Viata in Germania - cap.67
Raspunsuri - Pagina 12
kiki31 spune:
Multumesc fetelor pentru raspunsuri.
Trebuie sa spun ca ne-am gandit sa plecam din Romania nu datorita faptului ca aici nu ne descurcam ci pentru ca am ajuns la concluzia ca vrem un viitor mai bun si mai sigur pentru copiii nostrii,vrem sa-i crestem intr-o lume civilizata departe de ceea ce a ajuns din pacate tara noastra.
Inca nu ne-am decis in ce land ne vom stabili intrucat activitatea noastra va fi bazata pe comert deci nu suntem conditionati de zona(am prefera la tara unde chiriile probabil ca sunt mai rezonabile).Am inteles ca e destul de dificil sa inchiriezi o locuinta daca nu faci dovada unui contract de munca dar daca dovedim ca putem plati chiria fara probleme(un extras de cont)vom reusi oare sa gasim o locuinta?
In privinta limbii este maidificil deoarece suntem la nivel de incepatori(sotul vorbeste perfect engleza si cred ca pentru inceput vom reusi sa ne facem intelesi).
Amonar spune:
Kiki, te referi ca va veti descurca cu Engleza? Asta depinde foarte mult unde stati. La noi in zona rurala nici macar doctorul de casa nu vorbeste Engleza. Oriunde am fost, la primarie, la doctor, la magazin toti refuza sa vorbeasca Engleza. Numai veterinarul nostru vorbeste Engleza dar el este arab
Poate ca in orasele mai mari altfel sta problema dar nemtii sunt renumiti in a refuza de a vorbi alta limba decat a lor.
Povestea un Belgian ca era in Germania si facuse plinul la masina lui. A intrat sa platesca si spuse in Engleza: pump, number two. Casiera spune in nemteste: ich kann es nicht verstehen: Belgianul ii mai spune o data: pump, numer two si arata cu degetele numarul 2. Caserita spune iar ca nu-l intelege.
Atunci Belgianul ii spune: YES YOU DO, world war one, world war two, si ii arata cu degetele numerele 1 si 2.
kiki31 spune:
Amonar,ma gandesc ca pentru inceput ne vom descurca,sotul a calatorit destul de mult in Franta,Belgia si Germania si mereu a reusit sa se faca inteles.Sunt constienta ca nu ne va fi deloc usor si ca va trebui sa invatam limba dar ma gandesc ca au mai fost si altii care au inceput de jos si s-au descurcat. Daca am inteles bine,spui ca locuiesti intr-o zona rurala,imi poti spune te rog cat sunt chiriile la voi? Pentru noi orice informatie este mai mult decat binevenita pentru ca ne-ar fi mai usor sa facem si niste calcule.
A,si mai vreau sa te intreb cum este scoala in zona rurala,sunt diferente fata de oras?(poate intreb o prostie,daca e asa scuze).
Loredana71 spune:
Kiki,sigur ca fiecare a inceput de undeva,insa sa pornesti cu copiii fara a avea o casa si o asigurare medicala mi se pare putin hazardat...Mi-e greu sa cred ca veti primi o casa pe baza unui extras de cont,proprietarul are nevoie sa vada ca esti angrenat intr-un job,ca ai intrari lunare si ca ai cu ce plati chiria in fiecare luna...Iar asigurarea medicala nu se obtine chiar atat de usor daca nu ai un job declarat generator de venituri,eu zic sa citesti cu atentie tot ce ti s-a scris,ca iti poate fi de folos...
Nu vreau sa te descurajez,sigur ca fiecare a pornit de undeva cand a venit aici,insa trebuie sa ai un plan clar pentru lucrurile esentiale cand vii aici,si de 10 ori mai mult pentru ca vii cu copiii...Celelalte nu asa stringente le rezolvati voi pe parcurs...Toate bune!
P.S. E una cand vorbesti engleza si te intelegi pe la benzinarie,hoteluri,mai stiu ce alte lucruri de genul asta si alta e cand trebuie sa te descurci in magazine,la doctor si,in general,in viata de zi cu zi...Nu se vorbeste engleza chiar peste tot...Eu am gasit cu greu un ginecolog cand eram insarcinata sa vorbeasca engleza,ca eu eram de putin timp aici si imi era imposibil sa vorbesc in germana tot ceea ce era legat de sarcina,si am gasit in final un medic iranian...
Loredana71 spune:
Fetelor,am si eu o intrebare...Am dat peste niste hartii primite si depozitate pe ici pe unde si citind acolo (de la staatliche rente) am descoperit ca as avea dreptul sa mi se plateasca contributia pentru pensie de stat atat timp cat stau acasa cu copilul,pana la 3 ani.Stiti ceva de asta?A facut cineva vreun demers din asta?
kiki31 spune:
Loredana,eu nu am spus ca imi iau copiii si plec asa la voia intampalrii,am spus ca vrem sa desfasuram o activitate prin statutul de persoana fizica autorizata,am spus ca vrem sa inchiriem o locuinta si bineinteles sa platim statului german toate taxele si impozitele aferente.Nu am spus ca vrem sa locuim acolo fara asigurari medicale,nici vorba.Cand am scris despre extrasul de cont m-am referit la faptul ca avem o suma destul de mare pe care ne putem baza pana una alta si care ar trebui sa convinga proprietarul ca avem cu ce plati chiria,utilitatile si ce mai trebuie.
