Drepturile mamelor

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

1. Nu au obligatia de a te tine 6 luni
2. Poti sa pleci dar atentie - ei sa te dea afara. Nu faci nici o cerere nici o demisie nimic. Daca ei doresc sa faca ei preavizul si decizia de desfacere si sa verifici pe aceasta decizie ca desfacerea CM sa fi in baza art. 65 din Codul Muncii, nu cumva sa scrie alt articol si sa semnezi.
3. Te adresezi AJOFM de are apartii pentru a vedea care sunt actele necesare pt dosarul de somer.
4. Salariu compensator sunt obligati sa-l plateasca doar daca este undeva cuprinsa aceasta obligatie.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Cu ce acte trebuie te pot ajuta eu.Atentie,trebuie sa aiba datoriile catre stat platite la zi,se cere adeverinta care sa contina si platile catre somaj ,impreuna cu numarul si data op-ului sau al foilor de varsamant.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Trebuie formulare specifice care se ridica de la AJOFM. In plus trebuie sa verifici situatia ta exacta in evidentele lor. Uneori apar "suprize". In plus afli cu exactitate tot ce ai nevoie si primesti exact de acolo ce au nevoie ei pentru dosarul tau plus termenul de predare plus cererea samd.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emilia_laura spune:

Multumesc pentru raspunsuri. Ei mi-au dat preaviz.... asa ca AJOFM i`m comming!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenvo spune:

Buna seara,
Am si eu cateva intrebari:
Eu lucrez ca PFA in regim de 7 ore/zi avand contract de prestari servicii cu o firma si mai am un contract de munca pe 2 ore/zi la o alta firma (la ambele firme am acelasi post- sunt medic). Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc la sfarsitul lui noiembrie. As vrea sa stiu urmatoarele:
-daca voi avea nevoie de concediu medical pe parcursul sarcinii, cum se obtine acesta? Ce documente ar trebui depuse si unde? Si cine imi plateste acest concediu?
-de asemenea pentru concediul prenatal- ce acte trebuie sa depun si unde? Cine imi plateste acest concediu si ce venituri se iau in calcul?(veniturile obtinute pana in prezent sunt considerabil mai mari decat cele pe care le-am estimat la inceputul anului in declaratia facuta la administratia financiara); cum se face calculul?
Va multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Citat:
citat din mesajul lui carmenvo

Buna seara,
Am si eu cateva intrebari:
Eu lucrez ca PFA in regim de 7 ore/zi avand contract de prestari servicii cu o firma si mai am un contract de munca pe 2 ore/zi la o alta firma (la ambele firme am acelasi post- sunt medic). Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc la sfarsitul lui noiembrie. As vrea sa stiu urmatoarele:
1. daca voi avea nevoie de concediu medical pe parcursul sarcinii, cum se obtine acesta?
2. Ce documente ar trebui depuse si unde?
3. Si cine imi plateste acest concediu?
4. de asemenea pentru concediul prenatal- ce acte trebuie sa depun si unde?
5. Cine imi plateste acest concediu si ce venituri se iau in calcul?(veniturile obtinute pana in prezent sunt considerabil mai mari decat cele pe care le-am estimat la inceputul anului in declaratia facuta la administratia financiara); cum se face calculul?

Va multumesc.

1. De la medicul de familie
2. Trebuie o adeverinta de venit de la locul de munca (2h/zi) si impreuna cu concediul medical il dai contabilei sau cine se ocupa de calcul salarii la tine ca PFA si va sti ea/el ce sa faca.
3. Casa de asigurari de sanatate iti va plati tie ca si PFA dar cum nu prea sunt bani probabil cu intarziere.
4. Concediul medical de la medicul de familie - procedura este aceeasi ca si mai sus difera doar modalitatea de calcul / contabila stie ce are de facut - daca nu stie mai intrebi pe aici.
5. Casa de asigurari de sanatate pe acelasi principiu ca si pct. 1 Daca veniturile reale sunt mai mari decat cele declarate ia legatura cu contabila sa faci declaratia corespunzatoare pt finante si sa fie depusa (regularizarea veniturilor) desigur se va achita impozitul corespunzator dar vor intra in calcul veniturile efectiv realizate si declarate ceea ce va duce la cresterea valorii concediului prenatal.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irilac31 spune:

