biberoane fara BPA
am vazut in ultima vreme ca e o intreaga tevatura legata de biberoanele din plastic... cu sau fara BPA... acum nu stiu ce sa zic... vad ca toate marcile consacrate sunt in continuare pe piata, au schibat doar ambalajul... biberoanele sunt la fel... am vazut la targ acum cateva saptamani o marca noua, Green to grow parca, care aveau biberoane fara BPA dar parca erau putin mai galbui la culoare, adica din alt material... voi ce stiti, ati auzit de ei? au si biberoane din sticla, in conditiile actuale de incertitudine parca sunt o varianta mai buna, nu?
Raspunsuri
sophia33 spune:
eu folosesc Dr. Brown's, fara BPA....cele de sticla mi se par foarte grele. acum, nu stiu ce sa zic, e si marketing la mijloc - toata discutia asta a aparut cand au scos niste firme biberoane scumpe si nu prea le cumpara nimeni. pe de alta parte, sa nu facem experimente chiar pe copiii nostri.
Bebe Beca spune:
Biberoanele de sticla oricum sunt mai bune decat cele de platic, cu sau fara bpa. Se curata mai bine, sunt mai igienice, asa mi se pare mie, cel putin.
~Fara bpa au scos toate firmele.
CorinaDani spune:
si eu cred ca e ceva vrajeala de marketing la mijloc, altfel nu-mi explic de ce pe piata gasesti acum biberoane fara BPA cu preturi incepand de la 5-8 ron pana la 35-40 ron !?!
bine, sa zicem ca ne ferim copiii de BPA-ul din biberon. ce facem cu cel din PET-ul din care e confectionata sticla pentru apa plata ? mai exact, de unde stim ca acel PET are sau nu BPA ? dar canutele cu pai sau cioc, din care dam copiilor sa bea diverse lichide - au sau nu BPA ? dar castronelele si recipientele pentru hrana ?
in alta ordine de idei : am cumparat recent din singurul magazin DM din Ploiesti doua biberoane marca Baby Love, cu gatul larg si capacitatea de 330 ml (in ideea ca le voi face cadou cumnatei mele). acasa, am constatat cu mare surprindere ca acestor biberoane le lipseste capacelul intermediar, cel pe care il pui cand agiti sa se amestece apa cu laptele. m-am intors la magazin, crezand ca poate au altele, cu tot cu capacel. ei bine, nu, toate biberoanele acestea erau fara capacel, in schimb cele normale (cu gat normal si capacitate de 240 ml) aveau capacelul. m-am uitat sa vad daca nu cumva capacelele se pot achizitiona separat, ca un fel de piese de schimb. nu se gasesc. aveti idee, asa sunt biberoanele acestea ? fara capacelul intermediar ? pai nici nu pot fi folosite, decat poate sa-i dai copilului sa bea apa, lapte (matern, gata preparat sau de vaca)suc sau ceai, adica sa nu ai nevoie sa amesteci/agiti continutul biberonului...ci doar sa pui un lichid inauntru, pentru a fi baut
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
corni9 spune:
draga Corina, BPA_ul acela e periculos la temperaturi foarte inalte, cand sterilizezi sau fierbi biberoanele... N-are nici o treaba cu PET-ul in care e stocata apa plata.
Se spune ca la temperaturi foarte inalte plasticul devine cancerigen daca contine acel BPA...
CorinaDani spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui corni9 draga Corina, BPA_ul acela e periculos la temperaturi foarte inalte, cand sterilizezi sau fierbi biberoanele... N-are nici o treaba cu PET-ul in care e stocata apa plata. Se spune ca la temperaturi foarte inalte plasticul devine cancerigen daca contine acel BPA... |
corni, stii cum se spune, cand te frigi cu ciorba, sufli si in iaurt pe urma...
