Impacare

Impacare | Autor: Mirela72

Link direct la acest mesaj

Spuneti-mi va rog, daca doi soti care au divortat si si-au facut dezlegare de casatorie la preot iar apoi s-au impacat mai trebuie sa se casatoreasca religios sau e valabila casatoria de dinainte?
Multumesc

Mire-mama de fetita frumoasa
http://community.webshots.com/user/Papucica

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Macrina spune:

Cred ca da.
Dar de ce nu intrebi un preot?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Nu exista " dezlegare de casatorie de la preot".
Daca intre timp nici unul dintre ei nu a avut slujba celei de a doua casatorii ei sunt inca sot si sotie in biserica indiferent de actele de divort facute la notar.
Intreaba totusi un preot . (nu pe cel ce a facut "dezlegarea" totusi este de preferat.)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Nu exista dezlegare de la preot. In ce calitate isi permite preotul sa minta oamenii ca poate dezlega cununii cand Isus a spus " ce Dumnezeu a legat, omul sa nu desparta".
Incredibil ce citesc.

Casatoria e valabila si daca ati divortat, iar de dezlegare nici nu se pune problema. Eu l-as reclama pe preotul respectiv.

Crinuta si minunea ei

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

www.youtube.com/watch?v=XsrUd97Xddw&NR=1" target="_blank"> Archbishop Fulton Sheen

www.staycatholic.com/Free%20Book.pdf" target="_blank">Staycatholic

www.alabamacatholicresources.com/Bible.html" target="_blank">Catholic answers

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:

Bun, si cei divortati care si-au refacut viata, cu alt(e)i soti(i)...? Tot insurati raman cu personajele initiale? Religios, vorbind.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Crinuta, nu are ce sa reclamatie sa faca la preotul respectiv si nu e nici incredibil ce auzi. Biserica Ortodoxa admite divortul si casatoria a 2-a. Dezlegarea de care vorbeste Mirela am citit ca se face de catre episcopul pe teritoriul caruia s-a oficiat prima nunta, dar am vazut si preoti citind nu stiu ce-dezlegari, binecuvintari,rugaciuni sau ce-or fi fost-inainte de cea de-a 2-a nunta. Din cite-mi aduc aminte, sinoadele au admis aceasta a 2-a casatorie plecind de la Ap Pavel care a zis despre oamenii despartiti ca,"decit sa arda, mai bine sa se casatoreasca". Daca Biserica a hotarit ca e admisibil asa,inseamna ca e admisibil asa,stie Ea Biserica de ce, are ea temeiul ei, noi n-avem motive sa ne indoim. Si-apoi Iisus a zis preotilor si ca:"ceea ce legati in ceruri,legat va fi,ceea ce dezlegati,dezlegat va fi" etc.

De curind am citit intr-o carte a unui autor rus (medic,psiholog si teolog)o "lista"cu mult mai multe motive admise de desfacere a cununiei, printre care, pe linga adulter, decesul partenerului sau calugarirea acestuia (cele care-s acceptate si de B Catolica din cite stiu) si urmatoarele:absenta relatiilor sexuale,rel. sexuale impotriva firii, drogurile si nu mai stiu care. Si mi s-a parut cit se poate de firesc sa fie asa, adica nu gasesc ca e normal ca oamenii, daca nu pot, sa indure suferinte crunte (desi, e-adevarat,cine le indura si "rabda pina la sfirsit" ,cum a zis Iisus, se face mucenic si are plata-n cer).

Biserica Ortodoxa are intelegere fata de neputintele omenesti.Si omul, decit sa traiasca in preacurvie, e preferabil sa se recasatoreasca. Cununie sau iertare sau acord sau dezlegare sau cum s-o numi, important e ca omul isi poate reface viata si poate trai sub mingiierea Bisericii.Si poate fi fericit.

