putzin ajutor va rog!
tatal meu este bolnav de ciroza lichida si aj vrea sa stiu daca are voie sa manance dulciuri sau hrean...
Raspunsuri
isabela spune:
Hrean, nu dupa cate stiu eu, si daca bine-mi aduc aminte la dulciuri NU : pr#259;jiturile cu crem#259; de unt, pl#259;cintele cu gr#259;sime, baclavalele, aluaturile proaspete, dospite, pr#259;jiturile cu ciocolat#259;, cacao, cl#259;titele, gogo#351;ile, pr#259;jiturile cu multe nuci.
Alimente interzise
B#259;uturi: orice fel de b#259;utur#259; cu alcool (#355;uic#259;, drojdie, lichior, vermut, vin, etc.) precum #351;i b#259;uturile gazoase sau b#259;uturile prea reci.
Pâine: pâine alb#259; sau neagr#259; necoapt#259; sau cald#259;.
Carne: carne gras#259; de vac#259; sau carne de porc, carne de oaie, carne de gâsc#259;, #351;i ra#355;#259;, orice vânat sau carne afumat#259;, s#259;rat#259;, conservat#259;, mezeluri, zgârciuri, momi#355;e, creier, uger, ficat. Orice fel de mânc#259;ruri s#259;rate, picante, iu#355;i.
Pe#351;te gras: s#259;rat, afumat, conservat, pr#259;jit.
Ou#259;: g#259;lbenu#351;ul în exces, omlet#259; de ou#259; pr#259;jite, ochiurile pr#259;jite, maionezele.
Brânzeturi: brânzeturile s#259;rate, grase, fermentate ca: brânza de putin#259;, brânza de Dorna, brânza de burduf, ca#351;cavalul etc.
F#259;inoasele: insuficient fierte #351;i nelimpezite, preparate cu gr#259;sime pr#259;jit#259; #351;i g#259;lbenu#351;uri multe.
Zarzavaturi #351;i legume: zarzavaturi cu partea lemnoas#259; (celuloza) grosolan#259;, ca ridichile, guliile, castrave#355;ii, varza #351;i conopida, mai ales crude, nem#259;run#355;ite sau nerase pe r#259;z#259;toare. Toate legumele uscate ca fasolea, lintea, bobul, mur#259;turile, varza acr#259; de putin#259;. Orice legum#259; pr#259;jit#259; sau preparat#259; cu sosuri cu rânta#351;.
Fructe: verzi, necoapte, crude, tari, în cantitate mare, necur#259;#355;ite de coji #351;i sâmburi. Nuci, alune.
Gr#259;simi: untur#259;, sl#259;nin#259;, margarin#259;, orice gr#259;sime pr#259;jit#259;, g#259;lbenu#351; în exces.
Sosuri: toate sosurile preparate cu gr#259;sime încins#259; sau cu gr#259;sime peste cantitatea permis#259; ori cu ceap#259; pr#259;jit#259;, mu#351;tar, piper, vin sau boia iute.
Dulciuri: pr#259;jiturile cu crem#259; de unt, pl#259;cintele cu gr#259;sime, baclavalele, aluaturile proaspete, dospite, pr#259;jiturile cu ciocolat#259;, cacao, cl#259;titele, gogo#351;ile, pr#259;jiturile cu multe nuci.
Diverse: sare în cantitate peste 5 g pe zi, boia, ardei iute, piper, mu#351;tar, o#355;et, ceap#259; crud#259; sau pr#259;jit#259; etc.
Pentru cei cu ascit#259; sau edeme, supele sau ciorbele vor fi preparate f#259;r#259; sare #351;i vor fi socotite în cantitatea de lichide permis#259; de medic.
În cirozele cu ascit#259; se exclude total sarea de buc#259;t#259;rie #351;i sarea de l#259;mâie