Rosii in ghiveci la bloc e posibil
buna
a cultivat cineva rosii cherry la bloc in ghiveci, si daca da, a avut succes, imi poate impartasi si mie cum a facut?
am un plic de seminte si ma tenteaza sa le seman
merci
lia
Raspunsuri
adi2003 spune:
Eu am incercat cu cateva fire acu vreo 3-4 ani, insa m-am lecuit cand am vazut invazia musculitei albe de sera. Si pentru ca n-am stropit (ca n-am vrut) a trebuit sa arunc plantele la gunoi.
Din toata aventura asta am gustat 3 rosioare.
Dar tu poti incerca, daca ai rabdarea si placerea sa o faci.
P.S. Eu am luat direct plantute din piata.
Tisina spune:
Eu, foarte pasionata de ardei cat mai iute, am pus, de incercare, cateva seminte de ardei iute intr-un ghiveci. Acum am o mandrete de ardei iute, din ala mititel si afurisit de iute. Mentionez ca fiecare floricica am polenizat-o eu (ca deh, nu aveam albinute ), si au rodit toate.
Cu rosii inca nu am incercat. Daca reusesti imi zici si mie.
EllaX spune:
Cu rosii cherry n-am incercat, dar am avut rosie obisnuita (unul din soiurile de rosii de dimensiuni normale). A crescut (i-am pus si arac dintr-un bat de vata de zahar), a facut 3 flori si din fiecare a facut cate o rosie. Cea mai mare a fost prima, cea mai mica - ultima. Poate ca facea mai multe, dar m-am incapatanat sa nu pun niciun fel de ingrasamant: a crescut asa din rasad cumparat, plantat in ghiveci 20/20 cm, in pamant de plante de apartament cumparat din Cora. Eu am planatat-o in scop didactic: acum, fiica-mea stie cum arata si cum creste o planta care face rosii. Am avut si capsuni, si ceapa, si usturoi. Toate ar fi avut nevoie de ingrasamant, dar n-au primit. Ca norocul, n-au facut nici boli/paraziti.
Aaa, eu n-am polenizat florile. Avem albine in zona si ajung mereu in balcon (etajul 5).
Ce stiu acum: ca le-ar trebui fertilizat solul, ca le-ar trebui mai mult pamant/planta. N-am gasit ingrasamant natural :D.
Dorsilia spune:
Tisina, nu rade, dar cum ai facut tu polenizarea? ai atins florile cu mana de pe una pe alta? sau ?
zuzi.simona spune:
cel mai usor de polenizat e cu o pensula pt. acuarele
verisoara mea a facut adevarata productie in balcon, nu stiu amanunte, doar am vazut, dar sigur se poate
e cam tarziu de samanat acum, tine-le la cald o perioada pana se fac de cativa cm, mai ales daca balconul nu e inchis, o sa ai insa o productie mai tarzie
daca pui mai mult de un fir intr-un ghiveci atunci acesta trebuie sa fie mai mare ca sa ai destul pamant, si ca largime si ca inaltime
mult succes
gradina
Simona, mama Antoniei (27.06.1998)
Dorsilia spune:
da, eu acu imi fac rasadurile abia, daca am nevoie de cate un ghiveci/fir de planta nu stiu cum o sa procedez pt ca am o gramada de fire, mi-au rasarit in zile dupa ce le-am semanat, si-s tare-tare multe, oricum bine ca mi-ati spus ca trebuie sa aiba fiecare planta ghiveciul ei, ca eu ma gandeam sa le pun in jardiniera aliniate, cate incap, vreo 5.
am ardei mici si superiuti, deja i-am repicat dupa ce au crescut si s-au ingrosat tulpinile in ghivecele mici inividuale, bineinteles ca si din aia am obtinut o gramada de rasaduri, dar am pastrat doar 4 plantute, restul nu stiu, asteapta gramada intr-un ghiveci ca n-am ce face cu 20 de plante.
nu stiu ce m-a apucat de vreun an, mie nu-mi placeau plantele, ba chiar mi-am informat toata familia sa nu-mi aduca plante de nici un fel ca n-am chef sa le ingrijesc si acum, ma trezesc ca acus-acus mai fac rost de cate un pui de ceva, iar acum m-a prins harnicia si cu rosiile cherry si ardeii mici si iuti....clar am nevoie de casa:P
ni-na spune:
De ce nu incercati sa hraniti plantutele cu resturile de bere,zat de cafea sau coaja de banana ?berea o diluez...si o folosesc in loc de apa de udat!!
Daca e destula lumina si bunavointa,vei manca cele mai bune rosii din lume!
ni-na spune:
Poti pune in jardiniera,in ghivece,,,si te sfatuiesc sa pastrezi 2-3 fire de rezerva,poate nu se prind toate!
olympia spune:
Dorsilia, e posibil sa cultivi. Pui intai semintele in paharele de iaurt cu pamant, eventual un amestec de pamant universal de flori cu pamant de gradina pe care-l oparesti inainte(pt a-l dezinfecta) intr-un ghiveci mare in care faci amestecul. Cand plantutele au cam doua randuri de frunze adevarate, zimtate (primele frunze sunt ovale simple) le muti sa aiba fiecare ghiveciul sau. Cred ca se gaseste acum ingrasamant natural la saci(miroase insa) si ai putea sa-l pui treptat. La rosii merge si cel de pasari diluat, dar la bloc e incomod de folosit si poti aduce boli cu el. Experienta ta au incercat-o si altii mai demult, uite un exemplu aici: http://rosii-ecologice.blogspot.com/
Plantele care nu-si gasesc substantele necesare in proportiile ideale in pamant se dezechilibreaza metabolic si se imbolnavesc usor. Se gasesc si substante ecologice pentru tratat dar sunt scumpe.
Tisina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Dorsilia , nu rade, dar cum ai facut tu polenizarea? ai atins florile cu mana de pe una pe alta? sau ? |
Scuze ca raspund abia acum, dar n-am mai intrat pe aici. Deci, la prima floare, doar am dat cu varful degetului peste stamine si pistil, ca si cum o stergeam "la gura" . Cand au facut mai multe flori, le puneam sa se pupe ca eschimosii (cum isi freaca ei nasurile intre ei) , floare pe floare . Dar asta cu grija sa nu se rupa, ca au codite delicate. Sper ca am fost de folos