Calendarul gradinarului vesel (19)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns leeloo2004 spune:

Pai Olympia, mi-ai raspuns doar la jumate de intrebare... ok, la mare, dar la noi sau in afara? Eu ti-as recomanda Grecia, Creta...

Liviana - imi aduc si eu aminte de serele de rosii pe care le-am vazut in Antalya...ce sa mai spun? Dupa parerea mea la noi in tara exista cultura-omului-care-asteapta-ajutor-de-la-stat...si cu asta cred ca am spus totul...

Tocmai am primit mesaj de la bakker ca imi vine ultimul colet - mi-am comandat si de la ei un pachet cu 8 rizomi de irisi din aia mari (nu hollandica - care btw stau sa infloreasca la mine in curte ), diferite culori - probabil o sa ma bucur de florile lor la anul...

Mada - vroiam sa-ti spun ca din irisii de la tine una din tufele despartite am vazut ca face flori, asa ca o sa am macar o tufa inflorita si anul asta! Multumesc inca o data! Iar Black Eyed Susan am pus-o in 4 locuri si s-a prins in toate - e in diferite stadii de dezvoltare, unele fiind la soare (sunt mai maricele), altele la umbra...

Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Gradina mea

Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

Tala, din pacate barbata-miu nu se baga! ar trebui sa mearga in fiec zi sa le dea mancare(noi nu stam la curte permanent). Mie imi pare f. rau, s-ar fi jucat si Tudor cu ei. Poate ai succes in alta parte, mie nu mi se par asa greu de ingrijit dar daca sunt 12 pui, deja sunt multi...
Gabi, da, floricelele sunt nepretentioase, ma asteptam sa iti infloreasca inca de anul asta!Ma bucur ca satisfacia e imediata
Am mai cumparat si eu o hortensie, era una din dorintele mele! Pana la urma face flori tot timpul? sau doar acum, primavara?
Am mai citit ca in primul an de la plantare florile capsunilor ar trebui rupte, pentru a se dezvolta planta, eu nu m-am indurat, faca ce-or vrea! A folosit cineva metoda asta?
Cred ca am mai zis, pentru cine are o gradina mica, poate pune trandafiri pitici, din cei pe care ii gasiti in ghivecele mici de la florarii, ii transpaltati chiar si acum in pamant bogat.
Eu ii am de 3 ani in gradina,(3 diferiti, primiti cu diferite ocazii) tufele se fac foarte bogate, florile tin foarte muuuult (chiar si 3-4 saptamani)dar cei pe care ii am eu nu miros. Toamna insa va trebui sa ii ingropati complet in pamant si primavara trebuie curatati, in special pentru aerisirea tufei.
Eu revin cu problemele mele, deoarece nu mai vreau sa se intample ca acum un an cand s-au topit rosiile inca din iulie. Vreau sa folosesc un minim de subsatnte sa combat mana, in special.
Olympia ai zis ca ai dat cu Dithane, te rog, spune-mi de ce?
preventiv? sau aveau deja probleme plantele tale? Din experienta ta Dithane e eficient?
Am gasit undeva niste sfaturi
sfat1 sau, www.horticultorul.ro/legume/alternarioza-sau-patarea-neagra/" target="_blank">aici, sunt mai clare, spune exact amestecul, dar sunt atitea substante(de contact, sistemice &Co) incat nu stiu cu care sa pornesc la drum. Eliza, pe blog, enumera tratamentele facute si am vazut ca foloseste Shavit, dar nu zice de ce a facut tratamentul la un moment dat, doar ca l-a facut! Of, sper sa clarific aspectul asta odata.
Pana la urma cred ca ma voi ghida dupa sfaturile www.horticultorul.ro/legume/mana-tomatelor-si-cartofului/" target="_blank">de-aici dar, eu inteleg, ca ar trebui sa tot faci tratament la maxim 14 zile sau la intervalul de pauza recomandat pe etichete, eiii asta nu prea imi convine. De la "minim necesar" ajung la "maximum recomandat", poate gasesc o cale de mijloc.
Daca aveti info exacte(concentratia, amestecul necesar de substante, intervale de aplicare), Ioana, zici ca tatal tau se ocupa cu asta(mi-ar fi de folos experienta lui), poate iti faci timp si imi explici si mie, ca unui incepator!
Liviana astept povestea Amsterdamului pentru ca eu l-am vizitat, cei drept, doar 1 zi si mi s-a parut artificial, si am considerat ca niciodata nu se va ridica la nivelul Barcelonei, dar poate imi schimb parerea...
Aaa si despre smochin, vecinii mei au si il invelesc iarna dar nu cu plastic ca transpira, cu ceva gen rogojina. Am gustat smochine proaspete, sunt un deliciu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tala spune:

Madalina, nu e nici o problema, am gasit unde sa dau 2, alti patru au murit (erau cei mai mititei, selectia naturala cred caci mama era saraca f slaba si nehranita), iar pe restul cred ca o sa-i pastram caci al meu sot insista sa-i mancam pt ca este f sanatoasa carnea lor...
Confirm cu smochinul: am si eu (soacra mai exact) si in iarna in care nu l-a invelit a degerat dar a dat de jos, apoi asta iarna la protejat si nu a mai degerat. A facut fructe si anul trecut. Creste repede si nu mi se pare pretentios.
Eu am plantat ardeii ieri, sunt putin suparata ca gutuiul meu japonez pare sa sufere si tot uit sa seman direct ce mi-am propus.
Liviana trebuie sa ne intalnim zilele astea ca sa-ti dau rasadurile promise (eu le-am scos deja pe terasa si sunt ok, adica deja calite)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Madalina, in principiu, substantele de contact protejeaza planta de boli o anumita perioada. Am dat cu Dithane, ca merge la mai multe, si la pomi si la legume, scrie pe plic. Se face un amestec dintr-un plic cu 10l de apa. E destul de mult, eu impart la ochi praful din plic in 5 si dau cu o pompa mica pe legume si flori. La legume stropesc cand le raresc, cand le mut in solar, cand ploua mult timp si observ ca incep sa se pateze frunzele. Fac si o stropire mare in toata gardina cu Dithane sau Bravo(e tot asa bun la mai multe) in amestec cu Calypso, asta din urma fiind insecticid. Stropirea mare mi-o face un nene cu o pompa mare, cam ca aia de la aviara. Eu am incercat sa alternez la legume substantele, mai ales ca nu mi-e clar cat de mare trebuie sa fie pauza pana la consum la diverse specii, la Dithane zice 7-21 de zile dar nu specifica de unde-i diferenta.
Cand incepe sa se apropie culesul si am fructe formate folosesc Champion cu asta prepar un fel de zeama bordeleza, sper ca-i cel mai putin nociv.
In privinta substantelor sistemice, le folosesc rar, de pilda la piersic , care nu suporta bordeleza decat in pauza de vegetatie(toamna tarziu, iarna). Am incercat si Dithane si Bravo si nu i-a mers bine, frunzele tot s-au basicat, in schimb mi s-a parut destul de eficient Merlin, pentru problema asta.
Am incercat si fara substante in primul an, si n-a tinut figura, din pacate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns leeloo2004 spune:

Olympia - ca tot ai adus vorba de basicarea frunzelor la piersic - am observat ca si al meu a patit asta pe unele frunze si ma intrebam cu ce sa-i dau. Merlin zici ca se numeste solutia?

Mada - uite aici o parte din irisii de la tine, cu boboci. Acum am mai observat boboci si pe alte tufe.

Si am mai pus poze si cu tufele de weigela care sunt pline de boboci, cu iasomia dubla care la fel e plina de boboci si in curind va fi o splendoare frumos mirositoare, cu clematis-ele (care si ele au boboci, dar inca nu au inflorit), cu bujorii, crinii, zmeura...

Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Gradina mea

Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Tala, multumesc, cel mai bine ne vedem vineri seara sau duminica.
MadalinaM, o zi nu-i suficient pt o parere corecta, dar ca o comparatie, si mie mi-a placut mai mult Londra de exemplu.

