Nu sta in fundulet decat pe picioare

Nu sta in fundulet decat pe picioare | Autor: _inimioara_

Link direct la acest mesaj

Buna!
Am si eu un bebe de 5 luni jumate, si nu ii place sub nici o forma sa il pun intre perne. Se enerveaza si incepe sa dea din picioare si sa se lase pe spate. Pe picioarele mele, daca il pun, isi tine echilibrul, dar daca il pun in pat, nu. In carut la fel...face ce face si se lasa pe spate, parca ar fi vesnic un "pasa" cum spune sotul meu. Este normal?
Si mai am o problema: nu adormim decat leganat in carut. Daca il pun in patut si incep sa ii cant sau sa il mangai pe cap, sau sa ii pun muzica speciala de bebei, incepe sa planga. Ar trebui sa imi fac griji?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui _inimioara_

Buna!
Am si eu un bebe de 5 luni jumate, si nu ii place sub nici o forma sa il pun intre perne. Se enerveaza si incepe sa dea din picioare si sa se lase pe spate. Pe picioarele mele, daca il pun, isi tine echilibrul, dar daca il pun in pat, nu. In carut la fel...face ce face si se lasa pe spate, parca ar fi vesnic un "pasa" cum spune sotul meu. Este normal?

Da, este normal. Inseamna ca nu e pregatit fizic sa stea in fundulet, il doare spatele pt ca ii solicita colona pozitia respectiva si ceea ce faci tu este o fortare a ritmului sau de dezvoltare. El nu are nevoie sa fie pus intre perne pt a invata sa stea in fund, pt asta nu e nevoie de antrenament, ci de respectarea ritmului sau de dezvoltare. E foarte normal ca lal 5-6 luni sa nu stea inca in fundulet.

Citat:

Si mai am o problema: nu adormim decat leganat in carut. Daca il pun in patut si incep sa ii cant sau sa il mangai pe cap, sau sa ii pun muzica speciala de bebei, incepe sa planga. Ar trebui sa imi fac griji?

Nu ar trebui sa iti faci griji, si asta e ceva normal. Bebelusii au nevoie sa fie leganati, au nevoie sa isi simta mama aproape. Cat au stat 9 luni in uter, mersul tau, miscarile facute de tine l-au leganat. A stat intr-un loc cald si "compact". Acum are in continuare nevoie de asa ceva: sa te simta aproape, sa simta miscare, sa se simta ocrotit de bratele tale. Ce ar trebui sa faci este sa nu il lasi sa planga. Ia-l in brate, aseaza-l pe pat si stai intinsa langa el, sa poata sa te ainga, sa se lipeasca de tine, plimba-l cu carutul si leagana-l in acest fel daca nu poti sa il iei in brate. Dar nu il lasa sa planga.

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_driana spune:

eu zic sa nu-l fortezi sa stea in fund, daca el inca nu poate...o sa stea cand va fi el pregatit si va putea...
baietelul meu a stat bine in fund la 8 luni...

Adriana, mamica pufarinului David

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

Bebelusul poate sta singur in fundulet cand muschii gatului si spatelui sunt suficient de puternici si-i poate controla. Este doar o problema de timp pana cand bebelusul incepe sa mearga de-a busilea, se ridica in picioare si invata sa mearga.

Statul in fundulet, de cand?
Probabil bebelusul tau va invata sa stea singur in fundulet intre 4 si 7 luni. Este aproximativ aceeasi perioada de timp cand dobandeste controlul aspra capului si se rostogoleste. Cam 90% la suta dintre bebelusi pot sta in fundulet pentru cateva minute, fara sprijin, la varsta de 8 luni.

Cum se dezvolta?
• Chiar daca poti aseza bebelusul in pozitia sezand, va sta intr-adevar singur in fundulet dupa ce a dobandit controlul asupra capului. In jur de 4 luni, muschii gatului si capului se dezvolta rapid, si bebelusul va invata sa-si ridice si sa-si sustina capul cand sta pe burtica.

• In continuare isi va da seama cum sa se sprijine in manute si sa-si ridice pieptul, atunci cand este asezat pe burtica. In jur de 5-6 luni, bebelusul poate sta in fundulet, sprijinit, pentru cateva minute. Incercarile unor mamici sau bunici de a-l face sa stea in fund, spijinit intre perne nu sunt indicate pentru ca-l pot obosi si nici nu inseamna ca va sta mai repede in fundulet.

• La 7 luni, bebelusul a invatat destul de bine sa stea in fundulet, dar prefera sa fie sprijinit la spate. La 8 luni, bebelusul va sta probabil singur in fundulet, fara sprijin.

