Bolnav de cancer - intrebare

Bolnav de cancer - intrebare | Autor: Porumbita

Link direct la acest mesaj

Buna tuturor!

E vorba de tatal unui foarte bun prieten (are aproape 60 de ani); in 2009 la internare diagnosticul a fost- Tumora trahee bronhiilor si plumonului cu evolutie imprevizibila

la iesire - Loboctomie superioara stanga limfabenctomie mediaspinala pleurectomie spinala parietala si mediaspinala

Tratament : studiu american ALINTA(medicament) , tratament german(nu stie numele medicamentului)

in Ianuarie anul asta a facut dosar pt medicamentul Tarceva- nu s-a aprobat dosarul

nu stiu dc am scris corect termenii, am hartiile in fata insa scricul nu e chiar super clar

tratamentul cu medimentul asta s-a terminat in decembrie 2010. si de atunci si pana saptamana trecuta a asteptat rezultatul la dosar;

fara medicamentul ala starea lui va incepe sa se inrautateasca
i s -a spus ca da, asa e da ca asta e situatie;
cand i-o fi rau sa sune la salavare, sa spuna ce are ca aia sa vian pregatiti cu morfina etc

mie mi se pare de domeniul SF; adica practic e impins mai repede spre sfarsit;

ce se poate face in situatia asta?
sunt fundatii unde ar putea sa se adreseze?

multumesc anticipat

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

135 de vizualizari si nici un raspuns?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

pai nu stiu ce sa spun:((
cat costa medicamentul asta?

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

nu e vorba de cat costa, ci de faptul ca nu se poate administra decat daca e aprobat acel dosar de care se pomeneste in primul post, din cate stiu eu. in plus, e un medicament foarte greu tolerat, si nu are intotdeauna efectul scontat.

n-am inteles daca s-au facut doua linii de chimioterapie, sau una singura care a inclus ambele medicamente (Alimta - cu "m", nu cu "n", si celalalt medicament al carui nume nu se cunoaste). liniile de tratament difera, dar nu se administreaza chimioterapie la infinit, fiindca nu are niciun rost. se incepe cu linia intai, care e considerata cea mai potrivita in functie de stadiu si de tipul de celule. daca in timpul administrarii ei, sau dupa incheierea ei (fiindca nu se administreaza nici aceasta linie la infinit, de obicei sunt 6 cicluri la interval de 3 saptamani) apare progresia bolii, adica apar leziuni noi, se trece la linia a doua. in cazul in care si aceasta esueaza, din pacate ramane doar tratamentul simptomatic, nu exista alta varianta. tratament pentru care nu trebuie asteptat momentul in care se cheama salvarea, insa din pacate e doar atat, un tratament care se adreseaza simptomelor, in timp ce cauza progreseaza agresiv si ireversibil.

edit, ca am gasit si cat costa: peste 9.000 roni tratamentul pentru o luna. nu, n-am adaugat vreun 0 in plus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Porumbita,
imi pare foarte rau pentru tatal prietenei tale. Diagnosticul nu lasa loc la sperante. Daca tratamentul a esuat nu mai este nimic altceva de facut decat ingrijirea paleativa. Ideal ar fi sa discute cu medicul de familie despre asta si sa faca un plan din timp referitor la tratamentul simptomatic care urmeaza.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Nu stiu daca nu se poate administra cumparat prin surse proprii, mie la Fundeni mi-au de inteles ca as fi putut face Mabthera sub supravegherea lor chiar daca nu e aprobat de CAS in situatia mea.
Dar eu cum am ales sa plec, n-am aprofundat discutia,. deci nu pot spune ceva 100% sigur.

Oricum, e teribil de scump 9000 RON :((

Bird, eu am inteles ca domnului i-a mers binisor pe tratament si ar putea mentine starea asta cu medicamentul respectiv.

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina
Bird, eu am inteles ca domnului i-a mers binisor pe tratament si ar putea mentine starea asta cu medicamentul respectiv.

S-a simtit mai bine din cauza ca a fost operat si cea mai mare parte din tumora scoasa. Daca nu a mai fost aprobat inseamna ca tumora a revenit si tratamentul nu a functionat. Cancerul de plamani nu este 'tratabil', se incearca, se experimenteaza, mai auzi cazuri in care bolnavul a supravietuit cativa ani dar in general este rapid si nemilos. Imi pare foarte rau pentru omul asta.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Ah, Bird, nu a fost aprobat dosarul nu inseamna toate cele ce ai spus tu:(((
inseamna ca nu au bani sa ii dea medicamentul.
Inseamna birocratie si motive din astea.

In Romania, oamenii trebuie sa faca mii de hartii ca sa primeasca un anumit medicament. Nu exista ca iti trebuie, si daca ai asigurare il primesti garantat.

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

va multumesc de raspunsuri;

da medicamentul ala il ajuta sa se simta mai bine si acum familia se teme ca odata intrerupt starea lui se va agrava intr un ritm alert;

da, dosarul nu s-a aprobat ca nu sunt bani si evident ca e extrem de scump si familia chiar nu poate suporta financiar;

ce mi se pare mie absolut revoltator e ca totusi toata viata a platit la asigurarea de sanatate si acum cand are nevoie ....sufletul;
pana la urma nu de asta platesti asigurarea aia?

adica din pct meu de vedere niste luni in plus de trait omeneste (adica sa fi activ si sa nu fii la pat sedat) sunt importante chiar dc omu are spre 60 de ani;

cineva mi-a spus ca nu merita dati banii aia pt cineva mai in varsta, ca mai imp ar fi o persana tanara care cu banii aia s=ar putea recupera sau un copil

ok, asa e, dar totusi toata viata a platit niste asigurari de sanatate
si ii stiu familia de 14 ani, doar acum au avut /au nevoie de doctor; restul membrilor familiei (la fel platitori de asigurari) mai mult de analize anuale nu au facut in anii astia.

nu mi se pare drept!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Nu vreau sa te oripilez, dar in sistemul sanitar/medical sau cum o mai fi el, chiar se practica prioritizarea pentru ca resursele sunt limitate. Iar in spitalele din Romania se practica ori de cate ori resursele sunt insuficiente.

Un caz povestit de cumnata mea - un batran bolnav cu inima la terapie intensiva era conecta la nu's ce aparat de mentinere in viata si stabilizare. A venit un tanar accidentat (motociclist - denumiti petru rata mare de mortalitate ca si donatori de organe) in stop cardio-respirator si aveau nevoie de un aparat de care avea batranul, dar erau folosite toate. L-au deconectat pe batran, iar familia a fost anuntata ca inima era prea slabita ca sa mai reziste.

Concluzia este: tineti la sanatatea voastra cu dintii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gusta spune:

Porumbita tatal meu a murit acum 2 luni de cancer(diagnosticat cu 5 luni in urma) sa iti zic ca medicul oncolog nu l-a vazut nici odata numai un dosar a fost.Doza de morfina i s-a prescris prin telefon si dupa un weekend plin de dureri l-am cautat si mi-a zis ca sa nu uit ca are si el liber. Asa ca sa crezi ca e bataie de joc si nu cred ca ar exista vreo fundatie ceva sa ajute.Imi pare rau.

Marilena si Mara Augusta

Mergi la inceput