Am inceput sa scriu jurnalul vacantei, il gasiti aici:

http://forum.desprecopii.com/forum//topic.asp?TOPIC_ID=162433


Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

Uau, Olympia, da, asa, explicit e pe gustul meu! Multumesc muuuuuuult!. Retin, imprim ce ai zis si fac un dosar cu ce mai gasesc si pe horticultorul.ro.
Gabi cate specii de plante ai! Ce o sa faci cand vor incepe sa se inmulteasca?? ce e asta?
(Scuza-ma, nu m-am uitat la descriere!, am vazut mai tarziu)
Iasomia "dubla" cum e? cu 2 randuri de petale? nu am mai vazut!
Si salata... esti o harnicuta!
Fiindca sezonul de primavara l-am ratat, voi pune in toamna salata, spanac si ridichi, la sf-ul lui august/inceput de septembrie, cand incep iar ploile. E primul an cand fac asta, sper sa imi iasa!
Tala, poate nu o sa iti placa ce iti zic acum, stiu e ff greu sa maninci un animalut pe care il cresti...dar, daca nu il vei papa tu, il va devora un caine pe camp sau vre-un vanator dibaci sau va muri, oricum, la urma urmei asta e menirea lor! Eu am crescut la tara, de Craciun si de Paste era ingrozitor! Cand taiau ai mei porcul, fugeam, sa nu il aud. La Paste, la fel, in saptamana mare tot satul rasuna de behaitul oilor ramase fara mielusei. E extraordinar de dur, nu ma judecati! nu eu am scris legile astea!

P.S.
Oare ce fac rosiile mele??? diseara mergem in vizita...


Liviana, am citit! E frumos! Dar tu nu ai fost numai in Amsterdam...mi-aduc si eu aminte de vilele din suburbii fara perdele cu geamurile imense(cica le spala primaria, contra unei taxe, eu asa retinusem) si de pistele de biciclete si de paienjenisul de canale, dar si de periferia vazuta din tren mergand spre aeroport....brr! niste blocuri mai urate decat cele ce se vad de la Gara de Nord, cu rufe uscate in afara!
Asta m-a marcat atunci, diferenta enorma intre cel 2 zone si faptul ca totul e construit dupa un plan in care s-au gandit la toate de la inceput, de ex pistele de biciclete! La noi, in Buc, unde sa le mai faca???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Ca idee, am auzit ca in plantatii, pomii se stropesc si de 16 ori, ca se da si cu substante stimulatoare, iar caisul si piersicul sunt campioni la nr mare de stropiri, fiind foarte vulnerabili la boli.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Numai Gabriela a citit articolul despre rosiile din Turcia? De apreciat capacitatea turcilor pt business, nimic de zis, dar cu consumatorul cum ramane? Am fost oripilata de modificarile aduse plantelor, au 11 m inaltime, nu sunt crescute in pamant si au mai putin suc, chipurile ca sa nu se strice repede. Ideea cu fermierii care trebuie sa isi lase recoltele tratate si controlate este identica cu cea referitoare la productia de carne din US si nu numai (am vazut filme documentare pe net despre fermele de pui, oribil!). Aceste tratamente sunt tocmai cele care anuleaza caracteristica de natural! Sa ne mai miram ca ne imbolnavim? Fericiti cei care au gradina proprie de legume!
In Olanda, amicul nostru cumparase spanac crud - dupa 5 zile era la fel de fresh ca in ziua cumpararii! La fiert i-a trebuit mai mult sa se inmoaie, deci clar avea in el chimicale, nu se compara nici la gust cu cel din gradina mea.

Madalina, acum cat timp ai fost in AMS? Mergand spre aeroport nu am vazut periferia aratand urat deloc, chiar daca arhitectura caselor nu era ca cea din centru.

In alta ordine de idei, sunt fericita ca bradul meu cel falnic s-a prins, are muguri si crengute noi!

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanaiub spune:

buna dimineata,

Liviana, am citit articolul ... nu m-a surprins, stiam ca asa se cultiva rosiile, am vazut in Olanda cand am fost in vizita intr-o sera ... rosiile, ardeii se cultivau pe vata minerala, fiecare planta avea cate o "perfuzie" prin care picura apa cu tot felul de substante (totul era automatizat), planta crestea foaaaarte mare, o rasuceau de cateva ori si producea foarte mult ... la fel ardeii, plantele erau foarte inalte, se urcau pe o scara sa culeaga ardeii ... bineinteles ca n-aveau nici un gust ... in plus fructele sunt foarte tari, nu sunt soiuri zemoase, tocmai pentru a rezista cat mai bine la transport

va pun si eu un articol: http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/cine-este-turcul-care-a-vandut-romaniei-200-de-milioane-de-flori-225616.html , l-am citit ieri


Mergi la inceput