E scarlatina, nu e scarlatina
Acum doua saptamani si ceva un copil de la gradinita la care merge si fetita noastra a avut scarlatina si nu s-a inchis gradinita numai dupa o saptamana cand a venit dr. si asistenta gradinitei si le-a recoltat din gat la toti copiii de la gradinita la care s-a inchis gradinita, noi nu am stiut ca a fost caz de scarlatina doar in ultima zi cand au si venit doctorita si asistenta
Am zis ca nu e ok ca fetita mea a mancat...bun...a zis ca nu conteaza...dupa doua zile a zis ca ficamea are stretococ in gat si ca posibil sa aibe scarlatina ... intre timp ficamea fiind racita i-am dat cefaclor de 250 la care am sunato si pe dr. de familie sa stie ce s-a intamplat, dupa care ne-am programat sa o vada si pe Teodora, dar asta dupa ce termina antibioticul...asa ne-a zis.
Astazi mergem la dr. de familie si ii zic ca cazul in gradinita e de doua sapt. si ceva si ca Teodora nu a facut febra si nici bubite nu are pe ea la care dupa consultatie imi zice ca are rosu in gat si gata sa fugim la sectia boli infectioase ca are scarlatina
Zis si facut, mergem in policlinica la care dam peste o dr. se uita la fata si ma intreba de febra si bubite la care se uita in gat si zice ca are rosul in gat de care zicea dr. noastra si are clar scarlatina si e caz de internare si nu putem refuza ca asa e dat prin lege...la care o intreb ca nu facem analize sa vedem? Mi se raspunde asa...poate sa nu ii iese ca are scarlatina si fata tot are scarlatina...m-a cam pus pe ganduri, la care o mai intreb...se poate scarlatina fara ferba si bube? la care imi spune ca da ca se face o forma mai usoara si ca daca are rosu in gat are scarlatina
Inainte de a merge la dr. am dato pe Teodora pe buze cu ir de capsuni ca are buzele uscate... care ii coloreaza buzele dar nu foarte tare si imi zice dr. 'ia uitati-va si la buzele ei ca are coloritul specific scarlatinei" aoleuuuu ii arat repede ca e vb de un ir rosu si imi zice "aa daca e vorba de ir da dar tot are scarlatina"
Imi zice ca imi face internare clar la care ii spun ca il asteptam si pe sotul sa vedem ce decizie luam la care ma intreba daca vreau sa o vada si alta dr. si ii zic clar ca da. Ne da trimitere in spital la boli infectioase la care o si suna pe dr. si ii zice asa "am o fetita cu scarlatina si mama ei nu vrea sa o interneze, sa o vezi si tu"
Doamneeee chiar nu am zis asa ceva doar ca vrea sa i se faca analize sau sa o mai vada inca o dr. A zis ca daca nu vrem sa o internam trebuie sa semnam.
Il astept pe sot sa vina , intre timp o sun pe nasa noastra binenteles ca si ea ramane putin socata de cele spuse si imi zice ca sa o sun dupa ce o consulta si cealalta dr.
Intram la spital, vine dr. si intreaba "febra cat are?" eu normal zic ca nu a facut apoi intreba "bubitele sa le vad" eu ce sa ii arat...ca fata nu are asa ceva o dezbrac si ii arat ca nu are...se uita la fata in gat si zice...are rosu in gat si maine dimineata sa ii refac analizele sa ii recolteze din gat si sa vedem ce iasa. Bun...cu sufletul al gura mergem sa semnam ca nu ramanem in spital dar ma suna iarasi nasa si imi zice "am sunat la Cluj pe pediatra care a vazuto pe Ada si mi-a zis ca daca nu face febra si bube nu e scarlatina " dar imi zice sa ma duc la spitalul de copii, la pediatrie sa mai cer o parere. Zapacita de cap si fata plansa de numa....mergem si la pediatra care sa ne confirme ca are scarlatina.
Binenteles ca nu a vrut sa ne primeasca zicand ca trebuie sa mergem la infectoase...i-am explicat pe unde am umblat si ne-a primit.
A consultat fata din cap pana in picioare si pe spate si pe fata si la inima inclusiv la care la sfarsit zice catre fata sa caste gurita mare cat poate ea...intre timp mai intrase o doctorita si incep sa rada si ne zice "mergeti doamna cu fata acasa ca are amigdalita"
binenteles ca ne-a zis ca nu necesita tratament si sa ii dam doar ceva pentru gat, decasept...vitamina c...deastea...
Am plecat de acolo parca zburdam nu alta si binenteles ca o sun pe dr. noastra si inainte de toate imi zice "eram sigura ca are scarlatina" si ii zic ca nu are si imi zice ca e imposibil ca are rosul in gat si ii zic ca are amigdalita si imi zice sa cred ce vrea dar ma indruma sa ii dau fetei ospamox de 500 tablete din 8 in 8 ore ca ea asa zice ca are fata scarlatina. 
Deci ce sa mai zicem oameni buni...dupa doua saptamani mai paote sa faca scarlatina...sau poate sa faca fara febra si bubite???
A mai trecut cineva prin asa ceva???
Noi azi am fost socati nu alta! 

