sa-ti toace o bucata de carne macra), amestecata cu branza, masline etc.
In principiu eu zic sa cauti o revista de bucatareala si sa alegi de-acolo retetele care ti se potrivesc, sunt o gramada !!! Iar ingredientele "interzise" le poti inlocui cu ceva mai detetic.
*****************************
Irina (2006) si 27+ cu
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele
narcisam102 spune:
Imi spuneti si mie cum se face pasta de peste ...
pateul de ficat de la glimmer a fost delicios.
Multumesc
vickip spune:
Citat: |
citat din mesajul lui narcisam102 Imi spuneti si mie cum se face pasta de peste ... pateul de ficat de la glimmer a fost delicios. Multumesc |
pt pasta de pste ai mai multe variante:
--pasta de peste din peste fiert (fierbi fileurile de peste cu ceap, dafin, boabe de piper, putin vin alb si ce alte condimete mai vrei, dupa ce a fiert il scoti, il zdrobesti bine, adaugi lamaie, pasta de branza sau unt sau margarina sare si piper dupa gust)
var 2:
--peste din conserva in apa: scurgi bine pestele, si adaugi suc de lamaie, sare, piper, unt/margarina/pasta de branza/maioneza. Pt diversificare poti sa adaugi si pasta de tomate.