Buna...sper sa fi nimerit bine topicul. Am si eu o problema si nu stiu cum sa o rezolv, poate ma ajutati voi cu niste sfaturi.
Sunt insarcinata in 19 sapt, am niste probl medicale care nu prea imi mai permit sa merg cu masina sau sa stau f mult pe scaun. Dr de specialitate mi-a recomandat sa intru in risc maternal. Eu pana pe 1 august sunt in concediu medical timp in care dr mi-a zis sa pregatesc dosarul pt risc, dar eu nu stiu ce trebuie sa contina acest dosar si la cine sa ma adresez. Am inteles ca trebuie de vorbit cu medicul de medicina a muncii, dar firma la care lucrez nu mai are contract cu vreun dr din asta de vreo 3 ani, sau daca are....e doar pe hartie. Dr mi-a zis ca ma ajuta ca-mi da orice adeverinta am nevoie dar eu nu stiu unde si ce sa cer.
Ma puteti ajuta cu un cadru legal la problema asta, sau poate v ati confruntat voi de curand cu astfel de cazuri, sa ma indrumati si pe mine cum sa procedez.
Multumesc


MTHFR A1298C genotip heterozigot; Factor XIII genotip heterozigot; PAI-1 genotip homozigot
19+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Pentru aplicarea prevederilor OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, act normativ care reglementeaza si acordarea concediului pentru risc maternal, se parcurg in mod obligatoriu urmatoarele etape conform art. 2 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 96/2003:

a) salariata gravida efectueaza consultatii prenatale la medicul de familie si, dupa caz, la medicul specialist, in vederea atestarii starii sale fiziologice de graviditate, in conformitate cu art. 2 lit. c) din ordonanta de urgenta;

b) medicul de familie si/sau, dupa caz, medicul specialist completeaza Carnetul gravidei si Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei pentru atestarea fie a starii fiziologice de graviditate, fie a faptului ca salariata a nascut recent sau ca alapteaza, in conformitate cu Ordinul ministrului sanatatii nr. 12/2004 pentru adoptarea Protocolului privind Metodologia efectuarii consultatiei prenatale si a consultatiei postnatale, Carnetului gravidei si Anexei pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 53 din 22 ianuarie 2004;

c) salariata instiinteaza angajatorul, depunand, in copie, Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei, completata corespunzator de medic, la compartimentul resurse umane din cadrul unitatii, insotita de o cerere scrisa care sa contina informatii referitoare la starea proprie de maternitate, in conformitate cu art. 2 lit. c)-e) din ordonanta de urgenta, si, dupa caz, solicitarea de a i se aplica masurile de protectie prevazute de aceasta;

d) angajatorul transmite copii de pe documentele depuse de salariata, in termen de 10 zile lucratoare de la data depunerii lor, medicului de medicina muncii, care asigura supravegherea starii de sanatate a angajatilor din unitate, precum si inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea;

e) angajatorul impreuna cu medicul de medicina muncii efectueaza evaluarea privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca, intocmesc si semneaza Raportul de evaluare privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca, denumit in continuare Raport de evaluare, intocmit conform art. 5 alin. (2) din ordonanta de urgenta;

f) in baza Raportului de evaluare, angajatorul instiinteaza salariata, in termenul prevazut la art. 9 alin. (3) (n.n. in cel mult 15 zile lucratoare de la data incheierii), despre rezultatele evaluarii privind riscurile la care poate fi supusa la locul ei de munca si despre masurile suplimentare de protectie pe care trebuie sa le respecte atat angajatorul, cat si salariata prin Informarea privind protectia maternitatii la locul de munca, intocmita potrivit modelului prevazut in anexa care face parte integranta din prezentele norme metodologice;

g) salariata ia cunostinta de continutul Informarii privind protectia maternitatii la locul de munca si, daca este cazul, solicita concediu de risc maternal, in conditiile prevazute la art. 5, 6 si 7;

h) inspectoratul teritorial de munca, in termen de 30 de zile lucratoare de la data primirii documentelor, efectueaza o verificare a conditiilor de munca ale salariatei pentru a verifica modul in care se respecta prevederile ordonantei de urgenta si ale prezentelor norme metodologice.

Rezultatele controlului vor fi inaintate in scris angajatorului, iar in cazul constatarii neindeplinirii unor masuri vor fi aplicate sanctiunile prevazute de lege. Asadar, protectia maternitatii la locul de munca este vazuta de legiuitor ca un proces ce se desfasoara in mai multe etape.