Raspunsuri
Cristina_C spune:
Tot la gradinita copilul meu a avut de cateva ori infectie cu streptococ de la care l-a durut in gat, a facut febra dar nu si eruptie. A primit acelasi antibiotic ca la scarlatina DAR a fost testat chiar in acea zi si a iesit pozitiv. Cere maine dimineata un test rapid pentru streptococ (presupun ca exista!), afli in cateva minute. Trebuie sa stii daca streptococul (mai) este acolo, inteleg ca a fost depistat in urma cu ceva timp. Multa sanatate!
tzuna spune:
pai la exudat v-a iesit streptococul beta-hemolitic? dc da atunci e purtator sanatos dar poate da streptococul altor copii si aceia sa faca scarlatina. ea sigur nu are scarlatina fara febra si bubitele specifice (din ce stiu eu ). Dc nu v-a iesit nici streptococul atunci sigur e amigdalita.
In gradinita fetitei mele a fost un caz de scarlatina acum 2 saptamani. Ne-am facut amandoua exudate imediat ce am aflat (adica la 1 zi dupa confirmarea diagnosticului la baietelul respectiv) si inca o data dupa 6 zile la indicatia medicului. Nu spun ca nu ne-am stresat caci baietelul respectiv statea chiar la masa cu gaza mea, eu sunt insarcinata in 8 luni... in fine...Totul a fost ok, rezultatele noastre au fost negative. De ieri fetita are rosu in gat. Crezi ca am suspectat-o macar de scarlatina? NU. II dau cu tantum verde si gata. Nu face febra, nu are bubite....
Laura25 spune:
Eu nu stiu in Romania sa fie test rapid pt streptococ. Noi am avut probleme si de fiecare data am asteptat 2 zile rezultatul exudatului faringean (si analiza facuta in spital la infectioase si analize facute la laboratoare medicale din astea private). Oricum prezenta streptococului nu inseamna scarlatina automat. Poti fi purtator sanatos de streptococ.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Rufus spune:
Semne sigure de scarlatina: bubitie (iritatie) la incheietura mainii (opus cotului, pielicica aia fina din interior) si a piciorului (opus genunchi) si musai limba mov ("zmeurie", in termeni de specialitate).
Rufus, Tora si iadele
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
Laura25 spune:
Daca a fost un caz in gradintia nu inseamna ca toti copii cu dureri de gat au scarlatina. La noi a facut fata scarlatina, frate'su a stat cu ea in casa tot timpul si nu a facut boala. La un exudat de control in perioada de boala a sora'sii am gasit si la el in gat un streptococ A, dar care nu se manifesta in nici un fel. L-am tratat cu antibiotic si atat.
ramyteo spune:
Va multumesc 

Teodora nici macar gatul nu o doare, doar e putin rosu si de aici a plecat totul si azi m-am dus dupa rezultatul de la exudat si nu l-a gasit directoarea ... astept sa ma sune educatoarea ca a zis ca se duce la gradinita si il cauta ea ca nu stie ce a facut cu biletul...deci...la noi ca la nebuni.
Ma mai si intreaba cum se simte fata 
Vedem acum 

Mada spune:
buna, am trecut si eu prin stresul asta.
fata avea varicela, confirmata de dr si in tp ce o consulta i-am spus ca la gradi au avut cazuri de scarlatina, zice bun ii facem exudat.
M-a trimis la Budimex si i-am facut exudat rapid(se cheama test rapid streptococic-Laura exista acest test), intr-o ora a fost gata rezultatul si era pozitiv.
o sun pe pediatra ii spun si m-a trimis la infectioase la spital.
la spital mi-au spus ca are doar varicela, fara scarlatina si a primit antibiotic pt exudatul pozitiv( beta hemolitic grupa A).
peste 10 zile am fost cu ambii copii (mi-era frica si pt cel mic) la exudat, le-a iesit negativ.
cam asta a fost
sfatul meu este sa repeti exudatul acesta rapid, daca nu cel de 48 de ore. e mai bine asa
la policlinica cu plata am platit 22 de lei si intr-o ora a fost gata.
Ilinca si Rares
Laura25 spune:
Mada, am sa ma interesez daca se face in Piatra undeva. Aici nimeni nu mi-a pomenit de asa test, desi chiar as fi avut mare nevoie. La infectioase , in spital, i-a luat Biancai din gat joi si abia luni am avut rezulatatul. Am intrebat daca se poate mai repede si au zis doar "in we nu lucreaza nimeni", nu au pomenit nimic de vreun test rapid.
Cristina_C spune:
Da, este foarte util un astfel de test si ar trebui sa fie ceva de rutina in cabinete si spitale. Infectiile cu streptococ necesita tratament imediat, altfel pot sa apara complicatii
Scrie si aici: http://www.desprecopii.com/info.asp?ID=1427
Mada spune:
vreau sa va spun ca testul l-am facut la Budimex, dar la cabinetul cu plata al Medlife-ului din incinta Budimex.
iar la Babes la infectioase, nu am platit si tot mi l-au dat in 24 de ore, nu mai era oricum urgent.
Ilinca si Rares