Cum se planteaza acest tip de bulbi?
Am cumparat cativa bulbi de narcise inainte de Craciun, nu mai spun cum i-am omorat... Erau de interior, pt. ghiveci, cam asa aratau:
http://1.bp.blogspot.com/_cD8VC6U0Vf4/TQOaIOvBYLI/AAAAAAAAFUw/OwvhA2S5L8A/s1600/DSC_6137.jpg
Imi puteti da mai multe detalii? Ma intereseaza inclusiv unde ii tineti pana sa-i aduceti la lumina si caldura, daca ii udati imediat ce-i puneti in ghiveci si cum supravietuiesc ei asa, deasupra pamantului (sau altceva...?, vad in poza un fel de muschi...)?
De fapt, orice sfat mi-ar fi util, vreau sa incerc din nou iarna viitoare.
La tzara americana (poze)
"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)
Raspunsuri
valentinag spune:
L. vrei sa-i pastrezi in casa ?Eu pe cei pe care i-am primit asa in ghivece micute, i-am plantat primavara afara in curte si infloresc.In casa nu le trebuie caldura mare si nici apa exagerata, ca putrezeste bulbul!Si poti sa renunti la muschi, ala e mai mult de decor, poti sa-i pui in pamant normal si-o sa infloreasca.
Poti sa intri la subiectul despre gradinarit, ca sunt acolo fete mult mai informate decat mine, si-o sa te lamureasca ele ce si cum!
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
ML spune:
Multumesc, Valentina, trec pe acolo sa ma jelui cu povestea intreaga. Sper sa-mi spuna cineva ce sa fac cu ei iarna viitoare.
corap spune:
ML, aia-s bulbi de zambile . si eu tot in curte ii plantez, nu i-am tinut in casa (ca mie nu-mi plac zambilele)
Olina87 spune:
eu i-am plantat in ghiveci, cu pamint obisnuit, acoperind bulbul complet dar nu adinc, virful bulbului era cam la suprafata, l-am udat obisnuit, nu excesiv, in fond e ca si o ceapa, prea multa apa il putrezeste, l-am tinut pe pervaz si a fost ok
cam prin august are frunzele uscate complet si atunci il poti replanta (pina in august de obicei mai dau si alti bulbi pe linga cel principal si nu ii vezi ca nu au frunze, de aceea e bine sa nu umbli la ei pina in august, sa se maturizeze bine
in august-septembrie ii poti replanta, tot asa aproape de suprafata, ei vor sta cuminti acolo pina in primavara urmatoare cind vor reveni la viata
pot sta si la rece (beci, frigider) pina in primavara urmatoare; unii bulbi (cei de lalele) insa trebuie neaparat sa stea in pamint in ger peste iarna, altfel nu "reinvie"
ML spune:
Da, stiu, Corap, ca sunt de zambile, se si vad "margelusele", de aceea am zis "cam asa arata". Adica sunt grasani si se pun cumva deasupra pamantului, nu neaparat ca forma a bobocului.
Alina, tot nu mi-e prea clar cu plantatul si replantatul, plus ca pe cutie, poza ii arata deasupra pamantului ca in poza din linkul de l-am trecut mai sus.
Dar am sa povestesc ce-am facut. In instructiuni spune sa-i tii la rece si intuneric cam o saptamana, apoi sa-i aduci in casa, la caldura si lumina si sa pui niste pietricele de rau pe langa ei ca sa nu iasa cu tot cu radacini din ghiveci. I-am acoperit cu pamant, numai motul le iesea cum spui si tu Alina apoi i-am dus in magazie, i-am bagat intr-un dulap si i-am acoperit usor cu o paturica (i-am si udat putin). Apoi a dat un ger naprasnic si cand i-am adus in casa cred ca erau deja morti, varfurile aveau o culoare violeta, verzuie. I-am udat, nu "miscau", apoi iar i-am udat si-au inceput sa faca mucegai in jur. Cred totusi ca erau deja dusi din cauza gerului cand i-am bagat la caldura...
Am si in gradina multe narcise, vroiam in casa, in ghiveci, de Craciun.
Beci nu am si nu stiu cum sa-i pun in frigider cu tot cu pamant si ghiveci . Ce pot face data viitoare?
Dar am sa intreb si la "gradinarese" daca nu stie nime pe-aici...
Olina87 spune:
pai care e atunci intrebarea?
i-a omorat gerul, din cite inteleg
in frigider se tin bulbii scosi in august, fara pamint sau ghiveci, daca nu ii replantezi in toamna - pina in primavara
eu am cumparat niste bulbi toamna si nu am apucat sa-i plantez asa ca i-am tinut la frigider pina in februarie, cind i-am pus in rasadnite pe pervaz si i-am udat din cind in cind iar cind s-a incalzit afara i-am plantat
ML spune:
Am cotrobait dupa cutia in care i-am cumparat cu denumire cu tot (instructiunile sunt minime) si am dat pe Youtube peste un film util:
http://www.youtube.com/watch?v=vW9CM2u6Hj4
Nu se acopera cu pamant pana la varfurile albe cum am facut eu (ci pe 3/4, ba chiar pe jumatate), nu se indeasa pamantul, se planteaza unii langa altii pentru suport si se tin la 50-60 F (10-15 C).
Cred ca gerul i-a omorat, dar nici eu nu i-am ajutat prea mult.
Vad ca se pot pune si in vaze si peste pietre, muschi, aproape orice iar, surprinzator, multe vase nu au orificiu de scurgere. Intr-un alt link scrie ca nu se pot pastra bulbii dupa inflorire pentru replantare ca nu mai iese nimic din ei.
Cam asta e, sper sa ma descurc anul viitor, daca gasesc un loc cu temperatura potrivita...
Olina87 spune:
http://www.gradinamea.ro/Narcissus_cyclamenus_4401_536_1.html
vezi acolo cum se cultiva si cum se inmultesc; se pot ingropa in pamint toamna si bulbii fac "pui" etc sau se pot creste fortat in sticle etc, ca in filmuletz
daca au coltul dat, ca in film, normal ca nu il ingropi in pamint, ci doar cit sa acoperi bulbul (cum e si in filmuletzul tau, de altfel); eu i-am pus in ghiveci (narcise - ca in film) in ianuarie, acoperiti de pamant, in 4 saptamini au faut flori! apoi in toamna i-am replantat, erau plini de bulbishori fiecare, unii sunt pe-afara, nu au rasarit, altii is in casa in ghiveci, au scos deja coltisorul de sub pamant...
jenn spune:
ML- din experienta mea stiu ca bulbii nu pot fi folositi in casa 2 ani consecutiv,daca ii pui in gradina e ok.
ML spune:
Asa, sa-mi spuneti ca daca eram experta, nu incepatoare, nu mai intrebam pe-aici .
Multumesc pt. info, Olina, am pastrat, o voi citi. Da, aveau coltul dat, i-am acoperit pana in "gat", exclusiv coltul. Banuiesc ca daca le lasi loc de respiro si-i acoperi pe jumatate sau 3/4 cum arata in film nu mucegaiesc.
Apropo, Jenn, sunt din Olanda bulbii, narcise albe.
Dar daca ii pui un an in casa si apoi in gradina e OK? Glumesc, cred ca nu, imi inchipui ca-i streseaza sa creasca in casa, pe muschi sau pietre si se golesc... Sau poate sunt modificati in asa fel incat sa iasa o singura data si sa cumperi in fiecare an??.. Dar in gradina am, incerc din nou anul viitor, in casa.