In ceea ce priveste instiintarea angajatorului de catre salariata referitor la starea de maternitate, conform art. 3 alin. (1) din OUG 96/2003 aprobata cu modificari si completari de Legea 25/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare, salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in cazul in care salariatele nu indeplinesc obligatia prevazuta la alin. (1) si nu informeaza in scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligatiile sale prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia celor prevazute la art. 5, 6, 18, 23 si 25.
Ulterior, se naste obligatia informarii de catre angajator a medicului de medicina muncii si a ITM conform art. 2 lit. d) din Normele metodologice anterior mentionate. In acest sens sunt si dispozitiile de art. 7 din OUG 96/2003 aprobata cu modificari si completari de Legea 25/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, in termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata ca se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.

De la data primirii instiintarii medicul de medicina muncii si inspectoratul teritorial de munca vor verifica conditiile de munca ale salariatei la termenele si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

Urmeaza evaluarea riscurilor pentru salariata care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanta de urgenta si intocmirea Raportului de evaluare privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca.

Potrivit art. 5 alin. (1) din OUG 96/2003 aprobata cu modificari si completari de Legea 25/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare, pentru toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca, a caror lista este prevazuta in anexa nr. 1, angajatorul este obligat sa evalueze anual, precum si la orice modificare a conditiilor de munca natura, gradul si durata expunerii salariatelor prevazute la art. 2 lit. c)-e), in scopul determinarii oricarui risc pentru securitatea sau sanatatea lor si oricarei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii.

Alin. (2) din acelasi articol stabileste ca evaluarile prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneaza in rapoarte scrise.

Art. 8 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 96/2003 prevede ca evaluarea riscurilor prevazuta la art. 5 alin. (1) din ordonanta de urgenta este de natura particulara, in raport cu evaluarea care se realizeaza in cazul oricarui alt salariat aflat la acelasi loc de munca, deoarece stabileste riscurile specifice datorate agentilor, proceselor si conditiilor existente la locul de munca, la care este supusa salariata gravida, care a nascut recent sau care alapteaza si, dupa caz, fatul sau copilul, de-a lungul unui proces evolutiv, respectiv sarcina, lauzie sau alaptare.
Alin. (2) din acelasi articol stabileste ca evaluarea riscurilor prevazuta la alin. (1) se efectueaza de catre angajator:

a) in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice, pentru toate salariatele care se afla in situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanta de urgenta;
b) dupa expirarea termenului prevazut la lit. a), in termen de 10 zile de la data informarii in scris a angajatorului de catre salariata sau concomitent cu evaluarea riscurilor pe care angajatorul o realizeaza ca urmare a indeplinirii obligatiilor care ii revin potrivit prevederilor art. 11 lit. b) din Normele generale de protectie a muncii, aprobate prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii si familiei nr. 508/933/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 880 din 6 decembrie 2002.

In continuare, alin. (3) mentioneaza ca evaluarea riscurilor pentru salariata care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanta de urgenta se evidentiaza intr-un capitol special al documentului pe care angajatorul il intocmeste potrivit obligatiilor ce ii revin, stabilite de prevederile art. 11 lit. b) din Normele generale de protectie a muncii, cu respectarea art. 5 alin. (2) din ordonanta de urgenta.

In baza art. 9 alin. (5) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003, in termen de 5 zile lucratoare de la data intocmirii, Raportul de evaluare se inainteaza dupa cum urmeaza:

a) medicului de medicina muncii din directia de sanatate publica teritoriala;
b) inspectoratului teritorial de munca;
c) in unitate, dupa caz, Comitetului de securitate si sanatate in munca, Compartimentului de protectie a muncii sau responsabilului cu protectia muncii desemnat de angajator;
d) celor prevazuti la art. 6 alin. (1) din ordonanta de urgenta.
Cei prevazuti la art. 6 alin. (1) sunt sindicatul sau reprezentantii salariatilor.

Art. 6 alin. (2) din OUG 96/2003 aprobata cu modificari si completari de Legea 25/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare prevede ca angajatorii vor informa in scris salariatele asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de munca, precum si asupra drepturilor care decurg din prezenta ordonanta de urgenta.

In conformitate cu art. 5 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 96/2003, concediul de risc maternal se solicita de catre salariata prevazuta la alin. (1) ca urmare a primirii Informarii privind protectia maternitatii la locul de munca, prevazuta la art. 2 lit. f).



INFO

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maggie_33 spune:

Eu doar acum am intrat pe forum. Am o intrebare scurta. daca s-a raspuns in alta parte sau mai sus, imi cer scuze, n-am citit chiar toate paginile..

Cat este concediul de maternitate acum? 12 luni?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

12 luni daca vrei sa primesti pana in 1200 ron (75% din salariu) 24 luni daca vrei pana in 3400 ron (tot 75% din salariu)

Mergi la inceput