Ce urmeaza?
Bebelusul invata rostogolitul, isi intinde bratele, trunchiul si piciorusele, de pe burtica poate ajunge in pozitia “de-a busilea”. Unii bebelusi sar peste mersul de-a busilea si se ridica in picioare sprijinindu-se de marginile patutului sau ale mobilei din camera. In acesta perioada bebelusul devine foarte mobil si foarte curios, de aceea siguranta lui este foarte importanta.

Cand sa te ingrijorezi?
Daca bebelusul nu reuseste sa-si sutina capul in jurul varstei de 6 luni si nu a inceput sa invete cum sa se sprijine in manute, mentioneaza acest lucru medicului, la urmatorul control. Bebelusii isi dezvolta abilitatile diferit, unii mai repede decat altii, dar controlul asupra capului este esential pentru a sta singur in fundulet. Tine minte ca bebelusii care au fost nascuti prematur s-ar putea sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta in acest ritm.

nu dau sursa, ca e reclama.
dar cauta tu pe google.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_lex82 spune:

Stai linistita, nici al meu la 5 luni jumate nu statea in fund, la 6 luni mergea de-a busilea, la 6 luni jumate statea in fund si lua jucariile sa le studieze, la 7 luni s-a ridicat singur in patut, la 7 luni si jumate mergea bine prin patut sustinandu-se de grilaj, iar acum la 8 luni ia manutele de pe grilaj si se mentine singur in echilibru in picioare si cand e in patut merge de jur imprejur tinandu-se numai cu o mana...In concluzie: Ai rabdare, fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, nu faci nimik daca il fortezi pt ca oricum se va ridica cand se va simtu pregatit..pana atunci...rabdare!

De adormit fiecare adoarme cum l-ai/s-a obisnuit..al meu ziua adoarme in brate sau pe picioare iar noaptea numai in brate, dupa care il pun in patut! o singura data sau de doua ori mi-a adormit singur, din intamplare, mai are mult pana sa constientizeze ca daca ii e somn tre sa doarma singur..fara ajutor..
Sa-ti traiasca bb si sa va bucurati de el!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns _inimioara_ spune:

Va multumesc pentru raspunsuri. Eram nelinistita pentru ca multa lume imi spunea "cum..nu sta in fundulet...?" Asta ma gandeam si eu ca poate nu este pregatit, insa, fiind primul bebe...stiti cum e...mai bine sa intrebi si sa te asiguri ca nu este nimic in neregula.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Citat:
citat din mesajul lui _inimioara_

Va multumesc pentru raspunsuri. Eram nelinistita pentru ca multa lume imi spunea "cum..nu sta in fundulet...?" Asta ma gandeam si eu ca poate nu este pregatit, insa, fiind primul bebe...stiti cum e...mai bine sa intrebi si sa te asiguri ca nu este nimic in neregula.

Oho, fii pregatita sa auzi si:"cuum, nu umbla de-a busilea?!"; "cuuum, nu merge?!"; "cuuum, inca nu vorbeste?" si toate completate cu "al meu (copil, nepot stranepot:D) mergea in 4 labe la 4 luni, in picioare la 10 etc."
Dar apropo de nick-ul tau, sa nu pui asa ceva la inimioara. Tu zambeste-le si spune:"nu, dar nu ne grabim nicaieri, nu ne-am inscris in niciun concurs".
Pana la urma toti vor ajunge sa stea in fund, sa mearga etc...parca uitandu-ne acum la doi adulti de aceeasi varsta putem ghici care a mers singur la 1 an si care la 1 an si 4 luni?:))) Si parca mai conteaza? Desi poate la vremea aia o fi fost o tragedie pentru mama unuia, "cuuum, al vecinei umbla de 4 luni si al meu nu?!"
Cand mai ai dubii mai bine vino pe forum decat sa asculti toti "binevoitorii";)
(a mea fata a stat singura, nesprijinita in fund, la 7 luni; altii stau la 6...altii la 8...dar inainte de 6 luni nici nu e bine sa stea in fund, decat daca se pun singuri in acea pozitie, atunci e clar ca sunt pregatiti!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

Stai linistita, e normal. Ce ti-au spus fetele este foarte adevarat, fiecare copil are ritmul sau de dezvoltare. Mie nu mi-a placut chestia cu "pusul intre perne", am considerat ca-mi chinuiesc inutil copilul; eu o tineam in scoica de masina. Si fata mea a stat pe la 6-7 luni bine in fundulet, si eu aveam impresia ca e in urma, dar a evoluat bine, chiar daca poate mai lent decat alti copii.