sunt atatea informatii legate de acest subiect, nici studiile nu ajung la acelasi numitor comun
iata, de exemplu, un mic articol:
"Sunt multe lucruri pe care nu le stim inca despre bisfenol A (BPA), un compus chimic folosit la ambalarea produselor alimentare si la fabricarea plasticului policarbonat, care poate da peste cap hormonii umani. Nu stim ce impact are BPA asupra oamenilor si in special a fetusilor aflati in dezvoltare si a copiilor si nu stim daca consecintele sale negative in randul animalelor se pot transmite si la oameni. Cert e ca acest compus se afla peste tot in jurul nostru si inauntrul nostru si putem scapa de el renuntand la conserve sau la produse ambalate.Circa 93% dintre americani prezinta niveluri detectabile de BPA in organism, potrivit datelor oferite de Centrul pentru controlul si prevenirea bolilor din SUA. Vestea buna e ca, de indata ce nu mai este expus acestui compus chimic, organismul il inlatura in proportii considerabile. Asta au concluzionat cercetatorii de la organizatia non-profit Silent Spring Institute, de la Breast Cancer Fund si de la Vassar College. Oamenii de stiintaau indemnat cinci familii sa nu mai foloseasca produse la conserva sau invelite in ambalaje de plastic timp de cateva zile. Le-au dat sa consume in schimb mancare organica proaspata, depozitata in recipiente de sticla sau din otel inoxidabil.
La sfarsitul experimentului, au observat ca nivelurile de BPA ale membrilor familiei scazusera cu peste 60%, insa au crescut din nou dupa reluarea regimului alimentar anterior studiului. Asta inseamna ca limitarea utilizarii unor tipuri de plastic si ambalaje sau interzicerea folosirii BPA ar putea reduce seminificativ expunerea la acest compus chimic si la potentialele sale riscuri. Cu toate acestea, Consiliul american de chimie si-a exprimat scepticismul cu privire la acest studiu, spunand caoamenii sunt foarte putin expusi la nivelurile de BPA din industria alimentara si ca pot consuma in continuare produse la conserva sau ambalate in plastic, acestea fiind aprobate de Food and Drug Administration.
Majoritatea produselor din plastic contin bisfenol A, un compus care se poate impregna si in lichid, mai ales in prezenta acizilor sau a altor substante pe care le contin sucurile. BPA a fost asociat cu foarte multe afectiuni, inclusiv depresia sistemului imunitar sau instalarea pubertatii precoce la fete. Expertii in sanatate publicane recomanda sa ne protejam copiii de expunerea la produse care contin BPA si desi nu se stie inca daca aceasta substanta este daunatoare pentru oameni, numerosi consumatori au demonstrat ca sunt dispusi sa plateasca in plus pentru masuri sporite de siguranta.
si inca unul:
"Aceasta substanta face parte din compusul sticlelor pentru copii si se aplica pe stratul interior al cutiilor pentru conserve si al cutiilor pentru bauturi, ea poate fi gasita in adezivi de constructii, piese auto si CD-ROM. Prin ce este periculos bisfenolul si cum sa reducem cantitatea acestuia in casa dvs.?
Recent, revista americana influenta pentru consumatori „Consumer raport”, care protejeaza sanatatea si mediul inconjurator, a publicat un articol despre bisfenol A si efectele sale nocive asupra sanatatii.
Este vorba despre produse chimice sub forma de granule de culoare alba, care pentru prima data au fost sintetizate in 1891 de chimistul rus Alexandru Dianin. Bisfenol A a fost obtinut prin condensarea fenolului cu acetona in prezenta diferitelor catalizatori, in special, acid clorhidric.
Astazi, bisfenol A este utilizat pe scara larga in industria de mase plastice. Acesta este folosit pentru a crea un plastic dur, policarbonat, din care se produce un numar foarte mare de produse moderne, cum ar fi: sticle pentru copii, sticle pentru apa si recipiente pentru bauturi, containere pentru ambalarea produselor. Bisfenol A si alti bisfenoli sunt utilizati pe scara larga in productia CD-urilor, pieselor auto, fabricarea diferitor acoperiri, adezive, materiale, care inlocuiesc metal, sticla si lemn. Bisfenol A este implicat in producerea gudronului, vopselelor si lacurilor. Deoarece bisfenol A se refera la fenoli (hidrocarburi aromatice), acesta isi gaseste aplicarea in medicina si in veterinarie ca un antiseptic.
Dupa cum puteti vedea, domeniul de aplicare al acestuia este enorm, fiecare casa contine, cel putin, un produs, care include bisfenol A."
de aici am presupus eu ca si sticlele de apa, si alte recipiente, pot fi periculoase din cauza continutului de BPA, chiar daca nu sunt supuse incalzirii/sterilizarii, cum este cazul biberoanelor.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)