Mirela,vorbeste cu preotul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Katya, asa e, in ortodoxie este admisa a doua casatorie dar nu este taina.
Doar peima casatorie este taina. A doua oara este un pogoramant, slujba este complet diferita si daca ai fost la o asemenea nunta poate ai observat ca inclusiv binecuvantarea de inceput nu este cea de la inceperea unei Taine. Se citesc rugaciuni inainte de oficierea nuntii de a doua dar ele nu sunt dezlegari de la nimic ci fac parte din slujba nuntii respective.
Rugaciunile astea insa, nu pot fi citite separat si denumite "dezlegare de la prima casatorie". Unde ai citit tu ca se face asa ceva chiar de catre episcop? Cred totusi ca trebuie recitita si poate nu ai interpretat bine.

Eu sunt de aceeasi parere cu Crinuta aici, fara probleme s-ar putea vorbi cu episcopia locului fara a semana a reclamatie neaparat dar daca devine un obicei al preotului respectiv, nu e bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Imi pare rau Katya dar eu nu vad lucrurile asa, iar la Dumnezeu nu exista " in ortodoxie, in catolicism, in protestantism, in islam", ci El a spus clar ca ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta, punct.
Ca se intampla astfel de lucruri mie mi se pare extrem de grav, si da, eu in locul initiatoarei subiectului l-as reclama fara sa stau pe ganduri, pt ca duce sufletele pe o cale gresita.

Crinuta si minunea ei

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

www.youtube.com/watch?v=XsrUd97Xddw&NR=1" target="_blank"> Archbishop Fulton Sheen

www.staycatholic.com/Free%20Book.pdf" target="_blank">Staycatholic

www.alabamacatholicresources.com/Bible.html" target="_blank">Catholic answers

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Crinuta, ma mai gandesc la ceva: crezi ca Dumnezeu isi da binecuvantarea ori de cate ori ii este impus cerut sa o faca? :)
Eu sunt convinsa ca nu si ca, o parte din casatoriile "legate" in biserica (indiferent de biserica!!) nu au binecuvantarea Lui.

on topic: Mirela, mi se pare potrivit sa se ceara binecuvantarea lui Dumnezeu asupra relatiei reinnodate.

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Aveti dreptate,episcopul nu poate dezlega orice nunta, ci intervine doar in cazuri"cu totul speciale,exceptionale"(inrudiri de ex).( Ne vorbeste par. Cleopa vol 5).

Par.Ilarion Argatu descrie diferentele intre prima nunta(taina) si a 2-a(pogoramint,ierurgie) si mentioneaza ca in cadrul celei de-a 2-a se face o rugaciune de iertare,deoarece intr-adevar s-a incalcat juramintul de fildelitate din cadrul celei dintii.Stiam ca nu e taina,ca s-a mai dezbatut sb la Crestinism acum vreun an,eu am vrut sa insist pe ideea ca a 2-a casatorie e "legala" in Biserica.

In orice caz,eu n-am sesizat mari diferente la ceremonial(nu ca as fi asistat la multe nunti si m-as pricepe)si am vazut ca in toate situatiile mirii poarta cununiile pe cap, se invirt in jurul mesei la Iisaia dantuieste etc, doar Dumnezeu singur si preotii stiu cum e si ce se-ntimpla atunci.

Probabil ca in cazul Mirelei preotul le-o fi citit ceva de tipul "iertare" sau "acord","luare la cunostinta"ca cei doi s-au despartit si o fi numit asta "dezlegare", nu stiu.

Crinuta, pai daca la Domnul nu exista ca unu-i ortodox sau unu-i catolic, atunci cum ramine cu divortul de ex? Vrem nu vrem, sint diferente si uite ca ceea ce e inacceptabil la tine, la mine e "legal"si asa mai departe.

Complicat,ce sa mai.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RGE spune:

MIRELA Un barbat si o femeie când se casatoresc devin un singur “trup”. Noul Testament adauga un avertisment la aceasta "unitate". "Asa ca; nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul sa nu desparta."(Matei 19:6).
In fata Domnului nu exista divort, oricate "dezlegari" pamantesti s-ar da!!!

Mergi la inceput