Ca sa nu mai spun ca NU TREBUIE SA CREZI TOT CE SPUN CELELALTE MAMICI ! Foarte multe se lauda, si cand le iei la bani marunti sau vrei sa vezi si tu progresele, descoperi ca de fapt "vorbitul" inseamna cateva gangureli (pe care copilul tau le spunea demult) iar "statul in fundulet" inseamna sprijinit de ceva etc.

Despre leganat ... aici parerile sunt multe si impartite. Eu n-am vrut sa-mi legan fata, pana la 4-5 luni n-am avut nevoie, dormea singura bustean. Dar pe la 5 luni a inceput sa nu mai vrea sa adoarma decat leganata, dupa care a renuntat brusc, singura, pe la 8 luni. Incearca sa gasesti o solutie care va multumeasca pe amandoua; de exemplu eu pe picioare n-am putut s-o legan niciodata, sau in brate, pt ca fizic nu puteam; ici in carut sau plimbata cu masina, ca nu era comod pt noi; asa ca am folosit un fel de leagan pe rotile pe care il deplasam fata-spate pana adormea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_alex spune:

Fiecare copil va sta in fund si va merge atunci cand e pregatit fizic. Eu nu am pus fetita "intre perne" si nici nu am fortat-o sa stea in fundulet, in carut, scaun etc etc...chiar eram impotriva acestei idei, si astfel fara nici o pregatire, ca sa zic asa, a stat singura in fund la 6 luni jumate si la 7 luni se ridica singurica in fundulet. Despre leganat mie mi se pare normal acest lucru, involuntar cred ca faci miscarea acea de leganat si la fel ca si cu evolutia fizica cred ca bebelusul isi va alege singur intr-un fel sau altul metoda de a adormi...cum ii place lui mai mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns btz_ovi spune:

NICIODATA SA NU TE IEI DUPA ALTE PERSOANE.
Citire de la kinetoterapeuta noastra :"Fiecare copil este diferit,fiecare copil are propriul sau ritm de dezvoltare,mai devreme sau mai tarziu toti vor merge"

Si ce daca copilul vecinei mele la 7 luni nu sta inca in fund?Nici noi oamenii nu suntem la fel,fiecare ne-am dezvoltat diferit.

Tu nu fi stresata si bucura-te clipa de clipa de puiul tau,are timp sa creasca,sa mearga si sa gangureasca.

SI pe mine ma enerveaza fazele de genul (spuse de sora mea) "pai baiatul lu x la 6 luni deja facea aia,al tau de ce nu face?trebuie sa-l duci la medic caci sigur are probleme in dezvoltare cu siguranta"

Paul s-a dezvoltat foarte bine pentru problemele care le-a prezentat la nastere,acum sta singur in fund,merge in 4 labe,s-a intors de la 3 luni jumatate si singur se ridica in fundulet.Toate astea la 6 luni jumatate.

Bytz si Ovi, parinti fericiti de PAUL CHRISTIAN 21.07.2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns r_ocsy spune:

Asa facea si fiica-mea la 5 luni jumatate, statea in fundulet doar daca o tineam pe picioare. Intre perne nu am pus-o niciodata pentru ca nu sunt de acord cu fortarea copilului, nu vroiam sa ii fortez coloana. In carucior, la fel , statea ce statea si se lasa pe spate, eu consideram ca atunci a obosit. Zilnic o asezam pe canapea , sprijinita intr-o parte de mine, in cealalta parte de canapea ... cateva minute, pana cand se tragea in jos ( tot asa , ma gandeam ca a obosit ). Abia pe la 6 luni si jumatate a inceput sa stea singurica in fundulet, in fiecare zi din ce in ce mai bine; [ de ridicat singurica in fundulet abia pe la 7 luni si jumatate iar de-a busile de o saptamana ( si are aproape 9 luni ) ... fiecare in ritmul sau ]. La inceput se dezechilibra dupa cateva minute, cu timpul invata sa se sprijine cu manuta de podea, sa isi tina echilibru. Deci ... nu e nici o problema , inca nu e pregatita sa stea singurica in fundulet !
Cu adormitul in carucior doar leganata nu sunt in masura sa dau sfaturi , a mea adoarme ori singurica in patut ori in brate ! Dar nu consider a fi o problema mare nici modul de adormire a bebeludului tau.

R_ocsy , mami de Ana Sofia ( 19.05.2010 )

"Copilul trebuie primit cu respect, crescut cu iubire si apoi lasat in libertate deplina."

Mergi la inceput