Irinusha spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Amonar Kiki, te referi ca va veti descurca cu Engleza? Asta depinde foarte mult unde stati. La noi in zona rurala nici macar doctorul de casa nu vorbeste Engleza. Oriunde am fost, la primarie, la doctor, la magazin toti refuza sa vorbeasca Engleza. Numai veterinarul nostru vorbeste Engleza dar el este arab Poate ca in orasele mai mari altfel sta problema dar nemtii sunt renumiti in a refuza de a vorbi alta limba decat a lor. Povestea un Belgian ca era in Germania si facuse plinul la masina lui. A intrat sa platesca si spuse in Engleza: pump, number two. Casiera spune in nemteste: ich kann es nicht verstehen: Belgianul ii mai spune o data: pump, numer two si arata cu degetele numarul 2. Caserita spune iar ca nu-l intelege. Atunci Belgianul ii spune: YES YOU DO, world war one, world war two, si ii arata cu degetele numerele 1 si 2. |
Asta imi e nou ...
Nemtii vorbesc o limba straina minim ... multi, care sunt/au fost cu cineva "strain" impreuna o vorbesc si pe aia, chiar de nu-i asa importanta.
La scoala se incepe in clasa III cu engleza ... si nu se compara educatia de limbi straine din D. cu ce se face in Ro..
Iar "gluma" cu Weltkrieg-ul mi se pare de prost gust.
Sanatate!
tinatache spune:
Loredana, cei trei ani sunt considerati la vechime cand se calculeaza varsta de pensie, dar bani nu primesti. Cel putin asa am inteles eu.
kiki, nemtii nu-s flexibili deloc. Nu stiu cum mei e cu piata imobiliara acum, dar 2000-2002 cu IT-boom fiecare propr. de apart. avea lista kilometrica de interesati si-i selecta dupa venit, apartenenta, culoare, nr de copii, varsta etc. Aici legile sunt dezavanatajoase proprietarilor, greu dai un chirias afara daca nu-ti convine. Chiar daca nu plateste nu-l poti da afara. De aia sunt f sceptici cand e vb sa gaseasca chirias.
Daca tot aveti ganduri serioase si banutzi, eu m-as gandi serios la varianta de a cumpara ceva. Un apart. mobilat temporar gasesti mai usor. Eu una as contacta un Makler, un agent imobiliar, de ex. firma Remax (www.remax.de )are agenti in toata tara, cred ca va pot da informatii despre ce si cum. Si sigur vb cineva si engleza.
Cu taxele: in mom. in care ai domiciliul stabil aici, deci cel tarziu dupa 6 luni de la mutare esti "unbeschränkt Einkommensteuerpflichtig", adica indiferent ce si de unde vin banii din lumea asta mare tb sa faci fisa fiscala aici. Interesati-va cum e cu impozitarea dubla, ca intreprinzator si pers. fizica cu Hauptsitz diferit. Asigurarea e numai privata, in cazul vostru, depinde f mult ce anume asigurati, si aici va tb un consultant. Mai ales daca mutati si firma cu sediul aici, atunci nici nu se poate fara.
Pt ca ai intrebat de scoala: conform testelor sistemul bavarez e cel mai bun... sau era, acu nu mai stiu cum a iesit 2010 dar pe-acolo. Caute pe nat dupa PISA-Test. Sistemele de invatamant sunt diferite de la land la land, sunt administrate si organizate local. Da, exista o diferenta intre scolile de la oras si cele de la sat dar minora. Eu am o colega in birou cu copil de aceeasi varsta si mai discutam la ce stadiu au ajuns copiii cu materia, e cam la fel. Uneori au mai multe teme, alteori mai putine... depinde si de invatatoare. Apropo, daca tot v-ati hotarat luati-le la copii meditatii la germana, sa aiba macar o baza minima pt scoala. Isi dau drumul mai repede cand ajungeti aici.
Sa nu iei in nume de rau ce rasp. primesti, te inteleg si sunt sigura ca majoritatea aici te intelege perfect ce intentii aveti, mai ales cu copiii. Dar daca nu esti angajat fix undeva tb sa te pregatesti f bine inainte, ideal ar fi sa ai si un Steuerberater (stiu pe cineva care vb romaneste dar e pt pers angajate, va tb cineva pt Selbstständig/e.K.), un avocat specializat pe asemenea probl. care sa va spuna exact ce aveti nevoie. Sigur se poate si fara, dar e mai complicat. Consultanti vorbitori de lb engleza ai sa gasesti mai ales in orasele mari, nu e vb de lb de converstaie, asta o stiu multi, ci de termeni de specialitate, aici se baga putini.
tinatache spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Irinusha
Asta imi e nou ... Nemtii vorbesc o limba straina minim ... multi, care sunt/au fost cu cineva "strain" impreuna o vorbesc si pe aia, chiar de nu-i asa importanta. La scoala se incepe in clasa III cu engleza ... si nu se compara educatia de limbi straine din D. cu ce se face in Ro.. Iar "gluma" cu Weltkrieg-ul mi se pare de prost gust. Sanatate! |
I agree M-am concentrat pe rasp. pt kiki si uitasem de asta. Nu cred ca exista natiune in lumea asta care sa-si recunoasca greselile facute mai ceva decat Germania. Ma rog, Belgia nu e chiar un ex. de urmat, la cate se intampla pe acolo asa ca eu mi-as tine gura. Si intr-adevar asa e, f multi vb engleza. Chestia e ca, dupa cum am scris mai sus, cand e vb de ceva profesional nu se baga multi si ii inteleg. Legile sunt atat de stricte si de incalcite si asigurarea are atatea chichite ca un termen gresit si un pic de ghinion si te trezesti cu cine stie ce proces de Schmerzensgeld sau mai stiu eu ce. Si asig. ridica din umeri si zice: cine te-a pus?? Selber schuld.